Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Δίκη για το Μάτι: Το Λιμενικό ενημερώθηκε προφορικά από πολίτη, κανένας φορέας δεν έστειλε έγγραφο

Ο δικα­στι­κός πραγ­μα­το­γνώ­μο­νας Δημή­τρης Λιό­τσος που έχει κατα­γρά­ψει και ανα­λύ­σει όλες τις παρα­μέ­τρους επι­χει­ρη­σια­κές και μη, που επέ­δρα­σαν ώστε η πυρ­κα­γιά στο Μάτι να εξε­λι­χθεί σε μία από τις πιο φονι­κές παγκο­σμί­ως, συνέ­χι­σε σήμε­ρα την κατά­θε­ση του ενώ­πιον του του Τρι­με­λούς Πλημμελειοδικείου.

Ο επι­πυ­ρα­γός Δημή­τρης Λιό­τσος,που διε­νέρ­γη­σε πραγ­μα­το­γνω­μο­σύ­νη με εντο­λή της Εισαγ­γε­λί­ας για τα αίτια της τρα­γω­δί­ας, απά­ντη­σε σε ερω­τή­σεις από Έδρας για τις παρα­λεί­ψεις των αρμό­διων υπη­ρε­σιών να αντι­με­τω­πί­σουν την φωτιά στην έναρ­ξη της. Ο μάρ­τυ­ρας ρωτή­θη­κε για τα καθη­λω­μέ­να πτη­τι­κά μέσα και για την έλλει­ψη επί­γειων σε κρί­σι­μα σημεία και σε κρί­σι­μους χρό­νους, που θα μπο­ρού­σαν να κατευ­νά­σουν την ορμή της φωτιάς όταν ξέσπα­σε στο Ντα­ού Πεντέ­λης το από­γευ­μα της 23ης Ιου­λί­ου 2018 ώστε να γίνει σωστή δια­χεί­ρι­ση του χρό­νου. Είπε επί­σης ότι κανέ­νας επί­ση­μος φορέ­ας δεν ενη­μέ­ρω­σε το Λιμε­νι­κό για την κατά­στα­ση και για τον λόγο αυτό περί­που 700 πολί­τες σώθη­καν από ιδιώ­τες που έσπευ­σαν και περι­συ­νέλ­λε­γαν ανθρώ­πους από την θάλασ­σα και τις ακτές.

Ο δικα­στι­κός πραγ­μα­το­γνώ­μο­νας τόνι­σε και πάλι ‚σε αντι­δια­στο­λή με όσα συνέ­βη­σαν, ή μάλ­λον σε συνέ­βη­σαν όπως επι­σή­μα­νε από την αρχή της κατά­θε­σης του, στην Ανα­το­λι­κή Αττι­κή, την υπο­δειγ­μα­τι­κή απο­μά­κρυν­ση κατοί­κων στην Κινέ­τα όπου λίγες ώρες νωρί­τε­ρα είχε ξεσπά­σει φωτιά. Ο Δημή­τρης Λιό­τσιος κατέ­γρα­ψε και πάλι τα ενα­έ­ρια μέσα που παρέ­μει­ναν καθη­λω­μέ­να και δεν πέτα­ξαν τις κρί­σι­μες ώρες που ξέσπα­σε η φωτιά σε αντί­θε­ση με όσα έγι­ναν στη φωτιά στην Κινέ­τα, όπου από τα πρώ­τα κιό­λας πέντε λεπτά επι­χεί­ρη­σαν στο σημείο έναρ­ξης της φωτιάς στα Γερά­νεια, τέσ­σε­ρα ενα­έ­ρια μέσα. Όπως είπε: “Η κινη­το­ποί­η­ση στην Κινέ­τα ήταν άμε­ση. Υπήρ­ξε μεγά­λος αριθ­μός των πτη­τι­κών μέσων, αλλά επει­δή η φωτιά ήταν σε καθα­ρό δάσος έγι­νε άμε­σα ανε­ξέ­λεγ­κτη. Στους οικι­σμούς που ήταν κοντά απο­μα­κρύν­θη­καν άμε­σα οι πολί­τες και γι’ αυτό είχα­με μόνο 14 ελα­φρείς τραυματισμούς”.

Πρό­ε­δρος : Πότε θα έπρε­πε να απο­μα­κρυν­θούν οι κάτοι­κοι στο Μάτι?

Μάρ­τυ­ρας : Όλα τα δεδο­μέ­να προ­ϋ­πήρ­χαν πριν από τις 17.30, το ΕΣΚΕ γνώ­ρι­ζε και από την ενη­μέ­ρω­ση του ελι­κο­πτέ­ρου που είχε πετά­ξει ότι η φωτιά έφτα­νε στα σπί­τια .Υπήρ­χαν όλες οι πλη­ρο­φο­ρί­ες και εκεί­νη την ώρα έπρε­πε να είχε δοθεί η εντο­λή απομάκρυνσης.

Ο μάρ­τυ­ρας τόνι­σε πως σε αντί­θε­ση με την αδρά­νεια για το Μάτι, στις κατα­σκη­νώ­σεις του Δήμου Αθη­ναί­ων στο Αγιο Ανδρέα υπήρ­ξε η υπο­δειγ­μα­τι­κή, όπως εξε­λί­χθη­κε και απο­δεί­χθη­κε, απο­μά­κρυν­ση των παι­διών που φιλο­ξε­νού­νταν εκεί .

Πρό­ε­δρος : Στις κατα­σκη­νώ­σεις του Δήμου Αθη­ναί­ων πως έγι­νε η εκκένωση?

Μάρ­τυ­ρας : Η υπεύ­θυ­νη των κατα­σκη­νώ­σε­ων πήρε τηλέ­φω­νο στην πυρο­σβε­στι­κή υπη­ρε­σία επει­δή είδε τον καπνό στις 16.30. Και αμέ­σως μάζε­ψε τα παι­διά. Οι κατα­σκη­νώ­σεις λει­τουρ­γούν με άλλο καθε­στώς από ό,τι οι οργα­νω­μέ­νες απο­μα­κρύ­νεις και οι εκκε­νώ­σεις. Εκεί­νη έκρι­νε ότι πρέ­πει να εκκε­νω­θεί η κατα­σκή­νω­ση και η δια­δι­κα­σία προ­χώ­ρη­σε αμέσως.

Πρό­ε­δρος; Πώς έγι­νε η διαδικασία?

Μάρ­τυ­ρας: Συγκε­ντρώ­θη­καν τα παι­διά και έφυ­γαν με λεω­φο­ρεία του Δήμου Αθη­ναί­ων. Η υπεύ­θυ­νη εφάρ­μο­σε το σχέ­διο εκκέ­νω­σης που είχε για την κατασκήνωση

Ο μάρ­τυ­ρας τόνι­σε πως από τα στοι­χεία που συνέ­λε­ξε κατά την διάρ­κεια της έρευ­νας του, προ­κύ­πτει πως το Λιμε­νι­κό Σώμα δεν ενη­με­ρώ­θη­κε από επί­ση­μο φορέα για την φωτιά αλλά από έναν πολί­τη στις 18.50. Έτσι οι δια­σώ­σεις έγι­ναν από ιδιώ­τες που έφτα­σαν και περι­συ­νέ­λε­ξαν 700 άτομα.

Πρό­ε­δρος: Για την ειδο­ποί­η­ση του Λιμενικού…

Μάρ­τυ­ρας: Στις 18.50 ενη­με­ρώ­θη­κε από πολί­τη προ­φο­ρι­κά το Λιμε­νι­κό και όπως ανα­φέ­ρει, κανέ­νας φορέ­ας δεν έστει­λε έγγραφο

Πρό­ε­δρος: Διέ­θε­σε μέσα το Λιμενικό?

Μάρ­τυ­ρας: Από ιδιώ­τες έγι­νε η διά­σω­ση των ανθρώ­πων στη θάλασ­σα. Το Λιμε­ναρ­χείο ανα­φέ­ρει ότι δεν ενη­με­ρώ­θη­κε από κανέ­να φορέα.

Η δίκη θα συνε­χι­στεί αύριο με ερω­τή­σεις που θα υπο­βάλ­λει στον κ. Λιό­τσο ο Εισαγ­γε­λέ­ας Έδρας Πανα­γιώ­της Μανιάτης.

 

Ο Μέγας Ιερο­ε­ξε­τα­στής, Φ.Μ. Ντοστογιέφσκι

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο