Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Δίκη Χρυσής Αυγής: Ξεκίνησε σήμερα η υπόθεση για την επίθεση στο «Συνεργείο» το 2013

Η υπό­θε­ση της χρυ­σαυ­γί­τι­κης επί­θε­σης στον «Ελεύ­θε­ρο Κοι­νω­νι­κό Χώρο Ηλιού­πο­λης “Συνερ­γείο”» τον Ιού­λιο του 2013, ξεκί­νη­σε σήμε­ρα, στη δίκη της ναζι­στι­κής Χρυ­σής Αυγής.

Στη συγκε­κρι­μέ­νη εγκλη­μα­τι­κή επί­θε­ση υπήρ­ξε και συμ­με­το­χή των τότε βου­λευ­τών της, Λαγού και Μίχου.

Σύμ­φω­να, με αυτό­πτη μάρ­τυ­ρα και από άλλα στοι­χεία προ­έ­κυ­ψε ότι ο Ι. Λαγός συμ­με­τεί­χε στην επί­θε­ση με το αυτο­κί­νη­το της Βου­λής και έτσι εντο­πί­στη­κε από φωτο­γρα­φί­ες των περιοί­κων. Στο «Συνερ­γείο» επι­τέ­θη­κε, γύρω στις 7.30 μ.μ. εκεί­νης της μέρας, μηχα­νο­κί­νη­το τάγ­μα εφό­δου της Χρυ­σής Αυγής και με λοστούς και κοντά­ρια κατέ­στρε­ψε τον χώρο. Οι χρυ­σαυ­γί­τες χτύ­πη­σαν και τραυ­μά­τι­σαν τον εκμι­σθω­τή του χώρου, ενώ η δασκά­λα και τα μικρά παι­διά που έκα­ναν μάθη­μα εκεί, κατά­φε­ραν να κρυ­φτούν στην τουα­λέ­τα. Σημειω­τέ­ον ότι στο σημείο υπήρ­χαν αστυνομικοί…

Και για αυτή την επί­θε­ση του τάγ­μα­τος εφό­δου, προ­έ­κυ­ψαν και από τη σημε­ρι­νή κατά­θε­ση του αστυ­νο­μι­κού Δημ. Γώγου­λου (του Τμή­μα­τος Ασφά­λειας της Ηλιού­πο­λης) σοβα­ρές ευθύ­νες και ερω­τή­μα­τα για τον ρόλο της Αστυνομίας.

Ο μάρ­τυ­ρας παρα­δέ­χθη­κε ότι δύο μηχα­νές της ομά­δας ΔΙΑΣ με τέσ­σε­ρις αστυ­νο­μι­κούς συνό­δευαν το μηχα­νο­κί­νη­το τάγ­μα των χρυ­σαυ­γι­τών με τα ρόπα­λα. Σύμ­φω­να, με την κατά­θε­σή του, οι συγκε­ντρω­μέ­νοι έξω από τον χώρο, μετά την επί­θε­ση, ήταν οργι­σμέ­νοι με την προ­κλη­τι­κή ανο­χή επί της ουσί­ας που επέ­δει­ξε στους επι­τι­θέ­με­νους χρυ­σαυ­γί­τες η ομά­δα ΔΙΑΣ της Αστυ­νο­μί­ας. «Υπήρ­χε δυσα­ρέ­σκεια για την Αστυ­νο­μία, επει­δή ακο­λου­θού­σαν οι ΔΙΑΣ. Φώνα­ζαν “Μπά­τσοι και ναζί, το ίδιο μαγα­ζί”» κατέ­θε­σε. Μάλι­στα ανέ­φε­ρε για τη συνο­δεία στους χρυ­σαυ­γί­τες από τη ΔΙΑΣ ότι ακο­λου­θού­σαν κάποια εντο­λή. Επι­πρό­σθε­τα, από την κατά­θε­σή του προ­έ­κυ­ψε ξανά ότι η Αστυ­νο­μία δεν έκα­νε καμία ανα­ζή­τη­ση, καμία έρευνα…

Στο ίδιο πνεύ­μα ήταν και η κατά­θε­ση του Αχιλ­λέα Κίσ­σα (της Υπο­διεύ­θυν­σης Ασφά­λειας ΝΑ Αττι­κής στο Ελλη­νι­κό). «Το μόνο που μας είχαν ζητή­σει, ήταν να καθό­μα­στε και να παρα­τη­ρού­με τον χώρο. Γύρω στις 10 παρά, ήρθαν δύο συνά­δελ­φοι και μας είπαν ότι μπο­ρού­με να απο­χω­ρή­σου­με. Μιλή­σα­με με το Κέντρο και μας είπαν να φύγου­με…», ανέ­φε­ρε χαρα­κτη­ρι­στι­κά επα­να­λαμ­βά­νο­ντας ό,τι και στο πρω­το­βάθ­μιο δικα­στή­ριο, ότι η έρευ­να περιο­ρί­στη­κε στο… δια­δί­κτυο. Όπως κατέ­θε­σε ο αστυ­νο­μι­κός Αχ. Κίσ­σας, όταν γύρι­σε στην υπη­ρε­σία του έλα­βε εντο­λή να ψάξει στο δια­δί­κτυο να δει αν έχει γρα­φτεί κάτι για την επίθεση!

Επί­σης την Παρα­σκευή ολο­κλη­ρώ­θη­κε ο κύκλος των σχο­λια­σμών των κατα­θέ­σε­ων των μαρ­τύ­ρων για τη δολο­φο­νι­κή επί­θε­ση στους κομ­μου­νι­στές και συν­δι­κα­λι­στές του ΠΑΜΕ, από τους συνη­γό­ρους της Πολι­τι­κής Αγω­γής. Ο Θ. Θεο­δω­ρό­που­λος, συνή­γο­ρος της οικο­γέ­νειας Φύσ­σα, τόνι­σε πως «απο­δει­κνύ­ε­ται ότι ήταν μια επί­θε­ση κατά πολι­τι­κών αντι­πά­λων και με οικο­νο­μι­κό όφε­λος, μια από­φα­ση με προ­α­ναγ­γε­λία, με ετοι­μό­τη­τα και τάγ­μα­τα εφό­δου. Το ότι δεν υπήρ­ξε νεκρός, δεν σημαί­νει τίπο­τα. Αλί­μο­νο αν οι επι­διώ­ξεις γίνο­νταν πάντα πράξεις».

Μάλι­στα, όπως ανέ­φε­ρε, η επί­θε­ση έχει να κάνει με έναν χώρο, της Ναυ­πη­γο­ε­πι­σκευα­στι­κής Ζώνης(..) Υπάρ­χει το μίσος απέ­να­ντι στο ΠΑΜΕ, το κεντρι­κό μοτί­βο των εργο­δο­τών υιο­θε­τή­θη­κε από τη ΧΑ. Η πρώ­τη προ­α­ναγ­γε­λία γίνε­ται από τον Πανα­γιώ­τα­ρο, στη συνέ­χεια έρχε­ται στις 8/8/13 η ΧΑ να πει δημο­σί­ως ότι «εκεί­νο που δεν έκα­ναν οι άλλοι θα το κάνει η ΧΑ». Ποιος ο λόγος; Για­τί «με τη βοή­θεια των εργο­δο­τών θα λει­τουρ­γού­σε πλέ­ον υπό την αιγί­δα της» και αυτό είπαν οι μάρ­τυ­ρες ότι είπα­νε, «κου­μά­ντο κάνει η ΧΑ. Θα σπά­σου­με το από­στη­μα του ΠΑΜΕ»…

Η συνή­γο­ρος Χρύ­σα Παπα­δο­πού­λου επι­σή­μα­νε ότι «μπο­ρεί η επί­θε­ση αυτή να χαρα­κτη­ρί­στη­κε ως πλημ­με­λη­μα­τι­κή, ωστό­σο οι κατα­θέ­σεις των μαρ­τύ­ρων παθό­ντων ανέ­δει­ξαν τα κρί­σι­μα στοι­χεία που κατα­δει­κνύ­ουν ότι ήταν μια οργα­νω­μέ­νη ενέρ­γεια των ταγ­μά­των εφό­δου της ΧΑ, στο πλαί­σιο της εγκλη­μα­τι­κής δρά­σης της ΧΑ, της ιεραρ­χί­ας και της πει­θαρ­χί­ας που δρα, δεδο­μέ­νου του ότι επι­κε­φα­λής της επί­θε­σης ήταν τα μέλη του πεντα­με­λούς συμ­βου­λί­ου της ΤΟ Περάματος…».

Η Μαρί­να Δαλιά­νη έκα­νε λόγο για το στοι­χείο που προ­έ­κυ­ψε, της άρι­στης συνερ­γα­σί­ας Αστυ­νο­μί­ας — ΧΑ. «Αυτή η θεσμι­κή ασυ­λία που απο­λαύ­ει η ΧΑ, το είδα­με και στην υπό­θε­ση Φύσ­σα, αυτή η ασυ­λία ήταν που επέ­τρε­ψε και στον Ρου­πα­κιά να δολο­φο­νή­σει τον Φύσ­σα μια βδο­μά­δα μετά και έχει ιδιαί­τε­ρη σημα­σία», υπογράμμισε.

Από τους συνη­γό­ρους των Αιγύ­πτιων αλιερ­γα­τών ο Θ. Καμπα­γιάν­νης σχο­λί­α­σε: «Προ­κύ­πτει ότι υπήρ­χε μηχα­νι­σμός συγκά­λυ­ψης που προ­σέ­φε­ρε στους θύτες ασυ­λία και έχει να κάνει και με τον ίδιο τον κατη­γο­ρού­με­νο Κασι­διά­ρη που πήρε σβάρ­να τα κανά­λια, όπως και ο ίδιος ο αρχη­γός και ακό­μα και τώρα συγκαλύπτει(…)».

Ο Κ. Σκαρ­μέ­ας επι­σή­μα­νε μια δια­φο­ρά σε σχέ­ση με το πρω­τό­δι­κο δικα­στή­ριο. «Συνο­μο­λο­γεί­ται πια ότι στο ναυ­πη­γείο του Παπί­λα ήταν η ΧΑ ενώ στο πρω­τό­δι­κο εξα­νί­στα­ντο ότι δεν είχαν καμία σχέ­ση με την επί­θε­ση. Σύσ­σω­μη η υπε­ρά­σπι­ση το δέχε­ται αυτό…».

Τέλος, ο Κ. Παπα­δά­κης σχο­λί­α­σε πως «υπήρ­χε εμφα­νέ­στα­το πολι­τι­κό κίνη­τρο, από την ανα­ζή­τη­ση του Που­λι­κό­γιαν­νη, ο σκο­πός τρο­μο­κρά­τη­σης των συν­δι­κα­λι­στών του ΠΑΜΕ, η φυσι­κή και ιδε­ο­λο­γι­κή εξό­ντω­σή τους από τον χώρο της Ζώνης. Ταυ­τό­χρο­να υπήρ­χε κατα­με­ρι­σμός των ρόλων, μιλά­νε μόνο δύο άτο­μα και οι άλλοι υπακούν…».

Πηγή: 902.gr

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο