Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Δεξιά στροφή Κιλιτσντάρογλου με το βλέμμα στους εθνικιστές ψηφοφόρους του Σινάν Ογάν

Ο Κεμάλ Κιλιτσ­ντά­ρο­γλου ανε­βά­ζει τους τόνους για τα θέμα­τα των προ­σφύ­γων και της τρο­μο­κρα­τί­ας απευ­θυ­νό­με­νος στους εθνι­κι­στές ψηφο­φό­ρους εν όψει του β’ γύρου των προ­ε­δρι­κών εκλο­γών στην Τουρκία.

«Δεν έχω καθή­σει στο τρα­πέ­ζι με τις τρο­μο­κρα­τι­κές οργα­νώ­σεις και δεν θα το κάνω ποτέ (…) θα στεί­λω πίσω όλους τους πρό­σφυ­γες μόλις ανα­λά­βω την εξου­σία», δήλω­σε ο υπο­ψή­φιος της συμ­μα­χί­ας της αντι­πο­λί­τευ­σης στην Αγκυ­ρα, κατά την πρώ­τη δημό­σια ομι­λία του μετά τον α’ γύρο των εκλο­γών στις 14 Μαΐ­ου. Τους τελευ­ταί­ους μήνες ο Κιλιτσ­ντά­ρο­γλου έλε­γε ότι σε περί­πτω­ση νίκης θα φρό­ντι­ζε για τον επα­να­πα­τρι­σμό των προ­σφύ­γων κατά την πρώ­τη του διε­τία στην ηγε­σία της Τουρκίας.

Τα λόγια του, σε ασυ­νή­θι­στα δρι­μύ τόνο, φαί­νε­ται να απευ­θύ­νο­νται προς τα 2,8 εκα­τομ­μύ­ρια των ψηφο­φό­ρων που κατά τον πρώ­το γύρο των εκλο­γών ψήφι­σαν τον υπε­ρε­θνι­κι­στή Σινάν Ογάν, που συγκέ­ντρω­σε το 5,2% των ψήφων.

Σύμ­φω­να με τον τουρ­κι­κό Τύπο, ο Σινάν Ογάν συνα­ντή­θη­κε χθες με τον έναν από τους έξι ηγέ­τες της συμ­μα­χί­ας της αντι­πο­λί­τευ­σης και είναι πιθα­νόν να συνα­ντη­θεί και με τον Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου.

Ο Ογάν ανα­μέ­νε­ται να δώσει κατεύ­θυν­ση ψήφου προς τον έναν ή τον άλλο υπο­ψή­φιο των προ­ε­δρι­κών εκλο­γών, αλλά δεν είναι βέβαιο ότι η οδη­γία του θα εφαρ­μο­σθεί μαζι­κά από τους ψηφο­φό­ρους του.

Η προ­ε­κλο­γι­κή εκστρα­τεία του υπε­ρε­θνι­κι­στή υπο­ψη­φί­ου επι­κε­ντρώ­θη­κε στην ανά­γκη απέ­λα­σης των 4 εκα­τομ­μυ­ρί­ων προ­σφύ­γων που βρί­σκο­νται στο τουρ­κι­κό έδα­φος και είναι σύροι πρό­σφυ­γες κατά το 90%.

Ο Κεμάλ Κιλιτσ­ντά­ρο­γλου, που υπό­σχε­ται να στεί­λει πίσω τους σύρους πρό­σφυ­γες, κατη­γό­ρη­σε σήμε­ρα τον απερ­χό­με­νο πρό­ε­δρο της Τουρ­κί­ας ότι «θα φέρει 10 εκα­τομ­μύ­ρια πρό­σφυ­γες» στην χώρα.

«Αν παρα­μεί­νουν στην εξου­σία, θα υπάρ­ξουν επι­πλέ­ον 10 εκα­τομ­μύ­ρια πρό­σφυ­γες (…) Θα υπάρ­χουν λεη­λα­σί­ες. Τις πόλεις θα τις ορί­ζουν η μαφία και οι έμπο­ροι ναρ­κω­τι­κών. Οι γυναι­κο­κτο­νί­ες θα αυξη­θούν», είπε σήμερα.

Ως προς το θέμα της τρο­μο­κρα­τί­ας, κατη­γό­ρη­σε τον Ερντο­γάν ότι προ­χώ­ρη­σε σε «μυστι­κές δια­πραγ­μα­τεύ­σεις» με το PKK.

Κατη­γό­ρη­σε επί­σης τον απερ­χό­με­νο πρό­ε­δρο ότι «τρο­φο­δό­τη­σε και ενί­σχυ­σε» το κίνη­μα του εξό­ρι­στου ιερο­κή­ρυ­κα Φετου­λάχ Γκιου­λέν, τον οποίο η Αγκυ­ρα κατη­γο­ρεί και για την από­πει­ρα πρα­ξι­κο­πή­μα­τος το 2016.

«Δεν στά­θη­κα και δεν θα στα­θώ ποτέ στο πλευ­ρό όσων συνω­μό­τη­σαν κατά των στρα­τιω­τών μας», δήλω­σε ο Κιλιτσ­ντά­ρο­γλου απα­ντώ­ντας στον Ερντο­γάν που τον κατη­γο­ρεί ότι «υπα­κού­ει στις δια­τα­γές» του PKK από τότε που εξα­σφά­λι­σε την υπο­στή­ρι­ξη του φιλο­κουρ­δι­κού κόμ­μα­τος HDP.

Ο υπο­ψή­φιος της τουρ­κι­κής αντι­πο­λί­τευ­σης κατήγ­γει­λε επί­σης τις ατα­σθα­λί­ες του πρώ­του γύρου των τουρ­κι­κών εκλογών.

«Χρεια­ζό­μα­στε όχι έναν και δύο, αλλά πέντε παρα­τη­ρη­τές σε κάθε εκλο­γι­κό τμή­μα», είπε.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο