Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Δύσκολη νύχτα με πολλά πύρινα μέτωπα να μαίνονται – Αγωνία για την Πάρνηθα από το μέτωπο στα Δερβενοχώρια

Μαί­νε­ται η πυρ­κα­γιά σε πολ­λά σημεία της Ανα­το­λι­κής Αττι­κής, η οποία ξεκί­νη­σε από τον Κου­βα­ρά και πήρε γρή­γο­ρα ανε­ξέ­λεγ­κτες δια­στά­σεις. Τα βασι­κά μέτω­πα είναι σε Λαγο­νή­σι, Ανά­βυσ­σο και Σαρω­νί­δα με το τελευ­ταίο να φαί­νε­ται το πιο επι­κίν­δυ­νο λόγω των συνε­χών ανα­ζο­πυ­ρώ­σε­ων. Πύρι­να μέτω­πα υπάρ­χουν ακό­μη στα Δερ­βε­νο­χώ­ρια, στο Καπα­ρέλ­λι Βοιω­τί­ας και στο Λουτράκι.

Σύμ­φω­να με την τελευ­ταία ενη­μέ­ρω­ση της Πυρο­σβε­στι­κής, η κατά­στα­ση της φωτιάς στον Νέο Κου­βα­ρά είναι «πολύ βελ­τιω­μέ­νη». Η φωτιά στη Σαρω­νί­δα καί­ει σε χαμη­λή βλά­στη­ση κατά κύριο λόγο, ενώ το σκο­τά­δι της νύχτα καθι­στά πλέ­ον αδύ­να­τες τις επι­χει­ρή­σεις από αέρος, αλλά και από εδά­φους η πρό­σβα­ση δεν είναι καθό­λου εύκολη.

Δυνά­μεις της πυρο­σβε­στι­κής, κάτοι­κοι και εθε­λο­ντές δίνουν μάχη με τις φλό­γες που διαρ­κώς ξεπε­τά­γο­νται, καί­γο­ντας δασι­κές εκτά­σεις, απει­λώ­ντας σπί­τια και περιου­σί­ες. Υπεν­θυ­μί­ζε­ται ότι κατά τη διάρ­κεια της Δευ­τέ­ρας, αυτοκίνητα,σπίτια και επι­χει­ρή­σεις στις προ­α­να­φερ­θεί­σες περιο­χές κάη­καν ολο­σχε­ρώς, ενώ νωρί­τε­ρα είχαν εκκε­νω­θεί οικι­σμοί της περιο­χής. Επί­σης έχουν καεί αρκε­τά ζώα κατοι­κί­δια, σε στά­βλους, αλλά και σε κατα­φύ­για φιλοξενίας.

Η φωτιά ξεκί­νη­σε στις 12.27 στον Νέο Κου­βα­ρά. Κατευ­θύν­θη­κε προς οικι­σμό Πέτα και στις 14.37 έφτα­σε στους οικι­σμούς Μελισ­σουρ­γό και Τρα­μπου­ριά. Στις 15.07 άρχι­σε να απει­λεί Λαγο­νή­σι, Σαρω­νί­δα Ανά­βυσ­σο. Η φωτιά λόγω των ανέ­μων κάλυ­ψε από­στα­ση 12 χιλιο­μέ­τρων μέσα δύο ώρες. Έγι­νε απει­λη­τι­κή και προ­κά­λε­σε υλι­κές ζημιές, ενώ έκα­ψε σπί­τια στη Σαρω­νί­δα, όπου οι ανα­ζω­πυ­ρώ­σεις είναι συνεχείς.

Πέντε προει­δο­ποι­η­τι­κά μηνύ­μα­τα εστά­λη­σαν από το 112 προς τους κατοί­κους της περιο­χής για να εκκε­νώ­σουν τις εστί­ες τους. “Εκκε­νώ­στε προς Αθή­να”, έγρα­φε η εξαι­ρε­τι­κά επεί­γου­σα ειδο­ποί­η­ση, προς όλους όσοι ήταν στο Λαγο­νή­σι, στις 16.22 το απόγευμα.

Η φωτιά απεί­λη­σε 15 άλο­γα στον Ιππι­κό Όμι­λο της Ανά­βυσ­σου. Πραγ­μα­το­ποι­ή­θη­κε επι­χεί­ρη­ση για τη μετα­φο­ρά τους, ενώ οι εργα­ζό­με­νοι προ­σπά­θη­σαν με πυρο­σβε­στή­ρες να περιο­ρί­σουν το μέτωπο.

Νωρί­τε­ρα, στη Λεω­φό­ρο Ανα­βύσ­σου σημειώ­θη­καν εκρή­ξεις καθό­τι υπήρ­χαν φιά­λες στο πίσω μέρος μίας μονο­κα­τοι­κί­ας που περι­κυ­κλώ­θη­κε από τις φλόγες.

Ισχυ­ρές δυνά­μεις της Πολι­τι­κής Προ­στα­σί­ας συνε­χί­ζουν να επι­χει­ρούν σε όλα τα μέτω­πα των πυρ­κα­γιών και σε αρκε­τές περι­πτώ­σεις υπό πολύ αντί­ξο­ες συν­θή­κες. Τις προ­σπά­θειες των πυρο­σβε­στών συν­δρά­μουν η Αστυ­νο­μία, αλλά και οι Ένο­πλες Δυνά­μεις, που διέ­θε­σαν 2 ελι­κό­πτε­ρα σινούκ, μηχα­νή­μα­τα και πεζο­πό­ρα τμήματα.

«Το μέτω­πο είναι τερά­στιο, χιλιό­με­τρα, έχουν ξεκι­νή­σει οι πυρ­κα­γιές κοντά στο Λου­τρά­κι και πλέ­ον έχουν περά­σει τον προ­α­στια­κό και έχει περά­σει η φωτιά στο Καλα­μά­κι, στο παρα­λια­κό τμή­μα της Κοριν­θί­ας που είναι αυτό το χωριό. Έχουν γίνει ήδη κατα­στρο­φές σπι­τιών, υπάρ­χουν δια­μαρ­τυ­ρί­ες κατοί­κων που χάνουν τα σπί­τια τους», δήλω­σε ο αντι­πε­ρι­φε­ρειάρ­χης Κοριν­θί­ας, Χάρης Βυτινιώτης.

Προ­λη­πτι­κά χρειά­στη­κε να εκκε­νω­θούν παι­δι­κές κατα­σκη­νώ­σεις οι οποί­ες φιλο­ξε­νού­σαν 1.500 παι­διά αλλά και ένα κέντρο αποκατάστασης.

Δύσκολη αναμένεται και η Τρίτη

Σύμ­φω­να με το χάρ­τη πρό­βλε­ψης κιν­δύ­νου πυρ­κα­γιάς που εκδό­θη­κε από τη γενι­κή γραμ­μα­τεία πολι­τι­κής προ­στα­σί­ας και η αυρια­νή μέρα θα είναι πολύ δύσκο­λη καθώς προ­βλέ­πε­ται πολύ υψη­λός κίν­δυ­νος πυρ­κα­γιάς σε Αττι­κή, Στε­ρεά Ελλά­δα, Πελο­πόν­νη­σο, Κρή­τη, Κυκλά­δες, Βόρειο Αιγαίο, ενώ ανα­μέ­νο­νται ισχυ­ροί άνε­μοι που θα φτά­σουν στο αιγαίο μέχρι τα 7 μπο­φόρ. «Επι­βάλ­λε­ται η προ­σο­χή όλων μας», κατέληξε.

Ανη­συ­χία επι­κρα­τεί και για τη φωτιά που ξέσπα­σε στο Πάνα­κτο Δερ­βε­νο­χω­ρί­ων, κοντά στα όρια με την Αττι­κή. Σύμ­φω­να με την Πυρο­σβε­στι­κή Υπη­ρε­σία, η φωτιά δεν απει­λεί κατοι­κη­μέ­νη περιο­χή αλλά οι δυνά­μεις της πυρο­σβε­στι­κής ενι­σχύ­ο­νται για απο­τρέ­ψουν την πιθα­νό­τη­τα επέ­κτα­σης τη φωτιάς στην Πάρνηθα.

Οριο­θε­τή­θη­κε πάντως η φωτιά που ξέσπα­σε το μεση­μέ­ρι σε αγρο­το­δα­σι­κή έκτα­ση, στο Καπα­ρέλ­λι της Θήβας.

Βλα­ντί­μιρ Μαγια­κόφ­σκι: «Ωδή στην Επανάσταση»

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο