Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Δ. Κουτσούμπας: Αποφασιστικός, μαζικός, ανυποχώρητος αγώνας για την υπεράσπιση της ζωής μας

«Μόνο το ΚΚΕ μπαί­νει μπρο­στά προ­βάλ­λο­ντας ότι η επι­λο­γή σήμε­ρα για το λαό, είναι μία: Απο­φα­σι­στι­κός, μαζι­κός, ανυ­πο­χώ­ρη­τος αγώ­νας για την υπε­ρά­σπι­ση της ζωής μας, του βιο­τι­κού επι­πέ­δου και του εισο­δή­μα­τος, κόντρα στις κυβερ­νή­σεις και τα κόμ­μα­τα του κατε­στη­μέ­νου, την ΕΕ και το μεγά­λο κεφά­λαιο, βαδί­ζο­ντας στο δικό μας ελπι­δο­φό­ρο δρό­μο για τις δικές μας ανά­γκες» υπο­γράμ­μι­σε ο ΓΓ της ΚΕ του κόμ­μα­τος, σε απο­ψι­νή του ομι­λία στην Καλαμάτα.

Τόνι­σε ότι «τίπο­τα θετι­κό δεν μπο­ρεί να περι­μέ­νει ο λαός από τις κινή­σεις των “από πάνω”, αυτών που έχουν την οικο­νο­μι­κή και πολι­τι­κή εξου­σία, οι οποί­οι συχνά πυκνά τσα­κώ­νο­νται μέχρι τελι­κά να τα ξανα­βρούν στη μοι­ρα­σιά από τη ληστεία του λαού».

Όπως σημεί­ω­σε «η μοι­ρα­σιά δεν αφο­ρά πεντα­ρο­δε­κά­ρες, αλλά τα δισε­κα­τομ­μύ­ρια του Ταμεί­ου Ανά­καμ­ψης. Ένα Ταμείο, το οποίο απο­τε­λεί το νέο Υπερ­μνη­μό­νιο που θα φορ­τω­θεί ξανά να πλη­ρώ­σει ο ίδιος ο λαός».

«Το έργο “ξεκα­θά­ρι­σμα πολι­τι­κών και επι­χει­ρη­μα­τι­κών λογα­ρια­σμών” που παρα­κο­λου­θού­με σε ζωντα­νή μετά­δο­ση αυτές τις μέρες, έχει ανέ­βει πολ­λές φορές στο παρελ­θόν. Μόνο που κάθε φορά, είναι και πιο αηδια­στι­κό, πιο απο­κρου­στι­κό, όσο βαθαί­νει η σήψη του συστή­μα­τος. Μόνο που τώρα ο λαός πρέ­πει να πει «επι­τέ­λους φτά­νει πια με αυτή τη σαπί­λα» είπε ο Δ. Κου­τσού­μπας και πρόσθεσε:

«Και η ιστο­ρία με τις υπο­κλο­πές και τις παρα­κο­λου­θή­σεις που τώρα δήθεν ανα­κά­λυ­ψαν ορι­σμέ­νοι, ανα­δύ­ει όλη αυτή τη σαπί­λα, ενός συστή­μα­τος που στο στό­χα­στρο του έχει πρώ­τα απ’ όλους τον “εχθρό λαό”.

Σημεί­ω­σε ότι οι κυβερ­νή­σεις ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ «δια­μόρ­φω­σαν το σκο­τει­νό και αντι­δρα­στι­κό πλαί­σιο που νομι­μο­ποιεί τις απα­ρά­δε­κτες πρα­κτι­κές των παρα­κο­λου­θή­σε­ων ψηφί­ζο­ντας νόμους, οδη­γί­ες, κανο­νι­σμούς της ΕΕ».

«Τους θυμί­ζου­με κάτι που όλοι τους είχαν συμ­φω­νή­σει και ψηφί­σει: Ότι η παρα­γω­γή, εμπο­ρία και διά­θε­ση των λογι­σμι­κών παρα­κο­λού­θη­σης, είναι «επι­τρε­πτή με βάση τον Κανο­νι­σμό της ΕΕ», ο οποί­ος μάλι­στα υπε­ρέ­χει των νόμων του εθνι­κού δικαίου.

Τι σημαί­νει ακρι­βώς αυτό; Ότι ο Κανο­νι­σμός υπε­ρέ­χει, είναι παρα­πά­νω από το νόμο περί επι­κεί­με­νης απα­γό­ρευ­σής τους στην Ελλά­δα, που εξήγ­γει­λε πριν μερι­κές μέρες ο κ. Μητσοτάκης.

Όπως επί­σης είναι παρα­πά­νω και από τον ανά­λο­γο νόμο που ζητά­ει ο κ. Τσί­πρας. Και οι δύο τους ξέρουν τι ισχύ­ει, αλλά για ξεκάρ­φω­μα τα κάνουν αυτά, μετά την αυτο­γε­λιο­ποί­η­σή τους, μετά από όσα έχουν ψηφί­σει και έχουν πει. Για­τί αυτόν τον απα­ρά­δε­κτο κανο­νι­σμό, τον έχουν ψηφί­σει όλα τα άλλα κόμ­μα­τα πλην του ΚΚΕ.

Και τώρα έχουν το θρά­σος να εμφα­νί­ζο­νται ως “αθώ­ες περι­στε­ρές”! Ακό­μα κι αν κάποια λογι­σμι­κά τύπου Predator απα­γο­ρευ­θούν, όπως ανα­φέ­ρει και η εισή­γη­ση της ευρω­παϊ­κής επι­τρο­πής PEGA, θα λει­τουρ­γούν όλα τα υπό­λοι­πα με ένα «φύλ­λο συκής». Αυτός είναι ο βούρ­κος κ. Μητσο­τά­κη και κ. Τσί­πρα. Αλλά όσα «φύλ­λα συκής» κι αν βάλε­τε, δεν φτά­νουν για να κρύ­ψουν το βούρ­κο του συστή­μα­τος που όλοι σας υπη­ρε­τεί­τε» πρόσθεσε.

Ανα­φε­ρό­με­νος στην απερ­γία της 9ης του Νοέμ­βρη είπε ότι «έστει­λε ξεκά­θα­ρο, αλλά και ελπι­δο­φό­ρο μήνυ­μα, το οποίο κανείς δεν μπο­ρεί να αγνο­ή­σει ούτε να παρα­νο­ή­σει: Δεν δίνου­με καμιά ανο­χή στην πολι­τι­κή που φτω­χο­ποιεί την εργα­τι­κή τάξη, το λαό για να τη βγά­λουν καθα­ρή και να θησαυ­ρί­ζουν οι καπι­τα­λι­στές, τα μονο­πώ­λια, κάποιοι όμι­λοι. Καμιά ανο­χή στην ακρί­βεια και την ενερ­γεια­κή φτώ­χεια, που επι­βά­λει η ΕΕ με την πολι­τι­κή της και έχει κάνει σημαία της η κυβέρ­νη­ση της ΝΔ και οι άλλες πολι­τι­κές δυνάμεις.

Κανέ­νας συμ­βι­βα­σμός με τη βρω­μιά και τη σαπί­λα του συστή­μα­τος που ανα­δύ­ε­ται από παντού».

Μιλώ­ντας για την ακρί­βεια, τόνι­σε, μετα­ξύ άλλων ότι «πραγ­μα­τι­κή ανα­κού­φι­ση για το λαό μπο­ρεί να υπάρ­ξει, μόνο σε σύγκρου­ση με τις δεσμεύ­σεις της ΕΕ και τους στό­χους του κεφαλαίου».

Ανα­φέρ­θη­κε στις συγκε­κρι­μέ­νες προ­τά­σεις του ΚΚΕ, επι­ση­μαί­νο­ντας ότι «είναι κάποια απα­ραί­τη­τα μέτρα που θα μπο­ρού­σαν να ανα­κου­φί­σουν πραγ­μα­τι­κά τους εργα­ζό­με­νους, κι όχι η κοροϊ­δία με τα διά­φο­ρα “καλά­θια του νοι­κο­κυ­ριού” που στην ουσία “ανα­κου­φί­ζουν” μόνο τα κέρ­δη των μεγά­λων αλυ­σί­δων super market και των βιο­μη­χά­νων στα τρόφιμα.

Ανα­φε­ρό­με­νος στους συντα­ξιού­χους είπε ότι «το ΚΚΕ είναι στο πλευ­ρό των συντα­ξιού­χων για πραγ­μα­τι­κές αυξή­σεις, για επι­στρο­φή της 13ης και 14ης σύντα­ξης, λέμε όχι στις περι­κο­πές και την ακρίβεια».

Σε ό,τι αφο­ρά τους βιο­πα­λαι­στές ΕΒΕ είπε ότι θα μπο­ρού­σαν να ανα­κου­φι­στούν κάπως αν τους διέ­γρα­φαν χρέη, όπως με πρό­τα­ση νόμου έχει κατα­θέ­σει το ΚΚΕ, ενώ για τους βιο­πα­λαι­στές αγρό­τες είπε ότι «η λύση σήμε­ρα για τα σοβα­ρά προ­βλή­μα­τα των φτω­χών αγρο­τών είναι η οργά­νω­ση του αγώ­να, η συλ­λο­γι­κή πάλη μέσα από το οργα­νω­μέ­νο αγρο­τι­κό κίνη­μα για τα δίκαια αιτή­μα­τά τους».

Ο Δ. Κου­τσού­μπας ανα­φε­ρό­με­νος στην κρι­σι­μό­τη­τα των ημε­ρών είπε ότι «από τη μια ο ιμπε­ρια­λι­στι­κός πόλε­μος στην Ουκρα­νία, που όχι μόνο δε λέει να τελειώ­σει, αλλά μεγα­λώ­νει ο κίν­δυ­νος να επε­κτα­θεί και σε άλλες χώρες με νέες εστί­ες για­τί φου­ντώ­νει ο αντα­γω­νι­σμός ανά­με­σα στο ευρω­α­τλα­ντι­κό στρα­τό­πε­δο των ΗΠΑ — ΝΑΤΟ — ΕΕ και το υπό δια­μόρ­φω­ση ευρω­α­σια­τι­κό Κίνας — Ρωσί­ας για την ενέρ­γεια, τις πρώ­τες ύλες και τους δρό­μους μεταφοράς».

«Σ’ αυτό τον αντα­γω­νι­σμό στο πλευ­ρό των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ είναι βου­τηγ­μέ­νη μέχρι το λαι­μό η κυβέρ­νη­ση της ΝΔ, όπως όλες οι προη­γού­με­νες κυβερ­νή­σεις για λογα­ρια­σμό των συμ­φε­ρό­ντων της ελλη­νι­κής άρχου­σας τάξης.

Γι αυτό έχουν εντά­ξει κάθε γωνιά αυτής της χώρας στους ιμπε­ρια­λι­στι­κούς σχε­δια­σμούς. Από την Κρή­τη με τη Σού­δα μέχρι τη Θρά­κη με το λιμά­νι της Αλε­ξαν­δρού­πο­λης… για το οποίο μάλι­στα, ο πρω­θυ­πουρ­γός ανα­κοί­νω­σε πως δεν που­λά­ει σε ιδιώ­τες πλέ­ον, ενώ το είχε βγά­λει στην αγο­ρά και είχαν πέσει οι προ­σφο­ρές. Για­τί άραγε;

Μήπως για­τί ένα κρα­τι­κό λιμά­νι σε αντί­θε­ση με ένα λιμά­νι ιδιο­κτη­σί­ας ενός μονο­πω­λί­ου, υπη­ρε­τεί καλύ­τε­ρα αυτούς τους σχε­δια­σμούς, όπως η Σού­δα δηλαδή;

Μήπως επει­δή έτσι απαί­τη­σαν και θέλη­σαν οι Αμε­ρι­κά­νοι που σου λέει, πού να μπλέ­κου­με τώρα με ιδιώ­τες; Η δου­λειά μας γίνε­ται πολύ καλά όπως στη Σού­δα, έτσι. Μπά­στε σκύ­λοι και αλέ­στε έχουν γίνει τα λιμά­νια της Ελλά­δας. Αρκεί οι σκύ­λοι αυτοί να φορούν αμε­ρι­κα­νο­να­τοϊ­κή στολή!

Αντί­στοι­χα και το αερο­δρό­μιο της Καλα­μά­τας, το οποίο ως διε­θνές κέντρο εκπαί­δευ­σης πιλό­των από ισραη­λι­νή εται­ρεία, εμπλέ­κει ακό­μα περισ­σό­τε­ρο τη χώρα μας, το λαό μας, στους επι­κίν­δυ­νους ιμπε­ρια­λι­στι­κούς αντα­γω­νι­σμούς» πρόσθεσε.

Ανα­φέρ­θη­κε στην «επι­δεί­νω­ση στις ελλη­νο­τουρ­κι­κές σχέ­σεις, με την επι­θε­τι­κό­τη­τα της αστι­κής τάξης της Τουρ­κί­ας να κλι­μα­κώ­νε­ται. Με τις πλά­τες φυσι­κά των ΗΠΑ, που χάριν της ΝΑΤΟϊ­κής συνο­χής στην Αν. Μεσό­γειο, σπρώ­χνουν την Ελλά­δα σε επι­κίν­δυ­νες διευ­θε­τή­σεις και συμ­βι­βα­σμούς σε βάρος κυριαρ­χι­κών δικαιω­μά­των της χώρας, τους οποί­ους μπο­ρεί να φέρει πιο κοντά ακό­μα και ένα θερ­μό επει­σό­διο ή μια πολε­μι­κή εμπλοκή».

Είπε ότι τα κυριαρ­χι­κά δικαιώ­μα­τα της Ελλά­δας σε καμιά περί­πτω­ση δεν δια­σφα­λί­ζο­νται, με το να παρα­δί­δο­νται τα κοι­τά­σμα­τα υδρο­γο­ναν­θρά­κων σε ενερ­γεια­κούς κολοσ­σούς, τύπου ExxonMobil. Πολύ περισ­σό­τε­ρο που η παρά­δο­ση αυτή, στε­ρεί απ’ τον ελλη­νι­κό λαό αυτόν το πολύ­τι­μο ορυ­κτό πλού­το της χώρας.

Όλοι κατα­λα­βαί­νουν πως οι ενερ­γεια­κοί όμι­λοι θα αξιο­ποι­ή­σουν τα κοι­τά­σμα­τα για τα δικά τους κέρ­δη και όχι για τις ανά­γκες του λαού σε φθη­νή ενέρ­γεια, ενώ την ίδια στιγ­μή συμ­με­τέ­χουν στους οξύ­τα­τους αντα­γω­νι­σμούς και τα παζά­ρια για τις πηγές και τους δρό­μους μετα­φο­ράς της ενέρ­γειας στην Ανα­το­λι­κή Μεσόγειο».

Ο Δ. Κου­τσού­μπας ανα­φέρ­θη­κε στα σύν­νε­φα μιας νέας καπι­τα­λι­στι­κής κρί­σης στην ΕΕ που πυκνώ­νουν και τόνι­σε ότι «η φτώ­χεια, η ακρί­βεια, ο πόλε­μος που ζουν όλοι οι λαοί μαζί με την κατα­στο­λή, τις υπο­κλο­πές, τη δια­φθο­ρά, είναι τα απο­τε­λέ­σμα­τα της πολι­τι­κής που ακο­λου­θούν όλες οι μέχρι σήμε­ρα κυβερ­νή­σεις, ότι πρό­ση­μο κι αν έχουν. Είναι οι συνέ­πειες, τα αδιέ­ξο­δα ενός συστή­μα­τος που δεν παίρ­νει από γιατροσόφια».

Ανα­φέρ­θη­κε στις δυσκο­λί­ες των κυβερ­νή­σε­ων να αντι­με­τω­πί­σουν τα αδιέ­ξο­δα και υπο­γράμ­μι­σε ότι «μπο­ρεί να δημιουρ­γη­θούν δυνα­τό­τη­τες κλο­νι­σμού της εξου­σί­ας τους. Αρκεί οι λαοί να εμπι­στευ­θούν τη δύνα­μή τους, να αξιο­ποι­ή­σουν προς όφε­λός τους αυτές τις δυσκο­λί­ες και όχι να βάλουν πλά­τη για να πάρει το βάρ­βα­ρο σύστη­μα μια ακό­μη ανά­σα, όπως συνέ­βη πολ­λές φορές στο παρελθόν».

«Το ίδιο μπο­ρεί να κάνει και ο δικός μας λαός απο­σύ­ρο­ντας τη στή­ρι­ξη από τα κόμ­μα­τα του κατε­στη­μέ­νου, τη ΝΔ, τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ, που μπο­ρεί να τους βλέ­πε­τε στα κανά­λια τώρα δήθεν να φαγώ­νο­νται μετα­ξύ τους, αλλά είναι πάντα δια­θέ­σι­μοι να γίνουν σανί­δα σωτη­ρί­ας για το σύστη­μα και την εξου­σία του, ακό­μα και να συμπρά­ξουν κάτω από την ίδια κυβερ­νη­τι­κή στέ­γη σε αντι­λαϊ­κές κυβερ­νή­σεις συνερ­γα­σί­ας» τόνισε.

Είπε και εξή­γη­σε ότι αυτά που ενώ­νουν αυτά τα κόμ­μα­τα είναι πιο σημα­ντι­κά από αυτά που τα χωρί­ζουν και σημεί­ω­σε ότι «γι αυτό ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ και από κοντά και το ΠΑΣΟΚ, ψηφί­ζουν από κοι­νού όλα τα σημα­ντι­κά, τα κρί­σι­μα για τα συμ­φέ­ρο­ντα του κεφα­λαί­ου και των ιμπε­ρια­λι­στών συμ­μά­χων του, νομοσχέδια».

Υπεν­θύ­μι­σε ότι «σε όλες τις δύσκο­λες φάσεις για την κυβέρ­νη­ση της ΝΔ, ο ΣΥΡΙΖΑ της άπλω­σε χέρι βοηθείας».

«Στη δύσκο­λη φάση της παν­δη­μί­ας και της κατάρ­ρευ­σης του δημό­σιου συστή­μα­τος υγεί­ας ο ΣΥΡΙΖΑ πρό­τει­νε κοι­νής απο­δο­χής υπουρ­γό υγείας.

Τώρα που η κυβέρ­νη­ση της ΝΔ και ο Μητσο­τά­κης είναι στρι­μωγ­μέ­νος με το σκάν­δα­λο των υπο­κλο­πών και των παρα­κο­λου­θή­σε­ων, ο ΣΥΡΙΖΑ προ­τεί­νει μέχρι και Υπουρ­γό Προ­στα­σί­ας του Πολί­τη κοι­νής απο­δο­χής. Έτσι που το πάει, σε λίγο θα προ­τεί­νει ανοι­χτά και κυβέρ­νη­ση κοι­νής απο­δο­χής, χωρίς τον Μητσο­τά­κη βέβαια, αλλά με άλλον της επά­ρα­της — κατά τα άλλα — δεξιάς» πρόσθεσε.

«Μόνο το ΚΚΕ μπο­ρεί να ηγη­θεί της μεγά­λης λαϊ­κής αντε­πί­θε­σης, και έχει πρό­τα­ση δια­κυ­βέρ­νη­σης της χώρας με την εργα­τι­κή τάξη, το λαό στην εξου­σία, όπου θα απαλ­λα­γεί επι­τέ­λους από τους κάθε λογής καρε­κλο­κέ­νταυ­ρους που του κάθο­νται στο σβέρ­κο όλα αυτά τα χρό­νια» είπε καλώ­ντας σε συμπό­ρευ­ση με το ΚΚΕ.

«Αντί­πα­λο δέος στο σκο­τά­δι, στη συντή­ρη­ση, τη σαπί­λα, τη βαρ­βα­ρό­τη­τα δεν είναι τα κόμ­μα­τα του κατε­στη­μέ­νου. Αντί­πα­λο δέος και ελπί­δα είναι το ΚΚΕ, η αντι­κα­πι­τα­λι­στι­κή αντι­μο­νο­πω­λια­κή κοι­νω­νι­κή συμ­μα­χία, το κίνη­μά τους, ο ίδιος δηλα­δή ο λαός.

Το ΚΚΕ κου­βα­λά­ει στις πλά­τες του μία ηρω­ι­κή ιστο­ρία και πεί­ρα, την ιστο­ρία των αλύ­γι­στων της ταξι­κής πάλης από την οποία βγά­ζει συμπε­ρά­σμα­τα, γίνε­ται πιο ικα­νό, προ­χω­ρά μπρο­στά. Για­τί μόνο το ΚΚΕ μπο­ρεί να εμπνεύ­σει τα πιο όμορ­φα, τα πιο μεγά­λα ιδα­νι­κά, αυτά του αγώ­να για το μεγά­λο, το ωραίο, το συγκλο­νι­στι­κό, το σοσια­λι­σμό!» κατέ­λη­ξε στην ομι­λία του ο Δ. Κουτσούμπας.

«Ναι, αλλά ο Στά­λιν…», του Νίκου Μόττα

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο