Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Γιάννης Μιχαλόπουλος, πότε συνήγορος και πότε δικαστής

O Γιάν­νης Μιχα­λό­που­λος, έφυ­γε, από τη ζωή στις 10 Ιου­νί­ου 2016. Ο γνω­στός ηθο­ποιός γεν­νή­θη­κε στην Αθή­να στις 22 Απρι­λί­ου του 1927. Ξεκί­νη­σε την καριέ­ρα του ως εκφω­νη­τής του ραδιο­φώ­νου μιας και η φωνή του ήταν πολύ χαρα­κτη­ρι­στι­κή, αλλά στην πορεία τον κέρ­δι­σε η υποκριτική.

Στον κινη­μα­το­γρά­φο έπαι­ζε συνή­θως δεύ­τε­ρους ρόλους. Εμφα­νί­στη­κε σε πολ­λές ται­νί­ες, μετα­ξύ των οποί­ων: «Αχ αυτή η γυναί­κα μου», «Άνθρω­πος για όλες τις δου­λειές», και άλλες.

Στην τηλε­ό­ρα­ση πρω­το­εμ­φα­νί­στη­κε το 1970 στο σήριαλ «Το σπί­τι με το Φοί­νι­κα», που προ­βλή­θη­κε από την ΥΕΝΕΔ και θεω­ρεί­ται το πρώ­το σήριαλ της ελλη­νι­κής τηλε­ό­ρα­σης. Τον ίδιο χρό­νο πρω­τα­γω­νί­στη­σε ως δικη­γό­ρος Δημο­σθέ­νης Παρ­λά­τος στην κωμι­κή σει­ρά του Κώστα Πρε­τε­ντέ­ρη «Ο κύριος Συνή­γο­ρος», που του χάρι­σε την πρώ­τη μεγά­λη επι­τυ­χία και τον έκα­νε ευρύ­τε­ρα γνω­στό. Το 1982 πρω­τα­γω­νί­στη­σε ως δικα­στής στην κωμι­κή σει­ρά «Ορκι­στεί­τε παρα­κα­λώ», που προ­βλή­θη­κε από την ΥΕΝΕΔ.

Στο θέα­τρο έπαι­ξε σε έργα πρό­ζας και επι­θε­ώ­ρη­σης δίπλα σε σπου­δαί­ους ηθο­ποιούς, όπως η Κυβέ­λη, η Έλλη Λαμπέ­τη, ο Δημή­τρης Χορν, ο Γιώρ­γος Παπ­πάς, ο Ντί­νος Ηλιό­που­λος, ο Νίκος Ρίζος, ο Λάμπρος Κων­στα­ντά­ρας, η Μάρω Κοντού και η Μαί­ρη Χρονοπούλου.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο