Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Conid-19: Δραματική η κατάσταση στα Βαλκάνια — Γιατροί και νοσοκομεία στα πρόθυρα κατάρρευσης

Όχι αρκε­τοί για­τροί, όχι αρκε­τές κλί­νες: στα Βαλ­κά­νια, εύθραυ­στες υγειο­νο­μι­κές υπη­ρε­σί­ες βρί­σκο­νται στο χεί­λος του γκρε­μού με την κατα­κό­ρυ­φη άνο­δο των κρου­σμά­των του κορο­νοϊ­ού, μια κατά­στα­ση που φέρ­νει σε μερι­κούς στο νου το χάος των πολέ­μων στα χρό­νια του 1990.

Ο εφιάλ­της όλων, η υγειο­νο­μι­κή κατάρ­ρευ­ση, αρχί­ζει να γίνε­ται πραγ­μα­τι­κό­τη­τα σε μια φτω­χή περιο­χή, η οποία είχε αρχι­κά συγκρα­τή­σει την παν­δη­μία υιο­θε­τώ­ντας εκτε­τα­μέ­να υπο­χρε­ω­τι­κά μέτρα.

Στη Βοσ­νία, ένας για­τρός αφη­γεί­ται στο Γαλ­λι­κό Πρα­κτο­ρείο, ζητώ­ντας να μην κατο­νο­μα­σθεί, πως δυσκο­λεύ­ε­ται να αντα­πο­κρι­θεί στους πολ­λούς ασθε­νείς, των οποί­ων η ζωή κρέ­με­ται από μια κλωστή.

«Η κατά­στα­ση μου θυμί­ζει τον πόλε­μο και υπάρ­χει κίν­δυ­νος να επι­δει­νω­θεί στη διάρ­κεια του χει­μώ­να. Μπο­ρού­με να κάνου­με δου­λειά τριών ανθρώ­πων, αλλά όχι πέντε».

Το δεύ­τε­ρο κύμα είναι πολύ πιο ισχυ­ρό απ’ αυτό της άνοι­ξης, απο­κα­λύ­πτο­ντας τις ελλεί­ψεις υγειο­νο­μι­κών συστη­μά­των που πάσχουν από έλλει­ψη πόρων, για­τρών ή νοση­λευ­τών, οι οποί­οι έχουν φύγει για τη δυτι­κή Ευρώπη.

Τα δυτι­κά Βαλ­κά­νια γνω­ρί­ζουν μια μαζι­κή μετα­νά­στευ­ση, ιδιαί­τε­ρα των μορ­φω­μέ­νων νέων που θέλουν να ξεφύ­γουν από την ανερ­γία, τη δια­φθο­ρά και τους χαμη­λούς μισθούς.

Από την αρχή της κρί­σης, τον Μάρ­τιο, έχουν κατα­γρα­φεί σχε­δόν 10.000 νεκροί, σχε­δόν οι μισοί από τους οποί­ους στη διάρ­κεια του τελευ­ταί­ου μήνα.

«Δεν υπάρχει θέση»

Η Βοσ­νία, η Βόρεια Μακ­δε­δο­νία ή το Μαυ­ρο­βού­νιο περι­λαμ­βά­νο­νται στις πρώ­τες δέκα χώρες της Ευρώ­πης όσον αφο­ρά την ανα­λο­γία της θνη­τό­τη­τας προς τον αριθ­μό των κατοί­κων, σύμ­φω­να με κατα­μέ­τρη­ση του Γαλ­λι­κού Πρακτορείου.

Όμως οι κυβερ­νή­σεις, πιε­σμέ­νες πολύ από τους οικο­νο­μι­κούς κατα­να­γκα­σμούς, δεν επέ­βα­λαν και πάλι δρα­στι­κά μέτρα, προ­τι­μώ­ντας να θέσουν σε εφαρ­μο­γή περιο­ρι­σμούς στα ωρά­ρια λει­τουρ­γί­ας των εστια­το­ρί­ων και των μπαρ.

Ακό­μη και πριν από την παν­δη­μία, τα Βαλ­κά­νια κατέ­γρα­φαν από τις χαμη­λό­τε­ρες στην Ευρώ­πη ανα­λο­γί­ες για­τρών ένα­ντι του πλη­θυ­σμού, σύμ­φω­να με τον Παγκό­σμιο Οργα­νι­σμό Υγείας.

Σήμε­ρα ο αριθ­μός των για­τρών έχει μειω­θεί ακό­μη περισ­σό­τε­ρο εξαι­τί­ας των μολύνσεων.

Στη Σερ­βία, συνο­λι­κά 2.000 για­τροί χρειά­στη­κε να αυτο­α­πο­μο­νω­θούν, την ώρα που τα νοσο­κο­μεία κατα­κλύ­ζο­νται από ασθενείς.

«Ποτέ δεν είχα δει κάτι τέτοιο σε όλη την καριέ­ρα μου», είπε προ­χθές, Παρα­σκευή, με φωνή που έτρε­με στο τηλε­ο­πτι­κό κανά­λι N1 ο Ράντε Πάνιτς, πρό­ε­δρος ενός συν­δι­κά­του των σέρ­βων γιατρών.

«Δεν είχα θέση για ασθε­νείς που θεω­ρού­νται ιατρι­κά νέοι, δεν είχα που­θε­νά να τους μετα­φέ­ρω», συνέ­χι­σε ο αναι­σθη­σιο­λό­γος αυτός, ο οποί­ος εργά­ζε­ται στην «κόκ­κι­νη ζώνη» ενός νοσο­κο­μεί­ου Covid-19.

 «Επαφές»

Το Βελι­γρά­δι δεν έχει πλέ­ον δια­θέ­σι­μες νοσο­κο­μεια­κές κλί­νες και οι αρχές προ­σπα­θούν υπό πίε­ση να δημιουρ­γή­σουν δύο και­νού­ρια νοση­λευ­τι­κά ιδρύματα.

Το Κόσο­βο, όπου η έλλει­ψη για­τρών υπο­χρέ­ω­νε ήδη πριν από την κρί­ση τους κατοί­κους να πηγαί­νουν στις γει­το­νι­κές χώρ­ρες, εξε­τά­ζει το ενδε­χό­με­νο να μετα­τρέ­ψει παλιά ξενο­δο­χεία σε πρό­χει­ρα νοσοκομεία.

Ο 33χρονος Βεπρίμ Μορί­να, προ­πο­νη­τής αθλη­μά­των, μολύν­θη­κε από τον ιό, όμως τον έδιω­ξαν όταν πήγε σε νοσο­κο­μείο της Πρίστινα.

Ο για­τρός «μου είπε να πάρω τα φάρ­μα­κά μου στο σπί­τι μου», λέει στο Γαλ­λι­κό Πρακτορείο.

Κατά­φε­ρε να βρει μια νοση­λεύ­τρια για να τον νοση­λεύ­σει κατ’οί­κον, όπως κάνουν όλοι όσοι έχουν τα μέσα. Για να έχεις μια κλί­νη σε νοσο­κο­μείο, πρέ­πει να έχεις «επα­φές» και «πολ­λή τύχη».

Στη γει­το­νι­κή Αλβα­νία, του­λά­χι­στον 300 εύπο­ροι ασθε­νείς ανα­χώ­ρη­σαν με ιατρι­κές πτή­σεις για το εξω­τε­ρι­κό, κυρί­ως για την Τουρ­κία. Το κόστος καθε­νός απ’ αυτά τα ταξί­δια για λόγους νοση­λεί­ας ανέρ­χε­ται σε δεκά­δες χιλιά­δες ευρώ.

Η κυβέρ­νη­ση της Βόρειας Μακε­δο­νί­ας επι­τάσ­σει από την πλευ­ρά της ιδιω­τι­κά νοσο­κο­μεία, καθώς τα δημό­σια νοση­λευ­τι­κά ιδρύ­μα­τα είναι υπερπλήρη.

«Γίνε­ται όλο και πιο δύσκο­λο», δήλω­σε την περα­σμέ­νη εβδο­μά­δα ο υπουρ­γός Υγεί­ας Βέν­κο Φιλίπτσε.

Η ελπίδα του εμβολίου

Μπρο­στά σε κλι­νι­κές των Σκο­πί­ων, οικο­γέ­νειες ασθε­νών φέρ­νουν φαγη­τό και μερι­κές φορές φάρμακα.

«Κατα­στρο­φή και απο­διορ­γά­νω­ση. Κανέ­νας δεν απα­ντά­ει στα τηλέ­φω­να επί ώρες», αφη­γεί­ται ένας άνδρας που προ­σπά­θη­σε να πάρει πλη­ρο­φο­ρί­ες για έναν συγ­γε­νή. Το ιατρι­κό προ­σω­πι­κό «δίνει μάχη, όμως δεν μπο­ρούν να κάνουν τα πάντα».

Στη λοι­μω­ξιο­λο­γι­κή κλι­νι­κή της Πρί­στι­να, η οποία ξεχει­λί­ζει, οι οικο­γέ­νειες βοη­θούν κι αυτές. «Δεν είναι το καλύ­τε­ρο, εξαι­τί­ας του κιν­δύ­νου, όμως ο μεγά­λος αριθ­μός των ασθε­νών και ο μικρός αριθ­μός των για­τρών υπο­χρε­ώ­νουν τις οικο­γέ­νειες να μένουν (με τους ασθε­νείς)», λέει η Γεχό­να Ζίτια, η οποία περι­ποιεί­ται τον άρρω­στο σύζυ­γό της.

Οι κρο­ά­τες για­τροί έχουν προει­δο­ποι­ή­σει κι αυτοί για ελλεί­ψεις προ­σω­πι­κού και εξο­πλι­σμού, με επι­στο­λή τους, την οποία υπο­γρά­φουν έξι επαγ­γελ­μα­τι­κές οργα­νώ­σεις. Περισ­σό­τε­ροι από 2.100 ασθε­νείς νοση­λεύ­ο­νται και το σύστη­μα «θα καταρ­ρεύ­σει», αν ο αριθ­μός αυτός φθά­σει τις 3.000, προειδοποιούν.

Οι αρχές της περιο­χής κινού­νται ανά­με­σα στην υγειο­νο­μι­κή κατε­πεί­γου­σα ανά­γκη και την ανά­γκη να προ­στα­τευ­θούν εύθραυ­στες οικονομίες.

«Είμα­στε υπερ­βο­λι­κά φτω­χοί για να επα­να­λά­βου­με δύο φορές το σύνο­λο» των περιο­ρι­σμών, υπο­γραμ­μί­ζει ο κρο­ά­της οικο­νο­μο­λό­γος Λιού­μπο Γιούρτσιτς.

Στη Βοσ­νία, σχε­δόν τα πάντα παρα­μέ­νουν ανοι­κτά, εμπο­ρι­κά κατα­στη­μα­τα, κινη­μα­το­γρά­φοι, αίθου­σες γυμνα­στη­ρί­ων, καθώς η χώρα δεν μπο­ρεί να χρη­μα­το­δο­τή­σει μέτρα αρω­γής προς τις επι­χει­ρή­σεις ή τους εργα­ζο­μέ­νους τους.

Η Για­σμί­να Σμά­γιτς, επι­κε­φα­λής των ομά­δων που περι­θάλ­πουν τις πιο δύσκο­λες περι­πτώ­σεις στο νοσο­κο­μείο της Τούζ­λα, θα ήθε­λε περισ­σό­τε­ρα μέτρα, καθώς φοβά­ται «κατα­στρο­φι­κές συνέπειες».

Βασί­ζει όλες τις ελπί­δες της στα εμβόλια.

«Το εμβό­λιο μου δίνει ελπί­δα, αν έχου­με πρό­σβα­ση σ’ αυτό σε όχι πάρα πολύ καιρό».

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο