Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Δίκη Ρ. Πισπιρίγκου: «Οι παιδικές καρδιές δεν αγοράζονται, δωρίζονται», δήλωσε ο Αν. Ηλιάδης

«Οι παι­δι­κές καρ­διές δεν αγο­ρά­ζο­νται αλλά δωρί­ζο­νται», δήλω­σε ο διευ­θυ­ντής της ΜΕΘ Παί­δων του Πανε­πι­στη­μια­κού Νοσο­κο­μεί­ου Πάτρας Ανδρέ­ας Ηλιά­δης θέλο­ντας να απα­ντή­σει σε υπό­νοιες για «εμπό­ριο οργά­νων» που άφη­σε στην προη­γού­με­νη συνε­δρί­α­ση του ΜΟΔ η υπε­ρά­σπι­ση της Ρού­λας Πισπιρίγκου.

Προ­σερ­χό­με­νος στο δικα­στή­ριο όπου θα συνε­χί­σει την κατά­θε­ση του ο κ. Ηλιά­δης, μέλος του Εθνι­κού Οργα­νι­σμού Μετα­μο­σχεύ­σε­ων, σε δήλω­σή του στους δημο­σιο­γρά­φους τόνι­σε πως «θα συνε­χί­σω να είμαι η φωνή της Τζωρ­τζί­νας», καθώς ήταν εκεί­νος και η ομά­δα του που ανέ­λα­βαν στην ΜΕΘ Παί­δων του Πανε­πι­στη­μια­κού Νοσο­κο­μεί­ου Πάτρας το παι­δί, μετά την ανα­κο­πή που είχε υπο­στεί στο Καρα­μαν­δά­νειο τον Απρί­λιο του 2021.

Ο κ. Ηλιά­δης, ο οποί­ος στην προη­γού­με­νη συνε­δρί­α­ση, της 6ης Απρι­λί­ου, του ΜΟΔ δέχθη­κε ερω­τή­σεις από τον συνή­γο­ρο της κατη­γο­ρου­μέ­νης σχε­τι­κά με «εμπό­ριο οργά­νων» και «επι­λε­κτι­κές εξα­γω­γές μοσχευ­μά­των», δήλω­σε λίγο πριν ξεκι­νή­σει σήμε­ρα την κατά­θε­σή του:

«Οι παι­δι­κές καρ­διές δεν αγο­ρά­ζο­νται, αλλά δωρί­ζο­νται. Ήρθα να κατα­θέ­σω τον καθα­ρό ιατρι­κό μου λόγο, την καθα­ρή ιατρι­κή αλή­θεια. Θέλω και θα συνε­χί­σω να είμαι η φωνή της Τζωρ­τζί­νας. Ασυ­ντό­νι­στοι μετα­ξύ τους ιατρι­κοί όροι που δε μπο­ρούν με τίπο­τα να ενω­θούν, δημιουρ­γούν παρε­ξη­γή­σεις. Σήμε­ρα βρί­σκο­νται στο ακρο­α­τή­ριο μέλη του Εθνι­κού Οργα­νι­σμού Μετα­μο­σχεύ­σε­ων και της Ελλη­νι­κής Εται­ρεί­ας Εντα­τι­κής Θεραπείας».

Στην προη­γού­με­νη συνε­δρί­α­ση του δικα­στη­ρί­ου ο κ. Ηλιά­δης είχε κλη­θεί να επι­βε­βαιώ­σει ότι «στέλ­νει όργα­να στο εξω­τε­ρι­κό», ερώ­τη­ση που είχε προ­κα­λέ­σει την αγα­νά­κτη­ση και την σε έντο­νο ύφος απά­ντη­ση του: «Ο Ηλιά­δης δεν είναι κού­ριερ για να μετα­φέ­ρει όργα­να. Είμαι περή­φα­νος που είμαι συντο­νι­στής μετα­μο­σχεύ­σε­ων. Είναι προ­σβο­λή όσα είπε ο συνή­γο­ρος και απαι­τώ να ανα­κα­λέ­σε­τε! Είμαι μέλος του Εθνι­κού Οργα­νι­σμού Μετα­μο­σχεύ­σε­ων. Προ­σβάλ­λε­τε τους ανθρώ­πους που δώρι­σαν όργανα!».

Συνήγοροι υπεράσπισης: «Η Τζωρτζίνα είχε καρδιολογικό πρόβλημα που δεν διέγνωσαν»

Ευθύ­νες στους για­τρούς του Καρα­μαν­δά­νειου Νοσο­κο­μεί­ου Πάτρας όπου εισή­χθη η Τζωρ­τζί­να τον Απρί­λιο του 2021, επιρ­ρί­πτει η υπε­ρά­σπι­ση της Ρού­λας Πισπι­ρί­γκου επι­χει­ρώ­ντας να ανα­τρέ­ψει την κατη­γο­ρία της από­πει­ρας δολο­φο­νί­ας του παι­διού από την 34χρονη μέσα στο νοση­λευ­τι­κό ίδρυμα.

Σχο­λιά­ζο­ντας τις κατα­θέ­σεις που έδω­σαν στις προη­γού­με­νες συνε­δριά­σεις οι για­τροί του Καρα­μαν­δά­νειου, ο συνή­γο­ρος της 34χρονης κατη­γο­ρού­με­νης Αλέ­ξης Κού­γιας είπε πως «δεν είδαν, δεν διέ­γνω­σαν ως όφει­λαν, συμ­πτώ­μα­τα που εμφά­νι­ζε το παι­δί και τα οποία οφεί­λο­νταν σε καρ­διο­λο­γι­κό πρό­βλη­μα». Ο συνή­γο­ρος, κάνο­ντας λόγο για «ενορ­χη­στρω­μέ­νη ανα­ξιο­πι­στία» των για­τρών, τόνι­σε πως έχουν ευθύ­νες για την ανα­κο­πή που υπέ­στη η Τζωρ­τζί­να αλλά και για την δια­χεί­ρι­ση του συμ­βά­ντος. Μάλι­στα ο κ. Κού­γιας ζήτη­σε να διω­χθεί για ψευ­δορ­κία ο αναι­σθη­σιο­λό­γος του Καρα­μαν­δά­νειου Νοσο­κο­μεί­ου που έκα­νε ΚΑΡΠΑ επί σχε­δόν 50 λεπτά στο παι­δί για να το επα­να­φέ­ρει. Όπως ανέ­φε­ρε, ο αναι­σθη­σιο­λό­γος είπε για πρώ­τη φορά στο δικα­στή­ριο πως όταν πήγε στο δωμά­τιο της Τζωρ­τζί­νας την βρή­κε με σάλια, κατά­στα­ση που τον δυσκό­λε­ψε στην δια­σω­λή­νω­ση. «Ο μάρ­τυ­ρας στην αρχι­κή κατά­θε­ση του δεν είχε ανα­φέ­ρει τίπο­τα από όλα αυτά και είχε πει ότι το δια­σω­λή­νω­σε αμέ­σως. Μέχρι τη στιγ­μή της κατά­θε­σης του, κανείς άλλος για­τρός δεν είχε ανα­φερ­θεί σε σάλια και δυσκο­λία δια­σω­λή­νω­σης του παι­διού» είπε ο κ. Κού­γιας, ο οποί­ος επε­σή­μα­νε πως «η ανα­φο­ρά για σιε­λόρ­ροια είναι ψευ­δής και τεχνηέ­ντως δια­τυ­πω­μέ­νη ώστε να δημιουρ­γή­σει υπό­νοιες για χορή­γη­ση κετα­μί­νης στο παι­δί από τη μητέ­ρα του».

Μετά τον σχο­λια­σμό των κατα­θέ­σε­ων συνε­χί­στη­κε η εξέ­τα­ση του μάρ­τυ­ρα Ανδρέα Ηλιά­δη από τον κ. Κού­για στον οποίο η πρό­ε­δρος απα­γό­ρευ­σε την πρώ­τη ερώτηση.

Κού­γιας: Για­τί συνο­δεύ­ε­στε από δικηγόρο;

Πρό­ε­δρος: Μην απα­ντά­τε! Αυτό τι ερώ­τη­ση είναι; Για­τί μας αφορά;

Κού­γιας: Ένας μάρ­τυ­ρας που έρχε­ται εδώ να πει την αλή­θεια για­τί συνο­δεύ­ε­ται από δικη­γό­ρους; Θα ήθε­λα να δεί­ξω τη πραγ­μα­τι­κή του προ­σω­πι­κό­τη­τα. Αφού θα πει την αλήθεια.

Κού­γιας: Όταν υπήρ­ξε κλή­ση από το Καρα­μαν­δά­νειο για ένα σημα­ντι­κό περι­στα­τι­κό εσείς που βρισκόσασταν;

Μάρ­τυ­ρας: Βρι­σκό­μουν στην οικεία μου στην Αγιά. Τους είπα να ετοι­μα­στούν και ότι πηγαί­νω, όπως κάνω πάντα. Πρέ­πει να ήταν μισή ώρα πριν από την εισα­γω­γή του παι­διού, η οποία έγι­νε περί­που στις 8:30.

Ο μάρ­τυ­ρας τόνι­σε πως πάντο­τε όταν υπάρ­χει έκτα­κτο περι­στα­τι­κό για την ΜΕΘ πηγαί­νει και ο ίδιος με τον συνή­γο­ρο να αμφι­σβη­τεί την πρό­θε­ση του κ. Ηλιάδη.

Μάρ­τυ­ρας: Είμαι πάντα εκεί σε όλα τα περι­στα­τι­κά, πεί­τε το και ρομαντικό

Κού­γιας: Είναι ύποπτο…

Μάρ­τυ­ρας: Μπο­ρεί­τε να ρωτή­σε­τε και να μάθε­τε με ποιον τρό­πο δου­λεύ­ει ο Ηλιά­δης στη Μονάδα…

Κού­γιας: Ρωτή­σα­τε τι αφο­ρά το περιστατικό;

Μάρ­τυ­ρας: Ναι! Και μου είπαν ότι είναι αιφ­νί­δια καρ­δια­κή ανα­κο­πή και πως το παι­δί δια­σω­λη­νώ­θη­κε και έρχε­ται στη ΜΕΘ Παίδων.

Κού­γιας: Σας είπε ποιος για­τρός έκα­νε την ανάνηψη;

Μάρ­τυ­ρας: Ο κ. Χασα­πό­που­λος (αναι­σθη­σιο­λό­γος Καρα­μαν­δά­νειου). Πήρα όλες τις πλη­ρο­φο­ρί­ες που χρεια­ζό­μουν εκεί­νη τη στιγμή.

Κού­γιας: Σας είπαν πόσο διήρ­κη­σε η ανά­νη­ψη συνολικά;

Μάρ­τυ­ρας: Η συνο­μι­λία με τον κ. Κοτσώ­νη (που δέχθη­κε την κλή­ση από το Καρα­μαν­δά­νειο) είχε να κάνει με το βασι­κό πρό­βλη­μα. Από ό,τι μου είπε, διήρ­κη­σε 45 με 50 λεπτά αλλά μέχρι εκεί.

Κού­γιας: Γνω­ρί­ζε­τε πότε υπέ­στη το παι­δί την ανακοπή;

Μάρ­τυ­ρας: Στις 6:30 περίπου…

Κού­γιας: Σας έχει απα­σχο­λή­σει η σχέ­ση του χρό­νου που έγι­νε η ανα­κο­πή, του χρό­νου της ανα­νή­ψε­ως και του χρό­νου που ειδοποιηθήκατε;

Μάρ­τυ­ρας: Είναι πολύ σημα­ντι­κά αυτά που ρωτά­τε και έχουν να κάνουν με την ανά­νη­ψη του παι­διού για αυτό και επι­μέ­να­με και ρωτά­γα­με τη μητέρα.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο