Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Δίκη Χρυσής Αυγής: «Δεν ξέρω, δεν είδα» είναι η γραμμή των χρυσαυγιτών

Στην… ίδια γραμ­μή τεί­νουν οι κατα­θέ­σεις των μαρ­τύ­ρων υπε­ρά­σπι­σης για τη ναζι­στι­κή — εγκλη­μα­τι­κή οργά­νω­ση Χρυ­σή Αυγή, σε ό,τι αφο­ρά τη δομή, την ιεραρ­χία. Ενώ επα­να­λαμ­βά­νε­ται μονό­το­να ότι η Χρυ­σή Αυγή δεν έχει σχέ­ση με τον εθνι­κο­σο­σια­λι­σμό. Πάνε και έρχο­νται τα «δεν ήξε­ρα, δεν άκου­σα» για τις εσω­τε­ρι­κές δια­δι­κα­σί­ες, ακό­μα και «διά στό­μα­τος» ναζι­στών βου­λευ­τών, που βρί­σκο­νται στην ανώ­τε­ρη βαθ­μί­δα της οργάνωσης.

«Θεω­ρώ τον εαυ­τό μου μέλος της Χρυ­σής Αυγής», «δεν μ’ ενδια­φέ­ρει επί της ουσί­ας το κατα­στα­τι­κό, δεν το θυμά­μαι», «δεν ξέρω πώς γίνε­ται κάποιος μέλος», «δεν ξέρω αν υπάρ­χουν μέλη της Χρυ­σής Αυγής», «δεν ξέρω ποιος πηγαί­νει στις τοπι­κές του Πει­ραιά και ποιος όχι», είναι μόνο μερι­κά από όσα κατα­τέ­θη­καν στο δικα­στή­ριο από τον μάρ­τυ­ρα υπε­ρά­σπι­σης του Ηλ. Κασι­διά­ρη, τον ναζι­στή βου­λευ­τή της Χρυ­σής Αυγής από το 2015 Ευάγ­γε­λο Καρα­κώ­στα, επι­στη­μο­νι­κό συνερ­γά­τη της οργά­νω­σης από το 2012, υπεύ­θυ­νο στον πυρή­να Λιβα­δειάς, γνώ­ρι­μο των Κασι­διά­ρη — Πανα­γιώ­τα­ρου από το 1999. Και όλα αυτά, παρά το ότι είχε δια­βά­σει το κατα­στα­τι­κό που επι­κα­λεί­ται η ηγε­σία της…

Ο μάρ­τυς επί­σης δεν γνώ­ρι­ζε και δεν είχε δει παρα­τε­ταγ­μέ­να μέλη με συγκε­κρι­μέ­νη ενδυ­μα­σία, παρά το ότι συμ­με­τεί­χε και μιλού­σε σε εκδη­λώ­σεις της Χρυ­σής Αυγής. Χαρα­κτή­ρι­σε τυχαία τη θέση των χρυ­σαυ­γι­τών σε σχε­τι­κή φωτο­γρα­φία, λάσπη των ΜΜΕ και των πολι­τι­κών αντι­πά­λων τις διά­φο­ρες δολο­φο­νι­κές επι­θέ­σεις της ναζι­στι­κής οργά­νω­σης, για τις οποί­ες δεν ενδια­φε­ρό­ταν να ρωτή­σει και να μάθει, αφού του αρκού­σαν οι δηλώ­σεις της Χρυ­σής Αυγής. Για τη δολο­φο­νία Φύσ­σα, μάλι­στα, ενη­με­ρώ­θη­κε από τον υπο­λο­γι­στή του…

Παρά το ότι ο ναζι­στής βου­λευ­τής, σύμ­φω­να με όσα έχουν δει τη δημο­σιό­τη­τα, απαγ­γέλ­λει δημό­σια μπρο­στά στον αρχη­γό το απα­γο­ρευ­μέ­νο στη Γερ­μα­νία τρα­γού­δι του Horst Wessel στη συγκέ­ντρω­ση της Χρυ­σής Αυγής στον Ασπρό­πυρ­γο (21/6/2017), ποτέ του δεν άκου­σε εκφρά­σεις του αρχη­γού Ν. Μιχα­λο­λιά­κου «οι λόγ­χες θα ακο­νί­ζο­νται στο πεζο­δρό­μιο». Ποτέ δεν διά­βα­σε άρθρο του Κασι­διά­ρη για τον Χίτλερ, ενώ επα­νέ­λα­βε και αυτός ότι ο ναζι­στι­κός χαι­ρε­τι­σμός δεν είναι παρά… χαι­ρε­τι­σμός της Νεο­λαί­ας Μετα­ξά. Σημειω­τέ­ον ότι το τρα­γού­δι του Horst Wessel χρη­σί­μευ­σε ως ύμνος του Ναζι­στι­κού Κόμ­μα­τος της Γερ­μα­νί­ας, πριν αυτό ανέ­βει στην εξου­σία, ενώ μετά το 1933 επι­ση­μο­ποι­ή­θη­κε ως παράλ­λη­λος «εθνι­κός ύμνος».

Υπε­ρα­σπι­στής του ναζι­στή βου­λευ­τή Ηλ. Κασι­διά­ρη και ο μάρ­τυς Ιωάν­νης Τσιά­βας, που κατέ­θε­σε με την ιδιό­τη­τα του οπλουρ­γού και του επι­κε­φα­λής κρι­τών σκο­πο­βο­λής. Επι­στρα­τεύ­τη­κε για να «πιστο­ποι­ή­σει» ότι ο Κασι­διά­ρης εκπαι­δευό­ταν για λόγους αθλη­τι­κούς. Στο δικα­στή­ριο τα στοι­χεία που έχουν προ­κύ­ψει τον δεί­χνουν να εκπαι­δεύ­ει μέλη της οργά­νω­σης. Υπεν­θυ­μί­ζε­ται ότι οι κατη­γο­ρί­ες για τη ναζι­στι­κή — εγκλη­μα­τι­κή οργά­νω­ση αφο­ρούν και σε οπλι­σμό που βρέ­θη­κε στα σπί­τια στε­λε­χών της και του αρχη­γού της. Βρέ­θη­καν όπλα, φυσίγ­για, σιδε­ρο­γρο­θιές, κινέ­ζι­κο ξιφί­διο, ράβδοι μεταλ­λι­κές — πλα­στι­κές, πυρο­μα­χι­κά, κάλυ­κες πυρο­βό­λου όπλου, διά­φο­ρα φυσίγ­για, μαχαί­ρια — χατζά­ρες με μεταλ­λι­κές λεπί­δες, πτυσ­σό­με­να μαχαί­ρια, μαχαί­ρια «πετα­λού­δες», στι­λέ­τα, σιδε­ρο­γρο­θιές, taser, κρο­τί­δες — δυνα­μι­τά­κια, καπνο­γό­να, φωτο­βο­λί­δες, μεταλ­λι­κές λάμες που έχουν τρο­πο­ποι­η­θεί για να γίνουν αιχ­μη­ρές και μεταλ­λι­κά αντι­κεί­με­να σε σχή­μα αστε­ριού με τέσ­σε­ρις αιχ­μη­ρές άκρες, γεμι­στή­ρες κ.λπ. Στο σπί­τι του ναζι­στή βου­λευ­τή Ηλ. Κασι­διά­ρη π.χ. βρέ­θη­καν ένα λειό­καν­νο αλλά και μια επα­να­λη­πτι­κή καρα­μπί­να «Maverick».

Ο Ι. Τσιά­βας προ­σπά­θη­σε να απο­δο­μή­σει τις κατη­γο­ρί­ες, ανα­φέ­ρο­ντας ότι όπλα σκο­πο­βο­λής όπως τα χαρα­κτή­ρι­σε δεν θα χρη­σι­μο­ποιού­νταν για τέλε­ση παρά­νο­μων πρά­ξε­ων, για­τί υπάρ­χουν πιο εξει­δι­κευ­μέ­να και σύγ­χρο­να. Η πρό­ε­δρος του δικα­στη­ρί­ου είπε στον μάρ­τυ­ρα ότι έχουν γίνει δεκά­δες εγκλή­μα­τα από τέτοια όπλα…

Ως μάρ­τυ­ρας υπε­ρά­σπι­σης του Ηλ. Κασι­διά­ρη κατέ­θε­σε επί­σης και η γνω­στή πλέ­ον και μη εξαι­ρε­τέα χρυ­σαυ­γί­τισ­σα, υπο­ψή­φια της «Ελλη­νι­κής Αυγής» το 2014 και υπο­ψή­φια ευρω­βου­λευ­τής σήμε­ρα με τη Χρυ­σή Αυγή, Μαρία Σιδέ­ρη — Τσά­μη, που χρη­μά­τι­σε και επι­στη­μο­νι­κός συνερ­γά­της του πρώ­ην ευρω­βου­λευ­τή της Χρυ­σής Αυγής, Ελ. Συνα­δι­νού και του νυν, Γ. Επι­τή­δειου. Αξί­ζει να υπο­γραμ­μι­στεί ότι εκμε­ταλ­λευό­με­νη την κατα­γω­γή της από το Δίστο­μο και τη συγ­γέ­νεια με τρεις εκτε­λε­σμέ­νους, έχει υπο­στη­ρί­ξει σε σχε­τι­κή συνέ­ντευ­ξη ούτε λίγο ούτε πολύ — θεω­ρώ­ντας έως και δικαιο­λο­γη­μέ­να τα αντί­ποι­να των ναζι­στών! — πως για τη σφα­γή από τους ναζί δεν ευθύ­νο­νται οι ίδιοι, αλλά οι κομ­μου­νι­στές αντάρ­τες που αντι­στέ­κο­νταν στη φασι­στι­κή κατο­χή και οι οποί­οι δεν νοιά­ζο­νταν για τις συνέ­πειες των πρά­ξε­ών τους!

Και αυτή κατέ­θε­σε ότι δεν είναι μέλος, δήλω­σε υπο­στη­ρί­κτρια, ότι έχει δει μεν το κατα­στα­τι­κό που επι­κα­λεί­ται η ηγε­σία, αλλά δεν θυμά­ται να λέει για μέλη, δεν ξέρει περί αγή­μα­τος της Χρυ­σής Αυγής, άλλω­στε κι αυτή κάπως έτσι καθό­ταν στο σχο­λείο… Δεν ρώτη­σε για τη δολο­φο­νία Φύσ­σα, δεν ενδια­φέρ­θη­κε να μάθει τι συμ­βαί­νει για­τί τότε ήταν απλά ψηφο­φό­ρος, «έπα­θε όμως πλά­κα» που εμπλέ­κουν τη Χρυ­σή Αυγή, ενώ έμα­θε ότι στη δολο­φο­νία Φύσ­σα δεν συμ­με­τεί­χαν άλλοι, παρά μόνο ο Ρουπακιάς.

Επα­νέ­λα­βε το γνω­στό κλι­σέ των χρυ­σαυ­γι­τών περί συκο­φα­ντί­ας των ΜΜΕ και των πολι­τι­κών αντι­πά­λων για τα όσα λέγο­νται περί ναζι­σμού και εθνι­κο­σο­σια­λι­σμού. Ενώ για τη σβά­στι­κα τατουάζ στο μπρά­τσο του Κασι­διά­ρη, είπε ότι είναι το γαμ­μά­διο που έχει δει παντού στην αρχαία Ελλά­δα. Δεν γνω­ρί­ζει επί­σης το άρθρο του για τον Χίτλερ, που όμως ήταν «μεγά­λος στρα­τιω­τι­κός νους», Δίκη πως μαθαί­νει στις σπου­δές της… Παρά το ότι ανα­γνώ­ρι­σε σε σχε­τι­κή φωτο­γρα­φία τον αρχη­γό Ν. Μιχα­λο­λιά­κο με τη σημαία της ναζι­στι­κής Γερ­μα­νί­ας, ανέ­φε­ρε το γνω­στό πλέ­ον, ότι είναι 40 χρό­νια πριν. Μάλι­στα, είπε ότι δεν τον έχει ακού­σει ποτέ να μιλά­ει για τη ναζι­στι­κή Γερ­μα­νία και «για ταξι­δά­κι των Εβραί­ων με τρε­νά­κι σε ένα πανέ­μορ­φο τοπίο για χει­με­ρι­νές δια­κο­πές με ψηλές καμι­νά­δες…», όπως χαρα­κτή­ρι­ζε σε σχε­τι­κή ομι­λία (σ.σ. βίντεο) γελώ­ντας τα κρε­μα­τό­ρια ο αρχη­γός της, Ν. Μιχαλολιάκος.

Εθελοντισμός και… σύλλογος εκδηλώσεων ιστορικού περιεχομένου

Οργά­νω­ση με μεγά­λη διά­θε­ση εθε­λο­ντι­σμού, που όλοι έκα­ναν κάτι, π.χ. καθά­ρι­ζαν σκά­λες, άνοι­γαν πόρ­τες και σύλ­λο­γος που ασχο­λού­νταν με εκδη­λώ­σεις ιστο­ρι­κού περιε­χο­μέ­νου π.χ. φόρο τιμής στους πεσό­ντες της Αλω­σης της Κων­στα­ντι­νού­πο­λης… Ετσι παρου­σιά­στη­κε λίγο — πολύ η ναζι­στι­κή εγκλη­μα­τι­κή οργά­νω­ση Χρυ­σή Αυγή από τον μάρ­τυ­ρα υπε­ρά­σπι­σης Χρ. Φρα­γκά­κη του χρυ­σαυ­γί­τη βου­λευ­τή Θεσ­σα­λο­νί­κης Πολύ­βιου Ζησι­μό­που­λου (από­στρα­του αξιω­μα­τι­κού). Βέβαια, σε μια απο­στρο­φή του λόγου του ανέ­φε­ρε ότι και αυτός μαζί με άλλους χρυ­σαυ­γί­τες φρου­ρού­σαν την Τοπι­κή για­τί είχαν υπο­στεί δεκά­δες επι­θέ­σεις… Ο μάρ­τυς, που δήλω­σε υπο­στη­ρι­κτής της Χρυ­σής Αυγής στην Τοπι­κή Β. Προ­α­στί­ων από το 2012, γνώ­ρι­σε τον ναζι­στή βου­λευ­τή Ζησι­μό­που­λο από το γήπε­δο του Πανα­θη­ναϊ­κού. Παρά τα 7 χρό­νια στη Χρυ­σή Αυγή, και αυτός ο μάρ­τυ­ρας υπε­ρά­σπι­σης δεν ήξε­ρε και δεν ρώτα­γε, αν η Χρυ­σή Αυγή ως κόμ­μα έχει μέλη! Ενώ για τη δολο­φο­νία Φύσ­σα, τη δολο­φο­νι­κή επί­θε­ση στους Αιγύ­πτιους αλιερ­γά­τες και στους κομ­μου­νι­στές και συν­δι­κα­λι­στές του ΠΑΜΕ δεν ήξε­ρε τίπο­τα και δεν είχε άπο­ψη, για­τί «έγι­ναν σε άλλο μέρος…». Απο­κο­ρύ­φω­μα της άγνοιας που δήλω­νε, η απά­ντη­ση ότι «δεν έχει ακού­σει τη δήλω­ση ανά­λη­ψης της πολι­τι­κής ευθύ­νης για τη δολο­φο­νία Φύσ­σα από τον Μιχα­λο­λιά­κο». Ακου­γε για πρώ­τη φορά επί­σης τη δήλω­ση Ζησι­μό­που­λου σε σχε­τι­κή ομι­λία: «Είμα­στε ναζί, αλλά δεν είμα­στε κλέφτες»…

Αδιά­φο­ρη και απρο­βλη­μά­τι­στη για τα όσα έβλε­παν τη δημο­σιό­τη­τα περί εγκλη­μα­τι­κής δρά­σης της Χρυ­σής Αυγής και τη δολο­φο­νία Φύσ­σα, εμφα­νί­στη­κε και η δεύ­τε­ρη μάρ­τυ­ρας υπε­ρά­σπι­σης του ναζι­στή βου­λευ­τή, Δέσποι­να Βόγλη, εργα­ζό­με­νη σε εται­ρεία security. Μάλι­στα, τα χαρα­κτή­ρι­σε ως απλή είδη­ση της μέρας, δεν το έψα­ξε, όπως είπε χαρα­κτη­ρι­στι­κά. Δήλω­σε απλή ψηφο­φό­ρος, ξεχνώ­ντας να πει στο δικα­στή­ριο ότι ήταν υπο­ψή­φια με τη Χρυ­σή Αυγή στις εκλο­γές Γενά­ρη και Σεπτέμ­βρη 2015. Και αυτή επι­κε­ντρώ­θη­κε στην παρου­σία της στις εκδη­λώ­σεις της Χρυ­σής Αυγής στα Ιμια, στις Θερ­μο­πύ­λες και αλλού και κατέ­θε­σε ότι δεν υπήρ­χαν υπεύ­θυ­νοι στην οργά­νω­ση. Απα­ντώ­ντας σε σχε­τι­κή ερώ­τη­ση στο δικα­στή­ριο για τις στρα­τιω­τι­κές ενδυ­μα­σί­ες των χρυ­σαυ­γι­τών, είπε: «Οτι φορού­σαν τα μαύ­ρα ρού­χα όλοι το γνω­ρί­ζου­με, φορού­σαν μαύ­ρα για­τί έτσι ήταν από το κόμ­μα η ενδυ­μα­σία». Δήλω­σε και αυτή άγνοια για τη δήλω­ση Ζησιμόπουλου.

Να υπο­γραμ­μι­στεί ότι παρά το ότι είχαν ειδο­ποι­η­θεί οι συνή­γο­ροι υπε­ρά­σπι­σης κατη­γο­ρου­μέ­νων για να φέρουν τους μάρ­τυ­ρές τους, σε κάποιες δικα­σί­μους το δικα­στή­ριο ανα­γκά­στη­κε να δια­κό­ψει τη συνε­δρί­α­ση, κατα­χω­ρώ­ντας στα πρα­κτι­κά ότι η συνε­δρί­α­ση δια­κό­πτε­ται «λόγω μη προ­σέ­λευ­σης των προ­τα­θέ­ντων και εκφω­νη­θέ­ντων μαρ­τύ­ρων υπεράσπισης».

Πηγή: Ριζο­σπά­στης

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο