Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Δ. ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑΣ Η εισηγητική ομιλία στην ιδρυτική συνάντηση Κομμουνιστών Κομμάτων της «Ευρωπαϊκής Κομμουνιστικής Δράσης» + ΦΩΤΟ

Η εισα­γω­γι­κή ομι­λία του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημή­τρη Κου­τσού­μπα στην ιδρυ­τι­κή συνά­ντη­ση Κομ­μου­νι­στι­κών Κομ­μά­των στην Αθή­να της «Ευρω­παϊ­κής Κομ­μου­νι­στι­κής Δρά­σης», που διε­ξά­γε­ται μετά από κάλε­σμα της ΚΕ του ΚΚΕ στην έδρα της στον Περισ­σό:

«Αγα­πη­τοί σύντρο­φοι και συντρόφισσες,

Εκπρό­σω­ποι των Κομ­μου­νι­στι­κών Κομ­μά­των που βρί­σκε­στε σήμε­ρα στην Αθή­να για την ίδρυ­ση της “Ευρω­παϊ­κής Κομ­μου­νι­στι­κής Δρά­σης”. Σας καλω­σο­ρί­ζου­με και ευχό­μα­στε επι­τυ­χί­ες στους αγώ­νες των κομ­μά­των σας για τα συμ­φέ­ρο­ντα της εργα­τι­κής τάξης και των λαϊ­κών στρω­μά­των των χωρών σας.

Σας ευχα­ρι­στού­με για την αλλη­λεγ­γύη που εκφρά­ζε­τε στο Κόμ­μα μας και στους αγώ­νες του εργα­τι­κού — λαϊ­κού κινή­μα­τος, ενά­ντια στην αντι­λαϊ­κή πολι­τι­κή της κυβέρ­νη­σης της ΝΔ, που εφαρ­μό­ζε­ται με τη συναί­νε­ση των κομ­μά­των της σοσιαλ­δη­μο­κρα­τί­ας, του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ, αλλά και των ακρο­δε­ξιών και φασι­στι­κών μορφωμάτων.

Εκτι­μού­με τη στή­ρι­ξη που προ­σφέ­ρα­τε στο ΚΚΕ στις πρό­σφα­τες πολι­τι­κές — εκλο­γι­κές μάχες που έδω­σε το Κόμ­μα μας, το οποίο μέσα σ’ έναν συνο­λι­κό αρνη­τι­κό συσχε­τι­σμό δυνά­με­ων, κατέ­γρα­ψε θετι­κά αποτελέσματα.

Στις βου­λευ­τι­κές εκλο­γές του Ιού­νη αύξη­σε το εκλο­γι­κό του ποσο­στό στο 7.7%, συγκέ­ντρω­σε 100.000 περισ­σό­τε­ρους ψήφους από τις εκλο­γές του 2019 και εξέ­λε­ξε 21 βου­λευ­τές (από 15), αγω­νι­στές και αγω­νί­στριες, στο πλευ­ρό των εργα­ζο­μέ­νων, του λαού και της νεολαίας.

Σημα­ντι­κή επί­σης είναι η επι­τυ­χία του ΚΚΕ στις τοπι­κές εκλο­γές. Στις περι­φε­ρεια­κές εκλο­γές τα ψηφο­δέλ­τια που στή­ρι­ξε το ΚΚΕ κατέ­κτη­σαν ποσο­στό πάνω από 10%, με υψη­λό ποσο­στό 14% στη περι­φέ­ρεια Αττι­κής, στη μεγα­λύ­τε­ρη περι­φέ­ρεια της χώρας, ενώ στις δημο­τι­κές εκλο­γές εξέ­λε­ξε κομ­μου­νι­στές δημάρ­χους σε 6 πόλεις, εκ των οποί­ων ο ένας εκλέ­χτη­κε για τρί­τη φορά στην Πάτρα, την 3η μεγα­λύ­τε­ρη πόλη της χώρας.

Η δύνα­μη που έδω­σε στο Κόμ­μα μας ο ελλη­νι­κός λαός θα δια­τε­θεί, τόσο για τη στή­ρι­ξη των αγώ­νων του, για τη διεύ­ρυν­ση των δικαιω­μά­των του, την ικα­νο­ποί­η­ση των ανα­γκών του, όσο και για την ενί­σχυ­ση και τον συντο­νι­σμό της πάλης μας με τους άλλους λαούς της Ευρώ­πης και όλου του κόσμου, ενά­ντια στην αδι­κία, στην ταξι­κή εκμε­τάλ­λευ­ση, στους ιμπε­ρια­λι­στι­κούς πολέ­μους, στην καπι­τα­λι­στι­κή βαρβαρότητα.

Γνω­ρί­ζου­με τις μεγά­λες απαι­τή­σεις που έχει η ενα­ντί­ω­ση και σύγκρου­ση με τις δυνά­μεις του κεφα­λαί­ου και τους πολι­τι­κούς του εκπρο­σώ­πους την επό­με­νη περί­ο­δο. Αλλά είναι ελπι­δο­φό­ρο το γεγο­νός, ότι ενι­σχύ­ε­ται το ρεύ­μα που αμφι­σβη­τεί και αντι­τί­θε­νται την κυρί­αρ­χη πολι­τι­κή και αυτό θα συμ­βάλ­λει στην κοι­νή προ­σπά­θεια για να δυνα­μώ­σει ο αντι­μο­νο­πω­λια­κός — αντι­κα­πι­τα­λι­στι­κός αγώ­νας στην Ευρώ­πη και σε όλο τον κόσμο.

Αγα­πη­τοί σύντρο­φοι και συντρόφισσες,

Είναι πολύ σημα­ντι­κό πως τα Κόμ­μα­τα μας, αυτό το διά­στη­μα από κοι­νού με δεκά­δες ΚΚ από όλο τον κόσμο, στη­ρί­ζουν τον δίκαιο αγώ­να του παλαι­στι­νια­κού λαού και παλεύ­ουν ενά­ντια στην βάρ­βα­ρη πολύ­χρο­νη κατο­χή, στη στρα­τιω­τι­κή επί­θε­ση του ισραη­λι­νού κρά­τους και τη σφα­γή του λαού της Παλαι­στί­νης στη Λωρί­δα της Γάζας, που γίνε­ται με τη στή­ρι­ξη των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, με απο­τέ­λε­σμα δεκά­δες χιλιά­δες νεκρούς και μετα­ξύ αυτών χιλιά­δες παι­δά­κια, ηλι­κιω­μέ­νους, γυναί­κες, αμάχους.

Ενώ­νου­με τη φωνή μας με τα εκα­τομ­μύ­ρια των δια­δη­λω­τών στις χώρες μας και σε όλο τον κόσμο, που ξεπερ­νούν τη βρώ­μι­κη προ­σπά­θεια του Ισρα­ήλ και των συμ­μά­χων του να συκο­φα­ντη­θεί ο δίκαιος παλαι­στι­νια­κός αγώ­νας ως “τρο­μο­κρα­τία” και δήθεν αντι­ση­μι­τι­σμό… Και αντι­πα­λεύ­ουν τις απα­γο­ρεύ­σεις και τις διώ­ξεις των αστι­κών κρα­τών και κυβερ­νή­σε­ων, εκφρά­ζο­ντας την αλλη­λεγ­γύη τους στον παλαι­στι­νια­κό λαό, στέλ­νο­ντας παντού το αγω­νι­στι­κό μήνυ­μα “Λευ­τε­ριά στην Παλαιστίνη”.

Απαι­τού­με να στα­μα­τή­σει τώρα η σφα­γή του παλαι­στι­νια­κού λαού και ο απο­κλει­σμός. Να τερ­μα­τι­στεί η ισραη­λι­νή κατο­χή στα εδά­φη της Παλαι­στί­νης, της Συρί­ας και του Λιβά­νου, που προ­κα­λεί δει­νά και στον ισραη­λι­νό λαό, σε όλους τους λαούς της περιο­χής και ανά πάση στιγ­μή μπο­ρεί να οδη­γή­σει σε γενι­κευ­μέ­νη πολε­μι­κή σύγκρου­ση, στις συν­θή­κες των έντο­νων ιμπε­ρια­λι­στι­κών ανταγωνισμών.

Εκφρά­ζου­με την αλλη­λεγ­γύη μας στους λαούς, στους κομ­μου­νι­στές που παλεύ­ουν στην γη της Παλαι­στί­νης, στους συντρό­φους μας του ΚΚ Ισρα­ήλ και τους άλλους αγω­νι­στές που συγκρού­ο­νται με την επι­κίν­δυ­νη πολι­τι­κή του ισραη­λι­νού κρά­τους και της αντι­δρα­στι­κής κυβέρ­νη­σης Νετανιάχου.

Υπε­ρα­σπι­ζό­μα­στε το δικαί­ω­μα του παλαι­στι­νια­κού λαού να έχει τη δική του πατρί­δα, ανε­ξάρ­τη­το παλαι­στι­νια­κό κρά­τος, στα σύνο­ρα του 1967, με πρω­τεύ­ου­σα την Ανα­το­λι­κή Ιερου­σα­λήμ, δίπλα στο Ισρα­ήλ, να επι­στρέ­ψουν οι πρό­σφυ­γες και να ελευ­θε­ρω­θούν οι πολι­τι­κοί κρα­τού­με­νοι από τις ισραη­λι­νές φυλακές.

Το ΚΚΕ εκτι­μά πολύ την κοι­νή πάλη των κομ­μά­των μας και άλλων ΚΚ ενά­ντια στον ιμπε­ρια­λι­στι­κό πόλε­μο στην Ουκρα­νία ανά­με­σα στις ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ, την ΕΕ από τη μια και την καπι­τα­λι­στι­κή Ρωσία από την άλλη, με θύμα­τα τους δύο λαούς, με χιλιά­δες νεκρούς. Ο πόλε­μος αυτός, που πλη­σιά­ζει τα δύο χρό­νια πλέ­ον, παγιώ­νε­ται, κλι­μα­κώ­νε­ται και φέρ­νει πιο κοντά τον κίν­δυ­νο ενός ακό­μα πιο γενι­κευ­μέ­νου πολέ­μου, λόγω της αυξα­νό­με­νης στρα­τιω­τι­κής στή­ρι­ξης και την παρέμ­βα­ση του ΝΑΤΟ στο πλευ­ρό της Ουκρα­νί­ας και τον σχε­δια­σμό της ρωσι­κής ηγε­σί­ας να δια­τη­ρή­σει και να επε­κτεί­νει τα εδά­φη που κατέ­κτη­σε μετά την εισβο­λή του Φλε­βά­ρη του 2022.

Τα προ­σχή­μα­τα των δύο εμπό­λε­μων πλευ­ρών δεν μπο­ρούν να θάψουν την αλή­θεια που τονί­ζει πως αιτία κι αυτού του πολέ­μου είναι η όξυν­ση των ιμπε­ρια­λι­στι­κών αντι­θέ­σε­ων και αντα­γω­νι­σμών για τον έλεγ­χο των αγο­ρών και των πλου­το­πα­ρα­γω­γι­κών πηγών, των ενερ­γεια­κών και εμπο­ρι­κών δρό­μων, σε συν­θή­κες που οξύ­νε­ται η σύγκρου­ση ΗΠΑ-Κίνας για την πρω­το­κα­θε­δρία στο παγκό­σμιο καπι­τα­λι­στι­κό σύστη­μα. Σε κάθε περί­πτω­ση, η εργα­τι­κή τάξη, οι λαοί, δεν έχουν ανά­γκη από “προ­στά­τες”, έχουν τη δύνα­μη να υπε­ρα­σπι­στούν τα δικά τους συμ­φέ­ρο­ντα, να ανα­πτύ­ξουν την αυτο­τε­λή τους πάλη και να ανοί­ξουν το δρό­μο για να ζήσουν ειρη­νι­κά, χωρίς εκμε­τάλ­λευ­ση και κατα­πί­ε­ση, ανα­τρέ­πο­ντας την καπι­τα­λι­στι­κή βαρ­βα­ρό­τη­τα, οικο­δο­μώ­ντας τη νέα σοσια­λι­στι­κή κοινωνία.

Το ΚΚΕ εκτι­μά την κοι­νή δρά­ση των κομ­μά­των μας ενά­ντια στον αντι­κο­μου­νι­σμό και στην παρα­χά­ρα­ξη της ιστο­ρί­ας, την υπε­ρά­σπι­ση του σοσια­λι­σμού στη Σοβιε­τι­κή Ένω­ση και τα άλλα σοσια­λι­στι­κά κρά­τη, στην πρώ­τη ιστο­ρι­κά από­πει­ρα οικο­δό­μη­σης του σοσια­λι­σμού στον προη­γού­με­νο αιώ­να, τις κατα­κτή­σεις και τα επι­τεύγ­μα­τα προς όφε­λος των λαών, τα οποία δεν δια­γρά­φο­νται από τα στρα­τη­γι­κά λάθη που οδή­γη­σαν στην αντε­πα­νά­στα­ση και στην καπι­τα­λι­στι­κή παλινόρθωση.

Διδα­σκό­μα­στε, βγά­ζου­με συμπε­ρά­σμα­τα για να γίνει η πάλη των κομ­μου­νι­στών πιο απο­τε­λε­σμα­τι­κή, νικη­φό­ρα. Επι­βε­βαιώ­νου­με την ανα­γκαιό­τη­τα να βαδί­σου­με στον δρό­μο που άνοι­ξε η μεγά­λη Σοσια­λι­στι­κή Οκτω­βρια­νή Επα­νά­στα­ση, τον δρό­μο της τελι­κής ανα­τρο­πής του καπι­τα­λι­σμού, της εργα­τι­κής εξου­σί­ας, της κοι­νω­νι­κο­ποί­η­σης των μέσων παρα­γω­γής και του κεντρι­κού επι­στη­μο­νι­κού σχε­δια­σμού. Απορ­ρί­πτου­με τον λεγό­με­νο “σοσια­λι­σμό της αγο­ράς” που δια­γρά­φει τις νομο­τέ­λειες της σοσια­λι­στι­κής επα­νά­στα­σης και καλ­λιερ­γεί αυτα­πά­τες πως μπο­ρεί να οικο­δο­μη­θεί η νέα κοι­νω­νία, με τα μονο­πώ­λια, τις αστι­κές τάξεις και το κρά­τος τους παρό­ντα, με τη δια­τή­ρη­ση, δηλα­δή, της εκμε­τάλ­λευ­σης ανθρώ­που από άνθρωπο.

Σύντρο­φοι και συντρόφισσες,

Συνα­ντη­θή­κα­με μαζί στον αγώ­να ενά­ντια στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ, στη σύγκρου­ση με το κεφά­λαιο και την εξου­σία του, την αντι­λαϊ­κή πολι­τι­κή των φιλε­λεύ­θε­ρων και σοσιαλ­δη­μο­κρα­τι­κών κυβερ­νή­σε­ων και κομ­μά­των, που απο­τε­λούν πυλώ­νες της αστι­κής διαχείρισης.

Ξεκα­θα­ρί­σα­με ακό­μα περισ­σό­τε­ρο μέσα από τη μελέ­τη της ιστο­ρι­κής πεί­ρας και τη συλ­λο­γι­κή ανά­πτυ­ξη της κοσμο­θε­ω­ρί­ας μας, πως είναι καθο­ρι­στι­κό για ένα Κομ­μου­νι­στι­κό Κόμ­μα, να υπε­ρα­σπί­ζε­ται την οργα­νω­τι­κή, ιδε­ο­λο­γι­κή και πολι­τι­κή του αυτο­τέ­λεια, να τρα­βά­ει στα­θε­ρά τον επα­να­στα­τι­κό δρό­μο και να απορ­ρί­πτει κάθε συμ­με­το­χή ή στή­ρι­ξη των κυβερ­νή­σε­ων του κεφαλαίου.

Βγά­ζου­με συμπε­ρά­σμα­τα από τη δεκα­ε­τή δρά­ση της “Ευρω­παϊ­κής Κομ­μου­νι­στι­κής Πρω­το­βου­λί­ας” η οποία ήταν μια περι­φε­ρεια­κή συνερ­γα­σία Κομ­μου­νι­στι­κών κι Εργα­τι­κών κομ­μά­των της Ευρώ­πης και της ευρύ­τε­ρης περιο­χής, με μέτω­πο στην ιμπε­ρια­λι­στι­κή ΕΕ και με σημα­ντι­κές παρεμ­βά­σεις για τα συμ­φέ­ρο­ντα, τα δικαιώ­μα­τα της εργα­τι­κής τάξης, των λαών και της νεο­λαί­ας της Ευρώπης.

Θεω­ρού­με πως το έργο της “Ευρω­παϊ­κής Κομ­μου­νι­στι­κής Πρω­το­βου­λί­ας” ήταν θετι­κό. Όμως, στην πορεία της, μέσα σε σύν­θε­τες συν­θή­κες και πολύ περισ­σό­τε­ρο με την εκδή­λω­ση του ιμπε­ρια­λι­στι­κού πολέ­μου στην Ουκρα­νία και της έντα­σης του αντα­γω­νι­σμού ΗΠΑ — Κίνας, ορι­σμέ­να κόμ­μα­τα δεν άντε­ξαν, παρα­βί­α­σαν το συμ­φω­νη­μέ­νο πλαί­σιο δρά­σης, έκα­ναν τις δικές τους επιλογές.

Συντά­χθη­καν με την ρωσι­κή αστι­κή τάξη και το ρωσι­κό κρά­τος στον ιμπε­ρια­λι­στι­κό πόλε­μο στην Ουκρα­νία, υπο­στή­ρι­ξαν τον καπι­τα­λι­σμό στην Κίνα και την επέ­κτα­ση των κινέ­ζι­κων μονο­πω­λί­ων σε όλο τον κόσμο, στο πλαί­σιο του απο­κα­λού­με­νου “νέου δρό­μου του μετα­ξιού”, κάποια από αυτά έγι­ναν φορείς εθνι­κι­στι­κών και ξενο­φο­βι­κών από­ψε­ων, έβα­λαν εμπό­δια στην αλλη­λεγ­γύη στο πλευ­ρό των προ­σφύ­γων και των μεταναστών.

Η στά­ση αυτή οδή­γη­σε στην ανα­στο­λή της δρά­σης της “Ευρω­παϊ­κής Κομ­μου­νι­στι­κής Πρω­το­βου­λί­ας” και στον τερ­μα­τι­σμό της λει­τουρ­γί­ας της, στη συνά­ντη­ση που πραγ­μα­το­ποι­ή­θη­κε με τηλε­διά­σκε­ψη στις 9 του Σεπτέμ­βρη, με από­φα­ση της Γραμματείας .

Συντρό­φισ­σες και σύντροφοι,

Βγά­ζου­με τα ανα­γκαία συμπε­ρά­σμα­τα και προ­χω­ρά­με μπρο­στά! Ιδρύ­ου­με σήμε­ρα την “Ευρω­παϊ­κή Κομ­μου­νι­στή Δρά­ση”, για να δώσου­με συνέ­χεια στον ανα­γκαίο συντο­νι­σμό, στη­ρι­ζό­με­νοι σε πιο στέ­ρεα θεμέ­λια, με σαφή τοπο­θέ­τη­ση σε κρί­σι­μα ζητή­μα­τα στρα­τη­γι­κής σημα­σί­ας, συν­δια­μορ­φώ­νο­ντας τη σχε­τι­κή Δια­κή­ρυ­ξη, τον Κανο­νι­σμό Λει­τουρ­γί­ας και το πρώ­το πλαί­σιο δρα­στη­ριο­τή­των για την επό­με­νη περίοδο.

Ευρω­παϊ­κή Κομ­μου­νι­στι­κή Πρω­το­βου­λία: Ένας “κύκλος” έκλει­σε – ένας νέος ανοίγει

Όπως ανα­φέ­ρε­ται στην Ιδρυ­τι­κή Διακήρυξη:

  • Στη­ρι­ζό­μα­στε στις αρχές του επι­στη­μο­νι­κού σοσια­λι­σμού και μας ενώ­νει το όρα­μα μιας κοι­νω­νί­ας δίχως εκμε­τάλ­λευ­ση ανθρώ­που από άνθρω­πο, δίχως φτώ­χεια, κοι­νω­νι­κή αδι­κία και ιμπε­ρια­λι­στι­κούς πολέμους. 
  • Εκτι­μού­με πως η επο­χή μας είναι επο­χή περά­σμα­τος από τον καπι­τα­λι­σμό στον σοσια­λι­σμό και στη βάση αυτή απορ­ρί­πτου­με τη στή­ρι­ξη ή συμ­με­το­χή σε αστι­κές κυβερ­νή­σεις στα πλαί­σια του καπι­τα­λι­σμού, παλεύ­ο­ντας ενά­ντια τόσο στα φιλε­λεύ­θε­ρα όσο και στα σοσιαλ­δη­μο­κρα­τι­κά κόμ­μα­τα, σε κάθε είδους κυβερ­νή­σεις που υπη­ρε­τούν τα συμ­φέ­ρο­ντα των μονο­πω­λί­ων, μένου­με πιστοί στον επα­να­στα­τι­κό δρό­μο για τον οποίο έδω­σαν τη ζωή τους εκα­τομ­μύ­ρια αγω­νι­στές σε όλο τον κόσμο.
  • Τα Κόμ­μα­τά μας εκτι­μούν πως ο ιμπε­ρια­λι­σμός δεν είναι απλώς –γενι­κά κι αφη­ρη­μέ­να- κάποια επι­θε­τι­κή πολι­τι­κή, αλλά είναι ο μονο­πω­λια­κός καπι­τα­λι­σμός, ο ίδιος ο καπι­τα­λι­σμός στην πιο αντι­δρα­στι­κή του επο­χή, δηλα­δή στο ανώ­τα­το στά­διό του. Είναι σύμ­φυ­τος ουσια­στι­κά με τη στα­σι­μό­τη­τα, το μεγά­λο χάσμα ανά­με­σα στις παρα­γω­γι­κές δυνα­τό­τη­τες και την κάλυ­ψη των σύγ­χρο­νων ανα­γκών των εργα­ζο­μέ­νων, λόγω της ταξι­κής εκμε­τάλ­λευ­σης, τις αντι­θέ­σεις ανά­με­σα στα μονο­πώ­λια και τα αστι­κά κρά­τη που οδη­γούν στους ιμπε­ρια­λι­στι­κούς πολέμους. 
  • Τα κόμ­μα­τα που συμ­με­τέ­χουν στην “Ευρω­παϊ­κή Κομ­μου­νι­στι­κή Δρά­ση” ανα­γνω­ρί­ζουν την επι­και­ρό­τη­τα και ανα­γκαιό­τη­τα του σοσια­λι­σμού — κομ­μου­νι­σμού ως μονα­δι­κής εναλ­λα­κτι­κής για τους λαούς και υπε­ρα­σπί­ζο­νται τη συμ­βο­λή της Οκτω­βρια­νής Σοσια­λι­στι­κής Επα­νά­στα­σης και του πρώ­του σοσια­λι­στι­κού κρά­τους, της ΕΣΣΔ, ενώ ταυ­τό­χρο­να μελε­τούν τις αιτί­ες ανα­τρο­πής της, που αφο­ρούν τα ζητή­μα­τα της οικο­νο­μί­ας, του πολι­τι­κού εποι­κο­δο­μή­μα­τος, της στρα­τη­γι­κής του Διε­θνούς Κομ­μου­νι­στι­κού Κινήματος.

  • Σημειώ­νου­με ότι ο σοσια­λι­σμός έχει αρχές, νομο­τέ­λειες: Την εργα­τι­κή εξου­σία, την κοι­νω­νι­κο­ποί­η­ση των μέσων παρα­γω­γής και τον κεντρι­κό επι­στη­μο­νι­κό σχε­δια­σμό. Στη βάση αυτή απορ­ρί­πτο­νται θέσεις πως μπο­ρεί να οικο­δο­μη­θεί σοσια­λι­σμός με «αγο­ρά», με τη δια­τή­ρη­ση καπι­τα­λι­στι­κών επι­χει­ρή­σε­ων και μηχα­νι­σμών, με δια­τή­ρη­ση μισθω­τής εργα­σί­ας από κατό­χους μέσων παρα­γω­γής, γης, την αντι­με­τώ­πι­ση της εργα­τι­κής δύνα­μης ως εμπό­ρευ­μα και την εκμε­τάλ­λευ­ση της μισθω­τής εργα­σί­ας από το κεφάλαιο. 
  • Επι­δί­ω­ξη των κομ­μά­των μας είναι να απο­κτούν ισχυ­ρούς δεσμούς με την εργα­τι­κή τάξη και τα λαϊ­κά στρώ­μα­τα, να κατα­κτούν νέες θέσεις και πρω­τα­γω­νι­στι­κό ρόλο στην ταξι­κή πάλη, ώστε από κοι­νού να δρού­με σε γραμ­μή ρήξης με το σύστη­μα του καπι­τα­λι­σμού και τους κάθε είδους δια­χει­ρι­στές του. 
  • Θεω­ρού­με την ΕΕ επι­λο­γή του κεφα­λαί­ου. Η ΕΕ προ­ω­θεί μέτρα προς όφε­λος των μονο­πω­λί­ων, της συγκέ­ντρω­σης και συγκε­ντρο­ποί­η­σης του κεφα­λαί­ου, ενι­σχύ­ει τα χαρα­κτη­ρι­στι­κά της ως ιμπε­ρια­λι­στι­κού οικο­νο­μι­κού, πολι­τι­κού και στρα­τιω­τι­κού μπλοκ αντί­θε­του στα συμ­φέ­ρο­ντα της εργα­τι­κής τάξης, των λαϊ­κών στρω­μά­των, εντεί­νει τους εξο­πλι­σμούς, τον αυταρ­χι­σμό, την κρα­τι­κή κατα­στο­λή, περιο­ρί­ζο­ντας κυριαρ­χι­κά δικαιώ­μα­τα. Εκτι­μά­με ότι η Ευρω­παϊ­κή Ένω­ση είναι το ευρω­παϊ­κό ιμπε­ρια­λι­στι­κό κέντρο, στη­ρί­ζει επι­θε­τι­κά σχέ­δια ενά­ντια στους λαούς και ευθυ­γραμ­μί­ζε­ται με ΗΠΑ και ΝΑΤΟ, ο μιλι­τα­ρι­σμός είναι δομι­κό της στοι­χείο. Τις πλευ­ρές αυτές που ενστερ­νί­ζε­ται και ένα μεγά­λο μέρος του ελλη­νι­κού λαού, θα προ­σπα­θή­σου­με να ανα­δεί­ξου­με στις επι­κεί­με­νες ευρω­ε­κλο­γές, τον Ιού­νη του 2024, δυνα­μώ­νο­ντας ακό­μα περισ­σό­τε­ρο το Κόμ­μα μας. 
  • Θεω­ρού­με πως υπάρ­χει άλλος δρό­μος ανά­πτυ­ξης για τους λαούς. Μέσα από τους αγώ­νες των εργα­ζο­μέ­νων προ­βάλ­λει η προ­ο­πτι­κή μιας άλλης Ευρώ­πης, της ευη­με­ρί­ας των λαών, της κοι­νω­νι­κής προ­ό­δου, των δημο­κρα­τι­κών δικαιω­μά­των, της ισό­τι­μης συνερ­γα­σί­ας, της ειρή­νης, του σοσιαλισμού. 
  • Πιστεύ­ου­με στο δικαί­ω­μα κάθε λαού να επι­λέ­γει κυρί­αρ­χα τον δρό­μο ανά­πτυ­ξής του, συμπε­ρι­λαμ­βα­νό­με­νου του δικαιώ­μα­τος απο­δέ­σμευ­σης από την ΕΕ και το ΝΑΤΟ, παλεύ­ου­με ενά­ντια στην καπι­τα­λι­στι­κή εκμε­τάλ­λευ­ση για τη σοσια­λι­στι­κή οικοδόμηση. 
  • Εκφρά­ζου­με την εκτί­μη­ση, πως η ιδε­ο­λο­γι­κή, πολι­τι­κή και οργα­νω­τι­κή ανα­σύ­ντα­ξη του Διε­θνούς Κομ­μου­νι­στι­κού Κινή­μα­τος δεν μπο­ρεί να πραγ­μα­το­ποι­η­θεί χωρίς ατα­λά­ντευ­τη δια­πά­λη ενά­ντια σε κάθε είδους αστι­κή δια­χεί­ρι­ση του εκμε­ταλ­λευ­τι­κού συστή­μα­τος, φιλε­λεύ­θε­ρη ή σοσιαλ­δη­μο­κρα­τι­κή, ενά­ντια στον οπορ­του­νι­σμό που απο­τε­λεί επί­δρα­ση της αστι­κής ιδε­ο­λο­γί­ας μέσα στο εργα­τι­κό κίνη­μα, χωρίς ενα­ντί­ω­ση, αντί­στα­ση και απει­θαρ­χία στο καπι­τα­λι­στι­κό, αντι­δρα­στι­κό οικο­δό­μη­μα της ΕΕ και όλες τις αντι­λαϊ­κές κατευ­θύν­σεις της Κομισιόν.
  • Έχου­με μέτω­πο ενά­ντια στον εθνι­κι­σμό και τον κοσμο­πο­λι­τι­σμό του κεφα­λαί­ου, στον ρατσι­σμό και τον φασι­σμό, απορ­ρί­πτου­με τον κάλ­πι­κο «αντι­φα­σι­σμό» και τα διά­φο­ρα «αντι­φα­σι­στι­κά μέτω­πα», τα οποία αστι­κές και οπορ­του­νι­στι­κές πολι­τι­κές δυνά­μεις τα χρη­σι­μο­ποιούν για τον εγκλω­βι­σμό εργα­τι­κών, λαϊ­κών δυνά­με­ων στην αστι­κή δια­χεί­ρι­ση, απο­κό­βο­ντας τον φασι­σμό από το καπι­τα­λι­στι­κό σύστη­μα που τον γεν­νά και τον θρέ­φει για να τον χρη­σι­μο­ποιεί όταν τον χρειάζεται.
  • Δίνου­με όλες τις δυνά­μεις μας για την ικα­νο­ποί­η­ση των σύγ­χρο­νων εργα­τι­κών — λαϊ­κών ανα­γκών, μέσα από την ανα­συ­γκρό­τη­ση και ισχυ­ρο­ποί­η­ση του εργα­τι­κού συν­δι­κα­λι­στι­κού κινή­μα­τος, των άλλων λαϊ­κών κινη­μά­των, σε κατεύ­θυν­ση πάλης ενά­ντια στα μονο­πώ­λια και στον καπι­τα­λι­σμό, την ΕΕ και το ΝΑΤΟ.
  • Στο πλαί­σιο της “Ευρω­παϊ­κής Κομ­μου­νι­στι­κής Δρά­σης” και μέσω των διμε­ρών σχέ­σε­ων των κομ­μου­νι­στι­κών κι εργα­τι­κών κομ­μά­των που εντάσ­σο­νται στις γραμ­μές της θα ενι­σχυ­θεί η ανταλ­λα­γή της πεί­ρας από τη δρά­ση στο εργα­τι­κό συν­δι­κα­λι­στι­κό κίνη­μα, στα άλλα λαϊ­κά κινή­μα­τα, στο κίνη­μα για την ισο­τι­μία και τη χει­ρα­φέ­τη­ση της γυναί­κας, με στό­χο να γίνουν πιο απο­τε­λε­σμα­τι­κοί οι αγώ­νες που ανα­πτύσ­σο­νται και να αυξη­θούν οι δεσμοί των Κομ­μά­των μας με εργα­τι­κές — λαϊ­κές δυνάμεις.
  • Εκτι­μού­με πως η “Ευρω­παϊ­κή Κομ­μου­νι­στι­κή Δρά­ση” στην πορεία της θα πρέ­πει να επι­διώ­ξει την κοι­νή δρά­ση με άλλα κομ­μου­νι­στι­κά κι εργα­τι­κά κόμ­μα­τα στην Ευρώ­πη για εργα­τι­κά-λαϊ­κά προ­βλή­μα­τα, ζητή­μα­τα αντι­κο­μου­νι­σμού, διε­θνι­στι­κής αλλη­λεγ­γύ­ης, ενά­ντια στους ιμπε­ρια­λι­στι­κούς πολέ­μους και επεμ­βά­σεις. Θα επι­διώ­ξει την ενί­σχυ­ση των σχέ­σε­ων με Κομου­νι­στι­κά και Εργα­τι­κά κόμ­μα­τα σε όλες τις ηπεί­ρους με τα οποία υπάρ­χει κοι­νή ανα­φο­ρά σε βασι­κούς ιδε­ο­λο­γι­κούς ‑πολι­τι­κούς άξονες.

Καλή επι­τυ­χία στην κοι­νή μας προ­σπά­θεια!».

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο