Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

ΔΥΠΑ: Ξεκινούν από αύριο οι αιτήσεις για δωρεάν βιβλία σε εργαζόμενους και ανέργους

Σήμε­ρα, Τετάρ­τη 02.08.2023 και ώρα 12:00 ξεκι­νά η ηλε­κτρο­νι­κή υπο­βο­λή αιτή­σε­ων δικαιού­χων και παρό­χων για το πρό­γραμ­μα της Δημό­σιας Υπη­ρε­σί­ας Απα­σχό­λη­σης (ΔΥΠΑ) Χορή­γη­σης Επι­τα­γών Αγο­ράς Βιβλί­ων έτους 2023.

Οι αιτή­σεις των ενδια­φε­ρό­με­νων δικαιού­χων και παρό­χων θα υπο­βάλ­λο­νται έως τις 06.08.2023 και ώρα 23:59.

Σκο­πός του προ­γράμ­μα­τος είναι η πνευ­μα­τι­κή ανά­πτυ­ξη του εργα­τι­κού δυνα­μι­κού και η στή­ρι­ξη των επι­χει­ρή­σε­ων στον χώρο του βιβλίου.

Συνο­λι­κά θα εκδο­θούν 150.000 επι­τα­γές αξί­ας 25 ευρώ η καθε­μία, συμπε­ρι­λαμ­βα­νο­μέ­νου του ΦΠΑ, με προ­ϋ­πο­λο­γι­σμό 3.750.000 ευρώ.

Με την επι­τα­γή, που έχει τη μορ­φή ενός μονα­δι­κού ηλε­κτρο­νι­κού κωδι­κού αριθ­μού, οι δικαιού­χοι και οι ωφε­λού­με­νοι μπο­ρούν να αγο­ρά­σουν με έκπτω­ση 10% όποιο βιβλίο επι­λέ­ξουν από τα βιβλιο­πω­λεία και τους εκδο­τι­κούς οίκους του Μητρώ­ου Παρόχων.

Οι αιτή­σεις των ενδια­φε­ρό­με­νων δικαιού­χων θα υπο­βάλ­λο­νται απο­κλει­στι­κά ηλε­κτρο­νι­κά μέσω gov.gr, στην ηλε­κτρο­νι­κή διεύ­θυν­ση: https://www.gov.gr/ipiresies/ergasia-kai-asphalise/apozemioseis-kai-parokhes/epitages-agoras-biblion

Συγκε­κρι­μέ­να, η δια­δρο­μή είναι: Αρχι­κή / Εργα­σία και Ασφά­λι­ση / Απο­ζη­μιώ­σεις και Παρο­χές / Επι­τα­γές αγο­ράς βιβλίων

Δικαιού­χοι είναι:

  • εργα­ζό­με­νοι με εξαρ­τη­μέ­νη σχέ­ση εργα­σί­ας ιδιω­τι­κού δικαί­ου κατά τη λήξη της προ­θε­σμί­ας υπο­βο­λής αιτή­σε­ων ή
  • εργα­ζό­με­νοι ασφα­λι­σμέ­νοι λόγω εξαρ­τη­μέ­νης σχέ­σης εργα­σί­ας ιδιω­τι­κού δικαί­ου στον e‑EΦΚΑ στην επαγ­γελ­μα­τι­κή τους κατη­γο­ρία με εισφο­ρές υπέρ του κλά­δου ανερ­γί­ας της ΔΥΠΑ, οπο­τε­δή­πο­τε στο χρο­νι­κό διά­στη­μα από 01.01.2022 έως την προη­γου­μέ­νη της λήξης της προ­θε­σμί­ας υπο­βο­λής αιτή­σε­ων ή
  • άνερ­γοι εγγε­γραμ­μέ­νοι στο Ψηφια­κό Μητρώο της ΔΥΠΑ με συνε­χό­με­νο χρο­νι­κό διά­στη­μα ανερ­γί­ας του­λά­χι­στον τριών μηνών κατά την ημε­ρο­μη­νία λήξης της προ­θε­σμί­ας υπο­βο­λής αιτήσεων.

Το εισό­δη­μα δεν πρέ­πει να ξεπερ­νά τα 30.000 ευρώ, εκτός αν πρό­κει­ται για μακρο­χρό­νια ανέρ­γους, οι οποί­οι αν είναι άγα­μοι πρέ­πει να έχουν εισό­δη­μα έως 16.000 ευρώ, αν είναι έγγα­μοι έως 24.000 ευρώ, προ­σαυ­ξα­νό­με­νο κατά 3.000 ευρώ ανά τέκνο ή αν είναι μονο­γο­νείς έως 27.000 ευρώ, προ­σαυ­ξα­νό­με­νο κατά 3.000 ευρώ ανά τέκνο μετά το πρώτο.

Ωφε­λού­με­νοι του προ­γράμ­μα­τος είναι οι σύζυ­γοι των δικαιού­χων, όταν είναι έμμε­σα ασφα­λι­σμέ­να μέλη τους, καθώς και τα παι­διά των δικαιού­χων ηλι­κί­ας άνω των πέντε ετών, με την προ­ϋ­πό­θε­ση ότι είναι έμμε­σα ασφα­λι­σμέ­να μέλη των ιδί­ων ή του άλλου γονέα.

Η επι­λο­γή των δικαιού­χων βασί­ζε­ται στη μοριο­δό­τη­ση συγκε­κρι­μέ­νων κρι­τη­ρί­ων (ΑμεΑ, μονο­γο­νέα, αριθ­μός παι­διών, εισό­δη­μα) με αντι­κει­με­νι­κό και δια­φα­νή τρό­πο μέσω του Ολο­κλη­ρω­μέ­νου Πλη­ρο­φο­ρια­κού Συστή­μα­τος (ΟΠΣ) της ΔΥΠΑ.

Πάρο­χοι του προ­γράμ­μα­τος είναι τα βιβλιο­πω­λεία και οι εκδο­τι­κοί οίκοι οποιασ­δή­πο­τε νομι­κής μορ­φής, που έχουν νόμι­μη άδεια λειτουργίας.

Οι αιτή­σεις των ενδια­φε­ρό­με­νων παρό­χων θα υπο­βάλ­λο­νται, απο­κλει­στι­κά ηλε­κτρο­νι­κά μέσω της Ενιαί­ας Ψηφια­κής Πύλης του Ελλη­νι­κού Δημο­σί­ου gov.gr, στην ηλε­κτρο­νι­κή διεύθυνση:
https://www.gov.gr/ipiresies/ergasia-kai-asphalise/apozemioseis-kai-parokhes/parokhoi-epitagon-agoras-biblion

Συγκε­κρι­μέ­να, η δια­δρο­μή είναι: Αρχι­κή / Εργα­σία και Ασφά­λι­ση / Απο­ζη­μιώ­σεις και Παρο­χές / Πάρο­χοι επι­τα­γών αγο­ράς βιβλίων.

Σημειώ­νε­ται ότι οι πάρο­χοι που θέλουν να κάνουν αίτη­ση για πολ­λά υπο­κα­τα­στή­μα­τα πρέ­πει να έχουν κωδι­κούς ΔΥΠΑ. Δεν απαι­τεί­ται η προ­σκό­μι­ση δικαιο­λο­γη­τι­κών. Στις ελά­χι­στες περι­πτώ­σεις που απαι­τού­νται δικαιο­λο­γη­τι­κά, αυτά επι­συ­νά­πτο­νται στις ηλε­κτρο­νι­κές αιτήσεις.

Για περισ­σό­τε­ρες πλη­ρο­φο­ρί­ες, οι ενδια­φε­ρό­με­νοι μπο­ρούν να επι­σκε­φτούν την ηλε­κτρο­νι­κή διεύ­θυν­ση: https://www.dypa.gov.gr/deltia-bivlion

 

Ν. Μπε­λο­γιάν­νης Ν. Πλου­μπί­δης – Στο σπί­τι των ηρώων

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο