Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Δ. Κουτσούμπας: Το ΚΚΕ σάλπισε την Αντίσταση, όταν τα αστικά κόμματα καλούσαν το λαό σε υποταγή

Ο γ.γ. της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημή­τρης Κου­τσού­μπας στον χαι­ρε­τι­σμό του σήμε­ρα στο 15ο Συνέ­δριο της ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ τόνι­σε ότι η ΚΕ του ΚΚΕ «εκφρά­ζει για μια ακό­μη αφο­ρά, το σεβα­σμό της για τις θυσί­ες και την χωρίς τέλος ανι­διο­τε­λή προ­σφο­ρά των αγω­νι­στών της ΕΑΜι­κής Αντί­στα­σης, των μαχη­τών και μαχη­τριών του θρυ­λι­κού ΕΛΑΣ και των άλλων ΕΑΜι­κών οργα­νώ­σε­ων, της ΕΠΟΝ, του ΕΛΑΝ, της ΟΠΛΑ, της Εθνι­κής Αλλη­λεγ­γύ­ης, καθώς και των αγω­νι­στών του Δημο­κρα­τι­κού Στρα­τού Ελλά­δας, που έδω­σαν σκλη­ρές μάχες σε ιδιαί­τε­ρα δύσκο­λες συνθήκες».

Ανέ­φε­ρε ότι το Συνέ­δριό διε­ξά­γε­ται σε μια περί­ο­δο που η κυβέρ­νη­ση της ΝΔ συνε­χί­ζει με εντα­τι­κούς ρυθ­μούς την αντι­λαϊ­κή πολιτική.

Επι­σή­μα­νε ότι η περί­ο­δος που δια­νύ­ου­με χαρα­κτη­ρί­ζε­ται από την έξο­δο από τη βαθιά οικο­νο­μι­κή καπι­τα­λι­στι­κή κρί­ση και μια αδύ­να­τη και επι­σφα­λή οικο­νο­μι­κή ανά­καμ­ψη, ενώ παρό­τι το καπι­τα­λι­στι­κό σύστη­μα «πήρε μια ανά­σα με την κυβερ­νη­τι­κή δια­χεί­ρι­ση ΣΥΡΙΖΑ» τα προ­βλή­μα­τα «είναι μπρο­στά και οι προ­ο­πτι­κές ανά­πτυ­ξης δεν είναι τόσο ρόδι­νες όσο προ­σπα­θεί η ΝΔ να τις παρουσιάσει».

«Η στρα­τη­γι­κή κατεύ­θυν­ση της κυβέρ­νη­σης και των καπι­τα­λι­στών, με τις ενώ­σεις τους και τις ιμπε­ρια­λι­στι­κές συμ­μα­χί­ες τους είναι: Η πιο βαθιά πρόσ­δε­ση στον αμε­ρι­κα­νο­ΝΑ­ΤΟι­κό σχε­δια­σμό, όπως φαί­νε­ται και με τη «Συμ­φω­νία Αμοι­βαί­ας Αμυ­ντι­κής Συνερ­γα­σί­ας» με τις ΗΠΑ και ταυ­τό­χρο­να η εξα­σφά­λι­ση της μέγι­στης κερ­δο­φο­ρί­ας για τις ανά­γκες μιας καπι­τα­λι­στι­κής ανά­πτυ­ξης που θα ξεζου­μί­ζει μόνο το λαό και θα εντεί­νει την εκμε­τάλ­λευ­σης της εργα­τι­κής τάξης» τόνισε.

Πρό­σθε­σε ότι η είτε η «δίκαιη ανά­πτυ­ξη» του ΣΥΡΙΖΑ, είτε η «βιώ­σι­μη ανά­πτυ­ξη» της ΝΔ «είναι ανά­πτυ­ξη για το κεφά­λαιο που προ­ϋ­πο­θέ­τει το τσά­κι­σμα των εργα­σια­κών, λαϊ­κών δικαιωμάτων».

Επι­ση­μαί­νο­ντας ότι η κατά­στα­ση «εξα­κο­λου­θεί να καθο­ρί­ζε­ται και να σημα­το­δο­τεί­ται από τις αντε­πα­να­στα­τι­κές ανα­τρο­πές» και ότι «ιδιαί­τε­ρα, σε συν­θή­κες οικο­νο­μι­κών κρί­σε­ων, φου­ντώ­νουν ανορ­θο­λο­γι­κές και αντι­δρα­στι­κές θεω­ρί­ες, συντη­ρη­τι­σμός και αυτα­πά­τες, έως και ξανα­βγαί­νουν από το αυγό του φιδιού φασι­στι­κά μορ­φώ­μα­τα και κόμ­μα­τα» ο Δ. Κου­τσού­μπας υπο­γράμ­μι­σε ταυ­τό­χρο­να ότι είναι σημα­ντι­κό δεδο­μέ­νο «η ύπαρ­ξη του ΚΚΕ. Με τον επα­να­στα­τι­κό του χαρα­κτή­ρα, με επιρ­ροή στο κίνη­μα και τις λαϊ­κές μάζες, με κύρος στο διε­θνές κίνημα».

«Το ΚΚΕ είναι περή­φα­νο για­τί στην υπε­ρε­κα­το­ντά­χρο­νη ηρω­ι­κή ιστο­ρι­κή του δια­δρο­μή, ξεχω­ρί­ζει η πρω­το­πό­ρα δρά­ση του

- για τη λαϊ­κή απε­λευ­θε­ρω­τι­κή πάλη στην περί­ο­δο της κατο­χής και την απε­λευ­θέ­ρω­ση του λαού μας από το ναζισμό,

- η πάλη του στην ταξι­κή ανα­μέ­τρη­ση του Δεκέμ­βρη του 1944,

- η τρί­χρο­νη επο­ποι­ία του Δημο­κρα­τι­κού Στρα­τού Ελλάδας.

Το Κόμ­μα, είναι περή­φα­νο για­τί στην έναρ­ξη του Β’ Παγκό­σμιου ιμπε­ρια­λι­στι­κού Πολέ­μου και τη συμ­με­το­χή της Ελλά­δας σ’ αυτόν, με την έναρ­ξη του ιτα­λο­ελ­λη­νι­κού πολέ­μου (28 Οκτώ­βρη 1940), αν και βαριά χτυ­πη­μέ­νο από τη μετα­ξι­κή δικτα­το­ρία, σάλ­πι­σε την Αντί­στα­ση, όταν τα αστι­κά κόμ­μα­τα καλού­σαν το λαό σε υπο­τα­γή για­τί τάχα ο εχθρός ήταν ανίκητος.

Το Κόμ­μα μας έδω­σε κατεύ­θυν­ση στην πάλη του λαού ενά­ντια στην ξένη εισβο­λή, με τα τρία γράμ­μα­τα του Ν. Ζαχα­ριά­δη» υπογράμμισε.

Ανέ­φε­ρε, μετα­ξύ άλλων ότι «ο ΔΣΕ, είναι η πιο τρα­νή από­δει­ξη ότι οι κοι­νω­νι­κές αντι­θέ­σεις δεν χωρά­νε στα ιδε­ο­λο­γή­μα­τα της λεγό­με­νης «εθνι­κής ομο­ψυ­χί­ας» και της κατάρ­γη­σης των ταξι­κών δια­χω­ρι­στι­κών γραμμών».

Σημεί­ω­σε την προ­σπά­θεια αμαύ­ρω­σης από τα αστι­κά επι­τε­λεία της δεκα­ε­τί­ας 1940–1949, καθώς, όπως εξή­γη­σε μετα­ξύ άλλων επει­δή ο καπι­τα­λι­σμός δεν μπο­ρεί να ικα­νο­ποι­ή­σει τις σύγ­χρο­νες λαϊ­κές ανά­γκες, επι­διώ­κουν «να έχει «σβή­σει από το χάρ­τη» κάθε φωνή αμφι­σβή­τη­σης του εκμε­ταλ­λευ­τι­κού συστή­μα­τος ή ακό­μη και αν υπάρ­χει να είναι ακίν­δυ­νη για την αστι­κή εξουσία».

Μιλώ­ντας για τους «ιμπε­ρια­λι­στι­κούς αντα­γω­νι­σμούς» που οξύ­νο­νται στην ευρύ­τε­ρη περιο­χή τόνι­σε ότι η Ελλά­δα, με ευθύ­νη των κυβερ­νή­σε­ων ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ, μετα­τρέ­πε­ται σε ορμη­τή­ριο ιμπε­ρια­λι­στι­κής πολε­μι­κής δράσης.

Προει­δο­ποί­η­σε ότι το σφι­χτα­γκά­λια­σμα με τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ, όπως και η συμ­με­το­χή στην ΕΕ, δεν απο­τε­λούν εγγύ­η­ση στα­θε­ρό­τη­τας, ούτε ασπί­δα προ­στα­σί­ας και ασφά­λειας των κυριαρ­χι­κών μας δικαιω­μά­των, προ­στα­σί­ας του λαού μας.

«Καμιά εμπι­στο­σύ­νη, εδώ και τώρα οργά­νω­ση της πάλης, για να κλεί­σουν οι βάσεις, να γυρί­σει στην Ελλά­δα ο ελλη­νι­κός στρα­τός που βρί­σκε­ται έξω από τα σύνο­ρα, απο­δέ­σμευ­ση από το ΝΑΤΟ και την ΕΕ» τόνισε.

Κάλε­σε σε ισχυ­ρο­ποί­η­ση της δρά­σης στις οικο­γέ­νειες των αντι­στα­σια­κών, των μαχη­τών του ΔΣΕ και των πολι­τι­κών προ­σφύ­γων, «προ­κει­μέ­νου να συμ­βάλ­λου­με στη συσπεί­ρω­ση και συμπό­ρευ­σή τους με το ΚΚΕ».

Σημεί­ω­σε την ανά­γκη απε­γκλω­βι­σμού των οικο­γε­νειών των αντι­στα­σια­κών, των μαχη­τών του ΔΣΕ, των πολι­τι­κών προ­σφύ­γων από την πολι­τι­κή των «ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ και των οπορ­του­νι­στι­κών δυνά­μεις ΛΑΕ — ΑΝΤΑΡΣΥΑ κλπ,».

«Τους αγώ­νες της Αντί­στα­σης και του ΔΣΕ, τους αγώ­νες του λαού μας, δεν τους χαρί­ζου­με σε κανέ­ναν, πολύ περισ­σό­τε­ρο στο ΣΥΡΙΖΑ που παίρ­νει τα εύση­μα από το ΝΑΤΟ, τις ΗΠΑ, την ΕΕ, αφού πρώ­τα τους «ξέπλυ­νε» ως δολο­φό­νους λαών» τόνισε.

Ο γ.γ. της ΚΕ του ΚΚΕ είπε ότι «συνε­χί­ζου­με μαζί, με κάθε ευκαι­ρία και με κάθε τρό­πο, για τη διεκ­δί­κη­ση των Γερ­μα­νι­κών απο­ζη­μιώ­σε­ων, ώστε να γίνει υπό­θε­ση του λαϊ­κού κινήματος».

«Είμα­στε σίγου­ροι ότι οι εργα­σί­ες του Συνε­δρί­ου σας, οι απο­φά­σεις του, θα συμ­βάλ­λουν ώστε να ανέ­βει πολ­λά σκα­λιά πιο ψηλά το μπόι μας.

Στην ακού­ρα­στη δρά­ση για να ευο­δω­θούν οι στό­χοι του Συνε­δρί­ου σας και για να δυνα­μώ­σου­με το ΚΚΕ. Για να κάνει την αντε­πί­θε­ση, στην πάλη για την εργα­τι­κή εξου­σία, τον σοσια­λι­σμό — κομ­μου­νι­σμό» κατέ­λη­ξε στο χαι­ρε­τι­σμό του ο Δ. Κουτσούμπας.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο