Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Διάγγελμα Μητσοτάκη για πυρκαγιές: Προσπαθεί να συμμαζέψει τα ασυμμάζευτα υποσχόμενος αποζημιώσεις

Να συμ­μα­ζέ­ψει τα ασυμ­μά­ζευ­τα, προ­σπα­θεί ο πρω­θυ­πουρ­γός με τα αλλε­πάλ­λη­λα διαγ­γέλ­μα­τα για την ανυ­πο­λό­γι­στη κατα­στρο­φή που προ­κά­λε­σαν οι πυρ­κα­γιές σε Εύβοια, Αττι­κή και Πελο­πόν­νη­σο, καθώς απο­δεί­χθη­κε ξανά πως δεν υπάρ­χει ολο­κλη­ρω­μέ­νος σχε­δια­σμός για τη δασοπροστασία.

Και σήμε­ρα ο Κυριά­κος Μητσο­τά­κης υπο­σχέ­θη­κε απο­ζη­μιώ­σεις στους πυρό­πλη­κτους που λόγω των ελλεί­ψε­ων στη δασο­πυ­ρό­σβε­ση έμει­ναν αβο­ή­θη­τοι, όπως καταγ­γέλ­λουν κάτοι­κοι στις περιο­χές και κάη­καν. Είναι αυτο­νό­η­τες οι υπο­σχέ­σεις του πρω­θυ­πουρ­γού καθώς το κρά­τος οφεί­λει άμε­σα να απο­ζη­μιώ­σει τους πλη­γέ­ντες, αν και η έως τώρα εμπει­ρία είναι αρνη­τι­κή. Ο Κ. Μητσο­τά­κης υπο­στή­ρι­ξε ότι οι πρώ­τες απο­ζη­μιώ­σεις θα δοθούν με μία απλή αίτη­ση των δικαιούχων.

Για μία ακό­μα φορά έκρυ­ψε τις κυβερ­νη­τι­κές ευθύ­νες πίσω από τα φυσι­κά φαι­νό­με­να, κάνο­ντας λόγο για πρω­το­φα­νή καύ­σω­να και πρω­το­φα­νή ξηρα­σία και για φωτιές πρω­τό­γνω­ρων δια­στά­σε­ων. Μίλη­σε για κλι­μα­τι­κή κρί­ση που χτυ­πά­ει την πόρ­τα του πλα­νή­τη. Γνω­ρί­ζο­ντας ότι στο λαό υπάρ­χει θυμός, οργή και αγα­νά­κτη­ση δήλω­σε πως «ζητώ συγνώ­μη για τις όποιες αδυ­να­μί­ες υπήρ­χαν» και θα απο­δο­θούν ευθύ­νες για τυχόν αστο­χί­ες, μετα­φέ­ρο­ντας πιο χαμη­λά τις ευθύ­νες και κρύ­βο­ντας πως είναι συνει­δη­τή επι­λο­γή η υπο­χρη­μα­το­δό­τη­ση της πρό­λη­ψης και της κατα­στο­λής των πυρ­κα­γιών που δια­χρο­νι­κά ακο­λού­θη­σαν όλες οι κυβερνήσεις.

Προ­σπά­θη­σε να μετριά­σει τις τρα­γι­κές εντυ­πώ­σεις από την ανυ­πο­λό­γι­στη κατα­στρο­φή, υπο­στη­ρί­ζο­ντας ότι στο απο­τέ­λε­σμα δεν πρέ­πει να μετρη­θούν μόνο αυτά που χάθη­καν αλλά και αυτά που σώθη­καν και εστί­α­σε στην προ­στα­σία της ανθρώ­πι­νης ζωής, λέγο­ντας ότι σώθη­καν άνθρω­ποι και πως αυτό δεν είναι ούτε βέβαιο ούτε δεδομένο.

Ζήτη­σε δικομ­μα­τι­κή συναί­νε­ση την επό­με­νη μέρα της βιβλι­κής κατα­στρο­φής και δήλω­σε πως μετά το Υπουρ­γι­κό Συμ­βού­λιο της Τρί­της θα ανα­κοι­νω­θούν συγκε­κρι­μέ­να μέτρα, ενώ ανέ­φε­ρε ότι θα δοθεί έκτα­κτο κον­δύ­λι 500 εκατ. ευρώ για Εύβοια και Αττική.

Επί­σης, ο Κ. Μητσο­τά­κης επι­χεί­ρη­σε να κατα­δεί­ξει πως η κυβέρ­νη­ση του και ο ίδιος προ­σω­πι­κά δια­θέ­τουν την ικα­νό­τη­τα δια­χεί­ρι­σης των κρί­σε­ων, λέγο­ντας ότι στη μέχρι τώρα θητεία του αντι­με­τώ­πι­σε προ­κλή­σεις που όλες ξεπε­ρά­στη­καν και πως αυτό θα γίνει και τώρα «με τολ­μη­ρές απο­φά­σεις που θα αλλά­ξουν πολλά».

«Τσε Γκε­βά­ρα, πρε­σβευ­τής της Επα­νά­στα­σης», του Νίκου Μόττα

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο