Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Δικαίωμα στην άμβλωση: Οι αυστηρότεροι νόμοι στον κόσμο

Έγι­ναν τα εγκαί­νια της κατα­σκευ­ής τoυ Τερ­μα­τι­κού Σταθ­μού Υγρο­ποι­η­μέ­νου Φυσι­κού Αερί­ου LNG από τον πρω­θυ­πουρ­γό Κυριά­κο Μητσο­τά­κη, παρου­σία  του προ­έ­δρου του Ευρω­παϊ­κού Συμ­βου­λί­ου, Σαρλ Μισέλ, του προ­έ­δρου της Σερ­βί­ας, Αλε­ξά­νταρ Βού­τσιτς, του πρω­θυ­πουρ­γού της Βουλ­γα­ρί­ας, Κίριλ Πέτ­κοφ και του πρω­θυ­πουρ­γού της Δημο­κρα­τί­ας της Βόρειας Μακε­δο­νί­ας, Ντί­μι­ταρ Κοβατσέφσκι.

Στην ομι­λία του ο κ. Μητσο­τά­κης ανέ­φε­ρε πως η χερ­σό­νη­σος των Βαλ­κα­νί­ων μπο­ρεί να έχει τη δική της θέση στην ενερ­γεια­κή μετά­βα­ση ολό­κλη­ρης της Ηπείρου.

«Το Ανε­ξάρ­τη­το Σύστη­μα Φυσι­κού Αερί­ου (ΑΣΦΑ) Αλε­ξαν­δρού­πο­λης είναι μία νέα ενερ­γεια­κή πύλη για την Ελλά­δα, για τα Βαλ­κά­νια για τη Νοτιο­α­να­το­λι­κή Ευρώ­πη, αλλά και ένας φάρος ο οποί­ος εκπέ­μπει ένα διπλό σήμα: Πρώ­τον ότι με το πολύ σημα­ντι­κό αυτό έργο, αλλά και με τα υπό­λοι­πα έργα τα οποία υλο­ποιού­νται στη χώρα μας, θα μπο­ρέ­σου­με πολύ σύντο­μα να υπο­κα­τα­στή­σου­με το Φυσι­κό Αέριο από ρωσι­κές πηγές. Ταυ­τό­χρο­να, όμως, ότι οι χώρες μας είναι έτοι­μες όλες μαζί να ανα­λά­βου­με ένα κομ­βι­κό νέο ρόλο στο νέο ενερ­γεια­κό χάρ­τη της Ευρώ­πης», είπε ο πρω­θυ­πουρ­γός Κυριά­κος Μητσο­τά­κης στην ομι­λία του στην τελε­τή για την επί­ση­μη έναρ­ξη της υλο­ποί­η­σης του νέου τερ­μα­τι­κού σταθ­μού Υγρο­ποι­η­μέ­νου Φυσι­κού Αερί­ου ανοι­χτά της Αλεξανδρούπολης.

«Οι πρό­σφα­τοι εκβια­σμοί της Μόσχας σε σχέ­ση με το Φυσι­κό Αέριο καθι­στούν πλέ­ον τη συνερ­γα­σία όχι απλά ανα­γκαία αλλά θα έλε­γα και κατε­πεί­γου­σα. Η Ελλά­δα πρω­το­στα­τεί σε αυτές έχει ήδη φρο­ντί­σει για τη δικιά της εθνι­κή ενερ­γεια­κή επάρ­κεια Και βέβαια είναι πρό­θυ­μη να συν­δρά­μει και γει­το­νι­κά κρά­τη όπως η Βουλ­γα­ρία», σημείωσε.

Η Βαλκανική χερσόνησος έχει τη δική της θέση στη στρατηγική τής ενεργειακής μετάβασης της Ευρώπης

«Η παρου­σία σας σήμε­ρα εδώ σημα­το­δο­τεί τη σύμπνοια των Βαλ­κα­νί­ων αλλά και την Ευρω­παϊ­κή τους σύμπλευ­ση για­τί πια η Χερ­σό­νη­σος μας μπο­ρεί να έχει τη δική της θέση στη στρα­τη­γι­κή τής ενερ­γεια­κής μετά­βα­σης ολό­κλη­ρης της ηπεί­ρου μας, ώστε να αντι­με­τω­πί­σου­με ενω­μέ­νοι τη συγκυ­ρία, χτί­ζο­ντας γόνι­μες συνερ­γα­σί­ες, μακριά από αδιέ­ξο­δους αντα­γω­νι­σμούς. Και ένα πρώ­το πολύ σημα­ντι­κό βήμα σε αυτή την κατεύ­θυν­ση είναι το Ανε­ξάρ­τη­το Σύστη­μα Φυσι­κού Αερί­ου Αλε­ξαν­δρού­πο­λης», είπε ο πρω­θυ­πουρ­γός απευ­θυ­νό­με­νος προς τον πρό­ε­δρο του Ευρω­παϊ­κού Συμ­βου­λί­ου, τους πρω­θυ­πουρ­γούς της Βουλ­γα­ρί­ας και της Βόρειας Μακε­δο­νί­ας, τον πρό­ε­δρο της Σερ­βί­ας και τον πρέ­σβη των ΗΠΑ.

Το έργο αυτό προστίθεται σε μία σειρά από επενδύσεις που καθιστούν την Ελλάδα σημαντικό ενεργειακό κόμβο

Η νέα μονά­δα στη Ρεβυ­θού­σα θα αυξή­σει τη δυνα­μι­κό­τη­τά της κατά 155.000 κυβι­κά μέτρα Φυσι­κού Αερί­ου και ο τερ­μα­τι­κός σταθ­μός στην Αλε­ξαν­δρού­πο­λη θα προ­σθέ­σει ακό­μα 154.000 κυβι­κά μέτρα, είπε ο κ. Μητσο­τά­κης και συνέχισε:

«Το έργο αυτό έρχε­ται να προ­στε­θεί σε μία σει­ρά από επεν­δύ­σεις που καθι­στούν την Ελλά­δα σημα­ντι­κό ενερ­γεια­κό κόμ­βο. Όλα αυτά σημαί­νουν ότι μέσα στους επό­με­νους 20 μήνες η Ελλά­δα θα μπο­ρεί να υπο­δε­χθεί πολύ αυξη­μέ­νες ποσό­τη­τες Υγρο­ποι­η­μέ­νου Φυσι­κού Αερί­ου. Η συνο­λι­κή δυνα­μι­κό­τη­τα αεριο­ποί­η­σης θα είναι 58,5 εκα­τομ­μύ­ρια κυβι­κά μέτρα. Με άλλα λόγια, αυτοί οι ελλη­νι­κοί σταθ­μοί LNG είναι σε θέση πια να καλύ­ψουν πλή­ρως όχι μόνον την εθνι­κή αγο­ρά, αλλά να υπο­κα­τα­στή­σουν και ένα σημα­ντι­κό τμή­μα της προ­μή­θειας ρωσι­κού φυσι­κού αερί­ου στα Βαλ­κά­νια και σε συν­δυα­σμό, βέβαια, με την ανα­βάθ­μι­ση κάποιων αγω­γών και τη λει­τουρ­γία των δια­συν­δε­τή­ριων αγω­γών ( Ελλά­δας-Βουλ­γα­ρί­ας, Βουλ­γα­ρί­ας-Σερ­βί­ας, Ελλά­δας-Βόρειας Μακε­δο­νί­ας). Και, φυσι­κά, επι­πλέ­ον ποσό­τη­τες θα μπο­ρού­σαν να προ­ω­θη­θούν μέσω Βουλ­γα­ρί­ας και Ρου­μα­νί­ας για­τί όχι και προς τις αγο­ρές της Μολ­δα­βί­ας και της Ουκρανίας».

Ο πρω­θυ­πουρ­γός είπε ότι το ενερ­γεια­κό πρό­γραμ­μα «δεί­χνει την από­λυ­τη ετοι­μό­τη­τά μας να απα­ντή­σου­με στις προ­κλή­σεις του παρό­ντος δια­σφα­λί­ζο­ντας νέες οδούς εφο­δια­σμού που παρα­κάμ­πτουν τρί­τες χώρες, απρό­θυ­μες να συνερ­γα­στούν. Δεί­χνουν, όμως, και την αξία της δια­κρα­τι­κής συμπό­ρευ­σης, αλλά και της προ­σή­λω­σής μας στον στό­χο για ακό­μα ταχύ­τε­ρη διείσ­δυ­ση των ανα­νε­ώ­σι­μων πηγών ενέργειας».

Δέσμευση της κυβέρνησης, το έργο να ολοκληρωθεί εντός 20 μηνών

Ο κ. Μητσο­τά­κης δήλω­σε ότι είναι από­λυ­τη η πολι­τι­κή δέσμευ­ση της κυβέρ­νη­σης να ολο­κλη­ρω­θεί εντός 20 μηνών το έργο του νέου τερ­μα­τι­κού σταθ­μού Υγρο­ποι­η­μέ­νου Φυσι­κού Αερί­ου Αλεξανδρούπολης.

«Είναι ένα έργο εξαι­ρε­τι­κά σημα­ντι­κό για την περιο­χή της Αλε­ξαν­δρού­πο­λης, για την ευρύ­τε­ρη περιο­χή του Έβρου, όχι μόνο για­τί δημιουρ­γεί νέες θέσεις εργα­σί­ας, για­τί ενι­σχύ­ει την τοπι­κή κοι­νω­νία, για­τί θωρα­κί­ζει το περι­βάλ­λον με μέτρα προ­στα­σί­ας του εξαι­ρε­τι­κά σημα­ντι­κού οικο­τό­που στο Δέλ­τα του Έβρου», ανέ­φε­ρε ο κ. Μητσο­τά­κης και προ­σέ­θε­σε: «Έχει, όμως, και μία διά­στα­ση πανελ­λα­δι­κή. Αρκεί να σκε­φτού­με ότι σε συν­δυα­σμό με τις άλλες κινή­σεις μας οι δυνα­τό­τη­τες αεριο­ποί­η­σης LNG μπο­ρούν να τρι­πλα­σια­στούν ως το τέλος το 2023. Και, βέβαια, η Αλε­ξαν­δρού­πο­λη, ο Έβρος, η Θρά­κη έρχο­νται και δικαιώ­νουν τη δικιά τους ξεχω­ρι­στή γεω­πο­λι­τι­κή σημα­σία. Δια­μορ­φώ­νουν μία ενερ­γεια­κή πύλη, σε μία ευαί­σθη­τη ελλη­νι­κή γωνιά, σπου­δαία τόσο για τα Βαλ­κά­νια, σπου­δαία τόσο για την Ευρώπη».

Οι τοποθετήσεις των προσκεκλημένων

Από την πλευ­ρά του, ο Βούλ­γα­ρος πρω­θυ­πουρ­γός έκα­νε λόγο για μια ιστο­ρι­κή ημέ­ρα για τη Βουλ­γα­ρία και την Ελλά­δα, κατά την οποία γίνε­ται ένα σημα­ντι­κό βήμα για την ενερ­γεια­κή ανε­ξαρ­τη­σία των δύο χωρών.

Ο πρό­ε­δρος του Ευρω­παϊ­κού Συμ­βου­λί­ου τόνι­σε ότι πρέ­πει να επι­δεί­ξου­με την ευρω­παϊ­κή μας κυριαρ­χία και να φτά­σου­με στην ενερ­γεια­κή ανε­ξαρ­τη­σία. «Το συγκε­κρι­μέ­νο έργο απο­τε­λεί ορό­ση­μο για την ενερ­γεια­κή ανά­πτυ­ξη της Ευρώ­πης», επεσήμανε.

Ο πρό­ε­δρος της Σερ­βί­ας τόνι­σε πως «αρχι­κά ήμουν αρκε­τά σκε­πτι­κι­στής, ανα­ρω­τιό­μουν αν κάτι τέτοιο θα μπο­ρού­σε να υλο­ποι­η­θεί, τώρα όμως θέλω να πω ότι είμαι ευγνώ­μων, καθώς με αυτό το έργο αυτό θα μπο­ρέ­σου­με να εξα­σφα­λί­σου­με σημα­ντι­κές ποσό­τη­τες φυσι­κού αερίου».

Ο τερ­μα­τι­κός σταθ­μός Αλε­ξαν­δρού­πο­λης θα λει­τουρ­γή­σει ως μία ακό­μη πύλη εισό­δου φυσι­κού αερί­ου στη χώρα, θέτο­ντας τις βάσεις για τη μετα­τρο­πή της και σε κόμ­βο φυσι­κού αερί­ου στην ευρύ­τε­ρη περιο­χή της νοτιο­α­να­το­λι­κής Ευρώ­πης. Το LNG που θα φτά­νει με καρά­βια από διά­φο­ρες πηγές στην Αλε­ξαν­δρού­πο­λη θα αεριο­ποιεί­ται, θα μπαί­νει στο εθνι­κό σύστη­μα και από εκεί μέσω του IGB στη Βουλ­γα­ρία και μέσω ενός άξο­να δια­συν­δε­τη­ρί­ων αγω­γών στη Σερ­βία και στη Ρου­μα­νία, καθώς και στη Βόρεια Μακε­δο­νία, μέσω της προ­ω­θού­με­νης δια­σύν­δε­σης με την Ελλά­δα. Ο αρχι­κός σχε­δια­σμός της εται­ρεί­ας Gastrade –που υλο­ποιεί το έργο– προ­βλέ­πει την ολο­κλή­ρω­σή του το 2023, ωστό­σο η εται­ρεία έπει­τα και από σχε­τι­κό αίτη­μα της κυβέρ­νη­σης κατα­βάλ­λει προ­σπά­θειες για την επί­σπευ­σή του του­λά­χι­στον κατά 6 μήνες.

Ν. Μπε­λο­γιάν­νης Ν. Πλου­μπί­δης – Στο σπί­τι των ηρώων

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο