Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Δ. Κουτσούμπας: Ανάπτυξη με κριτήριο το κέρδος και προστασία του περιβάλλοντος είναι ασυμβίβαστα

Στη νέα, μετά την καρα­ντί­να, φάση, η κρα­τι­κή ευθύ­νη «δεν θα μπο­ρεί πλέ­ον να κρύ­βε­ται πίσω από την πει­θαρ­χία και την απο­φα­σι­στι­κό­τη­τα των πολι­τών» επι­σή­μα­νε ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημή­τρης Κου­τσού­μπας, στην αρχή της σημε­ρι­νής του ομι­λί­ας στη Βου­λή, επί του νομο­σχε­δί­ου του υπουρ­γεί­ου Περι­βάλ­λο­ντος και υπο­γράμ­μι­σε την άμε­ση ανά­γκη εξα­σφά­λι­σης της προ­στα­σί­ας των εργα­ζο­μέ­νων στους χώρους δου­λειάς, στα μέσα μετα­φο­ράς, μαθη­τών και εκπαι­δευ­τι­κών στα σχο­λεία, διε­νέρ­γειας μαζι­κών δια­γνω­στι­κών τεστ και προ­μή­θειας σε μάσκες, χωρίς επιβάρυνση.

Κάλε­σε σε αξιο­ποί­η­ση του κερ­δι­σμέ­νου χρό­νου για να στη­ρι­χθεί ουσια­στι­κά το δημό­σιο σύστη­μα Υγεί­ας, αλλά και να στη­ρι­χθούν εργα­ζό­με­νοι, άνερ­γοι, άνθρω­ποι που δεν κατα­γρά­φο­νται που­θε­νά και δεν έχουν κανέ­να απο­λύ­τως εισό­δη­μα και επι­σή­μα­νε ότι σε αυτή την κατη­γο­ρία ανή­κουν και οι άνθρω­ποι του Πολι­τι­σμού, που όλες αυτές τις μέρες έχουν υψώ­σει φωνή διαμαρτυρίας.

Ανέ­φε­ρε ότι η κυβέρ­νη­ση βρή­κε ευκαι­ρία, με αφορ­μή την παν­δη­μία, να περά­σει «ό,τι αντι­δρα­στι­κό, αντι­λαϊ­κό μέτρο είχε απο­μεί­νει μετά από 10 χρό­νια κρί­σης και μνη­μο­νί­ων» και να «υλο­ποι­ή­σει τις δέκα εντο­λές του ΣΕΒ, προ­τά­σεις που χρό­νια τώρα φώλια­ζαν στα κιτά­πια του».

«Ανά­με­σα σε αυτά τα μέτρα, είναι και το σημε­ρι­νό περι­βαλ­λο­ντο­κτό­νο νομο­σχέ­διο, που έρχε­ται να σαρώ­σει ό,τι άφη­σαν όρθιο οι προη­γού­με­νες κυβερ­νή­σεις. Δεν είναι υπερ­βο­λή να πού­με πως αυτό το δήθεν περι­βαλ­λο­ντι­κό νομο­σχέ­διο το έγρα­ψαν οι ίδιοι οι βιο­μή­χα­νοι ένα χρό­νο πριν» είπε ο Δ. Κου­τσού­μπας, σημειώ­νο­ντας ότι νομο­σχέ­διο που δεν πρό­λα­βε να υλο­ποι­ή­σει ο ΣΥΡΙΖΑ, έσπευ­σε να το υλο­ποι­ή­σει η ΝΔ.

Είπε ότι η κυβέρ­νη­ση βαφτί­ζει «περι­βαλ­λο­ντι­κή προ­στα­σία», τον εξευ­τε­λι­σμό της έννοιας της περι­βαλ­λο­ντι­κής αδειο­δό­τη­σης, με τις εξπρές αδειο­δο­τή­σεις κάθε είδους που θα ανα­τί­θε­νται και σε ιδιώ­τες, τις χιλιά­δες νέες ανε­μο­γεν­νή­τριες και τα δεκά­δες χιλιά­δες φωτο­βολ­ταϊ­κά και την κατάρ­γη­ση του καθε­στώ­τος προ­στα­σί­ας των προ­στα­τευό­με­νων περιοχών.

Σημεί­ω­σε ακό­μα, ότι η κυβέρ­νη­ση «χλευά­ζο­ντας ακό­μα και την τάχα ανε­ξάρ­τη­τη Δικαιο­σύ­νη» επα­να­φέ­ρει τις οικι­στι­κές πυκνώ­σεις παρά την απόρ­ρι­ψη τους από το ΣτΕ, ενώ τσα­λα­πα­τά βάναυ­σα την ίδια την έννοια του δάσους και της σχε­τι­κής επι­στή­μης -«αφού πια δεν θα είναι οι κρα­τι­κοί δασο­λό­γοι, υπεύ­θυ­νοι για να εξε­τά­σουν τι είναι δάσος, αλλά οι κατά τόπους μηχα­νι­κοί και δικη­γό­ροι που συνά­πτουν συμ­βό­λαια και χτί­ζουν μέσα στο δάσος».

Είπε ότι η κυβέρ­νη­ση μετα­τρέ­πει όλη τη χώρα σε ένα απέ­ρα­ντο εργο­τά­ξιο που ψάχνει πετρέ­λαιο, παρά και ενά­ντια σε κάθε αντίρ­ρη­ση των τοπι­κών κοι­νω­νιών, ενώ δίνει ‑κατά τη γνω­στή πρα­κτι­κή όλων- «σει­ρά δωρά­κια σε διά­φο­ρους επι­χει­ρη­μα­τί­ες με κάθε είδους φωτο­γρα­φι­κές διατάξεις».

«Και φυσι­κά στο υψη­λά ιστά­με­νο προ­σω­πι­κό, όπως τα μέλη του ΔΣ, αυτού του υπερ­φο­ρέα που ετοι­μά­ζε­τε, δίνε­τε και μισθό πρό­κλη­ση των 8.000 ευρώ, την ώρα που ο λαός υπο­φέ­ρει» ανέ­φε­ρε χαρακτηριστικά.

Τόνι­σε ότι το περι­βαλ­λο­ντι­κό νομο­σχέ­διο της κυβέρ­νη­σης «θυσιά­ζει τις ανά­γκες των εργα­ζο­μέ­νων και του λαού, προ­κει­μέ­νου να δια­σφα­λί­σει τα κέρ­δη κάποιων μεγά­λων επι­χει­ρή­σε­ων», προ­σθέ­το­ντας, μετα­ξύ άλλων, ότι «το και­νούρ­γιο πλαί­σιο αδειο­δό­τη­σης ολο­κλη­ρώ­νει ουσια­στι­κά το πλαί­σιο του 2011, που το δια­τή­ρη­σε και ο ΣΥΡΙΖΑ παρά τις τότε δήθεν δια­μαρ­τυ­ρί­ες του».

«Οι δε αλλα­γές που φέρ­νει σήμε­ρα η ΝΔ, είναι όλες κατά παραγ­γε­λία του ΣΕΒ, ο οποί­ος λες και έγρα­ψε ο ίδιος τόσο το κομ­μά­τι για τις αδειο­δο­τή­σεις όσο και άλλα. Πάρε ό,τι θες επεν­δυ­τή!» ανέ­φε­ρε χαρακτηριστικά.

«Το περι­βάλ­λον δια­λύ­ε­ται για να επεν­δύ­σουν οι βιο­μη­χα­νί­ες, οι ΑΠΕ θα αγκα­λιά­σουν όλα τα βου­νά και το ρεύ­μα θα γίνει πανά­κρι­βο, οι περιο­χές προ­στα­σί­ας της φύσης θα γίνουν αντι­κεί­με­νο του­ρι­στι­κής εκμε­τάλ­λευ­σης, οι παρα­λί­ες θα γίνουν αυλές μεγά­λων ξενο­δο­χεί­ων, οι πετρε­λαϊ­κοί όμι­λοι θα γεμί­σουν όλη την υπό­λοι­πη χώρα με γεω­τρή­σεις» είπε ο Δ. Κουτσούμπας.

Ανα­φο­ρι­κά με την λεγό­με­νη «πρά­σι­νη ανά­πτυ­ξη» είπε ότι «είναι η ανά­πτυ­ξη που στο όνο­μα της προ­στα­σί­ας του περι­βάλ­λο­ντος προ­ω­θεί τη στρα­τη­γι­κή συγκε­κρι­μέ­νων lobbies» και έθε­σε το ερώ­τη­μα για­τί δεν γίνο­νται επεν­δύ­σεις στην υδροη­λε­κτρι­κή ενέρ­γεια, που είναι απο­δε­δειγ­μέ­να η πιο φιλι­κή προς το περιβάλλον;».

«Ανά­πτυ­ξη με κρι­τή­ριο το καπι­τα­λι­στι­κό κέρ­δος από τη μια και προ­στα­σία του περι­βάλ­λο­ντος από την άλλη, είναι ασυμ­βί­βα­στα» υπογράμμισε.

Επι­σή­μα­νε, μετα­ξύ άλλων, ότι χαμέ­νοι από την «πρά­σι­νη ανά­πτυ­ξη» με κρι­τή­ριο το καπι­τα­λι­στι­κό κέρ­δος, θα είναι οι εργα­ζό­με­νοι και η λαϊ­κή οικο­γέ­νεια πρω­τί­στως και το τμή­μα των επι­χει­ρη­μα­τιών που έχουν επεν­δύ­σει σε παλαιό­τε­ρες τεχνολογίες.

Είπε ότι η στρα­τη­γι­κή της δήθεν «πρά­σι­νης ανά­πτυ­ξης» είναι στρα­τη­γι­κή και του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ το μεγα­λύ­τε­ρο οικο­λο­γι­κό έγκλη­μα στην Αττι­κή, η χωμα­τε­ρή στα Λιό­σια, η επέ­κτα­σή της και η προ­σπά­θεια αντι­γρα­φής της στο Γραμ­μα­τι­κό, καθώς και η καρ­κι­νο­γό­να καύ­ση στο Βόλο και αλλού έχουν την υπο­γρα­φή ΣΥΡΙΖΑ.

«Επει­δή είδα­με κι ένα βιντε­ά­κι της κυρί­ας Δού­ρου, με που­λά­κια και ανε­μι­στή­ρες, καλύ­τε­ρο θα ήταν να βγά­λει ένα βιντε­ά­κι, για να ενη­με­ρώ­σει τον λαό της Αττι­κής τι απο­φά­σι­σε, πίσω από τις πλά­τες του, πέρυ­σι το καλο­καί­ρι, μαζί με τον Πατού­λη και τον Τζή­με­ρο. Ανα­φε­ρό­μα­στε στη νέα χωμα­τε­ρή που είναι παρά­νο­μη, για­τί είναι σε ζώνη απο­λύ­του προ­στα­σί­ας και για την οποία οι εκλεγ­μέ­νοι του ΚΚΕ στην Τοπι­κή Διοί­κη­ση έχουν κατα­θέ­σει μηνυ­τή­ρια ανα­φο­ρά στον ‘Αρειο Πάγο» πρόσθεσε.

Τονί­ζο­ντας ότι το σύστη­μα που υπη­ρε­τούν τα αστι­κά κόμ­μα­τα δεν είναι ούτε ορθο­λο­γι­κό, ούτε μονό­δρο­μος, ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ κατέ­λη­ξε υπο­γραμ­μί­ζο­ντας ότι «το περι­βάλ­λον μπο­ρεί πραγ­μα­τι­κά να το υπε­ρα­σπί­σει ο ίδιος ο λαός, όταν απο­φα­σί­σει να σας διώ­ξει ορι­στι­κά από την δια­κυ­βέρ­νη­ση και να πάρει ο ίδιος την εξου­σία, με κοι­νω­νι­κο­ποι­η­μέ­να τα μέσα παρα­γω­γής, θέτο­ντας κάτω από το δικό του σχέ­διο και έλεγ­χο την οικονομία.

Τότε θα μπο­ρέ­σει πραγ­μα­τι­κά να ικα­νο­ποι­ή­σει την ανά­γκη του να ζήσει σε ένα ανθρώ­πι­νο περι­βάλ­λον, για να προ­στα­τέ­ψει την υγεία του και συνο­λι­κά τις ανά­γκες του, να ζήσει με ευη­με­ρία και όχι με μεμψιμοιρία».

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο