Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Δίκη Ρ. Πισπιρίγκου: «Δεν περίμενα τέτοια αντίδραση από τη μητέρα» κατέθεσε η παιδίατρος

«Το παι­δί ήταν άπνοο στο κρε­βά­τι και η μητέ­ρα ήρθε απλά και μας είπε ότι δεν λει­τουρ­γεί το οξύ­με­τρο», είπε στην κατά­θε­σή της στο Μικτό Ορκω­τό Δικα­στή­ριο η ειδι­κευό­με­νη παι­δί­α­τρος Αγλαϊα Καρ­κα­νιά για τον τρό­πο με τον οποίο ειδο­ποί­η­σε τους για­τρούς η Ρού­λα Πισπι­ρί­γκου όταν το παι­δί, την Κυρια­κή 11 Απρι­λί­ου 2021, υπέ­στη ανα­κο­πή μέσα στο Καρα­μαν­δά­νειο Νοσο­κο­μείο Πάτρας.

Η για­τρός, η οποία συμ­με­τεί­χε στη δρα­μα­τι­κή ανά­νη­ψη που έγι­νε στη Τζωρ­τζί­να, ανέ­φε­ρε πως δεν περί­με­νε αυτήν την αντί­δρα­ση από τη μητέ­ρα: «Ήρθε απλά και μας είπε ότι δεν λει­τουρ­γεί το οξύ­με­τρο. Συνή­θως, όταν το παι­δί σου δεν αντα­πο­κρί­νε­ται το σκου­ντάς, φωνά­ζεις. Αυτήν την αντί­δρα­ση δεν την περί­με­να». Η μάρ­τυ­ρας, λίγα εικο­σι­τε­τρά­ω­ρα πριν την ανα­κο­πή, είχε συνο­δεύ­σει τη Τζωρ­τζί­να στο νοσο­κο­μείο «Άγιος Ανδρέ­ας» στην Πάτρα για να υπο­βλη­θεί σε μαγνη­τι­κή εγκε­φά­λου, όπου δεν εμφα­νί­στη­κε τίπο­τε ανησυχητικό.

«Το από­γευ­μα της Κυρια­κής ήρθε η μαμά, μας χτύ­πη­σε την πόρ­τα στο γρα­φείο των για­τρών. Της άνοι­ξα εγώ. Την είδα να λέει “κάτι γίνε­ται με το οξύ­με­τρο, δεν δεί­χνει κάποια ένδει­ξη”, κάτι τέτοιο. Ξεκί­νη­σα να πάω και ήρθε και η κ. Δημη­τρο­πού­λου. Στα 2 με 3 μέτρα είδα­με τη νοση­λεύ­τρια έξω από το δωμά­τιο να φωνά­ζει “ελά­τε γρή­γο­ρα, το παι­δί δεν απα­ντά”. Τρέ­ξα­με στο δωμά­τιο. Το παι­δί δεν αντα­πο­κρι­νό­ταν σε κανέ­να ερέ­θι­σμα, ήταν χωρίς σφυγ­μό στη μέση στη κρε­βα­τιού. Ξεκι­νή­σα­με αμέ­σως την ανά­νη­ψη. Ήταν πολύ στρε­σο­γό­νο και για μας όλο αυτό. Θυμά­μαι την κ. Δημη­τρο­πού­λου να ρωτά­ει τη μητέ­ρα πώς φτά­σα­με σε αυτό το σημείο. Χορη­γού­σα­με αδρε­να­λί­νη κάνα­με θωρα­κι­κές πιέ­σεις και Ambu (εμφυ­σή­σεις). Η κ. Στο­γιαν­νί­δου κάλε­σε τον αναι­σθη­σιο­λό­γο. Μετά από μια δύσκο­λη και τραυ­μα­τι­κή προ­σπά­θεια τα κατα­φέ­ρα­με και το παι­δί έζη­σε. Δια­κο­μί­σθη­κε στη Μονά­δα Εντα­τι­κής Θερα­πεί­ας», κατέ­θε­σε η μάρ­τυ­ρας για το ιατρι­κό συμ­βάν που άφη­σε τη Τζωρ­τζί­να τετρα­πλη­γι­κή και πλέ­ον κατα­λο­γί­ζε­ται ως από­πει­ρα δολο­φο­νί­ας στη μητέρα.

Πρό­ε­δρος: Είπα­τε ότι είδα­τε το παι­δί στο μέσο του κρε­βα­τιού. Πώς ήταν;

Μάρ­τυ­ρας: Ήταν ανά­σκε­λα στη μέση του κρεβατιού.

Πρό­ε­δρος: Θυμά­στε πού βρι­σκό­ταν το ρινι­κό οξυγόνο;

Μάρ­τυ­ρας: Υπήρ­χε αλλά δεν ήταν στη μύτη του παιδιού.

Πρό­ε­δρος: Το θυμά­στε καλά;

Μάρ­τυ­ρας: Ναι, ήταν βγαλ­μέ­νο, νομί­ζω ότι ήταν δίπλα από το παιδί.

Πρό­ε­δρος: Τα χέρια του παι­διού θυμά­στε πώς ήταν;

Μάρ­τυ­ρας: Όχι, έχω την εντύ­πω­ση ότι ήταν στο πλάι δίπλα από τον κορ­μό της.

Πρό­ε­δρος: Θυμά­στε αν είχε σαλά­κια στο στό­μα του;

Μάρ­τυ­ρας: Όχι, δεν θυμάμαι.

Εισαγ­γε­λέ­ας: Η μητέ­ρα, όλες τις ημέ­ρες της νοση­λεί­ας, ποιον ειδοποιούσε;

Μάρ­τυ­ρας: Εμείς από τις νοση­λεύ­τριες μαθαίναμε.

Εισαγ­γε­λέ­ας: Σας είχε παρα­πο­νε­θεί για το οξύ­με­τρο ότι δεν λει­τουρ­γεί όπως πρέπει;

Μάρ­τυ­ρας: Όχι.

Εισαγ­γε­λέ­ας: Τι ώρα ήρθε στο γρα­φείο των για­τρών την Κυριακή;

Μάρ­τυ­ρας: Περί­που στις 18:15, δεν μπο­ρώ να θυμη­θώ ακριβώς.

Εισαγ­γε­λέ­ας: Η μητέ­ρα είχε αντι­λη­φθεί ότι το παι­δί ήταν άπνοο;

Μάρ­τυ­ρας: Σε εμάς δεν έδω­σε αυτήν την εντύ­πω­ση. Συνή­θως, όταν το παι­δί σου δεν αντα­πο­κρί­νε­ται το σκου­ντάς, φωνά­ζεις. Αυτήν την αντί­δρα­ση δεν την περί­με­να. Ήρθε απλά και μας είπε ότι δεν λει­τουρ­γεί το οξύμετρο.

Και αυτή η μάρ­τυ­ρας κατέ­θε­σε πως όταν η κατη­γο­ρού­με­νη πήγε τη Τζωρ­τζί­να στο Καρα­μαν­δά­νειο, στις 8 Απρι­λί­ου 2021, οι εξε­τά­σεις της ήταν καλές και έτσι απο­φα­σί­στη­κε να πάρει εξι­τή­ριο, κάτι που τελι­κά δεν έγι­νε, καθώς «η μητέ­ρα μάς είπε ότι το παι­δί έκα­νε κάτι σαν εμε­τό», οπό­τε απο­φα­σί­στη­κε να παρα­μεί­νει η Τζωρ­τζί­να για νοσηλεία.

Η δια­δι­κα­σία συνεχίζεται.

«Ναι, αλλά ο Στά­λιν…», του Νίκου Μόττα

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο