Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Για τρίτη ημέρα η φωτιά καταστρέφει το μοναδικό δάσος της Δαδιάς — Δύσκολο το έργο της πυρόσβεσης

Τέσ­σε­ρα πυρο­σβε­στι­κά αερο­σκά­φη και 9 ελι­κό­πτε­ρα απο­γειώ­θη­καν από νωρίς το πρωί για να κάνουν ρίψεις στο μέτω­πο της πυρ­κα­γιάς στην περιο­χή του Εθνι­κού Πάρ­κου Δαδιάς. Ωστό­σο, σύμ­φω­να με την Πυρο­σβε­στι­κή Υπη­ρε­σία, δεν επι­χει­ρούν όλα τα μέσα, καθώς ο καπνός δημιουρ­γεί πρό­βλη­μα ορα­τό­τη­τας, ενώ δεν κιν­δυ­νεύ­ει κάποιο οικι­στι­κό κομ­μά­τι με τη φωτιά να συνε­χί­ζει την κατα­στρο­φι­κή πορεία της εντός του δάσους.

Στο μετα­ξύ, οι ενι­σχυ­μέ­νες επί­γειες πυρο­σβε­στι­κές δυνά­μεις με τη συν­δρο­μή του Στρα­τού, εθε­λο­ντι­κών ομά­δων πυρό­σβε­σης, κατοί­κων και του προ­σω­πι­κού της δασι­κής υπη­ρε­σί­ας συνε­χί­ζουν την προ­σπά­θεια διά­νοι­ξης μονο­πα­τιών για την προ­σέγ­γι­ση της φωτιάς, η οποία εξακο­λου­θεί να φεύ­γει προς δια­φο­ρε­τι­κά σημεία.

«Υπάρ­χει πάρα πολύς και πυκνός καπνός, ειδι­κά προς τη Λευ­κί­μη. Είναι πάρα πολύ δύσκο­λο το έργο της κατά­σβε­σης, για­τί σε κάποια σημεία δεν βλέ­πεις τίπο­τα. Ο καπνός δυσκο­λεύ­ει και τις ρίψεις νερού από τα ενα­έ­ρια μέσα σε μεγά­λο βαθ­μό. Επι­χει­ρούν, και σήμε­ρα έχουν επι­κε­ντρώ­σει την προ­σπά­θεια νοτιο­δυ­τι­κά στη Λευ­κί­μη, αλλά με αυτές τις συν­θή­κες είναι πολύ δύσκο­λο να γίνο­νται ρίψεις ακρι­βεί­ας», δηλώ­νει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο δήμαρ­χος Σου­φλί­ου, Πανα­γιώ­της Καλακίκος.

Ανα­φο­ρι­κά με το έργο των επί­γειων δυνά­με­ων πυρό­σβε­σης, σημειώ­νει: «Οι επί­γειες δυνά­μεις, οι κάτοι­κοι, οι υλο­τό­μοι από τις γύρω περιο­χές τους οποί­ους καλέ­σα­με σήμε­ρα μπή­καν μέσα στο δάσος. Το Δασαρ­χείο επί­σης δια­πλα­τύ­νει αντι­πυ­ρι­κές και μονο­πά­τια απο­μα­κρύ­νο­ντας τη βλά­στη­ση. Γίνο­νται προ­σπά­θειες διά­νοι­ξης κάποιων δρό­μων αλλά η περιο­χή είναι βρα­χώ­δης και δυσπρό­σι­τη. Αυτή η φωτιά θέλει άτο­μα που υπάρ­χουν αλλά θέλει και πρό­σβα­ση η οποία σε πολ­λά σημεία είναι ανέφικτη».

Αλή­θειες και ψέμα­τα για το λιμό στην Ουκρα­νία, Νίκος Μόττας

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο