Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Δημοσιογράφος της ΕΡΤ καταγγέλλει «κόψιμο» ρεπορτάζ για λογοκρισία στα social media και καταστολή

Ρεπορ­τάζ με θέμα τη λογο­κρι­σία στα social media λογο­κρί­νε­ται από την ΕΡΤ; Η δημο­σιο­γρά­φος της ΕΡΤ Μάχη Νικο­λά­ρα, με καταγ­γε­λία της, σημειώ­νει ότι έτοι­μο ρεπορ­τάζ για την εκπο­μπή «Ειδι­κές Απο­στο­λές», με θέμα τη λογο­κρι­σία στα social media, με αφορ­μή μαζι­κές περι­πτώ­σεις κατε­βά­σμα­τος και μπλο­κα­ρί­σμα­τος αναρ­τή­σε­ων ‑ακό­μα και ειδη­σε­ο­γρα­φι­κού περιε­χο­μέ­νου- και προ­φίλ, ιδιαί­τε­ρα στο facebook, που σημειώ­θη­καν τους προη­γού­με­νους μήνες, υπέ­στη και το ίδιο λογο­κρι­σία! Συγκε­κρι­μέ­να, καταγ­γέλ­λει ότι «κόπη­κε» τελευ­ταία στιγ­μή και αντι­κα­τα­στά­θη­κε άρον — άρον από άλλο, ενώ επί­σης καταγ­γέλ­λει ότι σε προη­γού­με­νη εκπο­μπή είχε «κοπεί» και έτε­ρο ρεπορ­τάζ που αφο­ρού­σε την κατα­στο­λή. Η ίδια η δημο­σιο­γρά­φος που κάνει την καταγ­γε­λία, σημειώ­νει ότι έχει απευ­θυν­θεί στους υπεύ­θυ­νους στην ΕΡΤ, χωρίς ωστό­σο να λάβει απάντηση.

Δεν είναι, βέβαια, η πρώ­τη φορά που φαί­νε­ται ότι η κάθε κυβέρ­νη­ση αντι­με­τω­πί­ζει την ΕΡΤ ως το δικό της φερέ­φω­νο, με τις εκά­στο­τε διοι­κή­σεις να «κόβουν» θέμα­τα που «ενο­χλούν» και να προ­βάλ­λουν εκεί­να που πολι­τι­κά εξυ­πη­ρε­τούν την κυβέρ­νη­ση. Πρό­σφα­το, εξάλ­λου, είναι το περι­στα­τι­κό με «οδη­γί­ες» της διοί­κη­σης της ΕΡΤ προς τους δημο­σιο­γρά­φους να μην προ­βά­λουν φωτο­γρα­φία του πρω­θυ­πουρ­γού από το γεύ­μα του στη βερά­ντα βου­λευ­τή της ΝΔ στην Ικα­ρία, αλλά και να προ­βάλ­λουν πλά­να του Δημή­τρη Λιγνά­δη όπου είναι μόνος του, «όχι με άλλους».

Παράλ­λη­λα, όμως, με την εκά­στο­τε κυβερ­νη­τι­κή παρέμ­βα­ση στην ΕΡΤ, το ίδιο το θέμα που «κόπη­κε», φέρ­νει ξανά στον «αφρό» το γεγο­νός ότι τα social media δεν είναι ένας «ελεύ­θε­ρος χώρος», αλλά πολυ­πλό­κα­μοι μηχα­νι­σμοί που καθο­ρί­ζουν το περιε­χό­με­νό τους ειδι­κά για κρί­σι­μα ζητή­μα­τα, με βάση τα πολι­τι­κά και οικο­νο­μι­κά συμ­φέ­ρο­ντα των ιδιο­κτη­τών τους — επι­χει­ρη­μα­τι­κών κολοσ­σών. Ανα­δει­κνύ­ει, δηλα­δή, ότι δεν πρό­κει­ται για «τυχαία περι­στα­τι­κά» ή «λάθος στον αλγό­ριθ­μο», αλλά στο­χευ­μέ­νη λογοκρισία.

Εξάλ­λου, πρό­κει­ται για περι­στα­τι­κά που όχι μόνο έρχο­νται να προ­στε­θούν σε άλλα παρό­μοια, αλλά κυρί­ως έρχο­νται να «κου­μπώ­σουν» με το αντι­δρα­στι­κό νομο­θε­τι­κό πλαί­σιο φίμω­σης που δια­μορ­φώ­νουν ευρω­ε­νω­σια­κές οδη­γί­ες και νόμοι των ελλη­νι­κών κυβερ­νή­σε­ων, όπως ο πρό­σφα­τος νόμος της κυβέρ­νη­σης της ΝΔ που αφο­ρά την εφαρ­μο­γή λογο­κρι­σί­ας για αναρ­τή­σεις στο δια­δί­κτυο και τα social media μέσα από δια­τυ­πώ­σεις και έννοιες «λάστι­χο».

Πηγή: 902.gr

Φώτης Αγγου­λές, ο προ­λε­τά­ριος ποιητής

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο