Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Δίκη για την πυρκαγιά στο Μάτι: Ντροπή! Διακόπηκε η δίκη διότι δεν εξασφαλίστηκε κατάλληλη αίθουσα…

Απα­ρά­δε­κτες συν­θή­κες δια­δρα­μα­τί­στη­καν στο δικα­στή­ριο και ενώ ήταν γνω­στό ότι η δίκη για τη πυρ­κα­γιά στο Μάτι Αττι­κής, με θύμα­τα 104 ανθρώ­πους και 30 εγκαυ­μα­τί­ες, ήταν προσ­διο­ρι­σμέ­νη να ξεκι­νή­σει σήμε­ρα Δευτέρα.

Ακό­μη μία φορά είδα­με μια μικρή αίθου­σα του ισο­γεί­ου η οποία δε μπο­ρού­σε να χωρέ­σει τους περισ­σό­τε­ρους από 200 μάρ­τυ­ρες της υπό­θε­σης, τους δικη­γό­ρους και τους δημο­σιο­γρά­φους, με απο­τέ­λε­σμα η έδρα να απο­φα­σί­σει τη δια­κο­πή της δια­δι­κα­σί­ας για τις 7 Νοεμ­βρί­ου. Συνή­γο­ροι βρέ­θη­καν να παρα­κο­λου­θούν τη δια­δι­κα­σία από τα παρά­θυ­ρα(!), ενώ στρι­μώ­χτη­καν σε κάθε γωνιά  της αίθουσας.

Όπως ήταν ανα­με­νό­με­νο, έντο­νες αντι­δρά­σεις και δυσα­ρέ­σκεια προ­κά­λε­σε η όλη κατά­στα­ση σε συγ­γε­νείς των θυμά­των και μάρ­τυ­ρες, που από νωρίς το πρωί είχαν αναρ­τή­σει πανό στην κεντρι­κή είσο­δο των δικα­στη­ρί­ων όπου ανα­γρα­φό­ταν «104 νεκροί, ουρ­λιά­ζουν για­τί, ζητούν δικαί­ω­ση». Πολ­λοί φώνα­ξαν «ντρο­πή» ενώ μετα­ξύ τους έκα­ναν λόγο για ευθύ­νες των αρμοδίων.

Η πρό­ε­δρος του Τρι­με­λούς Πλημ­με­λειο­δι­κεί­ου με την έναρ­ξη της δια­δι­κα­σί­ας, διευ­κρί­νι­σε πως η σημε­ρι­νή πρώ­τη μέρα θα ανα­λώ­νο­νταν μόνο στη δήλω­ση παρά­στα­σης των συνη­γό­ρων των κατη­γο­ρου­μέ­νων. Όπως εξή­γη­σε, η δίκη θα δια­κό­ψει για να βρε­θεί μια μεγα­λύ­τε­ρη δικα­στι­κή αίθουσα…

Σύμ­φω­να με το βού­λευ­μα οι κατη­γο­ρού­με­νοι παρα­πέ­μπο­νται για τα αδι­κή­μα­τα της ανθρω­πο­κτο­νί­ας από αμέ­λεια κατά συρ­ροή δια παρα­λεί­ψε­ως από υπό­χρε­ους και μη, αλλά και της πρό­κλη­σης σωμα­τι­κών βλα­βών κατά συρ­ροή. Ανά­με­σα στους 21 κατη­γο­ρού­με­νους είναι και ο ηλι­κιω­μέ­νος που προ­κά­λε­σε την πυρ­κα­γιά, ο οποί­ος αντι­με­τω­πί­ζει το αδί­κη­μα του εμπρη­σμού από αμέ­λεια. Παρα­πέ­μπο­νται αυτο­διοι­κη­τι­κοί παρά­γο­ντες και στε­λέ­χη της Περι­φέ­ρειας, όπως η πρώ­ην περι­φε­ρειάρ­χης Αττι­κής, Ρένα Δού­ρου, δήμαρ­χοι της περιο­χής όπως ο Ηλί­ας Ψινά­κης, στε­λέ­χη της Πολι­τι­κής Προ­στα­σί­ας, της Πυρο­σβε­στι­κής και της Αστυ­νο­μί­ας  όπως  ο τότε αρχη­γός της Πυρο­σβε­στι­κής Σωτή­ρη Τερ­ζού­δη, ο τότε υπαρ­χη­γός Επι­χει­ρή­σε­ων του Πυρο­σβε­στι­κού Σώμα­τος, Βασί­λης Ματ­θαιό­που­λος, ο τότε Διοι­κη­τή του Ε.Σ.Κ.Ε., του Συντο­νι­στι­κού Κέντρου Επι­χει­ρή­σε­ων, Ιωάν­νης Φωστιέ­ρης, για λάθη και παρα­λεί­ψεις στην πρό­λη­ψη  και την κατά­σβε­ση της πυρ­κα­γιάς αλλά και τους χει­ρι­σμούς που έγι­ναν με σκο­πό τη διά­σω­ση των ανθρώ­πι­νων ζωών.

Το παρα­πεμ­πτι­κό βού­λευ­μα εκδό­θη­κε από το Συμ­βού­λιο Εφε­τών. Τα μέλη του συμ­βου­λί­ου που το εξέ­δω­σαν συντά­χθη­καν με την έφε­ση που είχε ασκή­σει ο εισαγ­γε­λέ­ας Εφε­τών Παν. Μεϊ­δά­νης κατά του βου­λεύ­μα­τος το οποίο είχε εκδο­θεί από το Συμ­βού­λιο Πλημ­με­λειο­δι­κών και ζητού­σε μετα­ξύ άλλων, τον δια­χω­ρι­σμό της δια­δι­κα­σί­ας για πέντε κατη­γο­ρού­με­νος αλλά και την ανα­βάθ­μι­ση της κατη­γο­ρί­ας σε βάρος τους σε κακούρ­γη­μα, όπως και την απαλ­λα­γή 10  κατη­γο­ρου­μέ­νων. Ετσι το βού­λευ­μα του Συμ­βου­λί­ου Εφε­τών έκλει­σε ορι­στι­κά κάθε πιθα­νό­τη­τα ανα­βάθ­μι­σης της κατη­γο­ρί­ας σε κακουρ­γη­μα­τι­κή μορ­φή για συγκε­κρι­μέ­νους κατη­γο­ρού­με­νους. Για την ανα­βάθ­μι­ση της κατη­γο­ρί­ας είχε μάλι­στα υπάρ­ξει και παρέμ­βα­ση προς τον Εισαγ­γε­λέα του Αρεί­ου Πάγου Ι. Ντο­γιά­κο από συγ­γε­νείς των θυμάτων.

902.gr

Αλή­θειες και ψέμα­τα για το λιμό στην Ουκρα­νία, Νίκος Μόττας

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο