Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Δίκη Χρυσής Αυγής: Ολοκληρώθηκε η απολογία Μίχου στη δίκη για το «Συνεργείο»

Με απο­λο­γί­ες συνε­χί­στη­κε σήμε­ρα στο Β’ Τρι­με­λές Πλημ­με­λειο­δι­κείο η δίκη για την επί­θε­ση της Χρυ­σής Αυγής στον κοι­νω­νι­κό χώρο «Συνερ­γείο» στην Ηλιού­πο­λη (10/7/2013), με κατη­γο­ρού­με­νους, μετα­ξύ των άλλων, τα στε­λέ­χη της ναζι­στι­κής οργά­νω­σης Ν. Μίχο και Ι. Λαγό που ηγή­θη­καν αυτο­προ­σώ­πως στην επί­θε­ση, και πρό­σφα­τα «ανε­ξαρ­τη­το­ποι­ή­θη­καν» από τη ΧΑ. Η σημα­ντι­κή αυτή υπό­θε­ση έχει συσχε­τι­στεί με τη δίκη της ναζι­στι­κής εγκλη­μα­τι­κής οργά­νω­σης Χρυ­σή Αυγή. Στη δίκη έχουν κατα­τε­θεί απο­δει­κτι­κά στοι­χεία για την οργά­νω­ση της επί­θε­σης και την εκτέ­λε­σή από τάγ­μα εφό­δου, του οποί­ου ηγού­νταν οι δύο ναζι­στές βουλευτές.

Ο πρώ­ην βου­λευ­τής της Χρυ­σής Αυγής παρα­δέ­χθη­κε ότι έλα­βε μέρος στην μοτο­πο­ρεία, υπο­στη­ρί­ζο­ντας όμως ότι ήταν οργα­νω­μέ­νη για δια­νο­μή φυλ­λα­δί­ων και για αυτή ενη­με­ρώ­θη­κε από τα κεντρι­κά στη Μεσο­γεί­ων. Ανέ­φε­ρε επί­σης ότι οργα­νώ­θη­κε από τις Τοπι­κές Πει­ραιά και Νίκαιας. Ο Ν. Μίχος υπο­στή­ρι­ξε ότι όταν αυτός έφυ­γε από το σημείο ήταν όλα ήσυ­χα… Αλλά­ζο­ντας επί της ουσί­ας την υπε­ρα­σπι­στι­κή του γραμ­μή είπε στο δικα­στή­ριο ότι όταν αρνού­νταν την συμ­με­το­χή του στην μοτο­πο­ρεία: «Ήταν γραμ­μή του πρώ­ην δικη­γό­ρου μου [να πω ότι δεν ήμουν εκεί]… Δεν εκτε­λού­σε αυτά που του έλε­γα εγώ… Εκτε­λού­σε εντο­λές της Χρυ­σής Αυγής, του Μιχα­λο­λιά­κου». Σημειω­τέ­ον ότι ο προη­γού­με­νος δικη­γό­ρος του και στην δίκη της ναζι­στι­κής εγκλη­μα­τι­κής οργά­νω­σης ήταν ο Ι. Ζωγρά­φος που πρό­σφα­τα ακο­λού­θη­σε τον Ι. Λαγό που «ανε­ξαρ­τη­το­ποι­ή­θη­κε».

Τα όσα είπε πάντως προ­κά­λε­σαν έντα­ση και αντι­πα­ρά­θε­ση μετα­ξύ των δικη­γό­ρων Μίχου και Λαγού.

Παράλ­λη­λα ο Μίχος επι­βε­βαί­ω­σε ότι ο Ι. Λαγός ήταν στην μοτο­πο­ρεία όσο και στο σημείο της επί­θε­σης λέγο­ντας ότι «στην κεφα­λή της πορεί­ας ήταν ο Λαγός στο αυτο­κί­νη­τό του ως συνο­δη­γός». Υπεν­θυ­μί­ζε­ται ότι ο εν λόγω, αρνεί­ται συμ­με­το­χή και παρου­σία, η οποία όμως ταυ­το­ποιεί­ται και από την πινα­κί­δα του ΙΧ οχή­μα­τός του, που κατα­γρά­φη­κε από περίοικους.

Παράλ­λη­λα ο Μίχος επι­βε­βαί­ω­σε ότι υπάρ­χει ιεραρ­χία στην Χρυ­σή Αυγή με περι­φε­ρειάρ­χες, γραμ­μα­τείς τοπι­κών οργα­νώ­σε­ων και αρχη­γό τον Μιχα­λο­λιά­κο, λέγο­ντας χαρα­κτη­ρι­στι­κά πως δεν ήξε­ρε καν ότι υπήρ­χε το «Συνερ­γείο» και προ­σθέ­το­ντας ότι «εγώ ήμουν απλός βου­λευ­τής, δεν ήμουν περι­φε­ρειάρ­χης. Μόνο ο περι­φε­ρειάρ­χης θα μπο­ρού­σε να δώσει εντο­λή ή ο Μιχαλολιάκος».

Απο­κά­λυ­ψε επί­σης ότι στο αστυ­νο­μι­κό τμή­μα Ελλη­νι­κού πήγε με άλλους βου­λευ­τές, όπως τους Λαγό και Πανα­γιώ­τα­ρο, για ν’ απε­λευ­θε­ρώ­σουν τους προ­σα­χθέ­ντες. Αξί­ζει να επι­ση­μαν­θεί ότι ο συνή­γο­ρος του Λαγού προ­σπά­θη­σε με σχε­τι­κές ερω­τή­σεις στον Ν. Μίχο να ερμη­νεύ­σει ότι τα μηνύ­μα­τα του Ι. Λαγού αφο­ρού­σαν την απο­δέ­σμευ­ση των προ­σα­χθέ­ντων από την Αστυ­νο­μία. Στη δια­δι­κα­σία των ανα­γνω­στέ­ων εγγρά­φων και στην δίκη της Χρυ­σής Αυγής, να υπεν­θυ­μί­σου­με ότι είχαν δια­βα­στεί τα μηνύ­μα­τα που βρέ­θη­καν στο κινη­τό του Ι. Λαγού, από τα οποία προ­κύ­πτει ότι ο ίδιος οργά­νω­σε και συμ­με­τεί­χε στην επίθεση.

Κατά τ’ άλλα ο «ανε­ξάρ­τη­τος» ευρω­βου­λευ­τής πλέ­ον Ι. Λαγός δήλω­σε μέσω συνη­γό­ρου του ότι δεν θ απο­λο­γη­θεί. Ενώ οι άλλοι τρεις κατη­γο­ρού­με­νοι μετα­ξύ των οποί­ων και ο Γ. Καλ­πι­τζής, υπό­δι­κος και στην δίκη της ναζι­στι­κής εγκλη­μα­τι­κής οργά­νω­σης στην απο­λο­γία τους ανέ­φε­ραν ότι δεν ήταν παρό­ντες… Επί­σης στο δικα­στή­ριο δεν προ­σήλ­θε ν’ απο­λο­γη­θεί ο Μπα­ρέ­κας που τον ανα­γνώ­ρι­σε ο Ν. Μίχος στην μοτο­πο­ρεία και τον ανέ­φε­ρε ως γραμ­μα­τέα της ΤΟ Πειραιά.

Το δικα­στή­ριο διέ­κο­ψε για τις 10 Σεπτέμβρη.

Πηγή: 902.gr

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο