Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής: Πρόβλημα διαβίωσης των φτωχών νοικοκυριών λόγω της ακρίβειας στα τρόφιμα

Υπό την αίρε­ση της ανά­κτη­σης της επεν­δυ­τι­κής βαθ­μί­δας θεω­ρεί ότι τίθε­νται οι «προ­ε­κλο­γι­κές εξαγ­γε­λί­ες» της κυβέρ­νη­σης το Γρα­φείο Προ­ϋ­πο­λο­γι­σμού της Βουλής.

Στο εισα­γω­γι­κό σημεί­ω­μα της έκθε­σής του, για το πρώ­το τρί­μη­νο του 2023, ανα­φέ­ρει πως «η άρση της αβε­βαιό­τη­τας και η επι­στρο­φή στην κανο­νι­κό­τη­τα είναι προ­ϋ­πο­θέ­σεις για την επι­τά­χυν­ση της ανά­καμ­ψης και την επα­νά­κτη­ση της επεν­δυ­τι­κής βαθ­μί­δας σε συν­δυα­σμό με την αξιο­ποί­η­ση του Ταμεί­ου Ανά­καμ­ψης και Ανθε­κτι­κό­τη­τας. Ωστό­σο, οι προ­ε­κλο­γι­κές εξαγ­γε­λί­ες δια­μόρ­φω­σαν προσ­δο­κί­ες που θα πρέ­πει να δια­χει­ρι­στεί η κυβέρ­νη­ση στο επό­με­νο διά­στη­μα…» και προ­σθέ­τει ότι «θα πρέ­πει, επο­μέ­νως, τα μόνι­μα επε­κτα­τι­κά μέτρα να έχουν εκ των προ­τέ­ρων δια­σφα­λί­σει τη χρη­μα­το­δό­τη­σή τους από μόνι­μες πηγές εσό­δων, ώστε οι δημο­σιο­νο­μι­κές προ­ο­πτι­κές να μην απο­κλί­νουν από τις συν­θή­κες βιω­σι­μό­τη­τας του δημό­σιου χρέους».

Άλλω­στε και η ΝΔ πρώ­τι­στο στό­χο έθε­σε την ανά­κτη­ση της επεν­δυ­τι­κής βαθ­μί­δας που εξυ­πη­ρε­τεί τις ανά­γκες για πιο φτη­νό δανει­σμό των επι­χει­ρη­μα­τι­κών ομί­λων και όχι φυσι­κά τις ανά­γκες του λαού.

Σαρώ­νει η ακρί­βεια στα τρόφιμα 

Πρό­βλη­μα δια­βί­ω­σης των φτω­χών νοι­κο­κυ­ριών ανα­γνω­ρί­ζει το Γρα­φείο Προ­ϋ­πο­λο­γι­σμού της Βου­λής κυρί­ως λόγω των υψη­λών τιμών στα τρόφιμα.

Ανα­φέ­ρει ότι ο πυρή­νας του εναρ­μο­νι­σμέ­νου πλη­θω­ρι­σμού (χωρίς Ενέρ­γεια και μη επε­ξερ­γα­σμέ­να τρό­φι­μα) «έχει αυξη­θεί στο 8,1% από 4,8% πέρυ­σι, στοι­χείο που καθι­στά επί­μο­νες τις πλη­θω­ρι­στι­κές πιέσεις».

Στην κατη­γο­ρία των τρο­φί­μων ανα­φέ­ρει πως η μεί­ω­ση είναι ορια­κή, από 12,3% σε 11,4% και στην κατη­γο­ρία της ένδυ­σης — υπό­δη­σης παρου­σιά­ζει αύξη­ση από 5% σε 12,2%.

Κατά συνέ­πεια εκτι­μά πως «δια­τή­ρη­ση του υψη­λού πλη­θω­ρι­σμού κάποιων βασι­κών αγα­θών, όπως τα τρό­φι­μα, επι­βα­ρύ­νει το κόστος δια­βί­ω­σης των πιο ευά­λω­των νοι­κο­κυ­ριών, καθώς μεγά­λο μέρος του εισο­δή­μα­τός τους δαπα­νά­ται σε τρό­φι­μα» και ζητά να δια­τη­ρη­θούν κάποια πρό­σκαι­ρα ημί­με­τρα όπως π.χ. το καλά­θι του νοι­κο­κυ­ριού, διό­τι αυτή η κατά­στα­ση «καθι­στά απα­ραί­τη­τη τη δια­τή­ρη­ση των έκτα­κτων εισο­δη­μα­τι­κών ενι­σχύ­σε­ων με το ανά­λο­γο δημο­σιο­νο­μι­κό κόστος».

«Ναι, αλλά ο Στά­λιν…», του Νίκου Μόττα

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο