Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Δήμος Θεσσαλονίκης: Σουλατσαρίσματα μεταξύ υποψηφίων — Αδιάψευστος μάρτυρας των ουσιαστικών ταυτίσεών τους

Οχτώ συν­δυα­σμοί διεκ­δι­κούν τη διοί­κη­ση του Δήμου Θεσ­σα­λο­νί­κης, στις εκλο­γές του Οκτώ­βρη, εκτός από τη «Λαϊ­κή Συσπεί­ρω­ση». Οκτώ δια­φο­ρε­τι­κά πρό­σω­πα, που όμως εκπρο­σω­πούν την ίδια πολι­τι­κή. Γι’ αυτό με μεγά­λη ευκο­λία σου­λα­τσά­ρουν οι υπο­ψή­φιοι από συν­δυα­σμό σε συν­δυα­σμό, και «κοντα­ρο­χτυ­πιού­νται» μόνο για την ικα­νό­τη­τα στη δια­χεί­ρι­ση της αντι­λαϊ­κής πολιτικής.

Η πεί­ρα των προη­γού­με­νων εκλο­γών και των όσων ακο­λού­θη­σαν, αλλά και η σημε­ρι­νή σύν­θε­ση των συν­δυα­σμών που διεκ­δι­κούν την ψήφο των δημο­τών απο­τε­λούν αδιά­ψευ­στο μάρ­τυ­ρα των ανύ­παρ­κτων δια­φο­ρών τους ή μάλ­λον των ουσια­στι­κών ταυ­τί­σε­ών τους.

Το πέρα δώθε ανά­με­σα σε ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ συνε­χί­ζε­ται όλα τα χρό­νια και πλέ­ον απο­τυ­πώ­νε­ται στα νέα σχή­μα­τα που και πάλι με τον μαν­δύα του «ανε­ξάρ­τη­του» ζητούν την ψήφο του λαού. Μόνο που όλοι τους είναι εξαρ­τη­μέ­νοι, συμ­φω­νούν και είναι πρό­θυ­μοι να υλο­ποι­ή­σουν τις στρα­τη­γι­κές επι­λο­γές και κατευ­θύν­σεις της ΕΕ και της κυβέρ­νη­σης, που σε προ­τε­ραιό­τη­τα έχει την εξυ­πη­ρέ­τη­ση των συμ­φε­ρό­ντων των επι­χει­ρη­μα­τι­κών ομί­λων. Όλοι τους είναι προ­πα­γαν­δι­στές της επι­χει­ρη­μα­τι­κό­τη­τας και της αντα­πο­δο­τι­κό­τη­τας των δήμων, βλέ­πουν το μέλ­λον στην του­ρι­στι­κο­ποί­η­ση της Θεσ­σα­λο­νί­κης και στα ΣΔΙΤ και δεν λένε κου­βέ­ντα για τη μετα­τρο­πή του λιμα­νιού σε ορμη­τή­ριο του ΝΑΤΟ.

Ας δού­με λοι­πόν μια ενδει­κτι­κή εικό­να των τριών βασι­κών συνδυασμών:

Στην παρά­τα­ξη του νυν δημάρ­χου Κων­στα­ντί­νου Ζέρ­βα «Ναι στη Θεσ­σα­λο­νί­κη» που αυτή τη φορά εξα­σφά­λι­σε τη στή­ρι­ξη της ΝΔ, διά στό­μα­τος του πρω­θυ­πουρ­γού, για τις εκλο­γές του Οκτώ­βρη, βρή­καν στέ­γη αρκε­τοί που στις εκλο­γές του 2019 είχαν διεκ­δι­κή­σει την ψήφο των πολι­τών ως «ανε­ξάρ­τη­τοι» υπο­ψή­φιοι δήμαρ­χοι, εκλέ­χθη­καν δημο­τι­κοί σύμ­βου­λοι και στη συνέ­χεια ανέ­λα­βαν πόστο στη διοί­κη­ση του δήμου. Τέτοιες περι­πτώ­σεις είναι ο Χ. Αηδο­νό­που­λος, σήμε­ρα αντι­δή­μαρ­χος Ανά­πτυ­ξης Δημο­τι­κών Κοι­νο­τή­των και Κέντρων Εξυ­πη­ρέ­τη­σης Πολι­τών, ο Εφ. Κυρι­ζί­δης, αντι­δή­μαρ­χος Τεχνι­κών Έργων, ο Β. Μωυ­σί­δης, εντε­ταλ­μέ­νος σύμ­βου­λος Πολι­τι­κής Προ­στα­σί­ας, ο Π. Λεκά­κης, πρό­ε­δρος του Δημο­τι­κού Συμ­βου­λί­ου, που στις πρό­σφα­τες εκλο­γές μάλι­στα κατέ­βη­κε ως υπο­ψή­φιος βου­λευ­τής ΠΑΣΟΚ- Κινή­μα­τος Αλλα­γής στην Α’ Περι­φέ­ρεια Θεσ­σα­λο­νί­κης. Επί­σης ο Αθ. — Αλ. Μπαρ­μπου­νά­κης, που εκλέ­χθη­κε με παρά­τα­ξη που στή­ρι­ξε το ΠΑΣΟΚ και τώρα είναι αντι­δή­μαρ­χος Παιδείας.

Αλλά και σύμ­βου­λοι που είχαν εκλε­γεί με τον συν­δυα­σμό του «ανε­ξάρ­τη­του» πρώ­ην βου­λευ­τή της ΝΔ, Γ. Ορφα­νού και στη συνέ­χεια ανέ­λα­βαν αντι­δη­μαρ­χί­ες και άλλες θέσεις όπως ο Ερ. Θεο­το­κά­τος, αντι­δή­μαρ­χος Περι­βάλ­λο­ντος, ο Κ. Ιακώ­βου, αντι­δή­μαρ­χος Καθα­ριό­τη­τας. Εκλεγ­μέ­νοι με την παρά­τα­ξη του γνω­στού «ανε­ξάρ­τη­του» Πανα­γιώ­τη Ψωμιά­δη, όπως ο Χ. Ανα­στα­σά­κης. Και φυσι­κά πολ­λοί εκλεγ­μέ­νοι με την παρά­τα­ξη του Ν. Ταχιά­ου (του επί­ση­μου υπο­ψή­φιου της ΝΔ), όπως ο Στ. Γωγά­κος, πρό­ε­δρος του ΟΒΡΕΠΟΜ, ο Σ. Δημη­τριά­δης, αντι­δή­μαρ­χος Οικο­νο­μι­κών, ο Ν. Ζεϊ­μπέ­κης, αντι­δή­μαρ­χος Αθλη­τι­σμού, η Ι. Κοσμο­πού­λου, αντι­δή­μαρ­χος Κοι­νω­νι­κής Πολι­τι­κής, ο Μ. Κούπ­κας, αντι­δή­μαρ­χος Ηλε­κτρο­νι­κής Διακυβέρνησης.

Απ’ όλα έχει ο μπα­χτσές και στην παρά­τα­ξη του Στέ­λιου Αγγε­λού­δη «Ομά­δα για τη Θεσ­σα­λο­νί­κη» (ΠΑΣΟΚ) για μια «Θεσ­σα­λο­νί­κη που θα έχει αρχές (sic) που της αξί­ζουν…». Ανά­με­σά τους εκλεγ­μέ­νοι δημο­τι­κοί σύμ­βου­λοι με την παρά­τα­ξη του πρώ­ην δημάρ­χου Γ. Μπου­τά­ρη (Λ. Ζαχα­ριά­δης κ.ά.), αλλά και με την παρά­τα­ξη της Κ. Νοτο­πού­λου (ΣΥΡΙΖΑ) όπως η Μ. Αρβα­νι­τί­δου, υπο­ψή­φια βου­λευ­τής στη συμ­μα­χία «Πρά­σι­νο & Μωβ». Μαζί τους συμ­με­τέ­χουν ως υπο­ψή­φιοι και δημο­τι­κοί σύμ­βου­λοι που είχαν εκλε­γεί με την παρά­τα­ξη της ΝΔ όπως ο Β. Γάκης που από το 2020 ανέ­λα­βε επι­κε­φα­λής της παρά­τα­ξης «Θεσ­σα­λο­νί­κη Υπεύ­θυ­να» του Ταχιά­ου, ο Σ. Καλαϊ­τζί­δης κ.ά. Φυσι­κά δεν λεί­πουν και εκλεγ­μέ­νοι με την τότε «ανε­ξάρ­τη­τη» (κι αυτή) παρά­τα­ξη του Γ. Ορφα­νού (ΝΔ) όπως ο Στ. Λια­κό­που­λος (προ­ερ­χό­με­νος από το ΠΑΣΟΚ ο οποί­ος διε­τέ­λε­σε αντι­δή­μαρ­χος στη διοί­κη­ση Ζέρ­βα), ο Θ. Πατέ­λης, πρό­ε­δρος του Δημο­τι­κού Βρε­φο­κο­μεί­ου «Άγιος Στυ­λια­νός» επί διοί­κη­σης Ζέρ­βα, η Κ. Ζαχα­ριά­δου, ο Θ. Σαλο­νι­κί­δης κ.α.

Συμ­με­τέ­χει επί­σης ο Π. Καζαν­τζί­δης, περι­φε­ρεια­κός σύμ­βου­λος επί 9 χρό­νια με την παρά­τα­ξη Τζι­τζι­κώ­στα (ΝΔ), γνω­στό στέ­λε­χος της ΟΝΝΕΔ και υπο­ψή­φιος βου­λευ­τής με τη ΝΔ το 2012.

Την τιμη­τι­κή τους έχουν ο Σπ. Βού­γιας, πρώ­ην υφυ­πουρ­γός Προ­στα­σί­ας του Πολί­τη και στη συνέ­χεια υφυ­πουρ­γός Μετα­φο­ρών και Υπο­δο­μών σε κυβέρ­νη­ση του ΠΑΣΟΚ και ο Π. Τσα­ρα­μπου­λί­δης, προ­έ­δρος του ΙΝΕ της ΓΣΕΕ (Θεσ­σα­λο­νί­κη) και πρώ­ην πρό­ε­δρος του ΕΚΘ. Και πλάι στον «ανα­μορ­φω­τή» και «επι­μορ­φω­τή» της εργα­τι­κής τάξης, φιγου­ρά­ρει και ο Αλ. Μαν­δρί­νος, οικο­νο­μο­λό­γος και πρώ­ην πρό­ε­δρος της ΟΝΝΕΔ Θεσ­σα­λο­νί­κης, γιος του προ­έ­δρου του Συν­δέ­σμου Επι­χει­ρη­μα­τιών Ελλάδος.

Στο συν­δυα­σμό εκπρο­σω­πεί­ται και ο χώρος της «Ριζο­σπα­στι­κής Αρι­στε­ράς» με τον Αδ. Κου­λιού­φα, μέλος του ΣΥΡΙΖΑ μέχρι το 2015 , υπο­ψή­φιο βου­λευ­τή της ΛΑΕ το 2019.

Φυσι­κά και η παρά­τα­ξη του Σπύ­ρου Πέγκα «Θεσ­σα­λο­νί­κη για όλους», που στη­ρί­ζε­ται από τον ΣΥΡΙΖΑ, έχει κι αυτή από όλα τα χρώ­μα­τα και τα αρώ­μα­τα. Από τον πρώ­ην δήμαρ­χο Γ. Μπου­τά­ρη μέχρι και πολι­τευ­τές του Τζήμερου!!!

Ο Γ. Μπου­τά­ρης θα μπο­ρού­σε να είναι υπο­ψή­φιος και με τον Σ. Αγγε­λού­δη, όμως μπή­κε στο ψηφο­δέλ­τιο του Σπ. Πέγκα ο οποί­ος δια­τέ­λε­σε αντι­δή­μαρ­χος επί θητεί­ας του, για­τί τον αγα­πά­ει πιο πολύ.

Μαζί τους συμ­με­τέ­χουν ο Κ. Ανα­γνω­στά­ρας, που το 2019 είχε κατέ­βει ως «ανε­ξάρ­τη­τος» υπο­ψή­φιος δήμαρ­χος Θεσ­σα­λο­νί­κης με τον συν­δυα­σμό «ΠΑΡΕΑ» και πριν λίγους μήνες είχε συμ­φω­νή­σει να κατέ­βει υπο­ψή­φιος με τον συν­δυα­σμό που προ­ε­τοί­μα­ζε ο Γ. Ορφα­νός (ΝΔ) πριν τελι­κά απο­συρ­θεί από την κούρσα.

Η «πολυ­συλ­λε­κτι­κό­τη­τα» περι­λαμ­βά­νει και την Σ. Καϊ­λά­ρη, που από την παρά­τα­ξη Μπου­τά­ρη πέρα­σε στην παρά­τα­ξη Ταχιά­ου (ΝΔ), ενώ την ίδια περί­ο­δο στις βου­λευ­τι­κές εκλο­γές (2015, 2019, 2023) ήταν υπο­ψή­φια με τη «Δημιουρ­γία Ξανά» του Θ. Τζήμερου.

Αλλά και τον Σάκη Τζα­κό­που­λο, ενερ­γό μέλος της ΝΔ στη Θεσ­σα­λο­νί­κη, εκλεγ­μέ­νο δημο­τι­κό σύμ­βου­λο με την παρά­τα­ξη Ταχιάου.

Και βεβαί­ως τον Μ. Τρε­μό­που­λο, «ανε­ξάρ­τη­το» υπο­ψή­φιο δήμαρ­χο το 2019 και ενερ­γό μέλος των Οικο­λό­γων Πρά­σι­νων (2002–2016) και των Πρά­σι­νων (2019 μέχρι σήμερα).

Πηγή: 902.gr

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο