Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

ΔΕΘ 2019: Σχόλιο του ΚΚΕ για την ομιλία του Κυρ. Μητσοτάκη στα εγκαίνια της έκθεσης

ΔΕΘ 2019:  «Τη συμ­φω­νία του και τις υπο­σχέ­σεις του προς το κεφά­λαιο και όχι προς το λαό παρου­σί­α­σε ο κ. Μητσο­τά­κης στη ΔΕΘ, αφού η ομι­λία του από την αρχή ως το τέλος περιεί­χε νέα ”δώρα” στους καπι­τα­λι­στές επεν­δυ­τές ‑βιο­μή­χα­νους, εφο­πλι­στές, μεγα­λο­ε­πι­χει­ρη­μα­τί­ες- εγχώ­ριους και ξένους. Η κυβέρ­νη­ση της ΝΔ τρέ­χει να ικα­νο­ποι­ή­σει το 40% των απαι­τή­σε­ων του ΣΕΒ, που της άφη­σε κλη­ρο­νο­μιά ο ΣΥΡΙΖΑ, ο οποί­ος πρό­λα­βε να υλο­ποι­ή­σει το 60%» ανα­φέ­ρει ανα­κοί­νω­ση του ΚΚΕ για την ομι­λία του πρω­θυ­πουρ­γού στη ΔΕΘ.

«Οι εργα­ζό­με­νοι θα συνε­χί­σουν να πλη­ρώ­νουν στο όνο­μα της καπι­τα­λι­στι­κής ανά­πτυ­ξης, αφού το «ψητό» των βασι­κών εξαγ­γε­λιών, με τις μειώ­σεις σε φόρους και ασφα­λι­στι­κές εισφο­ρές, διευ­κο­λύν­σεις και νέα προ­νό­μια, αφο­ρά το μεγά­λο κεφά­λαιο. Μπο­ρεί να μειώ­νε­ται ο ΕΝΦΙΑ, όμως αυτό δεν μπο­ρεί να κρύ­ψει τη μονι­μο­ποί­η­ση αυτού του άδι­κου φόρου, καθώς τα μεγά­λα οφέ­λη αφο­ρούν τα πολύ υψη­λά εισο­δή­μα­τα. Οι 120 δόσεις εξα­σφα­λί­ζουν ότι τα υπερ­χρε­ω­μέ­να νοι­κο­κυ­ριά πρέ­πει πάση θυσία να πλη­ρώ­σουν τα χρέη που φορ­τώ­θη­καν στα χρό­νια της κρί­σης» τονί­ζει το ΚΚΕ, προ­σθέ­το­ντας «ακό­μα και η ενδε­χό­με­νη μεί­ω­ση των πρω­το­γε­νών πλε­ο­να­σμά­των δεν θα αξιο­ποι­η­θεί για να ανα­κου­φι­στεί η λαϊ­κή οικο­γέ­νεια, αλλά για να στη­ρι­χτούν οι επι­χει­ρη­μα­τι­κοί όμι­λοι, όπως παρα­δέ­χτη­κε και ο πρωθυπουργός».

Το ΚΚΕ ανα­φέ­ρει ακό­μα ότι η «ανά­καμ­ψη», το «καλό οικο­νο­μι­κό κλί­μα», η «εμπι­στο­σύ­νη των αγο­ρών και των επεν­δυ­τών», για τα οποία κομπά­ζει η κυβέρ­νη­ση, δεν ανα­τρέ­πουν την κατά­στα­ση και τα προ­βλή­μα­τα που αντι­με­τω­πί­ζει ο λαός, ίσα-ίσα προ­ϋ­πό­θε­ση για όλα αυτά είναι ότι η αντι­λαϊ­κή πολι­τι­κή των μετα­μνη­μο­νια­κών δεσμεύ­σε­ων θα εφαρ­μό­ζε­ται μέχρι κεραί­ας. «Και όλα αυτά χωρίς να υπο­λο­γι­στούν ότι στο έδα­φος της σημε­ρι­νής επι­βρά­δυν­σης της οικο­νο­μί­ας, υπάρ­χουν και προ­βλέ­ψεις για μια πιο γρή­γο­ρη ‑ίσως από αυτή που ανα­με­νό­ταν- καπι­τα­λι­στι­κή οικο­νο­μι­κή κρί­ση», επι­ση­μαί­νει η ανακοίνωση.

Υπο­γραμ­μί­ζει επί­σης ότι «η νέα επί­θε­ση της ΝΔ στα συν­δι­κα­λι­στι­κά δικαιώ­μα­τα, η παρα­πέ­ρα υπο­νό­μευ­ση των Συλ­λο­γι­κών Συμ­βά­σε­ων Εργα­σί­ας, η συρ­ρί­κνω­ση έως και κατάρ­γη­ση της απο­ζη­μί­ω­σης από­λυ­σης, η ενί­σχυ­ση των πλει­στη­ρια­σμών, το νέο χτύ­πη­μα στο ασφα­λι­στι­κό, απο­τε­λούν συνέ­χεια του αντερ­γα­τι­κού έργου του ΣΥΡΙΖΑ και από­δει­ξη ότι η ανά­πτυ­ξη των κερ­δών των λίγων προ­ϋ­πο­θέ­τει το τσά­κι­σμα των πολ­λών» και προ­σθέ­τει «μπο­ρεί η ΝΔ και ο ΣΥΡΙΖΑ να τσα­κώ­νο­νται για την πατρό­τη­τα των μέτρων, όμως η ανά­πτυ­ξή τους ούτε για όλους είναι ούτε βιώ­σι­μη ούτε δίκαιη, είναι βαθιά ταξι­κή. Γι’ αυτό ο λαός δεν έχει κανέ­να συμ­φέ­ρον να στη­ρί­ξει τους στό­χους του κεφα­λαί­ου, αλλά να βάλει μπρο­στά τις δικές του ανάγκες».

«Τέλος, δεν πρέ­πει να δια­φύ­γει από κανέ­να ότι στη μία ώρα ομι­λία του ο κ. Μητσο­τά­κης δεν έκα­νε ούτε μία ανα­φο­ρά στη Συμ­φω­νία των Πρε­σπών. Επι­βε­βαιώ­νε­ται αυτό που έλε­γε το ΚΚΕ ότι αυτή η επι­κίν­δυ­νη για τους λαούς συμ­φω­νία υπα­γο­ρεύ­θη­κε από το ΝΑΤΟ και τις ΗΠΑ, γι’ αυτό και η ΝΔ θα την εφαρ­μό­σει πιστά» κατα­λή­γει η ανα­κοί­νω­ση του ΚΚΕ.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο