Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Γερμανία: Το νοσηλευτικό προσωπικό αρνείται να εμβολιαστεί με το εμβόλιο της AstraZeneca

Μεγά­λος αριθ­μός του νοσο­κο­μεια­κού προ­σω­πι­κού αρνεί­ται να εμβο­λια­στεί με το παρα­σκεύ­α­σμα της εται­ρεί­ας. Για το υπουρ­γείο Υγεί­ας είναι ασφα­λές και αποτελεσματικό.

Στη Γερ­μα­νία το εμβό­λιο της AstraZeneca αξιο­ποιεί­ται προς το παρόν κυρί­ως για το ιατρι­κό και νοση­λευ­τι­κό προ­σω­πι­κό στα νοσο­κο­μεία. Η διά­θε­ση του προ­σω­πι­κού να εμβο­λια­στεί με το εμβό­λιο αυτής της εται­ρεί­ας είναι όμως ελά­χι­στη. Από τις 30.000 δόσεις της AstraZeneca που παρα­δό­θη­καν στο Βερο­λί­νο την τελευ­ταία εβδο­μά­δα έχουν εμβο­λια­στεί μόνο οι 1.000. Στο δε κρα­τί­διο του Ζάαρ, η πλειο­νό­τη­τα του νοσο­κο­μεια­κού προ­σω­πι­κού που ήταν να εμβο­λια­στεί το Σαββ­βα­το­κύ­ρια­κο με εμβό­λια της AstraZeneca δεν παρου­σιά­στη­κε. Υπο­λο­γί­ζε­ται, ότι προς το παρόν έχει αξιο­ποι­η­θεί μόνο το 7% των δόσε­ων που έχει παρα­δώ­σει η εται­ρεία στη Γερμανία.

Όχι στο εμβόλιο της AstraZeneca

Αιτία για αυτή τη στά­ση δεν είναι μόνο η χαμη­λό­τε­ρη απο­τε­λε­σμα­τι­κό­τη­τα των εμβο­λί­ων της AstraZeneca σε σχέ­ση αυτά άλλων εται­ρειών άλλα και υπο­τι­θέ­με­νες παρε­νέρ­γειες. Στις πόλεις Μπρά­ουν­σβαϊγκ και Έμντεν στα­μά­τη­σαν οι εμβο­λια­σμοί του νοσο­κο­μεια­κού προ­σω­πι­κού επει­δή ένας μεγά­λος αριθ­μός των εμβο­λια­σμέ­νων δήλω­σαν ανί­κα­νοι προς εργα­σία λόγω ασθέ­νειας. Το αρμό­διο για την αδειο­δό­τη­ση φαρ­μά­κων, κρα­τι­κό ινστι­τού­το Πάουλ Έρλιχ, εξε­τά­ζει τώρα κατά πόσο οι αντι­δρά­σεις που παρου­σιά­στη­καν, είναι πιο έντο­νες, από αυτές που δια­πι­στώ­θη­καν κατά την κλι­νι­κή έρευ­να του εμβολίου.

«Ασφαλές και αποτελεσματικό»

Η AstraZeneca δηλώ­νει πάντως πως δεν υπάρ­χει κανέ­νας λόγος ανη­συ­χί­ας. Της ίδιας άπο­ψης είναι και ο έγκρι­τος γερ­μα­νός επι­δη­μιο­λό­γος, Κρί­στιαν Ντρό­στεν. Το εμβό­λιο της AstraZeneca είναι πολύ καλό, τονί­ζει ο διευ­θυ­ντής του Ινστού­του Επι­δη­μιο­λο­γί­ας της πανε­πι­στη­μια­κής κλι­νι­κής Charité του Βερο­λί­νου σε podcast της ραδιο­τη­λε­ό­ρα­σης του NDR. Παρό­μοιες δηλώ­σεις έκα­νε και ο γερ­μα­νός υπουρ­γός Υγεί­ας Γενς Σπαν. «Πρό­κει­ται για ένα ασφα­λές και απο­τε­λε­σμα­τι­κό» παρα­σκεύ­α­σμα με το οποίο ο ίδιος θα εμβο­λια­ζό­ταν, τόνι­σε στον τηλε­ο­πτι­κό σταθ­μό RTL/ΝΤV. Επί­σης επε­σή­μα­νε πως και τα τρία εμβό­λια που έχουν εγκρι­θεί και κυκλο­φο­ρούν στη Γερ­μα­νία, δηλα­δή της BioNTech, της Moderna αλλά και της AstraZeneca «παρέ­χουν απο­τε­λε­σμα­τι­κή προ­στα­σία». Εκπρό­σω­πος του υπουρ­γεί­oυ Υγεί­ας επε­σή­μα­νε το μεση­μέ­ρι στο πλαί­σιο του κυβερ­νη­τι­κού μπρί­φινγκ πως δεν υπάρ­χουν ενδεί­ξεις για «βαριές παρε­νέρ­γειες» στα παρα­σκευά­σμα­τα της AstraZeneca. Ορι­σμέ­νες παρε­νέρ­γειες παρου­σιά­ζο­νται σε όλα τα εμβόλια.

Πηγή: Deutsche Welle

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο