Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Βόρεια Μακεδονία: «Στο κόκκινο» το ποσοστό γεννήσεων από ανήλικες

Στη Βόρεια Μακε­δο­νία, το ποσο­στό γεν­νή­σε­ων από ανή­λι­κες είναι από τα υψη­λό­τε­ρα στην Ευρώ­πη, με 15,7 γεν­νή­σεις ανά 1.000 περι­πτώ­σεις, και τρεις φορές υψη­λό­τε­ρο από τον μέσο όρο των 6 γεν­νή­σε­ων ανά 1.000 για τις χώρες της ΕΕ.

Τα στοι­χεία της οργά­νω­σης ΗΕΡΑ δεί­χνουν ότι ο μεγα­λύ­τε­ρος αριθ­μός ανή­λι­κων μητέ­ρων είναι Ρομά. Μετα­ξύ των βασι­κών λόγων για αυτό είναι η χαμη­λή και ανε­παρ­κής πρό­σβα­ση σε πλη­ρο­φο­ρί­ες σχε­τι­κά με την ανα­πα­ρα­γω­γι­κή υγεία.

Στη Βόρεια Μακε­δο­νία το ποσο­στό απρο­γραμ­μά­τι­στης εφη­βι­κής εγκυ­μο­σύ­νης είναι 11% και είναι ένα από τα υψη­λό­τε­ρα στην Ευρώπη.

Σύμ­φω­να με τους γυναι­κο­λό­γους η απρο­γραμ­μά­τι­στη εγκυ­μο­σύ­νη στις έφη­βες μπο­ρεί να έχει μακρο­πρό­θε­σμες συνέ­πειες στη σωμα­τι­κή και ψυχο­λο­γι­κή τους υγεία, λαμ­βά­νο­ντας υπό­ψη την τρυ­φε­ρή ηλι­κία τους. Το φαι­νό­με­νο αυτό είναι ευρέ­ως δια­δε­δο­μέ­νο κυρί­ως σε οικο­νο­μι­κά υπα­νά­πτυ­κτες χώρες.

Σύμ­φω­να με έρευ­να για τον αντί­κτυ­πο του COVID-19 στην πρό­σβα­ση των νέων σε πλη­ρο­φο­ρί­ες για τη σεξουα­λι­κή και ανα­πα­ρα­γω­γι­κή υγεία, έως και το 38% των νεα­ρών Ρομά αντι­με­τώ­πι­σαν δυσκο­λί­ες στην από­κτη­ση των απα­ραί­τη­των πλη­ρο­φο­ριών για τη σεξουα­λι­κή και ανα­πα­ρα­γω­γι­κή υγεία.

Οι νέοι από ευά­λω­τες κοι­νό­τη­τες έδει­ξαν μεγά­λο ενδια­φέ­ρον για πλη­ρο­φο­ρί­ες σχε­τι­κά με πολ­λά θέμα­τα σεξουα­λι­κής και ανα­πα­ρα­γω­γι­κής υγεί­ας σε σύγκρι­ση με τον γενι­κό πληθυσμό.

Για τις νέες μητέ­ρες και τις έγκυ­ες γυναί­κες, οι ερω­τή­σεις σχε­τι­κά με την εγκυ­μο­σύ­νη, τον τοκε­τό και τη φρο­ντί­δα μετά τον τοκε­τό είχαν μεγα­λύ­τε­ρο ενδια­φέ­ρον, ενώ οι νεα­ρές γυναί­κες Ρομά ενδια­φέρ­θη­καν περισ­σό­τε­ρο για την προ­στα­σία από λοι­μώ­ξεις, την έμμη­νο ρύση ή τη θερα­πεία ορμο­νι­κών προβλημάτων.

Το υπάρ­χον κοι­νω­νι­κό στίγ­μα και οι δια­κρί­σεις, καθώς και η έλλει­ψη εγγρά­φων υγεί­ας και ασφά­λι­σης έχουν συμ­βά­λει στη δυσκο­λία πρό­σβα­σης των Ρομά σε υπη­ρε­σί­ες σεξουα­λι­κής και ανα­πα­ρα­γω­γι­κής υγείας.

Το αίσθη­μα φόβου και άγχους στις νέες μητέ­ρες λόγω της ανε­παρ­κής ευαι­σθη­το­ποί­η­σης σχε­τι­κά με τον COVID-19 έχει επη­ρε­ά­σει την ασφά­λεια της υγεί­ας τους.

Λόγω εγκυ­μο­σύ­νης, κορί­τσια και ανή­λι­κες γυναί­κες απο­χω­ρούν από την εκπαι­δευ­τι­κή δια­δι­κα­σία. Αυτός είναι ο λόγος που αργό­τε­ρα κατα­τάσ­σο­νται χαμη­λά στην αγο­ρά εργα­σί­ας. Επί­σης έχει μακρο­πρό­θε­σμες συνέ­πειες όχι μόνο για την οικο­νο­μι­κή τους ανε­ξαρ­τη­σία, αλλά και για την ψυχι­κή τους υγεία. Πολύ συχνά αντι­με­τω­πί­ζουν κατά­θλι­ψη καθώς και σωμα­τι­κή και σεξουα­λι­κή βία, η οποία στη συνέ­χεια επη­ρε­ά­ζει δρα­μα­τι­κά τη στά­ση τους απέ­να­ντι στα παιδιά.

Πηγή: ertnews.gr μέσω Euronews Albania

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο