Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Δίμηνη εκεχειρία πρότεινε το Ισραήλ στη Χαμάς — Με αντάλλαγμα την απελευθέρωση των ομήρων

Οι σκλη­ρές μάχες συνε­χί­ζο­νται σήμε­ρα ανά­με­σα στον ισραη­λι­νό στρα­τό και τη Χαμάς στη Χαν Γιού­νις, στο νότιο τμή­μα της Λωρί­δας της Γάζας. Η προ­σπά­θεια του ισραη­λι­νού στρα­τού φαί­νε­ται πως συνα­ντά σφο­δρή αντί­στα­ση, με τις ισραη­λι­νές ένο­πλες δυνά­μεις να ανα­κοι­νώ­νουν τον θάνα­το 10 στρα­τιω­τών στις μάχες γύρω από την πόλη. Παράλ­λη­λα υπάρ­χουν ανα­φο­ρές για πρό­τα­ση του Ισρα­ήλ για δίμη­νη ανακωχή.

Τις πρώ­τες πρω­ι­νές ώρες, παλαι­στί­νιοι αυτό­πτες μάρ­τυ­ρες έκα­ναν λόγο για πυρά του πυρο­βο­λι­κού του Ισρα­ήλ κοντά στο νοσο­κο­μείο Νάσερ στη Χαν Γιού­νις, τη μεγα­λύ­τε­ρη πόλη της νότιας Λωρί­δας της Γάζας, όπου σύμ­φω­να με τον ισραη­λι­νό στρα­τό κρύ­βο­νται ηγέ­τες της Χαμάς.

Το Γρα­φείο Συντο­νι­σμού Ανθρω­πι­στι­κών Υπο­θέ­σε­ων (OCHA) του ΟΗΕ εξέ­φρα­σε ανη­συ­χία διό­τι «οι εχθρο­πρα­ξί­ες εντεί­νο­νται» στην πόλη, ενώ η παλαι­στι­νια­κή Ερυ­θρά Ημι­σέ­λη­νος έκα­νε λόγο για κατά­στα­ση «εξαι­ρε­τι­κά επι­κίν­δυ­νη» στον τομέα όπου βρί­σκε­ται άλλο νοσο­κο­μείο, το Άμαλ («Ελπί­δα»).

Στο μετα­ξύ η παλαι­στι­νια­κή εται­ρεία τηλε­πι­κοι­νω­νιών PalTel ανα­κοί­νω­σε νέα δια­κο­πή της πρό­σβα­σης στο δια­δί­κτυο και των υπη­ρε­σιών κινη­τής τηλε­φω­νί­ας εξαι­τί­ας των ισραη­λι­νών στρα­τιω­τι­κών επι­χει­ρή­σε­ων στον μικρό παλαι­στι­νια­κό θύλα­κα όπου η κατά­στα­ση για τους άμα­χους χαρα­κτη­ρί­ζε­ται ολο­έ­να πιο κρίσιμη.

Ο ισραη­λι­νός στρα­τός δια­βε­βαί­ω­σε πως έθε­σε υπό τον έλεγ­χό του κέντρα διοί­κη­σης της Χαμάς στη Χαν Γιού­νις, ενώ ανα­κοί­νω­σε πως 200 μέλη του έχουν σκο­τω­θεί από την έναρ­ξη των χερ­σαί­ων επι­χει­ρή­σε­ών του στη Λωρί­δα της Γάζας την 27η Οκτω­βρί­ου. Μερί­δα του ισραη­λι­νού Τύπου θεω­ρεί υπο­τι­μη­μέ­νο τον επί­ση­μο απολογισμό.

Δίμηνη ανακωχή;

Το Ισρα­ήλ πρό­τει­νε στη Χαμάς, μέσω των μεσο­λα­βη­τών, του Κατάρ και της Αιγύ­πτου, να υπάρ­ξει δίμη­νη παύ­ση των μαχών και των βομ­βαρ­δι­σμών στη Λωρί­δα της Γάζας με αντάλ­λαγ­μα την απε­λευ­θέ­ρω­ση όλων των ομή­ρων, ανέ­φε­ρε χθες Δευ­τέ­ρα ο αμε­ρι­κα­νι­κός ειδη­σε­ο­γρα­φι­κός ιστό­το­πος Axios.

Η πρό­τα­ση δεν συνε­πά­γε­ται τον τερ­μα­τι­σμό του πολέ­μου, θα πρό­κει­ται για δεύ­τε­ρη ανα­κω­χή, όπως εκεί­νη με διάρ­κεια μιας εβδο­μά­δας που επέ­τρε­ψε την απε­λευ­θέ­ρω­ση εκα­τό και πλέ­ον ομή­ρων, με αντάλ­λαγ­μα την απο­φυ­λά­κι­ση 240 παλαι­στι­νί­ων κρατούμενων.

Η πρό­τα­ση του Ισρα­ήλ προ­βλέ­πει την επι­στρο­φή των ομή­ρων στη ζωή και των πτω­μά­των κατά φάσεις, η πρώ­τη από τις οποί­ες θα αφο­ρά γυναί­κες και τους άνδρες ηλι­κί­ας 60 ετών και άνω, σύμ­φω­να με το δημο­σί­ευ­μα του Axios.

Θα ακο­λου­θή­σουν οι γυναί­κες που υπη­ρε­τούν στον στρα­τό, οι άνδρες ηλι­κί­ας κάτω των 60 που δεν ανή­κουν στις τάξεις των ενό­πλων δυνά­με­ων, κατό­πιν οι άρρε­νες ισραη­λι­νοί στρα­τιω­τι­κοί και, στην τελευ­ταία φάση, τα πτώματα.

Στο πλαί­σιο του σχε­δί­ου, Ισρα­ήλ και Χαμάς θα συνεν­νοη­θούν εκ των προ­τέ­ρων για τον αριθ­μό των παλαι­στι­νί­ων κρα­του­μέ­νων που θα αφή­νο­νται ελεύ­θε­ροι για κάθε όμη­ρο ανά κατη­γο­ρία και κατό­πιν για τα ονό­μα­τά τους, πάντα σύμ­φω­να με τον ιστότοπο.

Κατά τη διάρ­κεια συνά­ντη­σής του χθες με μέλη οικο­γε­νειών ομή­ρων, ο ισραη­λι­νός πρω­θυ­πουρ­γός Μπε­νια­μίν Νετα­νιά­χου ανα­φέρ­θη­κε σε ισραη­λι­νή «πρω­το­βου­λία», προ­σθέ­το­ντας ωστό­σο πως δεν είναι σε θέση να «απο­κα­λύ­ψει λεπτο­μέ­ρειες» για αυτή, σύμ­φω­να με τον Τύπο.

Ν. Μπε­λο­γιάν­νης Ν. Πλου­μπί­δης – Στο σπί­τι των ηρώων

 

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο