Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Για όσους πανηγυρίζουν για τη Χιλή (και όχι μόνο)

Πανη­γυ­ρί­ζει ο ΣΥΡΙΖΑ για την επι­τυ­χία του συνα­σπι­σμού κομ­μά­των που ηγή­θη­κε ο σοσιαλ­δη­μο­κρά­της Γκα­μπριέλ Μπό­ριτς στις προ­ε­δρι­κές εκλο­γές της Χιλής.

Θυμί­ζου­με ότι ο νέος Πρό­ε­δρος υπό­σχε­ται ανά­πτυ­ξη της χιλια­νής οικο­νο­μί­ας «μέσα από μια δημο­σιο­νο­μι­κά υπεύ­θυ­νη πολι­τι­κή» και «με κοι­νω­νι­κή συνο­χή», ενώ εκπρό­σω­πός του χαρα­κτή­ρι­σε «δικτα­το­ρί­ες» την Κού­βα και τη Βενε­ζου­έ­λα, κλεί­νο­ντας το μάτι στις ΗΠΑ, που είναι ο μεγα­λύ­τε­ρος εμπο­ρι­κός εταί­ρος της Χιλής.

Με αφορ­μή την εκλο­γή του, «Αυγή» και «Εφη­με­ρί­δα των Συντα­κτών» ξεσα­λώ­νουν, ξανα­ζε­σταί­νο­ντας αυτα­πά­τες για φιλο­λαϊ­κή τάχα διέ­ξο­δο από τα αδιέ­ξο­δα που ζει ο λαός. Τα ίδια έλε­γαν και για τον Γάλ­λο Ολάντ, τον Πορ­το­γά­λο Κόστα ή τον Ισπα­νό Σάντσεθ.

Η ίδια «φρε­νί­τι­δα» τους κατα­λάμ­βα­νε και κάθε φορά που οι σοσιαλ­δη­μο­κρά­τες επι­κρα­τού­σαν σε χώρες της Λατι­νι­κής Αμε­ρι­κής, ακό­μα και σε ισχυ­ρές καπι­τα­λι­στι­κές οικο­νο­μί­ες, όπως η Βρα­ζι­λία και η Αργε­ντι­νή. Με κάθε τέτοια αφορ­μή, καλούν τον λαό να κρε­μά­σει τις ελπί­δες του στο «και­νούρ­γιο» που φέρ­νει τάχα η ενί­σχυ­ση της σοσιαλ­δη­μο­κρα­τί­ας και η συγκρό­τη­ση «αντι-νεο­φι­λε­λεύ­θε­ρων» εκλο­γι­κών συμ­μα­χιών με «αρι­στε­ρά» και άλλα κόμ­μα­τα, ακό­μα και εθνι­κι­στι­κές δυνάμεις.

Τα ψέμα­τα όμως και οι αυτα­πά­τες καταρ­ρέ­ουν σαν τρα­που­λό­χαρ­τα «πριν αλέ­κτο­ρα φωνή­σαι», σκορ­πώ­ντας απο­γο­ή­τευ­ση στον λαό.

Τώρα πλέ­ον υπάρ­χει πεί­ρα. Και η πιο σημα­ντι­κή είναι αυτή που απο­κό­μι­σαν οι εργα­ζό­με­νοι και τα λαϊ­κά στρώ­μα­τα από τη δια­κυ­βέρ­νη­ση του ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ. Οταν έλε­γε ότι θα σκί­σει τα μνη­μό­νια των «νεο­φι­λε­λεύ­θε­ρων» ΝΔ — ΠΑΣΟΚ και τελι­κά ψήφι­σε μαζί τους ένα τρί­το, ενώ απο­λαμ­βά­νει και τα εύση­μα των Αμε­ρι­κα­νο­ΝΑ­ΤΟι­κών για τη συμ­βο­λή του στη βαθύ­τε­ρη εμπλο­κή της χώρας στα δολο­φο­νι­κά σχέ­δια της ιμπε­ρια­λι­στι­κής συμμαχίας.

Πηγή: 902.gr

«Ο Χικ­μέτ στην Ελλά­δα», του Ηρα­κλή Κακαβάνη

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο