Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

ΓΕΡΜΑΝΙΑ: Συνεχίζονται για δεύτερη μέρα οι κινητοποιήσεις των αγροτών (ΦΩΤΟ)

Συνε­χί­ζουν για δεύ­τε­ρη ημέ­ρα σήμε­ρα τις κινη­το­ποι­ή­σεις του οι αγρό­τες στη Γερ­μα­νία, δια­μαρ­τυ­ρό­με­νοι για τις σχε­δια­ζό­με­νες περι­κο­πές σε επι­δο­τή­σεις στον αγρο­τι­κό τομέα.

Από χθες έχουν στή­σει μπλό­κα χιλιο­μέ­τρων με χιλιά­δες τρα­κτέρ στους γερ­μα­νι­κούς αυτο­κι­νη­το­δρό­μους αλλά και στα κέντρα μεγά­λων πόλε­ων σε όλη τη Γερ­μα­νία, με χαρα­κτη­ρι­στι­κό­τε­ρο στοι­χείο ότι στην Πύλη του Βραν­δεμ­βούρ­γου έχουν σταθ­μεύ­σει περί­που 500 τρα­κτέρ σε ένδει­ξη διαμαρτυρίας.

Επί­σης, οδη­γοί φορ­τη­γών έχουν κατέ­βει σε δια­μαρ­τυ­ρία ενά­ντια στη φορο­λε­η­λα­σία που ετοι­μά­ζει σε βάρος τους η κυβέρ­νη­ση συνα­σπι­σμού Σοσιαλ­δη­μο­κρα­τών, Φιλε­λεύ­θε­ρων και Πρασίνων.

Ως δείγ­μα κάποιας «υπο­χώ­ρη­σης», η κυβέρ­νη­ση ανα­κοί­νω­σε τη στα­δια­κή μέχρι το 2026 και όχι άμε­ση κατάρ­γη­ση της αγρο­τι­κής επι­δό­τη­σης, ωστό­σο οι αγρό­τες κλι­μα­κώ­νουν τις δια­δη­λώ­σεις και στις 15 Γενά­ρη θα κατέ­βουν στην καγκε­λα­ρία στο Βερο­λί­νο, αντι­δρώ­ντας σε ένα πλέγ­μα μέτρων λιτό­τη­τας που ανα­μέ­νε­ται να πλή­ξουν τους αγρό­τες τα επό­με­να χρό­νια, μετα­ξύ άλλων και με αλλα­γές στο ευνοϊ­κό καθε­στώς τελών κυκλο­φο­ρί­ας για τα αγρο­τι­κά οχήματα.

Οι περι­κο­πές αυτές προ­βλέ­πο­νται στον ευρύ­τε­ρο περιο­ρι­σμό των κρα­τι­κών δαπα­νών στον προ­ϋ­πο­λο­γι­σμό του 2024, εξαι­τί­ας της από­φα­σης του Γερ­μα­νι­κού Συνταγ­μα­τι­κού Δικα­στη­ρί­ου, που δημιούρ­γη­σε ένα «κενό» 17 δισ. ευρώ.

Το Σάβ­βα­το ο Γερ­μα­νός υπουρ­γός Οικο­νο­μι­κών Κρ. Λίντ­νερ, από το κόμ­μα των Φιλε­λεύ­θε­ρων, χαρα­κτή­ρι­σε τις δια­μαρ­τυ­ρί­ες των αγρο­τών «δυσα­νά­λο­γες» με τις κυβερ­νη­τι­κές περι­κο­πές και προει­δο­ποί­η­σε ότι για όλες τις πιθα­νές υλι­κές ζημιές και αδι­κή­μα­τα που θα μπο­ρού­σαν να προ­κύ­ψουν από τις ενέρ­γειες που εξαγ­γέλ­λουν οι αγρό­τες «η Δικαιο­σύ­νη θα επι­βά­λει τις συνέπειες».

Οι προει­δο­ποι­ή­σεις έγι­ναν με φόντο κάποια επει­σό­δια που προ­κλή­θη­καν από ομά­δα αγρο­τών από το κρα­τί­διο Σλέ­σβιχ — Χολ­στάιν την Πέμ­πτη το βρά­δυ, οι οποί­οι εμπό­δι­σαν τον Πρά­σι­νο αντι­κα­γκε­λά­ριο Ρ. Χάμπεκ να απο­βι­βα­στεί από το πορ­θμείο στο μικρό λιμά­νι Σλι­τζίλ, ενώ επέ­στρε­φε από το νησά­κι Χάλιγκ Χόγκε της Βόρειας Θάλασσας.

Την αλλη­λεγ­γύη του στον αγώ­να αγρο­τών και οδη­γών φορ­τη­γών εκφρά­ζει το ΠΑΜΕ.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο