Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Δίκη Πισπιρίγκου: «Δεν πέθανε από κεταμίνη η Τζωρτζίνα», κατέθεσε η ιατροδικαστής Ουρανία Δημακοπούλου

Σε υψη­λούς τόνους συνε­χί­ζε­ται η δίκη της Ρού­λας Πισπι­ρί­γκου ενώ­πιον του ΜΟΔ, όπου η ιατρο­δι­κα­στής, μάρ­τυ­ρας ειδι­κών γνώ­σε­ων Ουρα­νία Δημα­κο­πού­λου, που κλή­θη­κε από την υπε­ρά­σπι­ση να μελε­τή­σει τα επι­στη­μο­νι­κά στοι­χεία της υπό­θε­σης, δήλω­σε πως η Τζωρ­τζί­να δεν πέθα­νε από την χορή­γη­ση κεταμίνης.

Η μάρ­τυ­ρας, στην κατά­θε­ση της, αμφι­σβή­τη­σε πλή­ρως την παρα­δο­χή της τοξι­κο­λο­γι­κής εξέ­τα­σης που απο­δί­δει τον θάνα­το της Τζωρ­τζί­νας σε δηλη­τη­ρί­α­ση από ισχυ­ρή δόση κετα­μί­νης, λέγο­ντας χαρα­κτη­ρι­στι­κά πως η επί­μα­χη ουσία είναι ένα ασφα­λές φάρ­μα­κο και όχι δηλητήριο.

Η μάρ­τυ­ρας δήλω­σε στο δικα­στή­ριο ότι «δεν υφί­στα­ται η δηλη­τη­ρί­α­ση από κετα­μί­νη» συμπλη­ρώ­νο­ντας, όταν ρωτή­θη­κε από την πρό­ε­δρο, ότι η επι­στη­μο­νι­κή θέση είναι ότι η αιτία θανά­του «είναι η υπο­θρε­ψία σε έδα­φος ατρο­φί­ας βασι­κών οργά­νων, (της καρ­διάς, πνευ­μό­νων και νεφρών) σε έδα­φος αντι­δρα­στι­κής ιωσι­νο­φυ­λί­ας, σε έδα­φος επι­λη­ψί­ας». Κατά την εξέ­τα­ση της από την πρό­ε­δρο, η μάρ­τυ­ρας ρωτή­θη­κε για­τί δεν ανα­φέ­ρε­ται στην έκθε­ση του ιατρο­δι­κα­στή Σωτή­ρη Μπου­ζιά­νη, που διε­νήρ­γη­σε την εξέ­τα­ση, η υπο­θρε­ψία αλλά η δηλη­τη­ρί­α­ση από κετα­μί­νη. Η κ. Δημα­κο­πού­λου είπε πως ο κ. Μπου­ζιά­νης στην έκθε­ση του «κρα­τά­ει τις απο­στά­σεις του. Στο συμπέ­ρα­σμα δεν γρά­φει ότι είναι ανθρωποκτονία».

Πρό­ε­δρος: Αυτό όμως είναι κάτι που θα το απο­φα­σί­σει το δικαστήριο.

Η φρά­ση της προ­έ­δρου προ­κά­λε­σε την έκρη­ξη του συνη­γό­ρου υπε­ρά­σπι­σης της κατη­γο­ρού­με­νης, Αλέ­ξη Κού­για, ο οποί­ος φώναξε:

«Έλε­ος! Ο ιατρο­δι­κα­στής για αυτό το λόγο καλεί­ται. Έχω κάνει 1.000 ανθρω­πο­κτο­νί­ες και ο ιατρο­δι­κα­στής γρά­φει καθα­ρά “ανθρω­πο­κτο­νία”».

Πρό­ε­δρος: Ο ιατρο­δι­κα­στής απο­φαί­νε­ται στο πλαί­σιο της αρμο­διό­τη­τάς του.

Μάρ­τυ­ρας: Ο ιατρο­δι­κα­στής πρέ­πει να γρά­ψει τα πέντε είδη θανά­του. Εννο­εί­ται ότι πρέ­πει να γρά­ψει! Γρά­φει φαρ­μα­κευ­τι­κή δηλη­τη­ρί­α­ση, σύμ­φω­να με το έγγρα­φο που του έδω­σε ο κ. Ράι­κος. Δεν κάνει καμία αξιολόγηση.

Αλέ­ξης Κού­γιας: Δεν θα κατα­στρέ­ψε­τε και αυτή τη μάρ­τυ­ρα! Έχε­τε βγά­λει ομό­φω­νες απο­φά­σεις για αυτο­νό­η­τα αιτή­μα­τα, επη­ρε­ά­ζε­τε τη κρί­ση του δικα­στη­ρί­ου κ. πρό­ε­δρε… Έχω ένα ιερό καθή­κον. Δεν κοι­μά­μαι για αυτή την υπό­θε­ση. Κρα­τά­νε μια αθώα γυναί­κα στη φυλα­κή. Ασφα­λώς και είναι υπο­χρε­ω­τι­κό για τον ιατρο­δι­κα­στή να γρά­ψει “ανθρωποκτονία”…επτά μήνες γίνε­ται μερο­λη­πτι­κή δια­δι­κα­σία σε βάρος της κ. κατηγορουμένης.

Η μάρ­τυ­ρας στην συνέ­χεια της κατά­θε­σης της ανα­φέρ­θη­κε στην ποσό­τη­τα κετα­μί­νης που ανα­γρά­φε­ται στην τοξι­κο­λο­γι­κή εξέ­τα­ση που διε­νήρ­γη­σε ο καθη­γη­τής Νικό­λα­ος Ράκος. Σύμ­φω­να με τον καθη­γη­τή, εντο­πί­στη­κε ποσό­τη­τα 6,5 μικρο­γραμ­μα­ρί­ων ανά ml, η οποία είναι θανα­τη­φό­ρα. Η μάρ­τυ­ρας αμφι­σβή­τη­σε το εύρη­μα καθώς, όπως είπε, εντο­πί­στη­κε από αίμα που ελή­φθη από την καρ­διά, ενώ τόνι­σε στο δικα­στή­ριο ότι η επί­μα­χη ποσό­τη­τα θεω­ρεί­ται εντός θερα­πευ­τι­κών συγκε­ντρώ­σε­ων και ορί­ων. Συμπλή­ρω­σε δε, πως «στη βιβλιο­γρα­φία δεν υπάρ­χει κανέ­να περι­στα­τι­κό θανά­του σε νοσο­κο­μείο από κετα­μί­νη που να ενο­χο­ποιεί­ται κάποιος. Είναι ένας ασφα­λές φάρ­μα­κο. Έγγρα­φο νοσο­κο­μεί­ου ανα­φέ­ρει ότι η μέγι­στη δόση για τη Τζωρ­τζί­να είναι τα δύο γραμμάρια».

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο