Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑΣ: “Αντίπαλο δέος” μπορεί να είναι μόνο ο οργανωμένος λαός που αγωνίζεται και συμπορεύεται ακόμα πιο αποφασιστικά με το ΚΚΕ _ΦΩΤΟ

Σε εκδή­λω­ση της Τομε­α­κής Επι­τρο­πής Φωκί­δας του ΚΚΕ, παρα­βρέ­θη­κε και μίλη­σε το μεση­μέ­ρι της Κυρια­κής ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημή­τρης Κου­τσού­μπας.

Η εκδή­λω­ση έγι­νε στην αίθου­σα Φασί­τσα στην Άμφισ­σα και το άνοιγ­μα και καλω­σό­ρι­σμα έκα­νε ο Α. Αλε­ξός, γραμ­μα­τέ­ας της ΤΟ Φωκί­δας του ΚΚΕ, ενώ παρα­βρέ­θη­καν επί­σης ο Γ. Πανα­γής, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και ο  Στ. Λεο­ντί­ου, δημο­τι­κός σύμ­βου­λος Άμφισ­σας, επι­κε­φα­λής της «Λαϊ­κής Συσπείρωσης».

Στην ομι­λία του  ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ τόνισε:

«Καλή χρο­νιά με υγεία και δύνα­μη για τους αγώ­νες που έχου­με να δώσου­με και φέτος. Για να υπε­ρα­σπί­σου­με το λαϊ­κό εισό­δη­μα. Για να διεκ­δι­κή­σου­με αυξή­σεις στους μισθούς για τους εργά­τες και τους υπάλ­λη­λους. Μέτρα για να στα­θούν στα πόδια τους και να πάρουν ανά­σα οι αγρό­τες και οι επαγ­γελ­μα­τί­ες. Και μαζί με αυτά δωρε­άν παι­δεία και υγεία για τις οικο­γέ­νειές μας.

Όπως βλέ­πε­τε, δεν έχει κλεί­σει ακό­μα ο πρώ­τος μήνας του νέου έτους και απέ­να­ντί μας ξεδι­πλώ­νε­ται το σύνο­λο της αντι­λαϊ­κής πολι­τι­κής της κυβέρ­νη­σης της ΝΔ, που δεν αφή­νει τίπο­τα όρθιο.

Την ίδια ώρα, με πολύ καθα­ρό τρό­πο, εκφρά­ζε­ται και η συναί­νε­ση που απο­λαμ­βά­νει από τα υπό­λοι­πα κόμ­μα­τα, κυρί­ως τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ. Όχι μόνο δεν το κρύ­βουν, αλλά μαλώ­νουν και μετα­ξύ τους για το ποιος, η κυβέρ­νη­ση της ΝΔ ή η αντι­πο­λί­τευ­ση του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ δυνα­μι­τί­ζει τη μετα­ξύ τους συναίνεση.

Αυτό, για παρά­δειγ­μα, είδα­με στη Βου­λή τη βδο­μά­δα που πέρα­σε, κατά τη συζή­τη­ση του νομο­σχε­δί­ου για την επι­στο­λι­κή ψήφο στις ευρω­ε­κλο­γές, ενός νόμου πλέ­ον, ο οποί­ος απο­τε­λεί πραγ­μα­τι­κή αντι­δρα­στι­κή τομή. Είναι νόμος αντι­δρα­στι­κός για­τί υπο­βι­βά­ζει τον ίδιο τον χαρα­κτή­ρα της συμ­με­το­χής, όχι μόνο στις εκλο­γές, συνο­λι­κά, αλλά και για­τί ανά­βει το “πρά­σι­νο φως” για να ασκού­νται ‑άμε­σα πλέ­ον- κάθε λογής πιέ­σεις και εκβια­σμοί στους εργα­ζό­με­νους. Κατα­λα­βαί­νε­τε τι έχει να γίνει…

Αυτό το νομο­σχέ­διο γκρε­μο­τσα­κί­στη­καν να το υπερ­ψη­φί­σουν στην επι­τρο­πή της βου­λής ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΠΑΣΟΚ και το κόμ­μα της Κων­στα­ντο­πού­λου. Κι έδω­σαν την ευκαι­ρία στην κυβέρ­νη­ση να τους τυλί­ξει σε μια κόλ­λα χαρ­τί, με την αιφ­νι­δια­στι­κή τρο­πο­λο­γία που κατέ­θε­σε στην Ολο­μέ­λεια, για να ισχύ­σει η επι­στο­λι­κή ψήφος και στις εθνι­κές εκλο­γές. Και τότε άρχι­σαν να κλαί­γο­νται, αλλά ήταν πια αργά για δάκρυα.

Η ίδια συναί­νε­ση εκφρά­ζε­ται, όμως, και στην επι­κίν­δυ­νη εμπλο­κή στους ΝΑΤΟι­κούς πολε­μι­κούς σχε­δια­σμούς. Για πρώ­τη φορά μάλι­στα ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ υπερ­ψή­φι­σαν τις στρα­τιω­τι­κές δαπά­νες του κρα­τι­κού προ­ϋ­πο­λο­γι­σμού της ΝΔ. Για να πλη­ρώ­νει δισε­κα­τομ­μύ­ρια ο λαός και να στέλ­νο­νται τελι­κά οι πανά­κρι­βες φρε­γά­τες που αγο­ρά­ζει, χιλιά­δες χιλιό­με­τρα μακριά από τα σύνο­ρα, στην Ερυ­θρά Θάλασ­σα, στο στό­μα του λύκου, για να υπε­ρα­σπι­στούν συμ­φέ­ρο­ντα ξένα με τα συμ­φέ­ρο­ντα του ελλη­νι­κού λαού.

Και κανείς, εκτός από το ΚΚΕ, δεν βγά­ζει άχνα. Αλλά τι να πουν; Για την ολο­έ­να και μεγα­λύ­τε­ρη συμ­με­το­χή της χώρας στους σχε­δια­σμούς του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ στην περιο­χή, που μας έχει μετα­τρέ­ψει σε στό­χο αντι­ποί­νων; Για την ολό­πλευ­ρη στή­ρι­ξη που παρέ­χουν στο κρά­τος δολο­φό­νο του Ισρα­ήλ που εδώ και δεκα­ε­τί­ες δολο­φο­νεί τον λαό, τα παι­διά της Παλαι­στί­νης και ανά­βει τη φωτιά του πολέ­μου σε όλη τη Μέση Ανατολή;

Αλλά τι να πουν ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ; Δεν μπο­ρούν, για­τί είναι απα­σχο­λη­μέ­νοι, κολ­λά­νε ένση­μα προ­ο­δευ­τι­κό­τη­τας στον Μητσο­τά­κη και την κυβέρ­νη­σή του, ο οποί­ος με τη δική τους ανο­χή εμφα­νί­ζε­ται μάλι­στα ως υπέρ­μα­χος της ισό­τη­τας και της προ­ό­δου! Και να ξέρε­τε δεν είναι τυχαία, ούτε η περί­ο­δος ούτε το περιε­χό­με­νο, πάνω στο οποίο “χτί­ζε­ται” αυτή η περι­βό­η­τη συναίνεση.

Το επό­με­νο διά­στη­μα, τα λαϊ­κά προ­βλή­μα­τα θα οξύ­νο­νται. Και μαζί με αυτά θα μεγα­λώ­νει και η αγα­νά­κτη­ση, η δυσα­ρέ­σκεια. Για­τί θα προ­χω­ρά­ει η υλο­ποί­η­ση αυτής της αντι­λαϊ­κής πολι­τι­κής σε όλους τους τομείς. Για­τί επα­νέρ­χο­νται οι πιο αυστη­ροί δημο­σιο­νο­μι­κοί κανό­νες, με βάση τις απο­φά­σεις της ΕΕ, ενώ ορα­τό είναι το ενδε­χό­με­νο, ολό­κλη­ρη η Ευρω­ζώ­νη να περά­σει σε ύφε­ση ‑η Γερ­μα­νία ήδη πέρα­σε- με τον πλη­θω­ρι­σμό να εξα­κο­λου­θεί να είναι στα ύψη. Για­τί μαζί με όλα αυτά, δύο πόλε­μοι μαί­νο­νται στην περιο­χή και είναι υπαρ­κτό το ενδε­χό­με­νο της ακό­μη μεγα­λύ­τε­ρης γενί­κευ­σης ανά πάσα στιγ­μή. Είναι λογι­κό από τη μεριά τους, να παίρ­νουν τα μέτρα τους.

Σε αυτές ακρι­βώς τις συν­θή­κες, είναι που γίνε­ται ακό­μα πιο φανε­ρό, ότι “αντί­πα­λο δέος” μπο­ρεί να είναι μόνο ο οργα­νω­μέ­νος λαός. Που βγαί­νει στους δρό­μους του αγώ­να και συμπο­ρεύ­ε­ται ακό­μα πιο απο­φα­σι­στι­κά με το ΚΚΕ.

Για­τί αν σπά­ει κάπου αυτή η “βιτρί­να”, αν υπάρ­χει κάτι που τους χαλά­ει τη σού­πα, αυτό δεν είναι άλλο, από τους εργα­τι­κούς — λαϊ­κούς — νεο­λαι­ί­στι­κους αγώ­νες, που είναι σε εξέ­λι­ξη σε μια σει­ρά μέτω­πα σε όλη τη χώρα με το ΚΚΕ μπρο­στά. Εκεί που οι εργα­ζό­με­νοι, η νεο­λαία, οι αγρό­τες, στην πρά­ξη τσα­λα­κώ­νουν τις προ­σπά­θειες να επι­βλη­θεί σιγή νεκρο­τα­φεί­ου. Εκεί που τα καλέ­σμα­τα υπο­τα­γής στα “θέλω” του κεφα­λαί­ου πετιού­νται στο καλά­θι των αχρή­στων και στο προ­σκή­νιο βγαί­νουν οι ανά­γκες των πολ­λών, των ανθρώ­πων του μόχθου.

Εκεί που οι εργα­ζό­με­νοι, με τις απερ­για­κές και άλλες κινη­το­ποι­ή­σεις τους, διεκ­δι­κούν ουσια­στι­κές αυξή­σεις σε μισθούς και μερο­κά­μα­τα, υπο­γρα­φή ΣΣΕ, ανθρώ­πι­να ωρά­ρια. Διεκ­δι­κούν μέτρα απέ­να­ντι στην ακρί­βεια που τους τσα­κί­ζει. Και η οποία φυσι­κά δεν αντι­με­τω­πί­ζε­ται ούτε με τα καλά­θια της κοροϊ­δί­ας, ούτε με πρό­στι­μα — χάδια σε πολυ­ε­θνι­κές εται­ρεί­ες με αμύ­θη­τη κερδοφορία.

Εκεί που οι βιο­πα­λαι­στές αγρό­τες είναι ξανά στα μπλό­κα του αγώ­να, συσπει­ρω­μέ­νοι στις αγω­νι­στι­κές Ομο­σπον­δί­ες και τους συλ­λό­γους τους, διεκ­δι­κώ­ντας μέτρα για την ίδια τους την επι­βί­ω­ση, κόντρα στις εξευ­τε­λι­στι­κές τιμές και στο ξεκλή­ρι­σμά τους από την Κοι­νή Αγρο­τι­κή Πολι­τι­κή της ΕΕ, την οποία υπη­ρε­τούν όλα τα άλλα κόμματα.

Με τον αγώ­να τους δίνουν απά­ντη­ση και στις συκο­φα­ντί­ες που ανα­μα­σούν υπουρ­γοί της κυβέρ­νη­σης, περί “μειο­ψη­φιών” και “υπο­κι­νού­με­νων” αγώ­νων, αλλά και στην προ­σπά­θεια κατα­στο­λής του αγώ­να τους. Δεν είχε και καμία τρο­με­ρή έμπνευ­ση, βέβαια, εδώ που τα λέμε, ο κ. Αυγε­νά­κης που τα είπε πάλι αυτά.

Από τις μεγά­λες κινη­το­ποι­ή­σεις της δεκα­ε­τί­ας του ’90 μέχρι σήμε­ρα, το ίδιο παρα­μύ­θι επα­να­λαμ­βά­νουν μονό­το­να όλες οι κυβερ­νή­σεις. Μάταια όμως. Για­τί είναι ακρι­βώς οι πολι­τι­κές τους, οι πολι­τι­κές της ΕΕ που υπη­ρε­τούν, οι οποί­ες ευθύ­νο­νται για την εκτό­ξευ­ση του κόστους παρα­γω­γής στα ύψη. Όπως και για το γεγο­νός, ότι οι βιο­πα­λαι­στές αγρό­τες και κτη­νο­τρό­φοι είναι παρα­τη­μέ­νοι στο έλε­ος του και­ρού και δια­φό­ρων ασθε­νειών, χωρίς να απο­ζη­μιώ­νο­νται πλή­ρως για τις κατα­στρο­φές στην παρα­γω­γή τους. Φέτος μάλι­στα είδαν το εισό­δη­μά τους να ροκα­νί­ζε­ται ακό­μα περισ­σό­τε­ρο από τις μεγά­λες περι­κο­πές της νέας ΚΑΠ στη βασι­κή ενί­σχυ­ση και στις συν­δε­δε­μέ­νες σε κάποια προϊόντα.

Ούτε, βέβαια, υπάρ­χει κανείς που να μην γνω­ρί­ζει ότι το ΚΚΕ, και μέσω των μελών του που είναι αγρό­τες, με τις οργα­νώ­σεις του στην ύπαι­θρο, αλλά και με τους βου­λευ­τές του, με τα στε­λέ­χη του, είναι στην πρώ­τη γραμ­μή των αγώ­νων, ολό­ψυ­χα δοσμέ­νο στην υπο­στή­ρι­ξή τους για να νική­σουν. Εδώ είναι η θέση μας, μαζί, δίπλα στους κατα­πιε­σμέ­νους. Εμείς αυτοί είμαστε.

Κι αυτοί, η κυβέρ­νη­ση της ΝΔ και οι υπό­λοι­ποι, αυτοί είναι…, απέ­να­ντι στους εργά­τες, τους επαγ­γελ­μα­τί­ες, τους αγρό­τες, τους φοι­τη­τές, απέ­να­ντι στον λαό που αγω­νί­ζε­ται για τα δικαιώ­μα­τά του, υπη­ρέ­τες μιας μειο­ψη­φί­ας που καλο­περ­νά­ει σε αυτή τη χώρα.

Αυτές τις μέρες, οι φοι­τη­τές και οι μαθη­τές μας, δίνουν κι αυτοί μέσα από τους συλ­λό­γους και τις συντο­νι­στι­κές επι­τρο­πές τους, έναν πολύ σημα­ντι­κό αγώ­να ενά­ντια στη ίδρυ­ση ιδιω­τι­κών πανε­πι­στη­μί­ων. Διεκ­δι­κούν σύγ­χρο­νη, δημό­σια και δωρε­άν Παι­δεία, παλεύ­ουν για πτυ­χία και σπου­δές με αξία, δου­λειά με δικαιώ­μα­τα. Για­τί, όπως βλέ­πε­τε, έχουν κι αυτοί απέ­να­ντί τους θεούς και δαί­μο­νες. Όλοι οι παπα­γά­λοι του συστή­μα­τος έχουν πάρει θέση για να συκο­φα­ντή­σουν τον αγώ­να τους.

Και πρέ­πει να στη­ρι­χθούν από όλους μας. Από τους γονείς τους, από τους καθη­γη­τές, από τα εργα­τι­κά σωμα­τεία, από όλο το λαϊ­κό κίνη­μα. Ιδιαί­τε­ρα σήμε­ρα μετά την εισαγ­γε­λι­κή παραγ­γε­λία για κλή­σεις σε ανά­κρι­ση φοι­τη­τών και καθη­γη­τών για τις αγω­νι­στι­κές τους κινη­το­ποι­ή­σεις. Η κυβέρ­νη­ση ήδη φαί­νε­ται να χάνει την ψυχραι­μία της μπρο­στά στο ορμη­τι­κό νεο­λαι­ί­στι­κο ποτάμι.

Και, βέβαια, πρέ­πει να δου­λέ­ψου­με όλοι, ώστε αυτοί οι αγώ­νες που ξεδι­πλώ­νο­νται, να συνε­νω­θούν σε ένα μεγά­λο αγω­νι­στι­κό ποτά­μι, στη γενι­κή πανελ­λα­δι­κή απερ­γία στις 28 Φλε­βά­ρη. Στον έναν χρό­νο από το έγκλη­μα των Τεμπών, να ακου­στεί ξανά δυνα­τά το σύν­θη­μα “τα κέρ­δη τους ή οι ζωές μας”.

Αυτό το σύν­θη­μα να γίνει οδη­γός μας σε όλους τους αγώ­νες που έχου­με μπρο­στά μας, μέχρι και τη σημα­ντι­κή μάχη των ευρω­ε­κλο­γών του Ιου­νί­ου, εκεί που πρέ­πει να δοθεί ένα ηχη­ρό χαστού­κι σε αυτή την αντι­λαϊ­κή πολι­τι­κή, στην κυβέρ­νη­ση και τα κόμ­μα­τα που την υπη­ρε­τούν, αλλά και στην ίδια την ΕΕ.

Με ένα πολύ πιο δυνα­τό ΚΚΕ, να στεί­λου­με από την Ελλά­δα μήνυ­μα αγώ­να, ελπί­δας και ανα­τρο­πής σε όλους τους λαούς της Ευρώ­πης, που και αυτοί είναι στους δρό­μους. Με αυτές τις σκέ­ψεις να ευχη­θώ να περά­σου­με καλά σήμε­ρα και πάλι καλή χρο­νιά, με υγεία σε όλους και όλες».

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο