Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Γ. Οικονόμου: Σαν κίνηση φανατισμού εμφάνισε την ύψωση παλαιστινιακής και ελληνικής σημαίας από διαδηλωτή

Ως κίνη­ση φανα­τι­σμού χαρα­κτή­ρι­σε, ανά­με­σα στα άλλα, σε συνέ­ντευ­ξή του στο «Mega», ο υπουρ­γός Δημό­σιας Τάξης, Γ. Οικο­νό­μου, την κίνη­ση 22χρονου Παλαι­στί­νιου που έβα­λε την παλαι­στι­νια­κή σημαία μαζί με την ελλη­νι­κή στο Σύνταγ­μα, κατά τη διάρ­κεια της μεγα­λειώ­δους δια­δή­λω­σης που έγι­νε την περα­σμέ­νη Κυρια­κή για να στα­μα­τή­σει η σφα­γή στη Γάζα. Ο νεα­ρός Παλαι­στί­νιος είχε ανέ­βει σε στύ­λο φωτι­σμού κρα­τώ­ντας την ελλη­νι­κή και την παλαι­στι­νια­κή σημαία κι αυτό ήταν αρκε­τό για την Αστυ­νο­μία, κατό­πιν εντο­λών της κυβέρ­νη­σης, να τον πιά­σει. Στην ουσία, προ­σή­χθη για δια­τά­ρα­ξη των σχέ­σε­ων της Ελλά­δας με το Ισρα­ήλ, την ώρα που αυτό προ­χω­ρά σε γενο­κτο­νία του Παλαι­στι­νια­κού λαού, σε μια προ­σπά­θεια τρο­μο­κρά­τη­σης και ποι­νι­κο­ποί­η­σης του αγώ­να ενά­ντια στο έγκλη­μα του κρά­τους-δολο­φό­νου του Ισραήλ.

Κινήσεις φανατισμού

Ο υπουρ­γός έκα­νε λόγο για …«κινή­σεις φανα­τι­σμού». Όπως ισχυ­ρί­στη­κε, «ο συγκε­κρι­μέ­νος προ­σή­χθη στην Αστυ­νο­μία και βάσει άρθρου του Ποι­νι­κού Κώδι­κα ‑για τα προ­βλή­μα­τα που μπο­ρούν να δημιουρ­γή­σουν τέτοιες συμπε­ρι­φο­ρές- σχη­μα­τί­στη­κε δικο­γρα­φία που θα πάει στη δικαιο­σύ­νη. Αυτό που θέλω πολι­τι­κά να πω είναι ότι ζού­με σε πολύ φορ­τι­σμέ­νους και­ρούς και οι κινή­σεις φανα­τι­σμού, υπέρ­με­τρου ενθου­σια­σμού, κινή­σεις με σύμ­βο­λα και εργα­λειο­ποί­η­ση των κινή­σε­ων αυτών για δημιουρ­γία πολι­τι­κής ατζέ­ντας δεν βοη­θούν». Μάλι­στα, προ­κλη­τι­κά, κάλε­σε «όλους να είναι περισ­σό­τε­ροι υπεύ­θυ­νοι και εγκρα­τείς (σ.σ.!) στη συμπε­ρι­φο­ρά τους σε ό,τι αφο­ρά στον ακτι­βι­σμό που επι­δει­κνύ­ουν. Θα μπο­ρού­σαν με τον ίδιο τρό­πο χωρίς κινή­σεις φανα­τι­σμού ή ενθου­σια­σμού ο καθέ­νας να δια­δη­λώ­σει και να δεί­ξει τη συμπα­ρά­στα­σή του σε αυτόν που θέλει».

Πήγαν να την περιθάλψουν

Εξάλ­λου, ως πολι­τι­κός τους προϊ­στά­με­νος, εμφά­νι­σε ως «καλούς Σαμα­ρεί­τες» τους αστυ­νο­μι­κούς των ΟΠΚΕ ανα­φο­ρι­κά με τον προ ημε­ρών σοβα­ρό τραυ­μα­τι­σμό 16χρονης στο Ν. Ηρά­κλειο. Ούτε λίγο ούτε πολύ υπο­στή­ρι­ξε ότι «πήγαν πάνω από τη 16χρονη για να την περι­θάλ­ψουν». Η πλή­ρης κάλυ­ψη των εμπλε­κο­μέ­νων αστυ­νο­μι­κών από τον υπουρ­γό γίνε­ται ενώ είναι σε εξέ­λι­ξη σχε­τι­κή εισαγ­γε­λι­κή έρευ­να για το συμ­βάν. Την ίδια στιγ­μή απα­ξιώ­νει την κατά­θε­ση για­τρού του νοσο­κο­μεί­ου όπου νοση­λεύ­τη­κε η 16χρονη, για την κατά­στα­ση της υγεί­ας της, λέγο­ντας ότι «κατέ­θε­σε την εκδο­χή της κοπέλας».

Υπεν­θυ­μί­ζε­ται πως σύμ­φω­να με ανα­κοί­νω­ση της οικο­γέ­νειας της 16χρονης, η μητέ­ρα της ανα­φέ­ρει ότι «στην εντα­τι­κή ήρθαν δύο αστυ­νο­μι­κοί για να μας ανα­κοι­νώ­σουν τη σύλ­λη­ψη του παι­διού με κατη­γο­ρί­ες που με το στα­γο­νό­με­τρο και μασώ­ντας τα λόγια του και τρώ­γο­ντας τα χεί­λια του, μας ανέ­φε­ρε μαζί με το ότι κρί­να­νε ότι από το ντύ­σι­μό της ήταν σε ομά­δα ατό­μων που είχαν επι­τε­θεί σε αστυ­νο­μι­κούς την ώρα του περι­στα­τι­κού ενώ την ίδια στιγ­μή ο ίδιος μας έλε­γε ότι η πρώ­τη εικό­να που είχαν οι αστυ­νο­μι­κοί από το παι­δί ήταν να είναι πεσμέ­νο χωρίς τις αισθή­σεις του. Όταν τον ρώτη­σα πώς γίνε­ται να κατη­γο­ρεί­τε ένα παι­δί που εσείς βρί­σκε­τε χωρίς τις αισθή­σεις του και εσείς οι ίδιοι λέτε ότι απλά βρή­κα­τε έτσι και βοη­θή­σα­τε, έπει­τα από λίγες ώρες να το κατη­γο­ρεί­τε, μου απά­ντη­σε το ίδιο περί ενδυ­μα­σί­ας με μαύ­ρα ρού­χα που μοιά­ζει στην ομά­δα που επι­τέ­θη­κε». Προ­σθέ­τει δε πως «αρκε­τοί για­τροί ενη­μέ­ρω­ναν πως τα ευρή­μα­τα δεί­χνουν ότι είναι θύμα ξυλο­δαρ­μού. Αλλά και το ιατρο­δι­κα­στι­κό πόρι­σμα εκεί παρα­πέ­μπει όπως μάθα­με έπειτα».

Αποποίηση ευθυνών

Ο υπουρ­γός, όπως ανα­με­νό­ταν, απο­ποι­ή­θη­κε κάθε ευθύ­νης του υπουρ­γεί­ου και της ΕΛ.ΑΣ. για την επί­θε­ση των ακρο­δε­ξιών ενα­ντί­ον των αντι­φα­σι­στών στον σταθ­μό του ΗΣΑΠ στο Μονα­στη­ρά­κι, κάνο­ντας λόγο για «ασύμ­με­τρα σημεία και πλή­θη που θα μπο­ρού­σαν δυνη­τι­κά να εμπλα­κούν ‑με τη διά­θε­ση μεγά­λων δυνά­με­ων- κάπου, κάποιοι που έχουν τη διά­θε­ση να εμπλα­κούν, θα βρουν το σημείο να εμπλα­κούν». Επί­σης, ανα­φε­ρό­με­νος σε σχε­τι­κό πλά­νο όπου συλ­λη­φθείς κρα­δαί­νει μπι­τό­νι με υγρό είπε πως «δεν ξέρω αν ήταν μπι­τό­νια από βεν­ζί­νη. Δεν προ­κύ­πτει ότι ήταν μπι­τό­νια βεν­ζί­νη. Σύμ­φω­να με πλη­ρο­φο­ρί­ες και ενδεί­ξεις ήταν κάποια δοχεία που είχαν κάποια υγρά από το αιρ­κο­ντί­σιον, θα τα δεί­ξει αυτά η ανά­λυ­ση» υπο­στή­ρι­ξε ο Γ. Οικο­νό­μου, χωρίς να περι­μέ­νει τις ανα­λύ­σεις από το Χημείο του Κρά­τους, «υιο­θε­τώ­ντας» με αυτήν την τοπο­θέ­τη­ση την υπε­ρα­σπι­στι­κή γραμ­μή του 27χρονου συλ­λη­φθέ­ντος. «Εγώ μπο­ρεί να μην ξέρω 100% ότι ήταν νερό, απο­ρώ όμως ποιος ξέρει 100% ότι ήταν βεν­ζί­νη ή εύφλε­κτο υλι­κό» πρό­σθε­σε, σημειώ­νο­ντας πως «ανε­ξαρ­τή­τως αν ήταν εύφλε­κτο ή όχι υλι­κό, εγώ δεν στέ­κο­μαι εκεί. Δεν μου αρέ­σουν οι υπερ­βο­λές και δεν μου αρέ­σουν οι εύκο­λες δια­πι­στώ­σεις όταν κανείς δεν έχει πρό­σβα­ση σε στοιχεία».

Υπεν­θυ­μί­ζε­ται πως ο 27χρονος που κατα­γρά­φη­κε να πετά υγρό σε βαγό­νι με αντι­φα­σί­στες, φέρε­ται να υπο­στή­ρι­ξε στον ανα­κρι­τή ότι το μπι­τό­νι περιεί­χε νερό και ότι ήταν απλός επι­βά­της που θέλη­σε να βοη­θή­σει τους υπό­λοι­πους, αρνού­με­νος ότι ήταν αυτός που φώνα­ξε «κάψ­τε τους».

Πηγή: 902.gr

 

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο