Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Γυναικοκτονία στη Θεσσαλονίκη: Η ένατη στην Ελλάδα εντός του 2021

Συγκλο­νί­ζει η νέα δολο­φο­νία γυναί­κας μέσα στο σπί­τι της από το σύντρο­φό της, το μεση­μέ­ρι της Δευ­τέ­ρας, μέσα στο δια­μέ­ρι­σμά της, στην Ανά­λη­ψη Θεσ­σα­λο­νί­κης. Το τρα­γι­κό αυτό συμ­βάν κατα­γρά­φε­ται ως η ένα­τη γυναι­κο­κτο­νία στην Ελλά­δα εντός του 2021, πάνω από μία κάθε μήνα, ένας πραγ­μα­τι­κά τρο­με­ρός απολογισμός.

Απο­κα­λυ­πτι­κά της έντα­σης του προ­βλή­μα­τος της έμφυ­λης βίας είναι τα στοι­χεία της Ελλη­νι­κής Αστυ­νο­μί­ας, σύμ­φω­να με τα οποία το πρώ­το 15νθήμερο του Αυγού­στου οι αρμό­διες υπη­ρε­σί­ες δια­χει­ρί­στη­καν συνο­λι­κά 554 καταγ­γε­λί­ες για περι­στα­τι­κά ενδο­οι­κο­γε­νεια­κής βίας σε όλη την επι­κρά­τεια. Μάλι­στα, στο πλαί­σιο αυτό, αρμό­δια αστυ­νο­μι­κά στε­λέ­χη προ­χώ­ρη­σαν στη σύλ­λη­ψη συνο­λι­κά 332 ατό­μων για παρα­βά­σεις της νομο­θε­σί­ας για την ενδο­οι­κο­γε­νεια­κή βία, σχη­μα­τί­ζο­ντας σχε­τι­κές δικο­γρα­φί­ες αυτό­φω­ρης δια­δι­κα­σί­ας. Οι υπό­λοι­πες περι­πτώ­σεις οδη­γή­θη­καν σε τακτι­κή δικάσιμο.

Στον εισαγγελέα 48χρονος που έσφαξε τη σύντροφό του

Στον εισαγ­γε­λέα ποι­νι­κής δίω­ξης θα οδη­γη­θεί ο  48χρονος, με κατα­γω­γή από τη Γεωρ­γία, εις βάρος του οποί­ου αστυ­νο­μι­κοί της Δίω­ξης Εγκλη­μά­των Κατά Ζωής, αφού τον εξέ­τα­σαν, σχη­μά­τι­σαν δικο­γρα­φία για ανθρω­πο­κτο­νία εκ προθέσεως.

Οι έρευ­νες των αστυ­νο­μι­κών επι­κε­ντρώ­θη­καν από την πρώ­τη στιγ­μή γύρω από το πρό­σω­πό του, καθώς υπήρ­χαν μαρ­τυ­ρί­ες γει­τό­νων που τον είδαν να εγκα­τα­λεί­πει το σπί­τι της άτυ­χης γυναί­κας με αιμα­το­βαμ­μέ­να χέρια και ρούχα.

Οι ίδιες μαρ­τυ­ρί­ες ανέ­φε­ραν πως άκου­σαν το ζευ­γά­ρι να καβγα­δί­ζει, με την 56χρονη, που κατά­γε­ται επί­σης από τη Γεωρ­γία, να εκλι­πα­ρεί να μην τη σκο­τώ­σει. Το ζευ­γά­ρι φέρε­ται να αντι­με­τώ­πι­ζε το τελευ­ταίο διά­στη­μα προ­βλή­μα­τα στη σχέ­ση του και είχε συχνά καβγά­δες και εντάσεις.

Η σορός της γυναί­κας εντο­πί­στη­κε μέσα σε λίμνη αίμα­τος, στο ημιώ­ρο­φο δια­μέ­ρι­σμα όπου διέ­με­νε επί της οδού Γρα­βιάς 47. Έφε­ρε πολ­λα­πλά χτυ­πή­μα­τα, πιθα­νό­τα­τα από αιχ­μη­ρό αντι­κεί­με­νο, τα οποία απο­δεί­χθη­καν θανατηφόρα.

Η ΕΛ.ΑΣ. ειδο­ποι­ή­θη­κε μετά τη 1.30 το μεση­μέ­ρι, από περί­οι­κο, κι έσπευ­σε στην περιο­χή, την οποία και απέ­κλει­σε για να ξεκι­νή­σουν οι έρευνες.

Ο φερό­με­νος ως δρά­στης φαί­νε­ται πως κλεί­δω­σε το σπί­τι κατά την απο­χώ­ρη­σή του και εντο­πί­στη­κε λίγες ώρες αργό­τε­ρα στην περιο­χή Καρα­μπουρ­νά­κι, στην Καλα­μα­ριά, κοντά στον Ναυ­τι­κό Όμι­λο Θεσ­σα­λο­νί­κης. Βρέ­θη­κε να κοι­μά­ται δίπλα σε ένα άδειο μπου­κά­λι με αλκο­όλ, σε μια αλά­να για αυτοκίνητα.

Όπως ανα­φέ­ρει φίλη του θύμα­τος, η 55χρονη ήταν ένα δυνα­τό άτο­μο που δού­λευε σκλη­ρά ως οικια­κή βοη­θός, και της είχε εκμυ­στη­ρευ­τεί τα προ­βλή­μα­τα που είχε με τον σύντρο­φό της, αλλά και τη διά­θε­σή της να τον χωρίσει.

Συχνά ακου­γό­ταν φασα­ρία στη γει­το­νιά πρό­σθε­σε, με απο­τέ­λε­σμα να καλέ­σουν δυο – τρεις φορές την αστυνομία.

Η ίδια ανέ­φε­ρε ότι ο δρά­στης έπι­νε και έβρι­ζε, ενώ ανέ­φε­ρε πως δού­λευε σε οικοδομές.

«Τσε Γκε­βά­ρα, πρε­σβευ­τής της Επα­νά­στα­σης», του Νίκου Μόττα

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο