Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Δ. Κουτσούμπας: Προϋπολογισμός ταξικός και αντιλαϊκός, τον καταψηφίζουμε

Ο προ­ϋ­πο­λο­γι­σμός που κατέ­θε­σε η κυβέρ­νη­ση εκφρά­ζει τα συμ­φέ­ρο­ντα του μεγά­λου κεφα­λαί­ου σε βάρος των σύγ­χρο­νων ανα­γκών του λαού μας. Είναι άδι­κος, ταξι­κός, αντι­λαϊ­κός γι’ αυτό και τον κατα­ψη­φί­ζου­με» τόνι­σε ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημή­τρης Κου­τσού­μπας, στη σημε­ρι­νή του, Κυρια­κή 17 Δεκεμ­βρί­ου, ομι­λία στη Βου­λή επί του Κρα­τι­κού Προ­ϋ­πο­λο­γι­σμού 2024.

Όπως σημεί­ω­σε «από όλες τις τοπο­θε­τή­σεις αυτές τις μέρες συζή­τη­σης του κρα­τι­κού προ­ϋ­πο­λο­γι­σμού, ανα­δει­κνύ­ο­νται πολύ καθα­ρά οι δύο πολι­τι­κές γραμ­μές που υπάρ­χουν και συγκρού­ο­νται για όλα τα μεγά­λα ζητή­μα­τα» και το ίδιο συμ­βαί­νει και με το μεγα­λύ­τε­ρο πρό­βλη­μα που απα­σχο­λεί εργα­ζό­με­νους και λαό και είναι εκεί­νο της ακρίβειας.

Είπε ότι «η πρώ­τη γραμ­μή, η γραμ­μή όλων σας, απο­συν­δέ­ει το πρό­βλη­μα από τις αιτί­ες του και το απο­δί­δει σε μια παρέκ­κλι­ση από την καπι­τα­λι­στι­κή κανο­νι­κό­τη­τα» προ­σθέ­το­ντας ότι «απλώς, έχε­τε κάποιες παραλ­λα­γές μετα­ξύ σας ως προς το ποια ακρι­βώς είναι αυτή η παρέκ­κλι­ση. Εδώ εμφα­νί­ζε­στε να δια­φω­νεί­τε, για­τί στην κανο­νι­κό­τη­τα συμ­φω­νεί­τε απόλυτα».

Τόνι­σε και εξή­γη­σε λεπτο­με­ρώς ότι όλα όσα επι­κα­λεί­ται ως αιτί­ες της ακρί­βειας η κυβέρ­νη­ση της ΝΔ «βρί­σκο­νται στο DNA του καπι­τα­λι­στι­κού συστή­μα­τος», ενώ σε άλλο σημείο της ομι­λί­ας του επι­σή­μα­νε ότι η κυβέρ­νη­ση της ΝΔ συν­δια­μορ­φώ­νει και συμ­με­τέ­χει με την πολι­τι­κή της, σε όλα τα πεδία, τις αιτί­ες της ακρί­βειας τις οποί­ες «παρου­σιά­ζει ως “εισα­γό­με­νες”».

Φέρο­ντας ως παρά­δειγ­μα την ακρί­βεια στο ρεύ­μα είπε ότι «όσο παρα­μέ­νουν άθι­κτες οι πραγ­μα­τι­κές αιτί­ες που δημιουρ­γούν την ακρί­βεια στο ρεύ­μα, δηλα­δή η “απε­λευ­θέ­ρω­ση” της αγο­ράς ενέρ­γειας, η μετα­τρο­πή σε χρη­μα­τι­στη­ρια­κό εμπό­ρευ­μα και η δήθεν “πρά­σι­νη μετά­βα­ση”, το πρό­βλη­μα δεν πρό­κει­ται να αντιμετωπιστεί».

Είπε, μετα­ξύ άλλων, ότι η «κοσμο­γο­νία της επε­κτα­τι­κής δημο­σιο­νο­μι­κής πολι­τι­κής και του Ταμεί­ου Ανά­καμ­ψης οδη­γεί με μαθη­μα­τι­κή ακρί­βεια σε άνο­δο του πλη­θω­ρι­σμού, αφού αυξά­νει τη μάζα του χρή­μα­τος που κυκλο­φο­ρεί, πιο γρή­γο­ρα από ότι αυξά­νε­ται η μάζα των εμπορευμάτων».

«Φτά­νει, λοι­πόν, αυτή η κοροϊ­δία με τα εισα­γό­με­να! Ήρθε η ώρα να ανα­λά­βε­τε τις ευθύ­νες σας για την πολι­τι­κή που ασπά­ζε­στε και υλο­ποιεί­τε» είπε απευ­θυ­νό­με­νος στην κυβέρνηση.

Ανα­φε­ρό­με­νος στους «μνη­στή­ρες της αμαρ­τω­λής σοσιαλ­δη­μο­κρα­τί­ας, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, “Νέα Αρι­στε­ρά” είπε ότι για όλα δίνουν πραγ­μα­τι­κή μάχη για να πεί­σουν, ότι δήθεν στις άλλες χώρες της ΕΕ όλα είναι ειδυλ­λια­κά, κι ότι τα πάντα εδώ, είναι μια ελλη­νι­κή ιδιαι­τε­ρό­τη­τα και παρέκ­κλι­ση. Ό,τι όχι μόνο δεν ευθύ­νε­ται για αυτά και η πολι­τι­κή της ΕΕ που υλο­ποιεί η κυβέρ­νη­ση της ΝΔ, αλλά, αντί­θε­τα, η ΕΕ είναι αυτή που προ­σπα­θεί τάχα να βάλει την χώρα στον ίσιο δρό­μο, αλλά η κυβέρ­νη­ση δεν την ακούει».

«Εσείς, της αμαρ­τω­λής σοσιαλ­δη­μο­κρα­τί­ας, μάς παρου­σιά­ζε­τε μόνο τους δεί­κτες, στους οποί­ους η Ελλά­δα είναι χαμη­λά ή στον πάτο της ΕΕ και απ’ την άλλη, η κυβέρ­νη­ση της ΝΔ μάς παρου­σιά­ζει μόνο τους δεί­κτες που είναι πάνω από τον μέσο όρο. Εν τω μετα­ξύ, ό,τι και να λένε οι δεί­κτες, οι εργα­ζό­με­νοι βασα­νί­ζο­νται και στην Ελλά­δα και στις υπό­λοι­πες χώρες της Ευρώ­πης» πρόσθεσε.

«Κάτι παρα­πά­νω θα ξέρουν από εσάς, κύριοι του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΡΙΖΑ, τα εκα­τομ­μύ­ρια των εργα­ζο­μέ­νων που πήραν μέρος τα τελευ­ταία χρό­νια στις μεγα­λύ­τε­ρες απερ­για­κές συγκε­ντρώ­σεις των τελευ­ταί­ων δεκα­ε­τιών» είπε, τονί­ζο­ντας ότι «το ζητού­με­νο είναι οι αγώ­νες να συνε­χι­στούν, να μην κοπά­σουν αλλά να κλι­μα­κω­θούν, να βαθύ­νει το περιε­χό­με­νό τους και όχι να γίνουν όχη­μα για κυβερ­νη­τι­κές εναλ­λα­γές ίδιας περί­που κοπής».

Επι­ση­μαί­νο­ντας ότι είναι νόμος του καπι­τα­λι­σμού πως οι χώρες δεν έχουν το ίδιο επί­πε­δο ανά­πτυ­ξης και παρα­γω­γι­κό­τη­τας, ούτε τα ίδια μεγέ­θη στις αγο­ρές τους» σημεί­ω­σε ότι «σε πολ­λούς από τους ελλη­νι­κούς δεί­κτες σε σχέ­ση με αυτούς άλλων χωρών, αντα­να­κλώ­νται και οι βαριές συνέ­πειες από τα δέκα χρό­νια βάρ­βα­ρης μνη­μο­νια­κής πολι­τι­κής που υπη­ρε­τή­σα­τε εναλ­λάξ ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ».

Ανα­φέρ­θη­κε στη συνέ­πεια σε δεί­κτες που δεί­χνουν τις βαριές συνέ­πεις για το λαό, όπως η αδυ­να­μία πραγ­μα­το­ποί­η­σης ανα­γκαί­ων ιατρι­κών εξε­τά­σε­ων, η κατά­στα­ση των δημο­σί­ων νοσο­κο­μεί­ων και της Παιδείας.

Ο Δ. Κου­τσού­μπας είπε ότι ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ ως κυβερ­νή­σεις «υλο­ποί­η­σαν ως κατεύ­θυν­ση αυτά που υλο­ποιεί σήμε­ρα η ΝΔ, ενώ ως αντι­πο­λί­τευ­ση στήριξαν».

Μιλώ­ντας πάντα για την ακρί­βεια ανα­φέρ­θη­κε στους χαμη­λούς μισθούς που δια­μόρ­φω­σαν όλες οι κυβερ­νή­σεις, τους φόρους — στους οποί­ους ανα­φέρ­θη­κε με στοι­χεία — που «ροκα­νί­ζουν το δια­θέ­σι­μο λαϊ­κό εισό­δη­μα, ενώ πολ­λοί από αυτούς ενσω­μα­τώ­νο­νται και στις τιμές.

Πρό­σθε­σε ότι με το «έκτρω­μα» που ψήφι­σε η κυβέρ­νη­ση της ΝΔ προ δεκαη­μέ­ρου, «η στό­χευ­ση δεν είναι η φορο­δια­φυ­γή, αλλά το κλεί­σι­μο των μικρών ελευ­θέ­ρων επαγ­γελ­μα­τιών και επιστημόνων».

Είπε, χαρα­κτη­ρι­στι­κά, ότι «λεφτό­δε­ντρα υπάρ­χουν» για τους «μεγά­λους επεν­δυ­τές-καρ­χα­ρί­ες, εφο­πλι­στές, τρά­πε­ζες, εισηγ­μέ­νες εται­ρεί­ες στο Χρηματιστήριο».

Μιλώ­ντας για τις τιμές των προ­ϊ­ό­ντων, είπε ότι η κυβέρ­νη­ση «κάνει τα πάντα για να προ­χω­ρά η κυριαρ­χία των μονο­πω­λί­ων στην αγο­ρά, το οποίο ανε­βά­ζει τις τιμές».

Τόνι­σε ότι η ακρί­βεια μπο­ρεί να αντι­με­τω­πι­στεί με τις προ­τά­σεις του ΚΚΕ «για επα­να­φο­ρά των Συλ­λο­γι­κών Συμ­βά­σε­ων Εργα­σί­ας, για αφο­ρο­λό­γη­το στα 12.000 ευρώ προ­σαυ­ξη­μέ­νο για κάθε παι­δί, για κατάρ­γη­ση των ειδι­κών φόρων κατα­νά­λω­σης σε ρεύ­μα και καύ­σι­μα, για κατάρ­γη­ση του χρη­μα­τι­στη­ρί­ου ενέρ­γειας και πλα­φόν στην τιμή του ρεύματος».

Ο Δ. Κου­τσού­μπας είπε ότι η επί­δρα­ση των οικο­νο­μι­κών εξε­λί­ξε­ων στη ζωή του λαού δεν είναι ανε­ξάρ­τη­τη από τις εξε­λί­ξεις στην εξω­τε­ρι­κή πολιτική.

Είπε ότι το ΚΚΕ «δεν υιο­θε­τεί το κλί­μα εφη­συ­χα­σμού που καλ­λιερ­γεί στον ελλη­νι­κό λαό η κυβέρ­νη­ση» και «επι­μέ­νει ότι η απο­κα­λού­με­νη “επα­νεκ­κί­νη­ση” των ελλη­νο­τουρ­κι­κών σχέ­σε­ων, πραγ­μα­το­ποιεί­ται πάνω στο πολύ επι­κίν­δυ­νο πλαί­σιο που δια­μορ­φώ­νουν οι ΝΑΤΟϊ­κοί σχε­δια­σμοί για οδυ­νη­ρές διευ­θε­τή­σεις στο Αιγαίο και την Ανα­το­λι­κή Μεσό­γειο που συνε­πά­γο­νται σοβα­ρούς κιν­δύ­νους για την κυριαρ­χία, για τα κυριαρ­χι­κά δικαιώ­μα­τα της χώρας, στο πλαί­σιο ενός οδυ­νη­ρού συμ­βι­βα­σμού και του “καζάν — καζάν”, της μοι­ρα­σιάς στα δύο, που προ­βάλ­λει το τουρ­κι­κό κράτος».

«Αυτά λέμε καθα­ρά στον ελλη­νι­κό λαό, δεν έχουν καμία σχέ­ση με τα συμ­φέ­ρο­ντα των λαών των δύο χωρών, υπη­ρε­τούν πάνω απ’ όλα τα συμ­φέ­ρο­ντα των ελλη­νι­κών και των τουρ­κι­κών επι­χει­ρη­μα­τι­κών ομί­λων» τόνισε.

Υπο­γράμ­μι­σε, μετα­ξύ άλλων, ότι «το ΚΚΕ αντι­τί­θε­ται σε κάθε είδους υπο­χώ­ρη­ση στην κυριαρ­χία και τα κυριαρ­χι­κά δικαιώ­μα­τα, στην αλλα­γή Διε­θνών Συν­θη­κών που καθο­ρί­ζουν τα σύνο­ρα και εργά­ζε­ται για την ανά­πτυ­ξη της κοι­νής πάλης των λαών της Ελλά­δας, της Τουρ­κί­ας, της Κύπρου και των άλλων λαών της περιο­χής, για τα δικά τους συμ­φέ­ρο­ντα. Από αυτήν την άπο­ψη, κανείς δεν μπο­ρεί να εφη­συ­χά­ζει, το αντί­θε­το ο λαός μας επι­βάλ­λε­ται και να ανη­συ­χεί και να επαγρυπνά».

Ο Δ. Κου­τσού­μπας είπε ότι η πορεία υλο­ποί­η­σης του προ­ϋ­πο­λο­γι­σμού «είναι υπό αίρε­ση. Όχι μόνο διό­τι και η χρο­νιά που έρχε­ται εγκυ­μο­νεί ραγδαί­ες εξε­λί­ξεις, τόσο στην οικο­νο­μία, όσο και στις διε­θνείς σχέ­σεις. Αλλά πάνω από όλα, για­τί όσο συσ­σω­ρεύ­ο­νται τα προ­βλή­μα­τα, όσο συσ­σω­ρεύ­ε­ται η οργή, όσο περισ­σό­τε­ρο εμφα­τι­κή γίνε­ται η ανα­ντι­στοι­χία των όρων ζωής του λαού με τις ίδιες τις δυνα­τό­τη­τες της επο­χής, τόσο πιο δύσκο­λο θα είναι για εσάς να τον χει­ρα­γω­γεί­τε, να απο­σπά­τε τη συναί­νε­σή του για μεγά­λα χρο­νι­κά διαστήματα».

«Και μην αυτα­πα­τά­στε ότι παί­ζε­τε χωρίς αντί­πα­λο. ‘Αλλω­στε πραγ­μα­τι­κός, στρα­τη­γι­κός αντί­πα­λος των κυβερ­νή­σε­ων, ποτέ μέχρι τώρα δεν υπήρ­ξε κάποια ονο­μα­ζό­με­νη αξιω­μα­τι­κή αντι­πο­λί­τευ­ση. Πραγ­μα­τι­κός αντί­πα­λός σας είναι όλοι εκεί­νοι οι εργα­ζό­με­νοι, οι βιο­πα­λαι­στές, οι συντα­ξιού­χοι, οι νέοι και οι νέες, που απο­τε­λούν ήδη τα ρυά­κια αντί­στα­σης, τα οποία δεν θέλουν πολύ για να συνε­νω­θούν και να γίνουν ορμη­τι­κό ποτά­μι, που θα σαρώ­σει όλα αυτά που μας κρα­τά­νε πίσω.

Εμείς δεσμευό­μα­στε ότι θα αφιε­ρώ­σου­με όλες μας τις δυνά­μεις και όσες ακό­μα περισ­σό­τε­ρες μας δώσει ο ελλη­νι­κός λαός το επό­με­νο διά­στη­μα, τα επό­με­να χρό­νια σε αυτόν ακρι­βώς τον σκο­πό» υπο­γράμ­μι­σε, κατα­λή­γο­ντας στην ομι­λία του, ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

 

ΙΔΕΕΣ και «ΣΤΡΑΤΗΓΟΙ» που άλλα­ξαν το ποδό­σφαι­ρο – Γιάν­νης Γεωργάκης

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο