Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Δολοφονία απεργού συνδικαλιστή στην Ιταλία — Ανακοινώσεις ΚΚΕ και ΠΑΜΕ

Οδη­γός φορ­τη­γού παρέ­συ­ρε και σκό­τω­σε νωρίς σήμε­ρα το πρωί τον 37χρονο απερ­γό Adil Belakhdim έξω από απο­θή­κη μεγά­λης αλυ­σί­δας σού­περ μάρ­κετ στην περιο­χή Μπια­ντρά­ντε της Νοβά­ρα, στη βορειο­δυ­τι­κή Ιταλία.

Ο νεκρός απερ­γός, Ιτα­λός με κατα­γω­γή από το Μαρό­κο, ήταν συντο­νι­στής της «SiCobas» στη Νοβά­ρα, συμ­με­τεί­χε στην περι­φρού­ρη­ση της πανε­θνι­κής 24ωρης απερ­γί­ας στον κλά­δο των logistics και μαζί με άλλους συνα­δέλ­φους του προ­σπά­θη­σε να μπλο­κά­ρει την πύλη εισό­δου των προμηθευτών.

Σύμ­φω­να με τις πρώ­τες μαρ­τυ­ρί­ες, ο δρά­στης θέλη­σε να εισέλ­θει στο εσω­τε­ρι­κό του πολυ­κα­τα­στή­μα­τος παρά το μπλό­κο. Δημιουρ­γή­θη­κε έντα­ση και με το φορ­τη­γό του παρέ­συ­ρε τον συν­δι­κα­λι­στή για του­λά­χι­στον 20 μέτρα. Μετά από λίγα λεπτά, ο 37χρονος άφη­σε την τελευ­ταία του πνοή στην άσφαλ­το, πριν ακό­μη γίνει δυνα­τό να του παρα­σχε­θούν οι πρώ­τες βοήθειες.

Ο οδη­γός του φορ­τη­γού τραυ­μά­τι­σε άλλους δυο εργα­ζό­με­νους και στη συνέ­χεια προ­σπά­θη­σε να απο­μα­κρυν­θεί. Μετά από λίγο συνε­λή­φθη σε κοντι­νό αυτο­κι­νη­τό­δρο­μο από τους καραμπινιέρους.

Τα ιτα­λι­κά συν­δι­κά­τα απα­ντούν με δίω­ρη πανε­θνι­κή, πανερ­γα­τι­κή στά­ση εργα­σί­ας στο τέλος της βάρδιας.

Σε ανα­κοί­νω­σή της η USB Ιτα­λί­ας, που συσπει­ρώ­νε­ται στην Παγκό­σμια Συν­δι­κα­λι­στι­κή Ομο­σπον­δία, ανα­φέ­ρει μετα­ξύ άλλων: «Η αγριό­τη­τα του κεφα­λαί­ου προ­κα­λεί ένα ακό­μη θύμα στον τομέα των logistics, τον κορυ­φαίο τομέα της ταξι­κής σύγκρου­σης στη χώρα μας, μετά από την παρό­μοια δολο­φο­νία του συν­δι­κα­λι­στή USB Abd El Salam στην Piacenza το 2016.

Τίπο­τα δεν πρέ­πει να στα­μα­τή­σει την αλυ­σί­δα κερ­δο­φο­ρί­ας, τίπο­τα δεν πρέ­πει να καθυ­στε­ρή­σει τις παρα­δό­σεις και την απο­θή­κευ­ση. Αυτό είναι το μήνυ­μα που στέλ­νει η εργο­δο­σία στις πύλες της απο­θή­κης Lidl στο Biandrate, στη Novara. Αυτό είναι το μήνυ­μα που στέλ­νει η κυβέρ­νη­ση εθνι­κής ενό­τη­τας, της πλή­ρους υπο­τα­γής στην Ευρω­παϊ­κή Ένωση.

Είναι πλέ­ον ξεκά­θα­ρο ότι η εργο­δο­σία και το κρά­τος κλι­μα­κώ­νουν την απά­ντη­σή τους στη συνέ­χι­ση των εργα­τι­κών αγώ­νων ενά­ντια στην εκμε­τάλ­λευ­ση, ενά­ντια στους θανά­τους εν ώρα εργα­σί­ας, ενά­ντια στην ανα­σφά­λεια. Η νέα επί­θε­ση στο δικαί­ω­μα απερ­γί­ας ακρι­βώς στον τομέα των logistics, που προ­ε­τοι­μά­ζε­ται αυτή τη στιγ­μή, είναι μια ορι­στι­κή επι­βε­βαί­ω­ση αυτού.

Σε αυτήν την κλι­μά­κω­ση πρέ­πει να δοθεί απο­φα­σι­στι­κή και ενιαία απά­ντη­ση του γενι­κού αγώνα.

Η USB, εκφρά­ζο­ντας την άνευ όρων αλλη­λεγ­γύη της στην οικο­γέ­νεια του Adil, τη SiCobas και όλους τους εργα­ζό­με­νους, καλεί όλους τους μαχη­τές και όλα τα συν­δι­κά­τα να κινη­το­ποι­η­θούν αμέ­σως σε όλη τη χώρα».

Ανακοίνωση του ΠΑΜΕ

Το ΠΑΜΕ, σε ανα­κοί­νω­σή του, «καταγ­γέλ­λει την δολο­φο­νία του απερ­γού συν­δι­κα­λι­στή Adil Belakhdim, 37 χρο­νών,  στην περιο­χή Νοβά­ρα, στη Βορειο­δυ­τι­κή Ιτα­λία κατά την διάρ­κεια περι­φρού­ρη­σης απερ­γί­ας σε κέντρο logistics.

Συγκε­κρι­μέ­να το ΠΑΜΕ ανα­φέ­ρει τα εξής:

«Σύμ­φω­να με την καταγ­γε­λία της Ιτα­λι­κής Συν­δι­κα­λι­στι­κής οργά­νω­σης USB ο Adil, στέ­λε­χος του Συν­δι­κά­του SiCobas, περι­φρου­ρού­σε την απερ­γία που είχε οργα­νω­θεί από τα συν­δι­κά­τα USB, SiCobas κ.α. όταν τον παρέ­συ­ρε οδη­γός φορ­τη­γού που επι­χεί­ρη­σε να σπά­σει την απεργία.

Τέτοια περι­στα­τι­κά απο­κα­λύ­πτουν το πιο απο­κρου­στι­κό πρό­σω­πο της εργο­δο­τι­κής βίας, των απερ­γο­σπα­στι­κών μηχα­νι­σμών και των πιέ­σε­ων ενά­ντια στο δικαί­ω­μα της απερ­γί­ας. Ενώ αυτά συμ­βαί­νουν στις χώρες της Ευρω­παϊ­κές Ένω­σης, η Κυβέρ­νη­ση της Ελλά­δας δίνει αέρα στα πανιά των εργο­δο­τών καθώς ποι­νι­κο­ποιεί την περι­φρού­ρη­ση των απερ­γιών, την συν­δι­κα­λι­στι­κή δρά­ση και στην ουσία θέλει να απα­γο­ρεύ­σει τις απεργίες.

Οι εργα­τι­κές κατα­κτή­σεις, οι νίκες των εργα­τών είναι ποτι­σμέ­νες με το αίμα των μαρ­τύ­ρων της τάξης μας. Ο Adil Belakhdim δολο­φο­νή­θη­κε αγω­νι­ζό­με­νος για τη ζωή και τα δικαιώ­μα­τα της τάξης του.

Τα συν­δι­κά­τα της Ιτα­λί­ας απα­ντούν στην εργο­δο­τι­κή βία με δίω­ρη στά­ση εργα­σί­ας σε όλη την Ιταλία.

Το ΠΑΜΕ εκφρά­ζει τα συλ­λυ­πη­τή­ρια των ταξι­κών συν­δι­κά­των της Ελλά­δας στην οικο­γέ­νεια, και τους συνα­δέλ­φους του αδι­κο­χα­μέ­νου Adil Belakhdim».

Τμήμα Διεθνών Σχέσεων της ΚΕ του ΚΕ

Το Τμή­μα Διε­θνών Σχέ­σε­ων της ΚΕ του ΚΚΕ κατα­δι­κά­ζει τη δολο­φο­νία απερ­γού συν­δι­κα­λι­στή στην Ιτα­λία, έξω από απο­θή­κη μεγά­λης αλυ­σί­δας σού­περ μάρ­κετ, σημειώνοντας:

«Το ΚΚΕ κατα­δι­κά­ζει τη δολο­φο­νία, έξω από απο­θή­κη μεγά­λης αλυ­σί­δας σού­περ μάρ­κετ στη Νοβά­ρα της Ιτα­λί­ας, του 37χρονου απερ­γού συν­δι­κα­λι­στή της «Si Cobas», ενώ αυτός συμ­με­τεί­χε στην περι­φρού­ρη­ση της της πανε­θνι­κής 24ωρης απερ­γί­ας στον κλά­δο των logistics. Ο οδη­γός που τον παρέ­συ­ρε, σκο­τώ­νο­ντας τον και τραυ­μα­τί­ζο­ντας κι άλλους 2 εργα­ζό­με­νους, επι­χεί­ρη­σε να σπά­σει την απερ­γία παρά την περι­φρού­ρη­ση των απεργών.

Πρό­κει­ται για τρα­γι­κή επι­βε­βαί­ω­ση του που μπο­ρεί να οδη­γή­σουν οι αντερ­γα­τι­κοί νόμοι που ψηφί­ζο­νται από την ΕΕ και τις κυβερ­νή­σεις, από άκρη σε άκρη σε όλη την Ευρώ­πη, με στό­χο την κατάρ­γη­ση του απερ­για­κού δικαιώ­μα­τος, την ενο­χο­ποί­η­ση του δικαιώ­μα­τος στην περι­φρού­ρη­σή του, τον περιο­ρι­σμό στη δια­δή­λω­ση και την συν­δι­κα­λι­στι­κή οργά­νω­ση. Τέτοιοι νόμοι εκτρώ­μα­τα είναι που απο­θρα­σύ­νουν την εργο­δο­σία και τους απερ­γο­σπα­στι­κούς μηχα­νι­σμούς της σε βάρος της πάλης και των δικαιω­μά­των των εργαζομένων.

Εκφρά­ζου­με τα θερ­μά μας συλ­λυ­πη­τή­ρια στην οικο­γέ­νεια του νεκρού εργά­τη και την αλλη­λεγ­γύη μας στην εργα­τι­κή τάξη της Ιτα­λί­ας στο δικαί­ω­μα της να απερ­γεί, να δια­δη­λώ­νει, να οργα­νώ­νε­ται ενά­ντια στους εκμε­ταλ­λευ­τές της».

902.gr

«Τσε Γκε­βά­ρα, πρε­σβευ­τής της Επα­νά­στα­σης», του Νίκου Μόττα

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο