Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Για τρίτη ημέρα μάχη με τις φλόγες: Μεγάλο το μέτωπο στα Δερβενοχώρια, συνεχείς αναζωπυρώσεις στο Λουτράκι

Μάχη με τις φλό­γες για τρί­τη ημέ­ρα δίνουν οι δυνά­μεις πυρό­σβε­σης στα τρία κύρια μέτω­πα που παρα­μέ­νουν σε εξέ­λι­ξη: στη Δυτι­κή Αττι­κή, το Λου­τρά­κι και τη Ρόδο.

Η νύχτα ήταν ιδιαί­τε­ρα δύσκο­λη και στις τρεις περιο­χές, ενώ με το πρώ­το φως της ημέ­ρας, ρίχτη­καν εκ νέου στη μάχη τα ενα­έ­ρια μέσα.

Στα Δερ­βε­νο­χώ­ρια, η φωτιά, που κατά τη διάρ­κεια της νύχτας κατευ­θύν­θη­κε προς Βλυ­χά­δα, συνε­χί­ζει να καί­ει καθώς, παρά τις τιτά­νιες προ­σπά­θειες που κατα­βάλ­λο­νται, οι πυρο­σβέ­στες είναι αντι­μέ­τω­ποι με συνε­χείς ανα­ζω­πυ­ρώ­σεις και αλλα­γές κατεύθυνσης.

Μεγά­λη είναι η ανη­συ­χία και για το Λου­τρά­κι όπου οι πυρο­σβε­στι­κές δυνά­μεις έδω­σαν τερά­στια μάχη κατά τη διάρ­κεια της νύχτας και κατά­φε­ραν να μην περά­σει η πυρ­κα­γιά κάτω από την εθνι­κή οδό Αθη­νών-Κορίν­θου. Παράλ­λη­λα, η Πυρο­σβε­στι­κή κατά­φε­ρε να κρα­τή­σει τη φωτιά σε από­στα­ση ασφα­λεί­ας από τα διυ­λι­στή­ρια και παρα­μέ­νει σε επι­φυ­λα­κή, καθώς ο κίν­δυ­νος δεν έχει περάσει.

Πολύ δύσκο­λη είναι και η κατά­στα­ση στη Ρόδο όπου δίνε­ται μάχη προ­κει­μέ­νου η φωτιά, που ξέσπα­σε χθες το από­γευ­μα σε δασι­κή έκτα­ση στην περιο­χή Έμπω­να, να ελεγ­χθεί, αλλά χωρίς απο­τέ­λε­σμα μέχρι στιγμής.

«Όλες οι δυνά­μεις της Πολι­τι­κής Προ­στα­σί­ας έδω­σαν ολο­νύ­χτια μάχη και συνε­χί­ζουν να επι­χει­ρούν με ανα­νε­ω­μέ­νο προ­σω­πι­κό σε όλα τα μέτω­πα των πυρ­κα­γιών», τόνι­σε ο εκπρό­σω­πος Τύπου του Πυρο­σβε­στι­κού Σώμα­τος, πύραρ­χος Βασί­λης Βαθρα­κο­γιάν­νης, το πρωί, σε έκτα­κτη ενη­μέ­ρω­ση για την εξέ­λι­ξη των πυρκαγιών.

Ανα­φο­ρι­κά με την πυρ­κα­γιά στη Δυτι­κή Αττι­κή, που ξεκί­νη­σε τη Δευ­τέ­ρα 17/7 από τα Δερ­βε­νο­χώ­ρια, ο κ. Βαθρα­κο­γιάν­νης σημεί­ω­σε πως επι­χει­ρούν ισχυ­ρές επί­γειες δυνά­μεις και από το πρώ­το φως της ημέ­ρας έχουν δια­τε­θεί 5 αερο­σκά­φη και 8 ελι­κό­πτε­ρα, εκ των οποί­ων το ένα για τον συντο­νι­σμό τους.

Στην ευρύ­τε­ρη περιο­χή του Λου­τρα­κί­ου, όπως είπε, επι­χει­ρούν ισχυ­ρές επί­γειες δυνά­μεις και από αέρος 4 αερο­σκά­φη και 3 ελικόπτερα.

Για τη δασι­κή πυρ­κα­γιά που εκδη­λώ­θη­κε χθες το από­γευ­μα στη Ρόδο, ο κ. Βαθρα­κο­γιάν­νης ανέ­φε­ρε ότι εξε­λίσ­σε­ται πλέ­ον στο κέντρο του νησιού, ανά­με­σα στους οικι­σμούς Απόλ­λω­να και Λάερ­μα, χωρίς μέχρι στιγ­μής να απει­λεί κατοι­κη­μέ­νες περιο­χές. Επι­χει­ρούν 86 πυρο­σβέ­στες με 3 ομά­δες πεζο­πό­ρων τμη­μά­των και 28 οχή­μα­τα, ενώ από αέρος επι­χει­ρούν 3 αερο­σκά­φη και 3 ελικόπτερα.

Όπως επε­σή­μα­νε ο εκπρό­σω­πος Τύπου του Πυρο­σβε­στι­κού Σώμα­τος, στο έργο κατά­σβε­σης των πυρ­κα­γιών συν­δρά­μουν και δυνά­μεις ξένων χωρών που έχουν δια­τε­θεί από τον Ευρω­παϊ­κό Οργα­νι­σμό Πολι­τι­κής Προ­στα­σί­ας μέσω του προ­γράμ­μα­τος προ­ε­γκα­τά­στα­σης, αλλά και 4 αερο­σκά­φη που έφτα­σαν στην Ελλά­δα χθες το από­γευ­μα από Ιτα­λία και Γαλλία.

«Για σήμε­ρα, Τετάρ­τη, ανα­μέ­νε­ται πολύ υψη­λός κίν­δυ­νος πυρ­κα­γιάς σε Αττι­κή, σε περιο­χές της Στε­ρε­άς Ελλά­δας, της Πελο­πον­νή­σου, της Κρή­της, των Κυκλά­δων και του Βορεί­ου Αιγαί­ου. Γενι­κό­τε­ρα θα επι­κρα­τή­σουν υψη­λές θερ­μο­κρα­σί­ες αλλά και ισχυ­ροί άνε­μοι εντά­σε­ως έως 7 μπο­φόρ. Παρα­μέ­νου­με όλοι σε επι­φυ­λα­κή, τόσο οι πυρο­σβε­στι­κές δυνά­μεις όσο και οι δυνά­μεις όλων των εμπλε­κό­με­νων φορέ­ων της Πολι­τι­κής Προ­στα­σί­ας», υπο­γράμ­μι­σε ο κ. Βαθρακογιάννης.

Μεγάλη εστία πυρκαγιάς στην περιοχή ανάμεσα σε Οινόη και Πάνακτο

Μεγά­λη εστία πυρ­κα­γιάς, υπάρ­χει ανά­με­σα στην Οινόη Αττι­κής και στο Πάνα­κτο Βοιω­τί­ας, όπου σύμ­φω­να με μαρ­τυ­ρί­ες αν συνε­χί­σει θα καεί δασι­κή έκτα­ση που υπάρχει.

Σύμ­φω­να με μαρ­τυ­ρί­ες κατοί­κων από Μάν­δρα μέχρι Οινόη υπάρ­χουν στα­δια­κά υδρο­φό­ρες και κάποια πυρο­σβε­στι­κά οχή­μα­τα, ενώ σε διά­στη­μα δύο ωρών είδαν μόλις δύο αερο­πλά­να να επι­χει­ρούν στην πυρ­κα­γιά μετα­ξύ Οινό­ης και Πάνακτο.

Την ίδια ώρα, καμέ­νες δασι­κές εκτά­σεις κατά μήκος της παλαιάς εθνι­κής οδού Μάν­δρας — Θηβών στην δια­δρο­μή από Νέα Ζωή μέχρι Αγία Σωτή­ρα, άφη­σε πίσω του το πύρι­νο μέτω­πο στην ευρύ­τε­ρη περιοχή.

Νωρί­τε­ρα το πρωί η παλαιά Εθνι­κή Οδός Μάν­δρας — Θηβών παρέ­με­νε κλειστή.

Μάνδρα: Σε δασώδη περιοχή στην Κιάφα μαίνεται η πυρκαγιά

Σε δασώ­δη περιο­χή στην Κιά­φα εξα­κο­λου­θεί να μαί­νε­ται η πυρ­κα­γιά στην Μάντρα Αττι­κής, ενώ ο αέρας που πνέ­ει «σπρώ­χνει» το μέτω­πο προς τα Μέγα­ρα. Από το πρωί επι­χει­ρούν στην περιο­χή ελι­κό­πτε­ρα με ρίψεις νερού.

Στους οικι­σμούς Νέα Ζωή και Νέος Πόντος, υπάρ­χουν κατα­στρο­φές σε σπί­τια και περιου­σί­ες, ενώ σύμ­φω­να με πλη­ρο­φο­ρί­ες ανα­ζω­πύ­ρω­ση της πυρ­κα­γιάς έχου­με αυτή την ώρα στην περιο­χή Καμάρι.

 

 

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο