Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Δημοσιεύματα για πλασματικά στοιχεία από τον ΕΟΔΥ — Τι απαντά ο ΕΟΔΥ

Απά­ντη­ση στα «δημο­σιεύ­μα­τα που φιλο­ξε­νού­νται σε κυρια­κά­τι­κα έντυ­πα» και απο­τε­λούν «απο­κυ­ή­μα­τα νοση­ρής φαντα­σί­ας» δίνει ο ΕΟΔΥ.

Σύμ­φω­να με τον ΕΟΔΥ, «όσοι τα δια­κι­νούν, για όποιο σκο­πό τα δια­κι­νούν, προ­σφέ­ρουν χεί­ρι­στη υπη­ρε­σία στην χώρα, σπέρ­νουν τη δυσπι­στία και την εσω­στρέ­φεια σε μια κρί­σι­μη στιγ­μή που η εμπι­στο­σύ­νη και η εθνι­κή ομο­ψυ­χία είναι προ­α­παι­τού­με­να για να βγού­με νικητές».

Όπως υπο­γραμ­μί­ζει ο ΕΟΔΥ, «συκο­φα­ντούν τους 2.500 εργα­ζό­με­νους, οι οποί­οι για 10 μήνες βρί­σκο­νται με αυτα­πάρ­νη­ση, καθη­με­ρι­νά, σε όλη την Ελλά­δα, για να προ­στα­τέ­ψουν τη Δημό­σια Υγεία».

Όπως ανα­φέ­ρε­ται στην ανα­κοί­νω­ση, «ο ΕΟΔΥ επα­να­συ­στά­θη­κε τον Οκτώ­βριο του 2019 και δομή­θη­κε μέσα στη μεγά­λη κρί­ση του κορο­ναϊ­ού, με νέα ταυ­τό­τη­τα εμπι­στο­σύ­νης στη συνεί­δη­ση των πολι­τών. Η συνερ­γα­σία με την Επι­τρο­πή Λοι­μω­ξιο­λό­γων, ήταν, είναι και θα παρα­μεί­νει άρι­στη».

Σε αυτό το πλαί­σιο κατα­λή­γει στα εξής:

– Υπάρ­χει ένα και μόνο ένα σύστη­μα κατα­γρα­φής κρου­σμά­των, το Εθνι­κό Μητρώο COVID-19. Τα περί παράλ­λη­λων συστη­μά­των και διπλού τρό­που κατα­γρα­φής δια­ψεύ­δο­νται κατη­γο­ρη­μα­τι­κά. Κάποιοι είτε σκο­πί­μως είτε από άγνοια μπερ­δεύ­ουν τα ευφά­ντα­στα σενά­ρια τους με την ανα­γκαία επι­δη­μιο­λο­γι­κή επα­λή­θευ­ση στοιχείων.

– Περισ­σό­τε­ροι από 100 επι­στή­μο­νες του ΕΟΔΥ εργά­ζο­νται καθη­με­ρι­νά για τη συλ­λο­γή, επε­ξερ­γα­σία και ανά­λυ­ση των δεδομένων.

– Με τα πιο έγκυ­ρα και αξιό­πι­στα στοι­χεία συντάσ­σε­ται και δημο­σιεύ­ε­ται καθη­με­ρι­νά η «Ημε­ρή­σια έκθε­ση επι­δη­μιο­λο­γι­κής επι­τή­ρη­σης λοί­μω­ξης από το νέο κορο­ναϊό (COVID-19)» του ΕΟΔΥ.

«Οι κρί­σεις που­λά­νε καλά που έλε­γε και ο Ουμπέρ­το Έκο, αλλά το ελά­χι­στο που απαι­τούν οι και­ροί είναι να στα­θού­με, ατο­μι­κά και συλ­λο­γι­κά, στο ύψος των περι­στά­σε­ων» κλεί­νει η ανακοίνωση.

Τα επίμαχα δημοσιεύματα

Σύμ­φω­να με σημε­ρι­νά δημο­σιεύ­μα­τα των εφη­με­ρί­δων «Βήμα»  και «Δημο­κρα­τία», ο ΕΟΔΥ, ανα­κοι­νώ­νει λαν­θα­σμέ­να και ελλι­πή στοι­χεία για τα κρού­σμα­τα. Συγκε­κρι­μέ­να, ο αριθ­μός των κρου­σμά­των που φτά­νει στην Επι­τρο­πή Λοι­μω­ξιο­λό­γων, σύμ­φω­να με τα ρεπορ­τάζ, είναι ανα­λη­θής, με την Επι­τρο­πή, να ενη­με­ρώ­νε­ται με καθυ­στέ­ρη­ση του­λά­χι­στον μιας εβδο­μά­δας για τον πραγ­μα­τι­κό και συνο­λι­κό αριθ­μό νοσούντων.

Κάτι τέτοιο συμ­βαί­νει, λόγω του «παράλ­λη­λου»  σύστη­μα­τος κατα­γρα­φής των κρου­σμά­των από τον ΕΟΔΥ, με απο­τέ­λε­σμα τα στοι­χεία που έχει το Μαξί­μου και η Επι­τρο­πή των Λοι­μω­ξιο­λό­γων στο υπουρ­γείο Υγεί­ας, αλλά και αυτά που τελι­κά ανα­κοι­νώ­νο­νται, να έχουν κενά και να μην είναι τα πραγματικά.

Σύμ­φω­να με τη «Δημο­κρα­τία», το συγκε­κρι­μέ­νο «παράλ­λη­λο»  σύστη­μα, έχει στη­θεί από τον πρό­ε­δρο του ΕΟΔΥ σε συν­δυα­σμό με ιδιω­τι­κή εται­ρεία, με το συγκε­κρι­μέ­νο σύστη­μα, να ενη­με­ρώ­νε­ται με καθυ­στέ­ρη­ση του­λά­χι­στον επτά ημε­ρών για τα κρού­σμα­τα στα δημό­σια νοσο­κο­μεία, ενώ, όπως ανα­φέ­ρει το «Βήμα» , αν ο εντο­πι­σμός του κρού­σμα­τος γίνει από κινη­τή μονά­δα του ΕΟΔΥ, τότε δηλώ­νε­ται πρώ­τα στον Οργα­νι­σμό, ο οποί­ος τα κατα­χω­ρεί με άλλη λογι­κή και κυρί­ως με άλλο ρυθ­μό, καθώς φιλο­δο­ξεί να κατα­σκευά­σει το δικό του νέο αυτό­μα­το σύστη­μα μητρώ­ου ασθενών.

Σύμ­φω­να και πάλι με το «Βήμα», για­τροί που είχαν πρό­σβα­ση στην ΗΔΙΚΑ δια­πί­στω­ναν ότι αν πρό­σθε­ταν τα θετι­κά, τα αρνη­τι­κά και τα υπό διε­ρεύ­νη­ση τεστ, ήταν το 1/3 των κρου­σμά­των που ανα­κοι­νώ­νο­νταν, με τα στοι­χεία του ΕΟΔΥ να απο­τε­λούν στην πραγ­μα­τι­κό­τη­τα, μια «πρό­χει­ρη συγκόλ­λη­ση δύο αρχεί­ων δια­φο­ρε­τι­κής συλλογής».

Αμφό­τε­ρες οι εφη­με­ρί­δες, ανα­φέ­ρουν πως το συγκε­κρι­μέ­νο γεγο­νός, έχει σημα­ντι­κές συνέ­πειες και εντός της κυβέρ­νη­σης, με τους Σωτή­ρη Τσιό­δρα και Νίκο Χαρ­δα­λιά να βρί­σκο­νται «απέ­να­ντι»  από τους Βασί­λη Κικί­λια και Πανα­γιώ­τη Αρκου­μα­νέα, πρό­ε­δρο του ΕΟΔΥ.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο