Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Δημήτρης Κουτσούμπας: Αγωνιστική συμπόρευση με το ΚΚΕ — Να ισχυροποιηθεί το ρεύμα αμφισβήτησης της αντιλαϊκής πολιτικής VIDEO🎥ΦΩΤΟ

«Της φτώχειας την οργή κάνουμε αγώνα για την ανατροπή!».

Αυτό το κάλε­σμα — σύν­θη­μα αντή­χη­σε δυνα­τά σήμε­ρα, στη συγκέ­ντρω­ση που διορ­γά­νω­σαν στο γήπε­δο του Σπόρ­τινγκ οι Κλα­δι­κές Οργα­νώ­σεις της Κομ­μα­τι­κής Οργά­νω­σης Αττι­κής του ΚΚΕ.

  • Μια συγκέ­ντρω­ση μάχης, πλημ­μυ­ρι­σμέ­νη από κόσμο του μόχθου από εργα­ζό­με­νους στις κατα­σκευ­ές, την ενέρ­γεια, τις τηλε­πι­κοι­νω­νί­ες, το μέταλ­λο, τα τρό­φι­μα, τον επι­σι­τι­σμό και το χρη­μα­το­πι­στω­τι­κό, τους ΟΤΑ, τη δημό­σια διοί­κη­ση τους εκπαι­δευ­τι­κούς, από δεκά­δες επιχειρήσεις.
  • Μια συγκέ­ντρω­ση που ανέ­δει­ξε ότι τα εργα­τι­κά λαϊ­κά δικαιώ­μα­τα και τα κέρ­δη των λίγων είναι ασυμ­βί­βα­στα — ή τα κέρ­δη τους ή οι ζωές μας! Και σε αυτό το πλαί­σιο το ΚΚΕ πρω­το­στα­τεί στην ανά­δει­ξη των σύγ­χρο­νων ανα­γκών και διεκ­δι­κή­σε­ων, για­τί η ελπί­δα βρί­σκε­ται στον αγώ­να και το δίκιο των αδύ­να­μων νικά για­τί τελι­κά μόνο αδύ­να­μοι δεν είναι όλοι αυτοί όταν παλεύ­ουν ενωμένοι.

Η συγκέ­ντρω­ση άνοι­ξε με ένα βίντεο γύρω από πλει­στη­ρια­σμούς, δια­κο­πές ρεύ­μα­τος και την πάλη του κινή­μα­τος και των λαϊ­κών δυνά­με­ων για τα σπί­τια του λαού και για τα δικιά του, ενώ οι «πρω­τα­γω­νι­στές» του, οι άνθρω­ποι που μοι­ρά­στη­καν στο βίντεο την εμπει­ρία τους για την κρα­τι­κή βία που υπέ­στη­σαν και για τα σωμα­τεία και τους ανθρώ­πους του ΚΚΕ που βρέ­θη­καν στο πλευ­ρό τους και τους στή­ρι­ξαν, έδω­σαν και οι ίδιοι το παρών στη χθε­σι­νή συγκέντρωση.

Στη συγκέ­ντρω­ση παρα­βρέ­θη­καν τα μέλη του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Λουί­ζα Ράζου, Νίκος Σοφια­νός, Μάκης Παπα­δό­που­λος, Γιάν­νης Πρω­τού­λης, Θοδω­ρής Χιώ­νης, καθώς και οι βου­λευ­τές του Κόμ­μα­τος Χρή­στος Κατσώ­της, Σεμί­να Διγε­νή, Δια­μά­ντω Μανωλάκου.

Το γήπε­δο «ξεχεί­λι­σε» από κόσμο κάθε ηλι­κί­ας, που από νωρίς το από­γευ­μα προ­σερ­χό­ταν στο χώρο για να συμ­με­τά­σχει στη μεγά­λη εκδή­λω­ση ενώ με χει­ρο­κρο­τή­μα­τα υπο­δέ­χθη­κε τον ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δ. Κουτσούμπα.

Μετά την ομι­λία, ακο­λού­θη­σε συναυ­λία με τους «Υπε­ρα­στι­κούς».  Τρα­γου­δά­με και παλεύ­ου­με για έναν κόσμο στο μπόι των ονεί­ρων και των ανθρώ­πων, είπαν και ξεκί­νη­σαν με τον Μικρό­κο­σμο του Ν. Χικ­μέτ και του Θ. Μικρού­τσι­κου, ενώ ακο­λού­θη­σαν δικά τους τρα­γού­δια με τον σύγ­χρο­νο πολι­τι­κό στί­χο τους και με διαρ­κείς αφιε­ρώ­σεις στους αγρό­τες, σε αυτούς που σώζουν τα σπί­τια του λαού κ.λπ.

Στο βίντεο, η ομι­λία του Δ. Κου­τσού­μπα ξεκι­νά στο 16′.30′.

Η ομιλία του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρη Κουτσούμπα

«Φίλες και φίλοι, συντρό­φισ­σες και σύντροφοι

Η σημε­ρι­νή μας συγκέ­ντρω­ση είναι συγκέ­ντρω­ση μάχης. Για­τί η περί­ο­δος που δια­νύ­ου­με, είναι περί­ο­δος μάχης απέ­να­ντι στην κυβερ­νη­τι­κή πολι­τι­κή, απέ­να­ντι στην συναί­νε­ση των άλλων κομ­μά­των, τις ίδιες τις κατευ­θύν­σεις της Ευρω­παϊ­κής Ένω­σης, που θυσιά­ζουν τις ζωές και τις ανά­γκες μας για τα κέρ­δη, των επι­χει­ρη­μα­τι­κών ομί­λων. Είναι περί­ο­δος μάχης απέ­να­ντι στα εργα­τι­κά λαϊ­κά προ­βλή­μα­τα που οξύ­νο­νται και θα οξυν­θούν ακό­μη περισ­σό­τε­ρο το επό­με­νο διά­στη­μα. Τέτοιο είναι και το πρό­βλη­μα της λαϊ­κής κατοι­κί­ας, με χιλιά­δες πλει­στη­ρια­σμούς σπι­τιών λαϊ­κών οικο­γε­νειών να έχουν ήδη πραγ­μα­το­ποι­η­θεί ή να προ­γραμ­μα­τί­ζο­νται, πατώ­ντας στο νομο­θε­τι­κό πλαί­σιο που έχουν δια­μορ­φώ­σει όλες οι κυβερνήσεις.

Ασπί­δα προ­στα­σί­ας απέ­να­ντι σε αυτή την επί­θε­ση είναι μόνο η οργά­νω­ση, η αλλη­λεγ­γύη και ο αγώ­νας, που μπο­ρεί να φέρει, όπως είδα­με και στο βίντεο που προη­γή­θη­κε, χει­ρο­πια­στά απο­τε­λέ­σμα­τα. Οι κομ­μου­νι­στές θα συνε­χί­σουν να βρί­σκο­νται εκεί, πάντα μπρο­στά. Είναι όμως πολ­λές ακό­μα οι μάχες που βρί­σκο­νται σε εξέλιξη.

Δίκαιοι οι αγώνες αγροτών, φοιτητών, εργαζομένων!

Θα θέλα­με και από αυτό εδώ το βήμα να δηλώ­σου­με για μία ακό­μη φορά ότι οι αγρό­τες, οι φυσι­κοί σύμ­μα­χοι της εργα­τι­κής τάξης, που βρί­σκο­νται μέρες τώρα στα μπλό­κα του αγώ­να, έχουν δίκιο και θα νικήσουν.

Για­τί είναι δίκαιο το αίτη­μά τους για αφο­ρο­λό­γη­το πετρέ­λαιο, όταν χρό­νια αυτό το απο­λαμ­βά­νουν οι εφο­πλι­στές. Είναι δίκαιο το αίτη­μα να απο­ζη­μιώ­νο­νται στο 100% για τις ζημιές που έπα­θαν, επει­δή το κρά­τος δεν έκα­νε τα απα­ραί­τη­τα έργα και τους άφη­σε απρο­στά­τευ­τους απέ­να­ντι στα και­ρι­κά φαι­νό­με­να και τις κατα­στρο­φές. Είναι δίκαιο το αίτη­μα για κατώ­τε­ρες εγγυ­η­μέ­νες τιμές, την ώρα που οι τιμές αυξά­νο­νται μέχρι και 200% στη δια­δρο­μή από το χωρά­φι μέχρι το ράφι του σού­περ μάρ­κετ. Για­τί, σε τελι­κή ανά­λυ­ση, είναι δίκαιο αίτη­μα, αυτό που χρό­νια ζητούν οι βιο­πα­λαι­στές αγρό­τες και κτη­νο­τρό­φοι, δηλα­δή να μπο­ρούν να μεί­νουν στη γη τους και να την καλ­λιερ­γούν, για να μπο­ρούν να τρέ­φο­νται οι εργα­τι­κές λαϊ­κές οικο­γέ­νειες με ποιο­τι­κά και φθη­νά προϊόντα.

Δίκιο έχουν και οι φοι­τη­τές, παι­διά κι αυτά, της εργα­τι­κής τάξης, των λαϊ­κών στρω­μά­των, που παλεύ­ουν ενά­ντια στο νομο­σχέ­διο που φέρ­νει η κυβέρ­νη­ση της ΝΔ για την ίδρυ­ση ιδιω­τι­κών πανε­πι­στη­μί­ων. Για­τί είναι άδι­κο οι λαϊ­κές οικο­γέ­νειες να ματώ­νουν για να μπο­ρέ­σουν τα παι­διά τους να περά­σουν σε μια σχο­λή με φρο­ντι­στή­ρια, τρι­πλές εξε­τά­σεις και ελά­χι­στη βάση εισα­γω­γής και κάποιοι άλλοι να περ­νά­νε στην αντί­στοι­χη ιδιω­τι­κή σχο­λή με ελά­χι­στη βάση πλη­ρω­μής. Για­τί είναι άδι­κο να υπάρ­χουν σχο­λές στα δημό­σια πανε­πι­στή­μια που μαρα­ζώ­νουν και πάνε για κλεί­σι­μο ή οι από­φοι­τοί τους να μην έχουν κατο­χυ­ρω­μέ­να επαγ­γελ­μα­τι­κά δικαιώ­μα­τα, ενώ ανα­γνω­ρί­ζο­νται εν μία νυκτί επαγ­γελ­μα­τι­κά δικαιώ­μα­τα στις ιδιω­τι­κές σχο­λές που θα ξεφυ­τρώ­νουν σαν τα μανι­τά­ρια. Για­τί σε τελι­κή ανά­λυ­ση, είναι μεγά­λο άδι­κο η εκπαί­δευ­ση να γίνε­ται ένα ακό­μα ακρι­βό εμπό­ρευ­μα που που­λιέ­ται και να αγο­ρά­ζε­ται ανά­λο­γα με την τσέ­πη του καθενός.

Από­λυ­το δίκιο έχουν φυσι­κά και οι εργα­ζό­με­νοι που διεκ­δι­κούν και σε αρκε­τές περι­πτώ­σεις πετυ­χαί­νουν συλ­λο­γι­κές συμ­βά­σεις εργα­σί­ας, με μισθούς που δεν θα τελειώ­νουν στο πρώ­το δεκα­ή­με­ρο του μήνα, με ανθρώ­πι­να ωρά­ρια και σύγ­χρο­να δικαιώ­μα­τα. Που διεκ­δι­κούν μέτρα ασφα­λεί­ας για να μην έχου­με έναν νεκρό εργά­τη μέρα παρά — μέρα. Και ας αφή­σει κατά μέρος η κυβέρ­νη­ση της ΝΔ τις απει­λές που εκτο­ξεύ­ουν οι λαλί­στα­τοι υπουρ­γοί της σε όλους όσοι αγωνίζονται.

Μιλούν για μειοψηφίες αυτοί που κυβερνούν με το 20%!

Εχουν μάλι­στα το θρά­σος να μιλά­νε για μειο­ψη­φί­ες και αντι­δη­μο­κρα­τι­κές δια­δι­κα­σί­ες, επει­δή δεν συμ­με­τέ­χουν όλοι στις αρχαι­ρε­σί­ες για εκλο­γή σωμα­τεί­ων ή στις γενι­κές συνε­λεύ­σεις. Και ποιοι είναι αυτοί που έχουν τα μού­τρα και τα λένε αυτά; Αυτοί, οι οποί­οι κυβερ­νούν με την ψήφο μόνο του 20% του εκλο­γι­κού σώμα­τος και δίνουν μόνοι τους και 50 έδρες μπό­νους στον εαυ­τό τους για να απο­κτή­σουν με το ζόρι την πλειοψηφία.

Είναι αυτοί που κατάρ­γη­σαν μέχρι και τα παρα­βάν και τις εφο­ρευ­τι­κές επι­τρο­πές στις εκλο­γές και είπαν ότι οι εργα­ζό­με­νοι, οι νέοι θα ψηφί­ζουν πλέ­ον με μια επι­στο­λή από το σπί­τι, από τον χώρο δου­λειάς, με τον οποιον­δή­πο­τε εργο­δό­τη ή κομ­μα­τάρ­χη πάνω από το κεφά­λι τους να ασκεί πιέ­σεις. Είναι αυτοί που παρα­κάμ­πτουν μέχρι και άρθρα του Συντάγ­μα­τος, του δικού τους αστι­κού Συντάγ­μα­τος, όπως το άρθρο 16 για τα δημό­σια πανε­πι­στή­μια, επει­δή απλά δεν τους βολεύ­ει. Είναι αυτοί που με κάθε ευκαι­ρία κινούν τα ΜΑΤ και προ­σπα­θούν με τη βία να κατα­στεί­λουν τους αγώνες.

Θεω­ρούν όμως αντι­δη­μο­κρα­τι­κό το να γεμί­ζουν τα αμφι­θέ­α­τρα από φοι­τη­τές, οι δρό­μοι από αγρό­τες, τα συν­δι­κά­τα από εργα­ζό­με­νους, να συζη­τούν όλοι αυτοί μαζί, συλ­λο­γι­κά και να απο­φα­σί­ζουν τις μορ­φές πάλης τους, για τα ζητή­μα­τα που τους καί­νε. Ούτε οι ίδιοι δεν τα πιστεύ­ουν τα επι­χει­ρή­μα­τά τους.

Το ΚΚΕ είναι στην πρώτη γραμμή, 
γιατί αντιπολίτευση στη χώρα υπάρχει και γίνεται 
πρώτα από όλα στους δρόμους του αγώνα

Στην αρχή, είπαν τους αγρό­τες υπο­κι­νού­με­νους από το ΚΚΕ. Μετά το πήραν πίσω — όπως όπως- όταν τους έκρα­ξαν οι αγρό­τες από τα μπλό­κα, ανά­με­σά τους φυσι­κά και πολ­λοί δικοί τους — μέχρι σήμε­ρα του­λά­χι­στον — ψηφο­φό­ροι. Βέβαια μεγα­λειώ­δεις αγρο­τι­κές κινη­το­ποι­ή­σεις πραγ­μα­το­ποιού­νται και σε όλη την Ευρώ­πη: Στη Γερ­μα­νία, τη Γαλ­λία, την Ισπα­νία, ως το Βέλ­γιο, τη Ρου­μα­νία, την Πολω­νία, από­δει­ξη ότι κοι­νή ρίζα των προ­βλη­μά­των είναι η Κοι­νή Αγρο­τι­κή Πολι­τι­κή, η ΚΑΠ και η στρα­τη­γι­κή της γκρι­ζο — «πρά­σι­νης» μετά­βα­σης της ΕΕ. Μέχρι και τα κτή­ρια της ΕΕ περι­κύ­κλω­σαν οι Γάλ­λοι και Βέλ­γοι αγρό­τες. Λέτε να υποκι­νού­νται κι εκεί­νοι από το ΚΚΕ; Κι αυτό σιγά- σιγά θα το ακούσουμε.

Οχι. Ολοι υπο­κι­νού­νται από τα κοι­νά τους προ­βλή­μα­τα που είναι απο­τέ­λε­σμα της πολι­τι­κής που ακο­λου­θεί­ται σε όλη την ΕΕ και έχει την υπο­γρα­φή όλων των κυβερ­νή­σε­ων, «φιλε­λεύ­θε­ρων» και σοσιαλ­δη­μο­κρα­τι­κών, στην Ελλά­δα και σε όλα τα κρά­τη — μέλη της ΕΕ. Τι ομο­λο­γούν όμως με αυτά τα περί υπο­κί­νη­σης που λένε; Ότι πράγ­μα­τι το ΚΚΕ είναι, όπως οφεί­λει, στην πρώ­τη γραμ­μή αυτών των δίκαιων αγώ­νων, οι οποί­οι αγκα­λιά­ζουν σήμε­ρα όλο και περισσότερους.

Εκεί εμείς κατα­θέ­του­με και τη μεγα­λύ­τε­ρη δύνα­μη που μας έδω­σε ο λαός στις εκλο­γι­κές ανα­με­τρή­σεις του προη­γού­με­νου δια­στή­μα­τος. Ολοι οι εκλεγ­μέ­νοι βου­λευ­τές, δημο­τι­κοί και περι­φε­ρεια­κοί σύμ­βου­λοι, όλοι οι συν­δι­κα­λι­στές, όλα τα μέλη και τα στε­λέ­χη του ΚΚΕ, βρί­σκο­νται στην πρώ­τη γραμ­μή. Ολοι μαζί δίνου­με τη μάχη ώστε αυτοί οι αγώ­νες να απο­κτούν όλο και μεγα­λύ­τε­ρη μαζι­κό­τη­τα, αντο­χή, εύστο­χα αιτή­μα­τα, να γίνε­ται όλο και πιο καθα­ρό, σε όσους κινη­το­ποιού­νται, το ποιος είναι ο πραγ­μα­τι­κός αντί­πα­λος που έχου­με απέ­να­ντί μας.

Για­τί, ό,τι και να λένε η κυβέρ­νη­ση, οι παπα­γά­λοι της και κάποιοι άλλοι που τη δική τους θλί­ψη και απαι­σιο­δο­ξία θέλουν ντε και καλά να τη φορέ­σουν καπέ­λο στον λαό, αντι­πο­λί­τευ­ση στη χώρα υπάρ­χει. Και αυτή η αντι­πο­λί­τευ­ση γίνε­ται πρώ­τα από όλα στους δρό­μους του αγώνα.

Εκεί χαλά­ει η «σού­πα» της συναί­νε­σης της κυβέρ­νη­σης και των άλλων κομ­μά­των του συστή­μα­τος, του ΣΥΡΙΖΑ, του ΠΑΣΟΚ, της Νέας Αρι­στε­ράς, της Πλεύ­σης, των διά­φο­ρων ακρο­δε­ξιών παρα­φυά­δων, όπως η Ελ. Λύση, η Νίκη, το μόρ­φω­μα του Κασι­διά­ρη, που ψηφί­ζουν σωρη­δόν τα νομο­σχέ­δια της ΝΔ και βάζουν πλά­τη με τον τρό­πο του το καθέ­να στην κυβέρ­νη­ση του κ. Μητσοτάκη.

Το μόνο «αντί­πα­λο δέος» στην κυβέρ­νη­ση και στην άγρια πολι­τι­κή που κλι­μα­κώ­νε­ται και ο μόνος τρό­πος για να έχου­με νίκες και κατα­κτή­σεις, είναι οι εργα­τι­κοί — λαϊ­κοί αγώ­νες, που ξεδι­πλώ­νο­νται μέρα με τη μέρα. Και τώρα είναι η ώρα να δυνα­μώ­σουν ακό­μα περισσότερο.

Η ακρίβεια κοινό υπόβαθρο κάθε αγώνα 
που αναπτύσσεται και θα αναπτυχθεί

Φίλες και φίλοι,
Συντρό­φισ­σες και σύντροφοι,

Οποιον και να ρωτή­σεις σήμε­ρα, θα σου πει ότι το μεγα­λύ­τε­ρο πρό­βλη­μα που αντι­με­τω­πί­ζει η εργα­τι­κή — λαϊ­κή οικο­γέ­νεια είναι η ακρί­βεια που εξα­νε­μί­ζει το λαϊ­κό εισό­δη­μα. Κάθε αγώ­νας που ανα­πτύσ­σε­ται και που θα ανα­πτυ­χθεί το επό­με­νο διά­στη­μα, αντι­κει­με­νι­κά έχει και αυτό το υπό­βα­θρο. Τη δυσκο­λία, δηλα­δή, της λαϊ­κής οικο­γέ­νειας να καλύ­ψει τις ανά­γκες της, σε πολ­λές περι­πτώ­σεις ακό­μα και τις πιο στοι­χειώ­δεις. Εργα­ζό­με­νοι που έχουν αλλά­ξει τελεί­ως τις δια­τρο­φι­κές τους συνή­θειες, ανα­γκά­ζο­νται να αλλά­ξουν τόπο, και ορι­σμέ­νες φορές ακό­μα και τρό­πο κατοι­κί­ας, για­τί τα νοί­κια δεν βγαί­νουν. Οι δια­κο­πές και τα ταξί­δια αφο­ρούν πλέ­ον μια ολο­έ­να και πιο συρ­ρι­κνω­μέ­νη μειο­ψη­φία, και ο κατά­λο­γος των επι­πτώ­σε­ων θα μπο­ρού­σε να συνε­χι­στεί για πολ­λή ώρα.

Το ΚΚΕ ανα­δει­κνύ­ει τον πολύ­πλευ­ρο χαρα­κτή­ρα της επί­θε­σης στο εργα­τι­κό — λαϊ­κό εισό­δη­μα. Για­τί είναι κοροϊ­δία να μιλά κανείς για την ακρί­βεια και να ξεχνά­ει το ύψος των μισθών και τη δρα­στι­κή μεί­ω­σή τους την τελευ­ταία δεκαπενταετία.

Και αυτό έχει γίνει:

  • - μέσω της νομο­θε­τι­κής ρύθ­μι­σης για το ύψος του κατώτατου,
  • - της κατάρ­γη­σης — ουσια­στι­κά — των Συλ­λο­γι­κών Συμ­βά­σε­ων Εργασίας,
  • - των αλλα­γών στις υπερωρίες,
  • - της μεγά­λης υπο­χώ­ρη­σης του μέσου μισθού,
  • - της δρα­στι­κής περι­κο­πής των συντάξεων,
  • - της εκτε­τα­μέ­νης ανεργίας,
  • - του πετσο­κόμ­μα­τος των όποιων επιδομάτων.

Αυτά είναι μερι­κά μόνο μέτρα που ήρθαν για να μεί­νουν, με τα μνη­μό­νια που δια­δο­χι­κά, όλοι μαζί, ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ, εφάρ­μο­σαν και, όσο και αν λένε ότι βγή­κα­με από αυτά, οι συνέ­πειές τους, οι ψηφι­σμέ­νοι νόμοι είναι ακό­μα εδώ και παρά­γουν απο­τε­λέ­σμα­τα. Αν συνυ­πο­λο­γί­σου­με την εκτό­ξευ­ση της έμμε­σης και άμε­σης φορο­λο­γί­ας και των ασφα­λι­στι­κών εισφο­ρών, το πραγ­μα­τι­κό δια­θέ­σι­μο εισό­δη­μα των εργα­ζο­μέ­νων έχει μειω­θεί σχε­δόν κατά 40%.

Με αυτό το τσα­κι­σμέ­νο εισό­δη­μα, οι εργα­ζό­με­νοι ήρθαν αντι­μέ­τω­ποι με ένα πελώ­ριο κύμα ανα­τι­μή­σε­ων στις τιμές των εμπο­ρευ­μά­των μετά την παν­δη­μία. Και για να κατα­λά­βει κανείς πως η επί­θε­ση του κεφα­λαί­ου απλά αλλά­ζει μορ­φή, είναι χαρα­κτη­ρι­στι­κό πως τώρα οι εργα­ζό­με­νοι δου­λεύ­ουν για λιγό­τε­ρα, όχι επει­δή μειώ­νε­ται ο μισθός, αλλά για­τί ο μισθός αντι­στοι­χεί σε λιγό­τε­ρα πράγ­μα­τα που μπο­ρούν να αγοράσουν.

Η εργατική — λαϊκή οικογένεια 
καθηλώνεται σε μια ζωή όλο και πιο μίζερη

Η πραγ­μα­τι­κό­τη­τα για την εργα­τι­κή λαϊ­κή οικο­γέ­νεια είναι πως καθη­λώ­νε­ται σε μια ζωή, που γίνε­ται ολο­έ­να και πιο φτω­χι­κή, ολο­έ­να και πιο μίζε­ρη. Κι όμως, η κυβέρ­νη­ση της ΝΔ, από τη μία πανη­γυ­ρί­ζει για τους ρυθ­μούς της καπι­τα­λι­στι­κής ανά­πτυ­ξης και από την άλλη, όταν τη ρωτά­νε για την ακρί­βεια, λέει ότι δεν ξέρει τίπο­τα για αυτό, ότι είναι «εισα­γό­με­νη».

Ομως καπι­τα­λι­στι­κή ανά­καμ­ψη και άνο­δος των τιμών, γενι­κά, πάνε μαζί. Πόσο μάλ­λον που αυτή η τάση ενι­σχύ­θη­κε δρα­στι­κά απ’ την επε­κτα­τι­κή πολι­τι­κή της ΕΕ, το «κόψι­μο» χρή­μα­τος για να τρο­φο­δο­τή­σει τους μονο­πω­λια­κούς ομί­λους και τη λεγό­με­νη «πρά­σι­νη» ανά­πτυ­ξη. Τα τερά­στια πακέ­τα χρη­μα­το­δό­τη­σης των «πρά­σι­νων» επεν­δύ­σε­ων, βασί­στη­καν σε νέο χρή­μα και σε μια πολι­τι­κή φθη­νού δανει­σμού, οδη­γώ­ντας σε εκτί­να­ξη του πληθωρισμού.

Αλλος παρά­γο­ντας του πολέ­μου στα δικαιώ­μα­τα των εργα­ζό­με­νων είναι οι πελώ­ριες αυξή­σεις στα τιμο­λό­για του ηλε­κτρι­κού ρεύ­μα­τος. Οι πανη­γυ­ρι­σμοί της κυβέρ­νη­σης δεν έχουν καμία βάση, καθώς η ενέρ­γεια, παρά τις δια­κυ­μάν­σεις, είναι και σήμε­ρα πανά­κρι­βη, ενώ ανά πάσα στιγ­μή μπο­ρεί να δού­με τις τιμές να εκτι­νάσ­σο­νται ξανά.

Η αιτία πρέ­πει να ανα­ζη­τη­θεί στις πολι­τι­κές της ΕΕ για την «απε­λευ­θέ­ρω­ση» της ενέρ­γειας και για την πρά­σι­νη μετά­βα­ση που έχουν υλο­ποι­ή­σει όλες οι κυβερ­νή­σεις των τελευ­ταί­ων ετών. Η πραγ­μα­τι­κό­τη­τα όμως είναι, πως η περί­φη­μη γκριζο-«πράσινη» ανά­πτυ­ξη οδη­γεί νομο­τε­λεια­κά σε μεγά­λες αυξή­σεις στις τιμές όλων των εμπο­ρευ­μά­των, αφού παρά­γο­νται με μεθό­δους που τα κάνουν ‑αντι­κει­με­νι­κά- πολύ πιο ακριβά.

Και να ‘ταν μόνο αυτά; Η πολι­τι­κή σημαιο­φό­ρου του ΝΑΤΟ, που ακο­λου­θούν τώρα η κυβέρ­νη­ση της ΝΔ, όπως προη­γού­με­να αυτές του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ, έχει επί­σης κατα­λυ­τι­κή επί­δρα­ση στις τσέ­πες του λαού. Ο πόλε­μος στην Ουκρα­νία και στη συνέ­χεια η κλι­μά­κω­ση του πολέ­μου στη Μέση Ανα­το­λή, η επι­βο­λή του εμπάρ­γκο απ’ την ΕΕ, οδη­γούν σε εκτό­ξευ­ση των τιμών της ενέρ­γειας, των τιμών των λιπα­σμά­των, του μετα­φο­ρι­κού κόστους.

Ενώ, ένας ακό­μα λόγος που οι έμμε­σοι φόροι δια­τη­ρού­νται στα ύψη είναι και για να πλη­ρώ­νο­νται οι πανά­κρι­βοι εξο­πλι­σμοί ύψους πολ­λών δις, όπως τα F‑35. Εξο­πλι­σμοί, οι οποί­οι δεν έχουν στον προ­σα­να­το­λι­σμό τους την άμυ­να του ελλη­νι­κού λαού, αλλά υπη­ρε­τούν μόνο τις ΝΑΤΟϊ­κές ανά­γκες και τα συμ­φέ­ρο­ντα της αστι­κής τάξης.

Αλλά και η περι­βό­η­τη «εξω­στρέ­φεια της ελλη­νι­κής οικο­νο­μί­ας», για την οποία έχου­με ακού­σει όλες τις κυβερ­νή­σεις να επαί­ρο­νται, επί­σης κι αυτή, εκτο­ξεύ­ει τις τιμές. Για­τί, όταν ποιο­τι­κά εμπο­ρεύ­μα­τα, μπο­ρούν εύκο­λα να διο­χε­τευ­θούν στο εξω­τε­ρι­κό, αντι­κει­με­νι­κά απο­κτούν και τιμές εξω­τε­ρι­κού και σημα­ντι­κό τμή­μα της λαϊ­κής κατα­νά­λω­σης αντι­κα­θί­στα­ται από εισα­γό­με­να δια­τρο­φι­κά προ­ϊ­ό­ντα χαμη­λό­τε­ρης ποιότητας.

Την ίδια ώρα, οι αυξή­σεις στις τιμές των ενοι­κί­ων που κατα­τρώ­νε το λαϊ­κό εισό­δη­μα σε ολό­κλη­ρες περιο­χές του κέντρου της Αθή­νας είναι στε­νά συν­δε­δε­μέ­νες με την εκτό­ξευ­ση της του­ρι­στι­κής κίνη­σης, δηλα­δή με το περι­βό­η­το «του­ρι­στι­κό θαύ­μα». Ενώ οι παρα­δο­σια­κές δια­κο­πές είναι πλέ­ον απα­γο­ρευ­τι­κές για την εργα­τι­κή λαϊ­κή οικογένεια.

Τέλος, έχου­με τα μεγά­λα μονο­πώ­λια που λει­τουρ­γούν ως «καρ­τέλ» σε διά­φο­ρους κλά­δους, αλλά και τις ιδιω­τι­κο­ποι­ή­σεις που οδη­γούν σε εμφά­νι­ση «κόστους» εκεί που δεν υπήρ­χε. Η δια­χρο­νι­κή πολι­τι­κή των τελευ­ταί­ων δεκα­ε­τιών, τα συνε­χι­ζό­με­να κύμα­τα εμπο­ρευ­μα­το­ποί­η­σης στην ενέρ­γεια, στο νερό, στις μετα­φο­ρές, στην υγεία και στην παι­δεία, αυξά­νουν δρα­στι­κά όλο το κόστος για την εργα­τι­κή λαϊ­κή οικο­γέ­νεια. Τι προ­κύ­πτει από όλα τα παρα­πά­νω; Οτι, κάθε άλλο παρά εισα­γό­με­νο είναι το πρό­βλη­μα της ακρί­βειας. Είναι 100% απο­τέ­λε­σμα του σημε­ρι­νού καπι­τα­λι­στι­κού δρό­μου ανά­πτυ­ξης, της πολι­τι­κής υπέρ του κεφαλαίου.

Η ακρίβεια είναι μια ακόμα πλευρά 
της ληστρικής φύσης του καπιταλισμού

Κι όμως, σήμε­ρα, στην επο­χή της τεχνη­τής νοη­μο­σύ­νης και των τερά­στιων και­νο­το­μιών σε κάθε τομέα, η δια­σφά­λι­ση ενός πραγ­μα­τι­κά σύγ­χρο­νου βιο­τι­κού επι­πέ­δου, που να περι­λαμ­βά­νει το σύνο­λο των ανα­γκών των εργα­ζο­μέ­νων, βρί­σκε­ται έξω «απ’ τα βαλά­ντια» της συντρι­πτι­κής τους πλειο­ψη­φί­ας, παρά το γεγο­νός ότι οι εργα­ζό­με­νοι είναι αυτοί που παρά­γουν όλα αυτά τα αγαθά.

Συνο­λι­κά, η ακρί­βεια είναι μια ακό­μα πλευ­ρά της ληστρι­κής φύσης του καπι­τα­λι­σμού, που βασί­ζε­ται στην εκμε­τάλ­λευ­ση στον χώρο δου­λειάς και την απλή­ρω­τη εργα­σία. Αυτή η πραγ­μα­τι­κό­τη­τα εξη­γεί άλλω­στε και τον λόγο που τα αστι­κά κόμ­μα­τα δεν μπο­ρούν να την αντι­με­τω­πί­σουν και τα μέτρα που προ­τεί­νουν εξα­ντλού­νται σε ψίχου­λα και κοροϊ­δία. Ετσι και τα κατά και­ρούς κυβερ­νη­τι­κά μέτρα δεν είναι τίπο­τα άλλο παρά ένα προ­πέ­τα­σμα καπνού για να απο­προ­σα­να­το­λί­σει απ’ τα πραγ­μα­τι­κά αίτια της φτώ­χειας του λαού.

Δεί­τε: Η κυβέρ­νη­ση της ΝΔ «παί­ζει» με το «πλα­φόν» σε ορι­σμέ­να εμπο­ρεύ­μα­τα, που, στην καλύ­τε­ρη περί­πτω­ση, ακό­μη κι αν οδη­γή­σει σε κάποιες ελά­χι­στες μειώ­σεις, την ίδια στιγ­μή θα οδη­γή­σει σε ανα­τι­μή­σεις σε κάποια άλλα. Η κυβέρ­νη­ση κάνει πως δεν κατα­λα­βαί­νει πως το 1/4 της τιμής στο σού­περ μάρ­κετ και πάνω από το 65% της τιμής της βεν­ζί­νης, είναι οι άδι­κοι, έμμε­σοι φόροι που πλη­ρώ­νουν οι κατα­να­λω­τές στο κρά­τος για να δια­σφα­λί­ζο­νται τα ματω­μέ­να πλεονάσματα.

Οι αυξή­σεις μισθών που προ­τεί­νει ο ΣΥΡΙΖΑ υπο­λεί­πο­νται δρα­στι­κά ακό­μα και του πλη­θω­ρι­σμού των τελευ­ταί­ων ετών, πολύ περισ­σό­τε­ρο απ’ τη μεί­ω­ση που έχουν υπο­στεί οι μισθοί την τελευ­ταία 15ετία. Η δια­τί­μη­ση της Ενέρ­γειας, και ο περιο­ρι­σμός του κέρ­δους των ενερ­γεια­κών ομί­λων που επί­σης προ­τεί­νει, δεν μπο­ρεί να αντι­με­τω­πί­σει το πρό­βλη­μα της αντι­κει­με­νι­κά πανά­κρι­βης «πρά­σι­νης» Ενέρ­γειας, του εισα­γό­με­νου φυσι­κού αερί­ου. Είναι πρό­κλη­ση, όταν τώρα ο ΣΥΡΙΖΑ προ­τεί­νει να μειω­θούν οι έμμε­σοι φόροι και μάλι­στα σε ορι­σμέ­να μόνο είδη, αφού οι αυξή­σεις στους έμμε­σους φόρους ήταν βασι­κό εργα­λείο που χρη­σι­μο­ποί­η­σε η δική του κυβέρνηση.

Το βασι­κό, όμως, που κρύ­βουν όλοι τους είναι πως τα ματω­μέ­να πλε­ο­νά­σμα­τα της ΕΕ βρί­σκο­νται πάλι στο προ­σκή­νιο και από τη στιγ­μή που τα απο­δέ­χο­νται, είναι δεδο­μέ­νο ότι θα εξα­πο­λύ­σουν νέο γύρο επί­θε­σης στα εργα­τι­κά — λαϊ­κά δικαιώματα.

Η πραγ­μα­τι­κό­τη­τα, βέβαια, είναι πως η «ακρί­βεια» δεν οφεί­λε­ται σε λαθε­μέ­νους χει­ρι­σμούς της τωρι­νής, ή της προη­γού­με­νης κυβέρ­νη­σης. Απο­τυ­πώ­νει τελι­κά την εξα­θλί­ω­ση της εργα­τι­κής τάξης λόγω της καπι­τα­λι­στι­κής ανά­πτυ­ξης, η οποία προ­ω­θεί­ται με πολι­τι­κές που απο­δέ­χο­νται όλα αυτά τα κόμ­μα­τα. Γι’ αυτό και χτυ­πά­ει απο­φα­σι­στι­κά όχι μόνο τους εργα­ζό­με­νους στην Ελλά­δα αλλά σε όλες τις χώρες της ΕΕ, όπως άλλω­στε μαρ­τυ­ρούν οι τερά­στιες κινη­το­ποι­ή­σεις που βρί­σκο­νται σε εξέ­λι­ξη σε πολ­λές από αυτές.

Για να κερδίσουν οι εργαζόμενοι,
πρέπει να χάσει το κεφάλαιο

Φίλες και φίλοι,
συντρό­φισ­σες και σύντροφοι,

Ένα είναι το συμπέ­ρα­σμα που προ­κύ­πτει από όλα τα παρα­πά­νω: Για να κερ­δί­σουν το παρα­μι­κρό οι εργα­ζό­με­νοι, για να πάρουν ανά­σα από την ακρί­βεια, πρέ­πει να έχει απώ­λειες το κεφά­λαιο. Για­τί την ώρα που η λαϊ­κή οικο­γέ­νεια φοβά­ται να πλη­σιά­σει στο ταμείο του σού­περ μάρ­κετ, ο τζί­ρος αυτών των εται­ρειών εκτο­ξεύ­ε­ται έχο­ντας ξεπε­ρά­σει τα 11 δισ. ευρώ, χωρίς ο όγκος πωλή­σε­ων να αυξά­νε­ται σημα­ντι­κά. Δηλα­δή κερ­δί­ζουν από τον πλη­θω­ρι­σμό. Την ώρα που τα υψη­λά επι­τό­κια οδη­γούν τα δάνεια της λαϊ­κής οικο­γέ­νειας πρώ­τα σε «κοκ­κί­νι­σμα» και μετά σε πλει­στη­ρια­σμούς, οι τρά­πε­ζες κερ­δί­ζουν 1 δισ. ευρώ κάθε τρίμηνο.

Την ώρα που οι εργα­ζό­με­νοι λύνουν εξι­σώ­σεις, για να επι­λέ­ξουν τι χρώ­μα θα έχει ο επό­με­νος φου­σκω­μέ­νος λογα­ρια­σμός του ρεύ­μα­τος, οι εισηγ­μέ­νες στο Χρη­μα­τι­στή­ριο εται­ρεί­ες ανα­μέ­νε­ται να σπά­σουν ακό­μη ένα ρεκόρ κερ­δο­φο­ρί­ας για το 2023, πάνω κι από τα 10,3 δισ. ευρώ του 2022. Την ώρα που, όπως μας λέει ο υπουρ­γός Υγεί­ας, θα πρέ­πει να πλη­ρώ­νου­με νόμι­μο φακε­λά­κι για να χει­ρουρ­γη­θού­με στο δημό­σιο νοσο­κο­μείο χωρίς να περι­μέ­νου­με μήνες, οι κυβερ­νή­σεις δίνουν 7 δισ. τον χρό­νο σε ΝΑΤΟι­κούς εξο­πλι­σμούς και πολε­μι­κές απο­στο­λές, που εμπλέ­κουν τη χώρα μας πιο βαθιά σε τερά­στιους κινδύνους.

Δεν υπάρχει πλευρά της ζωής των εργαζομένων στην οποία να μην καταπιέζονται από τη δίψα των ομίλων για περισσότερο κέρδος και από την προθυμία του κράτους να υπηρετήσει αυτούς τους ομίλους του κεφαλαίου. 
Έλα όμως, που αυτή η δίψα δεν σβήνει με τίποτα. Όσα και να κερδίσουν αυτοί, πάντα θα θέλουν περισσότερα!

Για­τί αυτό ακρι­βώς το κυνή­γι του περισ­σό­τε­ρου κέρ­δους είναι ο μόνος τρό­πος που λει­τουρ­γεί ο καπι­τα­λι­στι­κός αντα­γω­νι­σμός. Γι’ αυτό λέμε ότι η ριζι­κή αντι­με­τώ­πι­ση της ανέ­χειας, όλων αυτών των προ­βλη­μά­των, δεν χωρά μέσα στο στε­νό για τον λαό πλαί­σιο του σημε­ρι­νού συστήματος.

Μόνο ο σοσιαλισμός, η εργατική εξουσία, η κατάργηση του καπιταλιστικού κέρδους, 
της εκμετάλλευσης, ο επιστημονικός κεντρικός σχεδιασμός 
στην οικονομία, στις υπηρεσίες, μπορεί να οικοδομήσει μια κοινωνία 
στην οποία οι ανάγκες του εργαζόμενου ανθρώπου θα είναι στο προσκήνιο, 
στην οποία το εργατικό — λαϊκό εισόδημα θα αντανακλά 
τις δυνατότητες της εποχής και τον πραγματικό κοινωνικό πλούτο.

Αυτό καθό­λου δεν σημαί­νει ότι θα περι­μέ­νου­με να ξημε­ρώ­σει κάποια μεγά­λη μέρα, ως διά μαγεί­ας. Από σήμε­ρα ριχνό­μα­στε στον αγώ­να για να ανοί­ξει αυτή η προ­ο­πτι­κή. Και όσο περισ­σό­τε­ροι μπαί­νουν σε αυτή τη μάχη, όσο πιο πλα­τιά συνει­δη­το­ποιεί­ται ότι αυτή είναι η λύση σε όλα τα μεγά­λα προ­βλή­μα­τα της εργα­τι­κής τάξης, τόσο πιο επι­κίν­δυ­νοι για το κεφά­λαιο και την εξου­σία του, άρα και πιο άμε­σα απο­τε­λε­σμα­τι­κοί, θα γίνο­νται οι αγώ­νες μας.

Μπαίνουμε μπροστά στην πάλη 
απέναντι σε όλες τις πλευρές αφαίμαξης 
του λαϊκού εισοδήματος

Σήμε­ρα, το ΚΚΕ μπαί­νει μπρο­στά στη συν­δυα­σμέ­νη πάλη απέ­να­ντι σε όλες τις πλευ­ρές αφαί­μα­ξης του λαϊ­κού εισο­δή­μα­τος. Μπαί­νει μπρο­στά στην πάλη για ουσια­στι­κές αυξή­σεις μισθών, για να καταρ­γη­θεί επι­τέ­λους ο εμβλη­μα­τι­κός μνη­μο­νια­κός νόμος Βρού­τση — Αχτσιό­γλου, που απα­γο­ρεύ­ει τις συλ­λο­γι­κές δια­πραγ­μα­τεύ­σεις για τον βασι­κό μισθό, ο οποί­ος πρέ­πει να πάει άμε­σα του­λά­χι­στον στα 900 ευρώ, για να επα­νέλ­θει η αρχή της ευνοϊ­κό­τε­ρης σύμ­βα­σης. Να δοθούν πίσω στους εργα­ζό­με­νους οι κλεμ­μέ­νες τριε­τί­ες της περιό­δου 2012 — 2023 και να ανα­προ­σαρ­μο­στούν αμέ­σως οι μισθοί με βάση αυτό.

Το ΚΚΕ μπαί­νει μπρο­στά για:

  • Την κατάρ­γη­ση της αντι­λαϊ­κής φορο­λο­γί­ας, των έμμε­σων φόρων και μετα­κύ­λι­ση των φορο­λο­γι­κών βαρών στο μεγά­λο κεφάλαιο.
  • Για διεύ­ρυν­ση του αφο­ρο­λό­γη­του και επα­να­φο­ρά του και για τους αυτοαπασχολούμενους.
  • Για να αυξη­θούν οι συντά­ξεις και να μειω­θούν οι ασφα­λι­στι­κές εισφο­ρές των εργα­ζο­μέ­νων με παράλ­λη­λη μετα­κύ­λη­σή τους στην εργοδοσία.
  • Για να μπει φρέ­νο στις ανα­τι­μή­σεις των προ­ϊ­ό­ντων πλα­τιάς λαϊ­κής κατα­νά­λω­σης με ουσια­στι­κή παρέμ­βα­ση κατά των δια­φό­ρων καρ­τέλ και όχι με τα πρό­στι­μα της κοροϊ­δί­ας που δεν θίγουν στο ελά­χι­στο την κερ­δο­φο­ρία των ομίλων.
  • Για τη δρα­στι­κή μεί­ω­ση του ενερ­γεια­κού κόστους.

Αυτά τα αιτή­μα­τα βρί­σκο­νται στην προ­με­τω­πί­δα των διεκ­δι­κή­σε­ων της γενι­κής απερ­γί­ας που έχουν ήδη απο­φα­σί­σει για τις 28 Φλε­βά­ρη δεκά­δες συν­δι­κά­τα, Ομο­σπον­δί­ες και Εργα­τι­κά Κέντρα, ανά­με­σά τους και το μεγα­λύ­τε­ρο της χώρας, εδώ στην Αθή­να. Ολες οι οργα­νώ­σεις της εργα­τι­κής τάξης πρέ­πει να πάρουν αντί­στοι­χες απο­φά­σεις, αφή­νο­ντας στην ανυ­πο­λη­ψία της τη θλι­βε­ρή ηγε­σία της ΓΣΕΕ, που απο­φά­σι­σε απερ­γία λίγο πριν από το Πάσχα.

Εκείνη τη μέρα, όλοι οι επιμέρους αγώνες 
που βρίσκονται σε εξέλιξη, πρέπει να συνενωθούν. 
Να συνενωθούν όλοι οι αγώνες σε έναν ενιαίο, 
γενικό, πανελλαδικό απεργιακό ξεσηκωμό:

  • Των υγειο­νο­μι­κών για να μην απο­λυ­θούν 6.000 συμ­βα­σιού­χοι συνά­δελ­φοί τους και για να μην περά­σει το απα­ρά­δε­κτο μέτρο που κάνει το φακε­λά­κι νόμι­μο για ένα χειρουργείο.
  • Των οικο­δό­μων για να γίνει η σύμ­βα­σή τους υπο­χρε­ω­τι­κή και να τους απο­δο­θούν οι ασφα­λι­στι­κές εισφο­ρές που χρό­νια τους έχουν κλέψει.
  • Των μεταλ­λερ­γα­τών του Πει­ραιά, του Θριά­σιου, που με τον αγώ­να τους κατά­φε­ραν να υπο­γρά­ψουν την 3η κατά σει­ρά επι­χει­ρη­σια­κή Συλ­λο­γι­κή Σύμ­βα­ση με ουσια­στι­κές αυξή­σεις και συνεχίζουν.
  • Των συντα­ξιού­χων που είδαν στους λογα­ρια­σμούς τους νέες περι­κο­πές και βγαί­νουν στον δρό­μο του αγώνα.
  • Των νέων εργα­ζο­μέ­νων στα τηλε­φω­νι­κά κέντρα που ζητούν ανθρώ­πι­νες συν­θή­κες εργα­σί­ας και αυξή­σεις μισθών.
  • Των εργα­ζο­μέ­νων στο Φάρ­μα­κο που έσπα­σαν την τρο­μο­κρα­τία και πέτυ­χαν την επα­να­πρό­σλη­ψη του συνα­δέλ­φου τους συνδικαλιστή.
  • Να βρε­θούν μαζί φυσι­κά με όλους τους φορείς που βρέ­θη­καν στην οδό Αβύ­δου 146 για ακό­μα μία μάχη που δεν αφο­ρά μόνο την Ιωάν­να Κολο­βού και τον γιο της, αλλά όλους μας για να σώσου­με τα σπί­τια του λαού από τα «κορά­κια».

Να ακουστεί ξανά δυνατό το σύνθημα 
«‘Η τα κέρδη τους ή οι ζωές μας»

Όλοι μαζί, λοι­πόν, παίρ­νου­με τη σκυ­τά­λη από τους εργά­τες της ΛΑΡΚΟ, των Λιπα­σμά­των της Καβά­λας, των Πετρε­λαί­ων, της «Μαλα­μα­τί­να», της «efood», των εκα­τομ­μυ­ρί­ων λαού που βγή­κε στον δρό­μο μετά το έγκλη­μα στα Τέμπη και για πάνω από 20 μέρες φώνα­ξε «‘Η τα κέρ­δη τους ή οι ζωές μας!».

Κι αυτό το σύν­θη­μα, που συντά­ρα­ξε όλη τη χώρα στις μεγα­λειώ­δεις κινη­το­ποι­ή­σεις που ακο­λού­θη­σαν το έγκλη­μα στα Τέμπη, μπο­ρεί να ακου­στεί ξανά δυνα­τά σε ολό­κλη­ρη τη χώρα τη μέρα που συμπλη­ρώ­νε­ται ένας χρό­νος από αυτό, στις 28 Φλεβάρη.

Να επι­βε­βαιώ­σου­με ότι είμα­στε εδώ για να μην ξεχα­στεί το έγκλη­μα, για να τιμω­ρη­θούν και τα φυσι­κά πρό­σω­πα και η πολι­τι­κή που ευθύ­νε­ται, για να βρουν δικαί­ω­ση οι 57 αδι­κο­χα­μέ­νες ψυχές και οι οικο­γέ­νειές τους. Αυτό το σύν­θη­μα να γίνει συνεί­δη­ση και οδη­γός δρά­σης και πρά­ξης, σε όλες τις μάχες που έχου­με μπρο­στά μας.

Οι τρεις βδο­μά­δες που μεσο­λα­βούν μέχρι την απερ­γία, μπο­ρούν να είναι πολύ παρα­γω­γι­κές και να αφή­σουν σημα­ντι­κά κατα­στα­λάγ­μα­τα για τη συνέ­χεια. Ολη μας η σκέ­ψη, η δρά­ση, οι πρω­το­βου­λί­ες πρέ­πει να στρα­φούν στο πώς θα δυνα­μώ­σει η συζή­τη­ση, η οργά­νω­ση, η συμ­με­το­χή, εκεί που κρί­νο­νται όλα, εκεί που φαί­νε­ται πιο καθα­ρά ποιος είναι με ποιον και εκεί που πραγ­μα­τι­κά μπο­ρούν να αλλά­ζουν συνει­δή­σεις: Μέσα στους αγώ­νες, μέσα στα συν­δι­κά­τα, στους συλ­λό­γους και φορείς του εργα­τι­κού — λαϊ­κού κινήματος.

Εκεί μπο­ρεί ο καθέ­νας και η καθε­μιά να σκε­φτεί, να προ­βλη­μα­τι­στεί και να δει έμπρα­κτα πως η κυβέρ­νη­ση, η μεγα­λο­ερ­γο­δο­σία, κάθε άλλο παρά άτρω­τες είναι. Εκεί μπο­ρεί να δει ποιες δυνά­μεις, με τις θέσεις και τη δρά­ση τους, συμ­βάλ­λουν στην αντε­πί­θε­ση των εργα­ζο­μέ­νων και ποιες είναι αυτές που τους βάζουν εμπό­δια και τρικλοποδιές.

Αρα, αυτό που σήμε­ρα απαι­τεί­ται είναι να κατο­χυ­ρω­θούν και να πλη­θύ­νουν το επό­με­νο διά­στη­μα τα βήμα­τα που απο­τυ­πώ­νο­νται στη στα­θε­ρή αύξη­ση, ολο­έ­να και περισ­σό­τε­ρο, των εργα­ζο­μέ­νων στις αρχαι­ρε­σί­ες των συν­δι­κά­των, στη βελ­τί­ω­ση του συσχε­τι­σμού, σε μεγά­λες Ομο­σπον­δί­ες και Εργα­τι­κά Κέντρα.

Τα ψέμα­τα των κομ­μά­των της ΕΕ έχουν απο­κα­λυ­φθεί, να πάρουν απά­ντη­ση και στις ευρωεκλογές

Εκεί, μέσα στο κίνη­μα, υπάρ­χει χώρος και πεδίο δόξης λαμπρό, για την κοι­νή δρά­ση με κάθε τίμιο εργα­ζό­με­νο, κάθε συν­δι­κα­λι­στή, που δεν έχει ξεπου­λη­θεί στην εργο­δο­σία και τις κυβερ­νή­σεις και ξέρου­με ότι είναι πολ­λοί αυτοί, ανε­ξάρ­τη­τα από το τι πολι­τι­κές επι­λο­γές έκα­ναν μέχρι χτες. Εκεί χτί­ζο­νται οι βάσεις, για να δυνα­μώ­σει ακό­μα περισ­σό­τε­ρο η αγω­νι­στι­κή συμπό­ρευ­ση με το ΚΚΕ.

Για να ισχυ­ρο­ποι­η­θεί κι άλλο το ρεύ­μα αμφι­σβή­τη­σης της αντι­λαϊ­κής πολι­τι­κής, των κυβερ­νή­σε­ων, της αντι­λαϊ­κής συναί­νε­σης που προ­σφέ­ρουν τα κόμ­μα­τα του συστή­μα­τος. Για να μπει στο στό­χα­στρο πιο απο­φα­σι­στι­κά η ΕΕ, αυτή η φυλα­κή των λαών, που υπάρ­χει μόνο για να εξα­σφα­λί­ζει τα συμ­φέ­ρο­ντα των ευρω­παϊ­κών μονο­πω­λί­ων, τσα­κί­ζο­ντας κάθε λαϊ­κό δικαί­ω­μα με τις κατευ­θύν­σεις και απο­φά­σεις της σε όλους τους τομείς της ζωής μας.

Πλέ­ον έχουν απο­κα­λυ­φθεί τα ψέμα­τα των κομ­μά­των της ΕΕ περί «σύγκλι­σης», «ευη­με­ρί­ας», «εξα­σφά­λι­σης δικαιω­μά­των» που θα προ­σέ­φε­ρε στον λαό μας η συμ­με­το­χή σε αυτήν την Ενωση.

  • - Πίσω από τα βάσα­να των αγρο­τών βρί­σκε­ται η Κοι­νή Αγρο­τι­κή Πολι­τι­κή της ΕΕ, που ψήφι­σαν ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ.
  • - Πίσω από την ίδρυ­ση ιδιω­τι­κών πανε­πι­στη­μί­ων βρί­σκο­νται οι ευρω­παϊ­κές οδη­γί­ες για τη δια­μόρ­φω­ση κοι­νής ευρω­παϊ­κής αγο­ράς πτυχίων.
  • - Πίσω από τη 10ωρη και 13ωρη εργα­σία, χωρίς αμοι­βή για τις υπε­ρω­ρί­ες, βρί­σκο­νται οι οδη­γί­ες της Κομι­σιόν για τη διευ­θέ­τη­ση του χρό­νου εργα­σί­ας, για απα­σχό­λη­ση σε πολ­λα­πλούς εργοδότες.

Και ο κατά­λο­γος δεν έχει τέλος…

Το ΚΚΕ είπε την αλήθεια πολύ έγκαιρα για όλα αυτά. 
Τα αποκάλυψε, τα αντιπάλεψε, συνέβαλε ώστε η εφαρμογή 
κάποιων από αυτά να έχει καθυστερήσει σημαντικά 
στην Ελλάδα σε σχέση με άλλες χώρες — μέλη, 
προς το συμφέρον του ελληνικού λαού.

Είναι πρό­κλη­ση, από τη μια, η κυβέρ­νη­ση της ΝΔ να προ­σπα­θεί να κρυ­φτεί πίσω από τα προ­βλή­μα­τα των άλλων λαών της ΕΕ, για να μειώ­σει, όπως νομί­ζει, τις δικές της ευθύ­νες, όταν έχει προ­ω­θή­σει με απο­φα­σι­στι­κό­τη­τα αυτήν ακρι­βώς την πολι­τι­κή που δημιουρ­γεί τα προ­βλή­μα­τα. Είναι όμως εξί­σου πρό­κλη­ση, από την άλλη, το ΠΑΣΟΚ, ο ΣΥΡΙΖΑ, η «Νέα Αρι­στε­ρά» να παρου­σιά­ζουν μια ψεύ­τι­κη, ειδυλ­λια­κή κατά­στα­ση για την υπό­λοι­πη ΕΕ στο όνο­μα μιας βολι­κής, δήθεν αντι­πο­λί­τευ­σης, που έχει ορί­ζο­ντα μόνο την κυβερ­νη­τι­κή εναλ­λα­γή και δεν αλλά­ζει τίπο­τα για τη ζωή του λαού.

Όλα αυτά πρέ­πει να πάρουν απά­ντη­ση από τον ελλη­νι­κό λαό και στις ευρω­ε­κλο­γές στις 9 του Ιού­νη. Να στεί­λου­με από την Ελλά­δα πανευ­ρω­παϊ­κό μήνυ­μα ελπί­δας και ενδυ­νά­μω­σης των αγώ­νων, με ένα ακό­μα πιο δυνα­τό ΚΚΕ στην Ελλά­δα και στην Ευρώπη!

Πάμε λοιπόν να δώσουμε κι αυτές τις μάχες 
με αισιοδοξία και αποφασιστικότητα! Θα τα καταφέρουμε!

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο