Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Ανοιχτή επιστολή στον Δ. Κουτσούμπα και το ΚΚΕ

Ανά­με­σα στην πλη­θώ­ρα «επι­στο­λών» που απευ­θύ­νο­νται το τελευ­ταίο διά­στη­μα στο ΚΚΕ και παρου­σιά­ζο­νται σε διά­φο­ρα ΜΜΕ (βλέ­πε «ΕφΣΥΝ»), έφτα­σε στο ηλε­κτρο­νι­κό ταχυ­δρο­μείο του «Ατέ­χνως» το ακό­λου­θο γράμ­μα το οποίο και δημο­σιεύ­ου­με αυτούσιο:

Αυτό το γράμ­μα απευ­θύ­νε­ται στον σύντρο­φο Δημή­τρη Κου­τσού­μπα και τους συντρό­φους του ΚΚΕ. Ονο­μά­ζο­μαι Μαξίμ Κλι­τσά­κοφ. Γεν­νή­θη­κα το 1871 στο Κούρ­λο­βο, ενα χωριό μερι­κά χιλιό­με­τρα μακριά από την Μόσχα.

Είμα­σταν 3 αδέρ­φια και 2 πρώ­τα ξαδελ­φια, έχο­ντας όλοι ανα­πτύ­ξει επα­να­στα­τι­κή δρά­ση ενά­ντια στο καθε­στώς του Τσά­ρου Νικό­λα­ου Β’. Ο πατέ­ρας μας σκο­τώ­θη­κε στον Ρωσο­τουρ­κι­κό πόλε­μο του 1877.

Ο μεγα­λύ­τε­ρος αδελ­φός, Γκε­όρ­γκι, υπήρ­ξε για ενα διά­στη­μα υπεύ­θυ­νος του ΡΣΔΕΚ στο Κούρ­λο­βο. Ο δεύ­τε­ρος, ο Ιβάν, διε­τέ­λε­σε σύμ­βου­λος του Τσε­ρε­τέ­λι για πάνω από πέντε χρόνια.

Ο τρί­τος, εγώ, εντά­θη­κα το 1903 στο ΣΔΕΡΚ, την ίδια χρο­νιά με τον Βλα­ντι­μίρ Λένιν. Τον θαύ­μα­ζα απε­ριό­ρι­στα. Είχα δια­βά­σει το «Τι να κάνου­με», ενώ ήμουν συχνός ανα­γνώ­στης της «Ίκσ­ρα», την οποία μοί­ρα­ζα παράνομα.

Δυστυ­χώς, όμως, η εμμο­νή του Λένιν και των Μπολ­σε­βί­κων να προ­ω­θούν την προ­λε­τα­ρια­κή επα­νά­στα­ση σε βάρος της τακτι­κής των στα­δί­ων, υπο­νο­μεύ­ο­ντας έτσι την δημιουρ­γη­θεί­σα κυβέρ­νη­ση Μεν­σε­βί­κων-Εσέ­ρων, μου προ­κά­λε­σε μεγά­λη απο­γο­ή­τευ­ση. Έτσι απο­φά­σι­σα να εντα­χθώ ενερ­γη­τι­κά στους Μεν­σε­βί­κους και αργό­τε­ρα να ακο­λου­θή­σω τον Λέο­ντα Τρό­τσκι στην εξο­ρία, όπου τον έστει­λε το καθε­στώς του Στάλιν.

Αντι­προ­σω­πεύω όλους αυτούς που χάθη­καν άδι­κα στην πάλη γι’ αυτήν την ουτο­πία που λέγε­ται κομ­μου­νι­σμός. Είμαι η φωνή των Μεν­σε­βί­κων, των Εσέ­ρων, των σοσιαλ­δη­μο­κρα­τών, όλων όσων πέρα­σαν στην αντε­πα­νά­στα­ση και υπη­ρέ­τη­σαν πιστά το αστι­κό σύστημα.

Για τον λόγο αυτό αντλώ τη δύνα­μη να συμ­βου­λέ­ψω τους συντρό­φους του ΚΚΕ να συμ­φι­λιω­θούν με τον σύντρο­φο Αλέ­ξη Τσί­πρα, τον οποίο πολε­μά­τε όλοι. Η τυχόν άρνη­σή σας θα οδη­γή­σει στην συνέ­χι­ση της δικτα­το­ρί­ας του Μητσοτάκη.

Εγώ, ο μικρός Μεν­σε­βί­κος, εγγο­νός του Φίο­ντορ Κλι­τσά­κοφ, αυλι­κού και υπα­σπι­στή του Τσά­ρου Αλέ­ξαν­δρου Α’, που στή­ρι­ξε την Ελλη­νι­κή Επα­νά­στα­ση του ’21, είχα να πω αυτά.

Με συντρο­φι­κούς χαιρετισμούς,
ΜΑΞΙΜ ΚΛΙΤΣΑΚΟΦ, ετών 152, Κούρλοβο.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο