Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Παναγιώτης Κατηφές: Οι ρίζες του φαινομένου της βίας στα σχολεία πρέπει να αναζητηθούν στην κοινωνία (AUDIO)

Οι ρίζες του φαι­νο­μέ­νου της βίας δεν είναι στο σχο­λείο, αλλά στην κοι­νω­νία, η οποία βασί­ζε­ται στη βία, σημεί­ω­σε ο Πανα­γιώ­της Κατη­φές, πρό­ε­δρος της Ανώ­τα­της Συνο­μο­σπον­δί­ας Γονέ­ων Μαθη­τών Ελλά­δας (ΑΣΓΜΕ), μιλώ­ντας στον ραδιο­φω­νι­κό σταθ­μό «Alpha 989» το πρωί της Δευτέρας.

Υπο­γράμ­μι­σε ότι οι γονείς δεν μπο­ρούν να κλεί­νουν τα μάτια στη βία, τονί­ζο­ντας ότι η κοι­νω­νι­κή ζωή, οι αξί­ες και τα πρό­τυ­πα που δίνει η σημε­ρι­νή κοι­νω­νία στους νέους είναι οι ρίζες του φαι­νο­μέ­νου της βίας στα σχολεία.

Όπως εξή­γη­σε, την ώρα που η κοι­νω­νία βασί­ζε­ται ολο­έ­να και περισ­σό­τε­ρο στη βία, όπως η φτώ­χεια, η ανερ­γία, η οικο­νο­μι­κή ανα­σφά­λεια, οι ενδο­οι­κο­γε­νεια­κές κατα­στά­σεις που βιώ­νουν οι μαθη­τές, μειώ­νο­νται τα μαθή­μα­τα που βοη­θούν στην ολο­κλή­ρω­ση της προ­σω­πι­κό­τη­τας των μαθη­τών και μπο­ρούν να λει­τουρ­γή­σουν απο­τρε­πτι­κά, όπως τα καλ­λι­τε­χνι­κά, η θεα­τρι­κή αγω­γή και άλλα.

Σημεί­ω­σε ότι για να εξα­λει­φθεί το φαι­νό­με­νο της βίας σε μια κοι­νω­νία που έχει συν­θε­τι­κό στοι­χείο τη βία, είναι δύσκο­λο. Είναι δυνα­τόν όμως να προ­λη­φθεί και το γονεϊ­κό κίνη­μα έχει συγκρο­τη­μέ­νο πλαί­σιο αιτη­μά­των με έμφα­ση στην πρό­λη­ψη και όχι στην καταστολή.

Πηγή: 902.gr

«Ναι, αλλά ο Στά­λιν…», του Νίκου Μόττα

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο