Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

ΙΣΡΑΗΛ-ΗΠΑ-ΕΕ: Παζάρια και σχέδια για τη διαιώνιση της κατοχής της Παλαιστίνης

Οι ΗΠΑ και σύμ­μα­χοί τους προ­βάλ­λουν ως «λύση»
(και αυτή μακρι­νή…) ένα πλή­ρως ελεγ­χό­με­νο παλαι­στι­νια­κό προτεκτοράτο

Με κοι­νό παρο­νο­μα­στή τη διαιώ­νι­ση της κατο­χής της Παλαι­στί­νης — με «μαν­δύα» ή χωρίς — οι ΗΠΑ, το Ισρα­ήλ, η ΕΕ και σύμ­μα­χοι τους εντεί­νουν τα παζά­ρια για την «επό­με­νη μέρα» στη Γάζα και σε όλα τα παλαι­στι­νια­κά εδάφη.

2023 The Associated Από τη συνά­ντη­ση Μπάι­ντεν — Νετα­νιά­χου τον περα­σμέ­νο Οκτώ­βρη στο Ισραήλ

Σε πλή­ρη αντί­θε­ση προς το δικαί­ω­μα του Παλαι­στι­νια­κού λαού σε μια ελεύ­θε­ρη πατρί­δα, παζα­ρεύ­ουν και προ­ω­θούν ένα αμε­ρι­κα­νοϊσ­ραη­λι­νό προ­τε­κτο­ρά­το στο οποίο το Ισρα­ήλ θα έχει το «ελεύ­θε­ρο» να επεμ­βαί­νει όπο­τε και όσο θέλει. Με έναν τρό­πο δηλα­δή η κυβέρ­νη­ση Μπάι­ντεν επι­χει­ρεί να επι­βά­λει ως λύση ό,τι και η προη­γού­με­νη κυβέρ­νη­ση του Ντό­ναλντ Τραμπ, με τη λεγό­με­νη «συμ­φω­νία του αιώ­να», πριν 4 χρόνια.

Σε αυτό το πλαί­σιο, άλλω­στε, ΗΠΑ και ΕΕ, συνυ­πο­λο­γί­ζο­ντας τους γεω­πο­λι­τι­κούς αντα­γω­νι­σμούς στην ευρύ­τε­ρη Μέση Ανα­το­λή και τα συμ­φέ­ρο­ντά τους σε αρα­βι­κές και μου­σουλ­μα­νι­κές χώρες, εμφα­νί­ζο­νται όλο και περισ­σό­τε­ρο να μιλούν γενι­κό­λο­γα για μια «λύση δύο κρα­τών», χωρίς καμία ανα­φο­ρά στις σχε­τι­κές απο­φά­σεις του ΟΗΕ για τερ­μα­τι­σμό της ισραη­λι­νής κατο­χής και ανα­γνώ­ρι­ση πραγ­μα­τι­κά ανε­ξάρ­τη­του παλαι­στι­νια­κού κρά­τους, στα σύνο­ρα του 1967, με επι­στρο­φή όλων των προ­σφύ­γων κ.ο.κ.

Με τον «αέρα» αυτών των σχε­δια­σμών, το προη­γού­με­νο Σάβ­βα­το ο Ισραη­λι­νός πρω­θυ­πουρ­γός Μπ. Νετα­νιά­χου, μετά την τηλε­φω­νι­κή επι­κοι­νω­νία του με τον Αμε­ρι­κα­νό Πρό­ε­δρο, δήλω­σε ξανά ότι δεν πρό­κει­ται να στα­μα­τή­σει τον πόλε­μο παρά μόνο μετά την «από­λυ­τη νίκη» και επα­νέ­λα­βε προ­κλη­τι­κά: «Δεν θα υπο­χω­ρή­σω από τον πλή­ρη ισραη­λι­νό έλεγ­χο ασφα­λεί­ας σε ολό­κλη­ρη την περιο­χή δυτι­κά της Ιορ­δα­νί­ας. Και αυτό είναι αντί­θε­το με ένα παλαι­στι­νια­κό κράτος».

Την ίδια ώρα, το γεγο­νός ότι οι ΗΠΑ στην πραγ­μα­τι­κό­τη­τα μιλούν για ένα κρά­τος — προ­τε­κτο­ρά­το (κι αυτό στο θολό και αόρι­στο μέλ­λον…) ήρθαν να επι­βε­βαιώ­σουν και οι σχε­τι­κές «διαρ­ρο­ές» μετά την τηλε­φω­νι­κή συνο­μι­λία των Μπάι­ντεν και Νετα­νιά­χου την προη­γού­με­νη Παρα­σκευή, αλλά και δηλώ­σεις του ίδιου του Αμε­ρι­κα­νού Προέδρου.

Σύμ­φω­να με ρεπορ­τάζ του CNN, Μπάι­ντεν και Νετα­νιά­χου συζή­τη­σαν εκτε­νώς τα πιθα­νά στοι­χεία «για ένα μελ­λο­ντι­κό απο­στρα­τιω­τι­κο­ποι­η­μέ­νο παλαι­στι­νια­κό κρά­τος, μια ιδέα που ο Πρό­ε­δρος βρί­σκει “ενδια­φέ­ρου­σα”».

Οπως μετα­δί­δει το CNN, μιλώ­ντας σε δημο­σιο­γρά­φους μετά το τηλε­φώ­νη­μα ο Μπάι­ντεν ανέ­φε­ρε ότι ο Νετα­νιά­χου δεν αντι­τί­θε­ται σε όλες τις «λύσεις δύο κρα­τών», ενώ ισχυ­ρί­στη­κε πως «υπάρ­χουν πολ­λοί τύποι λύσε­ων δύο κρατών».

Πρό­σθε­σε δε ότι «υπάρ­χουν μια σει­ρά χώρες — μέλη του ΟΗΕ που δεν έχουν δικό τους στρα­τό, μια σει­ρά χώρες που έχουν περιο­ρι­σμούς, οπό­τε νομί­ζω ότι υπάρ­χουν τρό­ποι με τους οποί­ους αυτό μπο­ρεί να λειτουργήσει»…

Υπεν­θυ­μί­ζε­ται ότι υπέρ ενός «απο­στρα­τιω­τι­κο­ποι­η­μέ­νου» παλαι­στι­νια­κού «κρά­τους» είχε ταχθεί ήδη από τον περα­σμέ­νο Νοέμ­βρη και ο Αιγύ­πτιος Πρό­ε­δρος Αμπ­ντέλ Φατάχ Αλ Σίσι, ανα­φέ­ρο­ντας μάλι­στα ότι «μπο­ρούν να υπάρ­ξουν εγγυ­ή­σεις από δυνά­μεις, είτε του ΝΑΤΟ και του ΟΗΕ, είτε από αρα­βι­κές ή αμε­ρι­κα­νι­κές δυνάμεις»…

Αντί­στοι­χα, και ο Τούρ­κος Πρό­ε­δρος Ρ. Τ. Ερντο­γάν μιλά­ει για τη δημιουρ­γία «παλαι­στι­νια­κού κρά­τους» με «εγγυ­ή­τριες χώρες», συμπε­ρι­λαμ­βά­νο­ντας βεβαί­ως και την Τουρ­κία σε αυτές.

Στο ίδιο μήκος κύματος τα σχέδια της ΕΕ

Από το διπλω­μα­τι­κό γαϊ­τα­νά­κι δια­φό­ρων «μεσο­λα­βη­τών» για υπο­τι­θέ­με­νη «λύση» του Παλαι­στι­νια­κού δεν λεί­πει η ΕΕ. Ο Ζ. Μπο­ρέλ, επι­κε­φα­λής Εξω­τε­ρι­κής Πολι­τι­κής, και οι υπουρ­γοί Εξω­τε­ρι­κών της ΕΕ πραγ­μα­το­ποί­η­σαν στην αρχή της βδο­μά­δας Συμ­βού­λιο Εξω­τε­ρι­κών Υπο­θέ­σε­ων, καλώ­ντας σε αυτό ξεχω­ρι­στά τους ΥΠΕΞ Ισρα­ήλ και Παλαι­στι­νια­κής Αρχής, καθώς επί­σης τους ομο­λό­γους τους από Ιορ­δα­νία, Αίγυ­πτο, Σαου­δι­κή Αρα­βία, και τον γγ του Αρα­βι­κού Συν­δέ­σμου. Στο πλαί­σιο των συνα­ντή­σε­ων αυτών, ο Μπο­ρέλ δήλω­σε ότι εφε­ξής δεν θα ανα­φέ­ρε­ται σε ειρη­νευ­τι­κή δια­δι­κα­σία στο Παλαι­στι­νια­κό αλλά σε «δια­δι­κα­σία για λύση δύο κρα­τών», προ­ω­θώ­ντας στο παρα­σκή­νιο ένα σχέ­διο 10 σημείων.

Κεντρι­κό σημείο του σχε­δί­ου είναι μια «προ­πα­ρα­σκευα­στι­κή ειρη­νευ­τι­κή διά­σκε­ψη» στην οποία θα συμ­με­τέ­χουν «βασι­κοί παρά­γο­ντες», όπως η ΕΕ, οι ΗΠΑ, η Αίγυ­πτος, η Ιορ­δα­νία, η Σαου­δι­κή Αρα­βία, ο Αρα­βι­κός Σύν­δε­σμος και ο ΟΗΕ, που θα είναι σε επα­φή με Ισραη­λι­νούς και Παλαι­στί­νιους αξιωματούχους.Αυτοί θα έχουν στη διά­θε­σή τους ένα έτος για να σχε­διά­σουν το πλαί­σιο «ειρη­νευ­τι­κού σχε­δί­ου», «λαμ­βά­νο­ντας υπό­ψη την ανα­τρο­φο­δό­τη­ση από όλα τα εμπλε­κό­με­να μέρη, τα ψηφί­σμα­τα του ΟΗΕ, τα συμπε­ρά­σμα­τα του Ευρω­παϊ­κού Συμ­βου­λί­ου και τις προη­γού­με­νες προ­σπά­θειες δια­με­σο­λά­βη­σης». Αυτό το σχέ­διο με τη σει­ρά του θα παρου­σια­στεί στα «μέρη της σύγκρου­σης» και θα χρη­σι­μο­ποι­η­θεί ως βάση «για τις τελι­κές διαπραγματεύσεις».

Στα εκτε­νή ρεπορ­τάζ ειδη­σε­ο­γρα­φι­κών πρα­κτο­ρεί­ων και δικτύ­ων για το θέμα δεν κατα­γρά­φε­ται καμία ανα­φο­ρά του σχε­δί­ου σε εφαρ­μο­γή των δεκά­δων απο­φά­σε­ων του ΟΗΕ για το Παλαι­στι­νια­κό, ούτε βέβαια σε αυτές που ανα­φέ­ρο­νται σε σύνο­ρα του 1967, σε κρά­τος με πρω­τεύ­ου­σα την Ανα­το­λι­κή Ιερου­σα­λήμ, και στην ανά­γκη επι­στρο­φής των Παλαι­στί­νιων προσφύγων…

Στο φόντο αυτών των δηλώ­σε­ων και σχε­δια­σμών, ο Βρε­τα­νός ΥΠΕΞ Ντ. Κάμε­ρον εμφα­νί­στη­κε την Παρα­σκευή σχε­τι­κά «αισιό­δο­ξος», δηλώ­νο­ντας στο τέλος της νέας περιο­δεί­ας του στη Μέση Ανα­το­λή ότι έχει σημειω­θεί πρό­ο­δος προς μια συμ­φω­νία προ­κει­μέ­νου να στα­μα­τή­σει ο πόλε­μος στη Γάζα, να προ­ω­θη­θεί περισ­σό­τε­ρη βοή­θεια στον θύλα­κα και να απε­λευ­θε­ρω­θούν οι Ισραη­λι­νοί όμη­ροι. Σε συνέ­ντευ­ξη στην Κων­στα­ντι­νού­πο­λη, τελευ­ταίο σταθ­μό της περιο­δεί­ας, ο Κάμε­ρον είπε ότι το Ισρα­ήλ εξε­τά­ζει μια βρε­τα­νι­κή πρό­τα­ση να ανοί­ξει το λιμά­νι της πόλης Ασντότ για μετα­φο­ρά βοή­θειας στη Γάζα, αλλά ότι αυτό θα χρεια­στεί «πολ­λή ώθη­ση» ώστε να επι­τευ­χθεί μια συμ­φω­νία. «Το να πετύ­χου­με μια παύ­ση όπου στα­μα­τά­με τον πόλε­μο και αρχί­ζου­με να εξε­τά­ζου­με πώς θα μπει η βοή­θεια και θα βγουν οι όμη­ροι, νομί­ζω ότι υπάρ­χει μια προ­ο­πτι­κή γι’ αυτό», είπε ο Κάμε­ρον στο «Reuters».

Η απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης

Την Παρα­σκευή το Διε­θνές Δικα­στή­ριο του ΟΗΕ στη Χάγη, στο οποίο είχε προ­σφύ­γει από τον περα­σμέ­νο μήνα η Νότια Αφρι­κή κατά του Ισρα­ήλ, καταγ­γέλ­λο­ντας τη γενο­κτο­νία των Παλαι­στι­νί­ων στη Γάζα, ανα­κοί­νω­σε την από­φα­σή του σχε­τι­κά με τα έκτα­κτα μέτρα για την υπό­θε­ση (η κανο­νι­κή από­φα­ση για την προ­σφυ­γή θα ληφθεί πολύ αργό­τε­ρα). Το Διε­θνές Δικα­στή­ριο ανα­γνώ­ρι­σε το δικαί­ω­μα των Παλαι­στι­νί­ων για προ­στα­σία από τις ανη­λε­είς επι­θέ­σεις του στρα­τού, αλλά δεν απαί­τη­σε την άμε­ση ή μεσο­πρό­θε­σμη παύ­ση των βομ­βαρ­δι­σμών, παρά μόνο κάλε­σε το κρά­τος — δολο­φό­νο …να υπο­βά­λει έκθε­ση σε έναν μήνα για τα μέτρα που θα λάβει προς την κατεύ­θυν­ση απο­τρο­πής πρά­ξε­ων γενοκτονίας.

Απέρ­ρι­ψε το αίτη­μα του Ισρα­ήλ και δικαί­ω­σε εκεί­νο της Νότιας Αφρι­κής, απο­φα­σί­ζο­ντας ότι το ίδιο το Δικα­στή­ριο έχει τη δικαιο­δο­σία να κρί­νει τη λήψη επει­γό­ντων μέτρων στην υπό­θε­ση προ­σφυ­γής κατά του Ισρα­ήλ για τη διά­πρα­ξη γενο­κτο­νί­ας στη Γάζα, ανα­γνω­ρί­ζο­ντας ότι οι Παλαι­στί­νιοι είναι «προ­στα­τευό­με­νη ομά­δα», στη βάση της Σύμ­βα­σης περί Γενοκτονίας.

Η (Αμε­ρι­κα­νί­δα) πρό­ε­δρος του Δικα­στη­ρί­ου, Τζό­αν Ντό­να­χι, ανα­κοί­νω­σε ότι «έχει πλή­ρη επί­γνω­ση της έκτα­σης της ανθρώ­πι­νης τρα­γω­δί­ας» στην περιο­χή και ότι «ανη­συ­χεί βαθιά» για τις συνε­χι­ζό­με­νες απώ­λειες ζωών. Με πλειο­ψη­φία 15 ένα­ντι 2 δικα­στών, το δικα­στή­ριο έκρι­νε ότι το Ισρα­ήλ πρέ­πει να πάρει όλα τα απα­ραί­τη­τα μέτρα για να απο­τρέ­ψει «την εξό­ντω­ση του παλαι­στι­νια­κού πλη­θυ­σμού και να λάβει άμε­σα μέτρα για να διευ­κο­λύ­νει τις δύσκο­λες συν­θή­κες δια­βί­ω­σης» στη Λωρί­δα της Γάζας. Επι­πλέ­ον, το Ισρα­ήλ καλεί­ται να λάβει μέτρα για να απο­τρέ­ψει την κατα­στρο­φή των απο­δει­κτι­κών στοι­χεί­ων της κατα­στρο­φής που προ­κλή­θη­κε σε βάρος των Παλαιστινίων.

Tο Δικα­στή­ριο της Χάγης εξέ­φρα­σε «βαθύ­τα­τη ανη­συ­χία» για τις συνε­χι­ζό­με­νες απώ­λειες ανθρώ­πι­νων ζωών στη Γάζα

Ο Παλαι­στί­νιος υπουρ­γός Εξω­τε­ρι­κών, Ριάντ Αλ Μάλι­κι, σχο­λί­α­σε πως η από­φα­ση του Δικα­στη­ρί­ου της Χάγης «δεί­χνει ότι κανέ­να κρά­τος δεν είναι υπε­ρά­νω του νόμου», εκτι­μώ­ντας ότι «δια­τα­ράσ­σει την κουλ­τού­ρα εγκλη­μα­τι­κό­τη­τας και ατι­μω­ρη­σί­ας που χαρα­κτη­ρί­ζει την πολυ­ε­τή κατο­χή, τις διώ­ξεις και το απαρτ­χάιντ στην Παλαι­στί­νη». Τόνι­σε επί­σης πως το Ισρα­ήλ «απέ­τυ­χε να πεί­σει το Δικα­στή­ριο ότι δεν παρα­βιά­ζει τη Σύμ­βα­ση περί Γενοκτονίας».

Αντι­δρώ­ντας στην προ­σφυ­γή της Νότιας Αφρι­κής στο Δικα­στή­ριο, ο Νετα­νιά­χου ανέ­φε­ρε ότι η κατη­γο­ρία περί γενο­κτο­νί­ας ήταν «εξω­φρε­νι­κή» και ότι το Ισρα­ήλ, «όπως κάθε χώρα, έχει το εγγε­νές δικαί­ω­μα να υπε­ρα­σπί­ζε­ται τον εαυ­τό του»…

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο