Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑΣ: Ισχυρή λαϊκή αντιπολίτευση μπορεί να κάνει το ΚΚΕ όχι κόμματα που κυβέρνησαν

«Αυτό που χρειά­ζε­ται σήμε­ρα είναι ισχυ­ρή λαϊ­κή μαχη­τι­κή αντι­πο­λί­τευ­ση και ισχυ­ρή λαϊ­κή αντι­πο­λί­τευ­ση δεν μπο­ρούν να κάνουν κόμ­μα­τα που κυβέρ­νη­σαν, συγκυ­βέρ­νη­σαν ή υλο­ποί­η­σαν πολι­τι­κές ή στα προ­γράμ­μα­τά τους έχουν ίδιες στρα­τη­γι­κές στο­χεύ­σεις», τόνι­σε ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημή­τρης Κου­τσού­μπας σε συνέ­ντευ­ξη στο «News 24/7» και στους δημο­σιο­γρά­φους Βίκυ Σαμα­ρά και Χρή­στο Δεμέτη.

Ανα­λυ­τι­κά:

- Βρι­σκό­μα­στε στα κεντρι­κά γρα­φεία του ΚΚΕ, στον Περισ­σό, μαζί με τον κ. Κου­τσού­μπα. Σας ευχα­ρι­στού­με πάρα πολύ γι’ αυτή τη συνέ­ντευ­ξη, κε Κουτσούμπα.

- Κι εγώ σας ευχαριστώ.

- Κε Κου­τσού­μπα, αυτές τις μέρες η χώρα βιώ­νει μια ανεί­πω­τη τρα­γω­δία, πάλι με ένα μετα­να­στευ­τι­κό δυστύ­χη­μα, με εκα­το­ντά­δες ανθρώ­πους να αγνο­ού­νται αυτή τη στιγ­μή που μιλά­με. Η θέση του ΚΚΕ για το Μετα­να­στευ­τι­κό είναι σαφής εδώ και χρό­νια. Ωστό­σο, τώρα που το πρό­βλη­μα δεί­χνει πάλι να εντεί­νε­ται, τι προ­τεί­νε­τε ως άμε­ση λύση; Τι είναι αυτό που πρέ­πει να γίνει χθες, όχι σήμε­ρα, για να βοη­θη­θούν αυτοί οι άνθρωποι.

- Οι άνθρω­ποι αυτοί, όπως και κάθε άνθρω­πος, θα μπο­ρού­σε να ζει πολύ καλά στη χώρα του. Άλλω­στε το ίδιο θέλου­νε κι αυτοί, να ζουν σε μια χώρα η οποία θα τους προ­σφέ­ρει μια αξιο­πρε­πή ζωή και όχι βέβαια σε μια χώρα απ’ όπου ανα­γκά­ζο­νται να μετα­να­στεύ­ουν, βάζο­ντας σε κίν­δυ­νο τη ζωή και τις οικο­γέ­νειές τους, επει­δή κάποιοι απο­φα­σί­ζουν να κάνουν ιμπε­ρια­λι­στι­κές επεμ­βά­σεις, να διε­ξά­γουν πολέ­μους, να έχουν τον έλεγ­χο των πλου­το­πα­ρα­γω­γι­κών πηγών αυτών των χωρών και, βεβαί­ως, να λεη­λα­τούν και να κατα­στρέ­φουν τη χώρα τους. Και έτσι, παίρ­νουν οι άνθρω­ποι των ομμα­τιών τους, για να πνί­γο­νται στα νερά της Μεσο­γεί­ου και του Αιγαί­ου. Από κει ξεκι­νά­με εμείς το ζήτημα.

Για να τελειώ­σου­με ορι­στι­κά με τέτοιες τρα­γω­δί­ες, όπως το πρό­σφα­το ναυά­γιο, πρέ­πει να στα­μα­τή­σουν οι ιμπε­ρια­λι­στι­κοί πόλε­μοι, οι επεμ­βά­σεις, να αλλά­ξουν οι κοι­νω­νί­ες, οι λαοί να πάρουν τις τύχες στα χέρια τους. Αυτό που έπρε­πε να έχει γίνει χθες προ­χθές, όχι σήμε­ρα, το άμε­σο ζήτη­μα εξα­κο­λου­θεί να ισχύ­ει: Ως ΚΚΕ εμείς έχου­με προ­τεί­νει ότι πρέ­πει να καταρ­γη­θεί ο Κανο­νι­σμός του Δου­βλί­νου που ξεκί­νη­σε από την ΕΕ, τον υλο­ποί­η­σαν όλες οι μέχρι σήμε­ρα κυβερ­νή­σεις και οδη­γεί σ’ αυτή τη τρα­γω­δία, στα κυκλώ­μα­τα των δια­κι­νη­τών, στα εμπό­δια, στον εγκλω­βι­σμό των προ­σφύ­γων στην πρώ­τη χώρα υπο­δο­χής. Και βέβαια, απελ­πι­σμέ­νοι άνθρω­ποι να βρί­σκουν οποιον­δή­πο­τε απ’ αυτά τα εγκλη­μα­τι­κά κυκλώ­μα­τα, εργα­λο­ποιώ­ντας τους βέβαια απ’ την πλευ­ρά της και η Τουρ­κία, να περ­νά­νε το Αιγαίο, ή από άλλες περιο­χές, όπως ήταν πρό­σφα­τα στα διε­θνή ύδα­τα απ’ την πλευ­ρά του Ιονί­ου. Καθώς, επί­σης, και το ζήτη­μα της Κοι­νής Δήλω­σης ΕΕ-Τουρ­κί­ας, που εμείς το είχα­με πει από την πρώ­τη στιγ­μή, είχα­με προει­δο­ποι­ή­σει γι’ αυτή την κατάσταση.

Μάλι­στα η θέση που είχε εκφρα­στεί από το Κόμ­μα μας από την πρώ­τη στιγ­μή ήταν ότι εφό­σον οι πρό­σφυ­γες κυνη­γη­μέ­νοι από τις χώρες τους ‑Πακι­στάν, Αφγα­νι­στάν, Συρία, άλλες χώρες της Ασί­ας, Βόρειας Αφρι­κής- βρί­σκο­νται στην Τουρ­κία θα πρέ­πει εκεί η Ύπα­τη Αρμο­στεία του ΟΗΕ, επί­σης η ΕΕ, η Ευρω­παϊ­κή Επι­τρο­πή με τους μηχα­νι­σμούς της, να στή­νει τις δομές και τις υπο­δο­μές διε­ρεύ­νη­σης του ασύ­λου, να παίρ­νουν άσυ­λο ή να παίρ­νουν τα απα­ραί­τη­τα ταξι­διω­τι­κά έγγρα­φα για να πάνε στις χώρες προ­ο­ρι­σμού τους. Για­τί η πλειο­ψη­φία, το 99,9% αυτών των ανθρώ­πων δεν έχουν προ­ο­ρι­σμό την Ελλά­δα. Κυρί­ως θέλουν να πάνε στην Ευρώ­πη, σε μεγά­λες χώρες, ανε­πτυγ­μέ­νες καπι­τα­λι­στι­κές οικο­νο­μί­ες, εκεί είναι και οι περισ­σό­τε­ροι συγ­γε­νείς τους για να υπάρ­χει και επα­να­σύν­δε­ση των οικο­γε­νειών, εκεί θέλουν να πάνε.

Άρα, λοι­πόν, αυτό το ζήτη­μα που δεν έγι­νε δεκτό από την ΕΕ, δεν γίνε­ται και απ’ τη Τουρ­κία, δεν το πάλε­ψαν και οι κυβερ­νή­σεις. Τώρα ακούω διά­φο­ρους υπουρ­γούς, υπο­ψή­φιους βου­λευ­τές και της ΝΔ, να λένε ότι ναι, εμείς το παλεύ­ου­με, θα ήταν μια λύση αυτή… Μα αυτό έπρε­πε να γίνει απ’ την αρχή.

Φυσι­κά όλα αυτά τα ζητή­μα­τα μας δεί­χνουν κι ένα άλλο μεγά­λο πρό­βλη­μα αυτών των τρα­γω­διών, ότι μπο­ρεί ένας πρό­σφυ­γας-μετα­νά­στης «ματσω­μέ­νος» από τέτοιες χώρες να παίρ­νει την golden visa από το ελλη­νι­κό κρά­τος, με 250.000 ευρώ, παίρ­νο­ντας κι ένα ακί­νη­το στην Ελλά­δα. Και την ίδια στιγ­μή, 5.000 ανά άτο­μο, ο ξερι­ζω­μέ­νος πρό­σφυ­γας τα δίνει στον εγκλη­μα­τία δια­κι­νη­τή, στον δου­λέ­μπο­ρο, για να πνί­γε­ται στα νερά της Μεσο­γεί­ου. Αυτό είναι το ταξι­κό ζήτη­μα, το πολι­τι­κό ταξι­κό πρό­βλη­μα που υπάρ­χει και σ’ αυτό το ζήτη­μα. Κι ας μιλά­νε όλοι τους μόνο για κάποιον ανθρω­πι­σμό που τον θυμού­νται, ρίχνο­ντας κρο­κο­δεί­λια δάκρυα, μόνο όταν συμ­βαί­νουν τέτοιες τρα­γω­δί­ες, που καλό είναι να μη τις ζει, όχι η χώρα μας, η ανθρω­πό­τη­τα ολάκερη.

750 του­λά­χι­στον ψυχές μας είπαν, ότι ήταν μέσα εκεί, οι περισ­σό­τε­ρες που χάθη­καν ήταν γυναί­κες, δεν σώθη­κε ούτε μια γυναί­κα, ούτε ένα παι­δί. Ήταν άντρες ηλι­κί­ας από 16–18 χρο­νών και πάνω, 30–40 κλπ., αυτοί που σώθη­καν, 104 δια­σω­θέ­ντες που ήταν πάνω στο κατά­στρω­μα και όχι όλοι τους, αυτοί που ήξε­ραν κολύ­μπι, που μπό­ρε­σαν να τους περι­συλ­λέ­ξουν αμέ­σως. Όλοι οι υπό­λοι­ποι, που ήταν στα αμπά­ρια, βυθί­στη­καν σε 5.200 μέτρα, είναι το πιο βαθύ σημείο της Μεσο­γεί­ου αυτό και θα μεί­νουν εκεί κάτω, και οι άνθρω­ποί τους, οι συγ­γε­νείς τους τους ψάχνουν. Αυτά τα πράγ­μα­τα δεν πρέ­πει να συμ­βαί­νουν, είναι η ανθρώ­πι­νη πλευ­ρά, αλλά κυρί­ως είναι το πολι­τι­κό κοι­νω­νι­κό ζήτη­μα που πρέ­πει να ανα­δεί­ξου­με και τέτοια μέτρα πρέ­πει να πάρουμε.

- Σε λιγό­τε­ρο από μια βδο­μά­δα θα πάμε για δεύ­τε­ρη φορά στις κάλ­πες. Πιστεύ­ε­τε ότι στις δεύ­τε­ρες εκλο­γές πιέ­ζε­ται το ΚΚΕ από το δίλημ­μα που θέτει ο Αλέ­ξης Τσί­πρας ότι πρέ­πει να υπάρ­ξει μια ισχυ­ρή αξιω­μα­τι­κή αντι­πο­λί­τευ­ση απέ­να­ντι στην παντο­δυ­να­μία Μητσο­τά­κη; Και τελι­κά αντί­πα­λός σας είναι η δεξιά ή η σοσιαλδημοκρατία;

- Κοι­τάξ­τε να δεί­τε. Ο κ. Τσί­πρας όταν τα λέει αυτά δεν θέλει να πιέ­σει το ΚΚΕ, ξέρει ότι το ΚΚΕ δεν πιέ­ζε­ται. Απευ­θύ­νε­ται στους ψηφο­φό­ρους του, απευ­θύ­νε­ται στο 20% το οποίο είναι δυσα­ρε­στη­μέ­νο με την πολι­τι­κή του και ως κυβέρ­νη­ση 4,5 χρό­νια, είναι δυσα­ρε­στη­μέ­νο με την πολι­τι­κή του και ως αξιω­μα­τι­κή αντι­πο­λί­τευ­ση. Για­τί τον γνώ­ρι­σε και ως αξιω­μα­τι­κή αντι­πο­λί­τευ­ση τα τελευ­ταία χρό­νια και μάλι­στα απέ­να­ντι στον ίδιο αντί­πα­λο, τον κ. Μητσο­τά­κη και τη ΝΔ. Ξέρουν όλοι αυτοί οι άνθρω­ποι ότι ψήφι­σε 200 αντι­λαϊ­κά εγκλη­μα­τι­κά νομο­σχέ­δια, ξέρουν ότι ουσια­στι­κά δεν στή­ρι­ξε τους αγώ­νες. Όχι, μόνο για­τί δεν έχει οργα­νώ­σεις, οργα­νω­τι­κό­τη­τα, ανθρώ­πους οι οποί­οι να δίνουν τον καλύ­τε­ρο εαυ­τό τους στο πλάι των εργα­τι­κών — λαϊ­κών αγώ­νων, αλλά για­τί η ίδια η πολι­τι­κή στρα­τη­γι­κή, όταν σου λέει ότι “350 προ­α­παι­τού­με­να του Ταμεί­ου Ανά­καμ­ψης θα τα ψηφί­σω κι εγώ για­τί δεν μπο­ρού­με”, όταν σου λέει πάλι κι ο ίδιος την ίδια δεξιά πολι­τι­κή, ότι “στην Υγεία θα κάνου­με πράγ­μα­τα, αλλά υπάρ­χουν και δημο­σιο­νο­μι­κά εμπό­δια, και η δημο­σιο­νο­μι­κή πει­θαρ­χία στην οποία θα υπα­κού­σου­με”. Όταν όλα αυτά τα ξέρει και τα βλέ­πει ο αρι­στε­ρός άνθρω­πος, ο άνθρω­πος που πίστε­ψε κάπο­τε στον ΣΥΡΙΖΑ, φοβά­ται ο κος Τσί­πρας ότι θα τον εγκα­τα­λεί­ψουν και άλλοι σ’ αυτές τις εκλο­γές και εκεί απευθύνεται.

Δεν υπάρ­χουν τέτοια εκβια­στι­κά διλήμ­μα­τα σήμε­ρα. Σήμε­ρα το πραγ­μα­τι­κό δίλημ­μα είναι τα κέρ­δη τους, που αυτά τα υλο­ποιούν όλοι αυτοί με τις πολι­τι­κές της ΝΔ αλλά και του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ, δηλα­δή και των νεο­φι­λε­λεύ­θε­ρων επι­λο­γών και των σοσιαλ­δη­μο­κρα­τι­κών επι­λο­γών, τα οποία κάπου μπλέ­κο­νται. Είδα­τε τι έγι­νε την προη­γού­με­νη τετρα­ε­τία. Για παρά­δειγ­μα η επε­κτα­τι­κή πολι­τι­κή που πρό­τει­νε η σοσιαλ­δη­μο­κρα­τία σε όλη την Ευρώ­πη πριν, που λόγω μνη­μο­νί­ων δεν υλο­ποι­ή­θη­κε, για­τί αυτή ήταν η βασι­κή γραμ­μή της ΕΕ και των επι­χει­ρη­μα­τι­κών ομί­λων τους οποί­ους υπη­ρε­τού­σαν, υλο­ποι­ή­θη­κε από νεο­φι­λε­λεύ­θε­ρες πλέ­ον κυβερ­νή­σεις, από τον κύριο Μητσο­τά­κη ο οποί­ος έκα­νε επε­κτα­τι­κή πολι­τι­κή και τώρα του λένε μάλι­στα «μάζευέ τα για­τί θα πάμε σε περιο­ρι­στι­κή πολι­τι­κή ξανά».

Άρα μην κοροϊ­δευό­μα­στε και κυρί­ως οι ηγε­σί­ες των άλλων κομ­μά­των να μην κοροϊ­δεύ­ουν τον λαό. Εμείς είμα­στε αντί­πα­λοι, ορι­ζό­ντια και κάθε­τα, με τη δεξιά πολι­τι­κή, με τη ΝΔ. Ξέρου­με ότι είναι αντί­πα­λος, αλλά είναι καθα­ρός αντί­πα­λος, ξέρου­με τι λέει, την αντι­δρα­στι­κή της πολι­τι­κή, τη συντη­ρη­τι­κή της πολι­τι­κή, τα αντι­λαϊ­κά μέτρα και τα λέει, τα ονο­μα­τί­ζει και λέει τι θα κάνει, εντά­ξει λέει και για κάποια ψίχου­λα, κάποια pass που θα δώσει, σύμφωνοι…

Ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ, αυτό που ονο­μά­σα­τε «σοσιαλ­δη­μο­κρα­τία» που τέλος πάντων δια­γκω­νί­ζο­νται και οι δύο για το ποιος θα επι­κρα­τή­σει τελι­κά σε αυτή την περι­βό­η­τη σοσιαλ­δη­μο­κρα­τία, εκτός από το ότι είναι αμαρ­τω­λή σε όλη την Ευρώ­πη και σε όλο τον κόσμο, έχει κάνει όχι λάθη απλά, έχει υλο­ποι­ή­σει πολι­τι­κές που ήταν πιο δεξιές από καρα­μπι­νά­τες δεξιές κυβερ­νή­σεις η σοσιαλ­δη­μο­κρα­τία σε όλη την Ευρώ­πη γι’ αυτό την βλέ­που­με να φθί­νει και να οδη­γεί ξανά εκεί­νους τους λαούς στην απο­γο­ή­τευ­ση και να ψάχνουν, να ανα­ζη­τούν νέα δεξιά ακό­μα και ακρο­δε­ξιά σχήματα.

Δυστυ­χώς η σοσιαλ­δη­μο­κρα­τία και η πολι­τι­κή που ακο­λου­θεί είναι ο προ­πο­μπός τέτοιων πιο αντι­δρα­στι­κών «λύσε­ων», για­τί υλο­ποιεί βασι­κά ίδιες πολι­τι­κές. Δεν έχει σημα­σία αν έχει κάποια πιο προ­ο­δευ­τι­κά, πιο ριζο­σπα­στι­κά στα λόγια συν­θή­μα­τα. Τι να το κάνεις το σύν­θη­μα όταν οι πρά­ξεις σου, ο νόμος που ψηφί­ζεις ή που καλεί­σαι να υλο­ποι­ή­σεις ως κυβέρ­νη­ση είναι ίδιος με αυτούς που κατήγ­γει­λες πριν;

- Ως κόμ­μα σας ανη­συ­χεί το γεγο­νός ότι ενδέ­χε­ται να έχου­με μία κυβέρ­νη­ση της ΝΔ του 40%, λίγο κάτω λίγο πάνω, και μία αξιω­μα­τι­κή αντι­πο­λί­τευ­ση που θα είναι ίσως ορια­κά και στο 20%; Τίθε­ται κάποιο ζήτη­μα και με τη λει­τουρ­γία του πολι­τεύ­μα­τος ενδεχομένως;

- Γι’ αυτό εμείς λέμε ότι αυτό που χρειά­ζε­ται σήμε­ρα είναι ισχυ­ρή λαϊ­κή μαχη­τι­κή αντι­πο­λί­τευ­ση και ισχυ­ρή λαϊ­κή αντι­πο­λί­τευ­ση δεν μπο­ρούν να κάνουν κόμ­μα­τα που κυβέρ­νη­σαν, συγκυ­βέρ­νη­σαν ή υλο­ποί­η­σαν πολι­τι­κές ή στα προ­γράμ­μα­τά τους έχουν ίδιες στρα­τη­γι­κές στο­χεύ­σεις. Αυτοί όταν θα τους τρα­βά­ει λίγο το αυτί η Κομι­σιόν, όταν θα τους τρα­βά­ει λίγο το αυτί ο Αμε­ρι­κα­νός πρέ­σβης ως εκπρό­σω­πος του κυρί­ου Μπάι­ντεν ή οποιου­δή­πο­τε κ. Μπάι­ντεν, πριν του Τραμπ και τα είδα­με, όταν θα τους τρα­βά­ει λίγο το αυτί το ΝΑΤΟ, όταν θα τους τρα­βά­ει λίγο το αυτί ο ΣΕΒ και επι­χει­ρη­μα­τι­κοί όμι­λοι, τότε θα υπο­χω­ρούν και θα κάνουν τα ίδια. Άρα, δεν ωφε­λεί να λες στα λόγια κάτι, αλλά πρέ­πει να το κάνεις πρά­ξη και τέτοια αντι­πο­λί­τευ­ση μπο­ρεί να κάνει μόνο το ΚΚΕ.

Κυβέρ­νη­ση και με 40% — 41% γνω­ρί­σα­με και άλλες τέτοιες αστι­κές αντι­λαϊ­κές κυβερ­νή­σεις που είχαν και πολύ παρα­πά­νω και 45% φτά­σα­νε και 46% παλιό­τε­ρα σε άλλες δεκα­ε­τί­ες, αλλά και στα τελευ­ταία χρό­νια. Και με 40% και με 39% εφό­σον έχει αυτο­δυ­να­μία, είτε 151 βου­λευ­τές έχει είτε 165 είτε 170 έχει, την αντι­λαϊ­κή πολι­τι­κή θα την υλοποιήσει.

Φυσι­κά όσο πιο ισχυ­ροί είναι αυτοί, όσο και πιο πάνω τόσο χει­ρό­τε­ρα για τον λαό. Γι’ αυτό εμείς απευ­θυ­νό­μα­στε ‑και σε μερι­κούς φαί­νε­ται περί­ερ­γο αυτό- στους εργά­τες, τους αγρό­τες, τους επαγ­γελ­μα­τί­ες, τους επι­στή­μο­νες, νέους που ακό­μα δεν έχουν κατα­λά­βει τι εστί ΝΔ ή είναι προ­σκολ­λη­μέ­νοι σε κάποιες οικο­γε­νεια­κές πιθα­νόν παρα­δό­σεις ή κάποια αίσθη­ση «στα­θε­ρό­τη­τας» ‑εντός εισα­γω­γι­κών- που προ­βάλ­λει προ­πα­γαν­δι­στι­κά προ­ε­κλο­γι­κά η ΝΔ κυρί­ως και τους λέμε να φύγουν από τη ΝΔ, δεν έχουν όφε­λος να της δώσουν 40–41%, δεν έχουν όφε­λος και αυτοί που την ψήφι­σαν να φύγουν, να μειω­θεί το ποσο­στό της ΝΔ. Έτσι και αλλιώς, πρώ­το κόμ­μα θα είναι, κυβέρ­νη­ση θα γίνει, αυτο­δύ­να­μη ή συνερ­γα­σί­ας δεν έχει σημα­σία, προ­φα­νώς αυτο­δύ­να­μη, έστω και 151 βου­λευ­τές θα κατα­φέ­ρει να έχει.

Άρα, λοι­πόν, το ζήτη­μα είναι τι αντι­πο­λί­τευ­ση θα υπάρ­χει απέ­να­ντι σε αυτή την κυβέρ­νη­ση και ο κόσμος ο απλός, οι ψηφο­φό­ροι της ΝΔ έχουν αυτό το συμ­φέ­ρον, να ισχυ­ρο­ποι­ή­σουν το ΚΚΕ. Ξανα­λέω, νομί­ζω σας είπα πολύ ανα­λυ­τι­κά πριν για­τί δεν μπο­ρεί να είναι ισχυ­ρή αντι­πο­λί­τευ­ση, πραγ­μα­τι­κή αντι­πο­λί­τευ­ση έτσι όπως τη θέλει ο ελλη­νι­κός λαός και η νεο­λαία ούτε ο ΣΥΡΙΖΑ ούτε το ΠΑΣΟΚ, πολύ περισ­σό­τε­ρο άλλα μικρό­τε­ρα κόμ­μα­τα που τα έχου­με γνω­ρί­σει, τα οποία είναι «μιας χρή­σης». Κάποια χρό­νια τα ανε­βά­ζει το σύστη­μα, εντε­λώς συστη­μι­κά κόμ­μα­τα, και μετά δεν τα θυμά­ται ούτε η μάνα τους ούτε καν ο ψηφο­φό­ρος τους.

Ποιος θυμά­ται τώρα τον ΛΑ.Ο.Σ., το ΠΟΤΑΜΙ ή ακό­μα και τους ΑΝΕΛ πιο πρό­σφα­τα, την Ένω­ση Κεντρώ­ων, τη ΔΗΜΑΡ, δεν ξέρω ποιους άλλους, το ΜέΡΑ25 σε λίγο, απ’ ό,τι φαί­νε­ται για μία τετρα­ε­τία μπή­κε στη Βου­λή και αυτό και απο­χω­ρεί, μας αφή­νει, γεια. Ή τώρα που εμφα­νί­ζουν την Πλεύ­ση Ελευ­θε­ρί­ας ή τη ΝΙΚΗ, ένα ακρο­δε­ξιό, αισχρό μόρ­φω­μα πάλι για να μπει στη Βου­λή. Αν μπουν αυτά τα κόμ­μα­τα, είναι «μιας χρή­σης», θα τα αξιο­ποι­ή­σουν τώρα απλά για να εγκλω­βί­σουν έναν κόσμο επει­δή νομί­ζει ότι μπο­ρεί ψηφί­ζο­ντας μικρό­τε­ρα κόμ­μα­τα κάτι να προ­σφέ­ρει, κάτι να γίνει και τελι­κά θα τους αφή­σουν και αυτούς, θα τους πετά­ξουν και θα επα­νέλ­θουν εκεί από όπου ξεκί­νη­σαν, στα κόμ­μα­τά τους δηλα­δή στα υπό­λοι­πα αστι­κά κόμ­μα­τα ή θα εξαφανιστούν.

- Θέλω να μου σχο­λιά­σε­τε το γεγο­νός ότι ο κ. Μητσο­τά­κης σας κλέ­βει πολ­λές φορές τις ατά­κες. Έχει πει πολ­λές φορές για τον ΣΥΡΙΖΑ «αυτοί είναι, όπως λέει ο κ. Κου­τσού­μπας» και δίνει και ένα πάτη­μα αν θέλε­τε στον κ. Τσί­πρα ουσια­στι­κά να κατη­γο­ρεί το ΚΚΕ ότι εμμέ­σως στη­ρί­ζει τελι­κά τη ΝΔ.

- Δεν είναι ακρι­βώς έτσι, για­τί και ο κ. Τσί­πρας έχει πει «αυτοί είστε». Μάλι­στα, μου έχει φωνά­ξει και από τη Βου­λή «πες το για να σε γρά­ψει το Luben» την ώρα που μιλού­σα, γελώ­ντας βέβαια, αστειευό­με­νος φυσι­κά και εγώ αστειευό­με­νος το λέω, για­τί δεν μπο­ρού­με να μιλά­με σοβα­ρά και με πολι­τι­κά επι­χει­ρή­μα­τα όταν κάποιος κλέ­βει μία viral ατά­κα που την είπε κάποιος άλλος, ενώ την έχει ενστερ­νι­στεί ο κόσμος για­τί ακού­μπη­σε σε αυτό που έχει αίσθη­ση ο κόσμος, ότι «αυτοί είστε». Για­τί εγώ το είπα στη Βου­λή απευ­θυ­νό­με­νος στα άλλα κόμ­μα­τα οι οποί­οι κοκο­ρο­μα­χούν, βγά­ζουν μαχαί­ρια και σπα­θιά λες και είναι αβυσ­σα­λέα η δια­φο­ρά που τους χωρί­ζει στα λόγια από το βήμα της Βου­λής και τελι­κά κατα­λή­γουν να ψηφί­ζουν είτε επί της αρχής το νομο­σχέ­διο στο τέλος, είτε να ψηφί­ζουν ξέρω γω «κατά» μεν επί της αρχής, αλλά από τα 100 άρθρα του νομο­σχε­δί­ου να ψηφί­ζουν τα 70. Έλε­ος δηλα­δή! Είναι κοροϊ­δία, γι’ αυτό και είπα «αυτοί είστε» και εννο­ού­σα όλα τα υπό­λοι­πα κόμ­μα­τα, τη ΝΔ, τον ΣΥΡΙΖΑ, το ΠΑΣΟΚ, την Ελλη­νι­κή Λύση που ήταν μέσα εκεί εκεί­νη τη στιγ­μή κλπ. και έτσι έγι­νε αυτό.

Άρα, λοι­πόν, τώρα τι χρη­σι­μο­ποιεί ο καθέ­νας από τα λόγια τα δικά μου για να υπο­νο­ή­σει ότι τάχα τους ευνο­εί, αν θέλει ο κ. Τσί­πρας να είναι ικα­νο­ποι­η­μέ­νος να πω και από το κανά­λι σας, να πω και σε εσάς ότι χει­ρό­τε­ρη κυβέρ­νη­ση θα είναι και η ΝΔ ξανά, ήταν χει­ρό­τε­ρη από τον ΣΥΡΙΖΑ το έχω ξανα­πεί για­τί το ανέ­βα­σε και αυτό και έλε­γε ο Κου­τσού­μπας θεω­ρεί «χει­ρό­τε­ρους μόνο εμάς»… Ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν χει­ρό­τε­ρη κυβέρ­νη­ση σε σχέ­ση με τότε, για­τί εμείς πιστεύ­ου­με και έχου­με την άπο­ψη, αυτή που πιστεύω ενστερ­νί­ζε­ται ο ελλη­νι­κός λαός άσχε­τα τι ψηφί­ζει, ότι χει­ρό­τε­ρη είναι κάθε κυβέρ­νη­ση σε αυτό το βάρ­βα­ρο σύστη­μα, επει­δή ακρι­βώς το ίδιο το σύστη­μα, το πολι­τι­κό κοι­νω­νι­κό σύστη­μα, ο καπι­τα­λι­σμός δηλα­δή, όπως θέλε­τε αλλιώς ονο­μά­στε το, γίνε­ται χει­ρό­τε­ρο κάθε τετρα­ε­τία. Δυστυ­χώς εκεί πάμε, σαπί­ζει, δια­φθεί­ρει συνει­δή­σεις και βεβαί­ως οδη­γεί τον άνθρω­πο να τον εκμε­ταλ­λεύ­ο­νται περισ­σό­τε­ρο. Οπό­τε η μόνη αντί­στα­ση είναι ο αγώ­νας, εκεί είναι το θέμα, είναι το εργα­τι­κό κίνη­μα, είναι το ισχυ­ρό ΚΚΕ.

Όταν εμείς λέμε ότι ισχυ­ρή αντι­πο­λί­τευ­ση, δυνα­τή αντι­πο­λί­τευ­ση μπο­ρεί να κάνει μόνο το ΚΚΕ στο 100% το εννο­ού­με ακρι­βώς, όχι για­τί θα μιλά­με καλά μέσα στη Βου­λή, θα εμπο­δί­ζου­με ή θα καθυ­στε­ρού­με αντι­λαϊ­κά μέτρα όπου μπο­ρού­με και θα τα απο­κα­λύ­πτου­με στον ελλη­νι­κό λαό, αλλά κυρί­ως για­τί βρι­σκό­μα­στε στους εργα­τι­κούς αγώ­νες. Το κρί­σι­μο εδώ είναι ο λαός να γίνει πρω­τα­γω­νι­στής, δηλα­δή να υπάρ­χει εργα­τι­κό — λαϊ­κό κίνη­μα δυνα­τό, έτσι ώστε να πιέ­ζει, να διεκ­δι­κεί και να απο­σπά κατα­κτή­σεις, ακό­μα και επι­μέ­ρους ανά­σες ανα­κού­φι­σης, αλλά κυρί­ως να ανοί­γει τον δρό­μο για να αλλά­ξει ρότα αυτή η χώρα, αυτή η κοι­νω­νία και να πάμε για πραγ­μα­τι­κές ριζι­κές αλλα­γές, για αλλα­γή του κοι­νω­νι­κού — πολι­τι­κού συστή­μα­τος, να απο­τε­λέ­σει πια παρελθόν.

- Ακού­σα­με πρό­σφα­τα τον κο Μητσο­τά­κη να λέει, με κάθε επι­ση­μό­τη­τα, ότι θα εντα­τι­κο­ποι­η­θούν οι ιδιω­τι­κο­ποι­ή­σεις σε Υγεία και σε Παι­δεία. Και τα δύο θέμα­τα είναι πάρα πολύ σοβα­ρά, αλλά ειδι­κά το θέμα της Υγεί­ας, και δη η Πρω­το­βάθ­μια είναι δρα­μα­τι­κή αυτή τη στιγ­μή. Ποιες είναι οι άμε­σες κινή­σεις που θα κάνει το ΚΚΕ από την επό­με­νη μέρα μετά τις εκλογές.

- Εκτός από τη Βου­λή και την Ευρω­βου­λή, μέσα στον λαό, αυτό θα κάνου­με, θα βάλου­με το θέμα, επί­σης, στο εργα­τι­κό κίνη­μα. Πιστεύ­ου­με ότι το θέμα της Παι­δεί­ας, για παρά­δειγ­μα, δεν αφο­ρά μόνο τους φοι­τη­τές, τους Φοι­τη­τι­κούς Συλ­λό­γους, ή μόνο τις μαθη­τι­κές κοι­νό­τη­τες, ή μόνο τους εκπαι­δευ­τι­κούς της Πρω­το­βάθ­μιας και Δευ­τε­ρο­βάθ­μιας Εκπαί­δευ­σης. Ιδιαί­τε­ρα το ζήτη­μα των ιδιω­τι­κο­ποι­ή­σε­ων, της παρα­πέ­ρα εμπο­ρευ­μα­το­ποί­η­σης της Παι­δεί­ας, που θα καλέ­σει τον Έλλη­να γονιό, την ελλη­νι­κή λαϊ­κή οικο­γέ­νεια, να πλη­ρώ­νει πάλι απ’ την τσέ­πη του. Πλη­ρώ­νουν τόσα, να πλη­ρώ­νουν κι επι­πλέ­ον, χωρίς να επι­λύ­ε­ται κανέ­να ουσια­στι­κό ζήτη­μα στο περιε­χό­με­νο σπου­δών; Έτσι όπως πλα­σά­ρε­ται αυτό απ’ όλα τα κόμ­μα­τα, ότι δήθεν αν πάμε σε κάποια ιδιω­τι­κά Πανε­πι­στή­μια, μάλι­στα κάποιοι λένε ότι αν είναι επι­πέ­δου Cambrige ή επι­πέ­δου Harvard, καλό θα ήταν να γίνει.

Άρα, λοι­πόν, θα πρέ­πει να πού­με ένα κάθε­το «όχι» σε όλα αυτά τα ζητή­μα­τα. Αλλά αυτό το κάθε­το «όχι» δεν φτά­νει να το λέμε μόνο στα τηλε­ο­πτι­κά κανά­λια, ούτε να το λες μόνο στη Βου­λή όταν έρθει αυτό το νομο­σχέ­διο, ή όταν θα έρθει ‑πιθα­νόν για τη μεθε­πό­με­νη Βου­λή, για­τί αυτή η Βου­λή δεν μπο­ρεί να κάνει- ζήτη­μα ανα­θε­ώ­ρη­σης του συντάγ­μα­τος για να αλλά­ξει το άρθρο 16 όπως προ­βάλ­λει η ΝΔ, αν και το έχει μαζέ­ψει τώρα, αλλά θα το ξανα­προ­βάλ­λει, είναι μέσα στους στό­χους της, το έχου­με καθα­ρό αυτό.

Άρα, λοι­πόν, πρέ­πει όλοι μαζί, εκπαι­δευ­τι­κοί, γονείς, μαθη­τές, φοι­τη­τές, σπου­δα­στές να βρε­θούν στους δρό­μους του αγώ­να. Κι εδώ το εργα­τι­κό κίνη­μα, τα εργα­τι­κά σωμα­τεία έχουν καθο­ρι­στι­κό ρόλο να παί­ξουν. Επει­δή το ΚΚΕ έχει τη δυνα­τό­τη­τα αυτή, έχει και αρκε­τές δυνά­μεις μέσα στο εργα­τι­κό, στο εκπαι­δευ­τι­κό κίνη­μα, αλλά έχει και την οργα­νω­τι­κό­τη­τα να μπο­ρέ­σει να κάνει δυνα­μι­κούς αγώ­νες και να πιέ­σει, μπο­ρεί να απο­τρέ­ψει αυτά τα σχέ­δια. Για­τί, ξανα­λέω, παντο­δύ­να­μη δεν είναι καμιά κυβέρ­νη­ση όσο δυνα­μώ­νει το εργα­τι­κό — λαϊ­κό οργα­νω­μέ­νο κίνη­μα και το νεο­λαι­ί­στι­κο κίνη­μα, όσο δυνα­μώ­νει η δύνα­μη αυτή που μπο­ρεί να είναι δύνα­μη σ’ αυτούς τους αγώ­νες, δηλα­δή το ΚΚΕ.

- Θεω­ρούν πολ­λοί πάντως ότι οι πρώ­τες εκλο­γές, το απο­τέ­λε­σμα έδει­ξε μια στρο­φή της κοι­νω­νί­ας προς τα δεξιά και μια ήττα της αρι­στε­ράς. Συμ­με­ρί­ζε­στε αυτήν την απαι­σιό­δο­ξη εκτί­μη­ση και τι σημαί­νει αρι­στε­ρά σήμε­ρα στην Ελλάδα;

- Όχι, να σας πω. Η αλή­θεια είναι ότι ο αρνη­τι­κός πολι­τι­κός συσχε­τι­σμός που υπήρ­χε και πριν, υπάρ­χει και τώρα και ως ένα βαθ­μό επι­δει­νώ­θη­κε. Άρα, έχου­με να κάνου­με και στην Ελλά­δα, και σε άλλες χώρες κρά­τη-μέλη της ΕΕ, αλλά και αλλού, με έναν αρνη­τι­κό πολι­τι­κό συσχε­τι­σμό μέσα στις χώρες. Εδώ πρέ­πει να δού­με, αντί να περι­γρά­φου­με την κατά­στα­ση αυτή, η ΝΔ κάνει αυτό, εκεί­νος έκα­νε αυτό εκεί, να δού­με και να ψάξου­με σε βάθος τις ευθύ­νες. Πού οφεί­λε­ται δια­χρο­νι­κά, για­τί φτά­σα­με εδώ. Δεν φτά­σα­με εδώ, επει­δή κάποιο Σαβ­βα­το­κύ­ρια­κο ξύπνη­σε στρα­βά όλος ο κόσμος και έκα­νε λάθος επι­λο­γές. Πρέ­πει να ήταν στις συνει­δή­σεις, στη σκέ­ψη του, στις επι­λο­γές του κάποια συνέ­χεια, κάτι να τον οδή­γη­σε εκεί. Άρα αυτό πρέ­πει να ψάξουμε.

Εμείς έχου­με κάνει τις ανα­λύ­σεις μας, έχου­με πει πού οφεί­λε­ται. Οφεί­λε­ται, σε έναν μεγά­λο βαθ­μό, στην απο­γο­ή­τευ­ση που δημιούρ­γη­σαν στον ελλη­νι­κό λαό και στην ελλη­νι­κή νεο­λαία, σε σχέ­ση με προσ­δο­κί­ες που είχε όλη την προη­γού­με­νη 10–15ετία, άλλα κόμ­μα­τα για να διώ­ξουν τη ΝΔ, για να διώ­ξουν το ΠΑΣΟΚ που ήταν συγκυ­βέρ­νη­ση με τη ΝΔ και οδή­γη­σε σε εκεί­νη την κατάρ­ρευ­ση την οποία την καρ­πώ­θη­κε το κόμ­μα του ΣΥΡΙΖΑ. Έγι­νε αξιω­μα­τι­κή αντι­πο­λί­τευ­ση πρώ­τα, έδω­σε πολ­λές υπο­σχέ­σεις, ψεύ­τι­κες απ’ ό,τι απο­δεί­χθη­καν. Αν είχε κάνει λάθος υπο­λο­γι­σμό και αλλιώς τα περί­με­νε, σημαί­νει ότι δεν κάνει ως πολι­τι­κή πρόβλεψη.

Ένα πολι­τι­κό κόμ­μα πρέ­πει να έχει εκτί­μη­ση για το ποια είναι η αντι­κει­με­νι­κή κατά­στα­ση και στην Ευρώ­πη και στον κόσμο και στη χώρα του, και στην οικο­νο­μία, και στις κοι­νω­νι­κές σχέ­σεις, και στις πολι­τι­κές σχέ­σεις και στη διά­τα­ξη των δυνά­με­ων και τη δυνα­τό­τη­τα, τα κου­ρά­για που έχει δηλα­δή να τρα­βή­ξει μπρο­στά. Και το χέρι στο τρα­πέ­ζι αν το χτυ­πή­σει, να ξέρει πού θα τον οδη­γή­σει. Αυτά όλα δημιούρ­γη­σαν απο­γοη­τεύ­σεις, ξανα­λέω, την πρώ­τη τετρα­ε­τία της δια­κυ­βέρ­νη­σης. Σε συνέ­χεια ακο­λού­θη­σε μια τετρα­ε­τία αξιω­μα­τι­κής αντι­πο­λί­τευ­σης, ανέ­βη­κε η ΝΔ στην κυβέρ­νη­ση, λόγω των επι­λο­γών του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ, και είχα­με αυτή τη δια­κυ­βέρ­νη­ση Μητσο­τά­κη που οδή­γη­σε, ξανά, σε μια αντι­λαϊ­κή πολι­τι­κή. Αλλά ο κόσμος έβλε­πε ότι τα ίδια έκα­ναν και οι προη­γού­με­νοι, τα ίδια κάνει κι αυτός, «ας τον ψηφί­σω άλλη μια φορά για­τί μου υπό­σχε­ται μια στα­θε­ρό­τη­τα και μια, δήθεν, ανάπτυξη».

Βέβαια… πού την βλέ­πουν την ανά­πτυ­ξη; Το του­ρι­στι­κό θαύ­μα είναι για τους μεγά­λους του­ρι­στι­κούς ομί­λους, οι εργα­ζό­με­νοι του κλά­δου υπο­φέ­ρουν με χαμη­λούς μισθούς, με δου­λε­μπό­ριο, σκλα­βο­πά­ζα­ρο ουσια­στι­κά, στη σεζόν, με 17 δια­φο­ρε­τι­κές ελα­στι­κές εργα­σια­κές σχέ­σεις εργα­σί­ας. Ο ελλη­νι­κός λαός δεν μπο­ρεί να πάει να απο­λαύ­σει δια­κο­πές, φθη­νές ή δωρε­άν ακό­μα καλύ­τε­ρα, να στεί­λει να παι­διά του σε κατα­σκη­νώ­σεις. Αυτό το του­ρι­στι­κό θαύ­μα είναι που θα το πλη­ρώ­σει και η Ελλά­δα, λόγω της εξω­στρέ­φειας αυτού του του­ρι­στι­κού θαύ­μα­τος, διό­τι δεν ανα­πτύσ­σο­νται άλλοι κλά­δοι της οικο­νο­μί­ας. Η κρί­ση που θα πλή­ξει την ΕΕ, ήδη είναι σε ύφε­ση τα ισχυ­ρά καπι­τα­λι­στι­κά κρά­τη της ΕΕ, οι ΗΠΑ βρί­σκο­νται στα πρό­θυ­ρα της κρί­σης, διε­θνώς δηλα­δή, και αυτό θα πλή­ξει και τον του­ρι­σμό. Άρα το του­ρι­στι­κό θαύ­μα θα πάει κι αυτό περί­πα­το, λόγω της εξω­στρέ­φειας. Διό­τι, σε συν­θή­κες κρί­σης άλλοι τομείς της οικο­νο­μί­ας μπο­ρούν να σε στη­ρί­ξουν και να στη­ρί­ξουν και το λαϊ­κό εισό­δη­μα και να ανα­πτύ­ξουν και να ξεπε­ρα­στεί η κατά­στα­ση και να οδη­γή­σουν τη χώρα σε άλλη τρο­χιά. Αυτή είναι η εκτί­μη­σή μας.

- Σας ευχα­ρι­στού­με πάρα πολύ, κε Κου­τσού­μπα, γι’ αυτή τη συνέ­ντευ­ξη, καλή δύνα­μη στο υπό­λοι­πο της προ­ε­κλο­γι­κής εκστρατείας.

- Καλή δύνα­μη σε όλους και όλες, κυρί­ως στον ελλη­νι­κό λαό, με ΚΚΕ πολύ πιο ισχυρό!

#ΤΩΡΑ_ΚΚΕ

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο