Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Δ. Κουτσούμπας: Το πραγματικό δίλημμα είναι «τα κέρδη τους ή οι ζωές μας» σε Ελλάδα, Γαλλία και όλο τον κόσμο

Την αλληλεγγύη των Ελλήνων κομμουνιστών και της εργατικής τάξης μετέφερε στη συγκλονιστική απεργιακή συγκέντρωση της Πέμπτης ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δ. Κουτσούμπας, που έγινε δεκτός με ενθουσιασμό

Στο Παρί­σι βρέ­θη­κε την Πέμ­πτη 23 Μάρ­τη, μέρα πανε­θνι­κής απερ­γί­ας και δια­δη­λώ­σε­ων στη Γαλ­λία, ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημή­τρης Κου­τσού­μπας, όπου και συμ­με­τεί­χε στις μεγά­λες απερ­για­κές κινη­το­ποι­ή­σεις των γαλ­λι­κών συν­δι­κά­των ενά­ντια στα μέτρα για το Ασφα­λι­στι­κό και τις συντά­ξεις που προ­ω­θεί η γαλ­λι­κή κυβέρ­νη­ση, ενώ συνα­ντή­θη­κε ακό­μα με Έλλη­νες μετα­νά­στες και Γάλ­λους συνδικαλιστές.

Γαλ­λία: Ο Δ. Κου­τσού­μπας στη μεγά­λη απερ­για­κή συγκέ­ντρω­ση στο Παρί­σι (VIDEO)

Στην αντι­προ­σω­πεία του ΚΚΕ συμ­με­τεί­χαν επί­σης και τα μέλη της Κεντρι­κής Επι­τρο­πής και υπο­ψή­φιοι βου­λευ­τές Χρι­στί­να Πανα­γιω­τα­κο­πού­λου και Γιώρ­γος Πέρ­ρος.

Ο Δημή­τρης Κου­τσού­μπας παρευ­ρέ­θη­κε και χαι­ρέ­τι­σε το πρωί σε απερ­για­κή συγκέ­ντρω­ση σιδη­ρο­δρο­μι­κών στον σταθ­μό του Μον Παρ­νάς, ενώ συμ­με­τεί­χε επί­σης και χαι­ρέ­τι­σε στη μεγά­λη απερ­για­κή συγκέ­ντρω­ση των γαλ­λι­κών συν­δι­κά­των στην πλα­τεία της Βαστί­λης. Αργό­τε­ρα, μίλη­σε σε σύσκε­ψη της Κομ­μα­τι­κής Οργά­νω­σης Γαλ­λί­ας του ΚΚΕ με Ελλη­νες μετα­νά­στες, εργα­ζό­με­νους και φοιτητές.

Μια συγκλονιστική απεργιακή συγκέντρωση

Στην πλημ­μυ­ρι­σμέ­νη από λαό πλα­τεία της Βαστί­λης, ο Δημή­τρης Κου­τσού­μπας έγι­νε δεκτός με χει­ρο­κρο­τή­μα­τα στη συγκέ­ντρω­ση των συν­δι­κά­των της CGT.

Εκεί έκα­νε την εξής δήλω­ση στα Μέσα Ενημέρωσης:

«Η αλλη­λεγ­γύη μας στον αγώ­να του γαλ­λι­κού λαού είναι δεδο­μέ­νη. Είναι κοι­νός ο αγώ­νας σε Ελλά­δα και Γαλ­λία, σε όλη την Ευρώ­πη, ενά­ντια στις αντερ­γα­τι­κές πολι­τι­κές, ενά­ντια στις αντι­λαϊ­κές επι­λο­γές των κυβερ­νή­σε­ων στην Ελλά­δα, στη Γαλ­λία, σε όλη την Ευρω­παϊ­κή Ενω­ση, ενά­ντια στους επι­χει­ρη­μα­τι­κούς ομί­λους, στα μονο­πώ­λια, για να νική­σει τελι­κά ο εργα­ζό­με­νος λαός και να ανοί­ξει τον δρό­μο για το συμ­φέ­ρον το δικό του και όχι για τα συμ­φέ­ρο­ντα και τα κέρ­δη των λίγων. Τα κέρ­δη τους ή οι ζωές μας. Αυτό είναι το πραγ­μα­τι­κό δίλημ­μα στην Ελλά­δα, στη Γαλ­λία, σε όλο τον κόσμο».

Στη συνέ­χεια, απηύ­θυ­νε στα Γαλ­λι­κά χαι­ρε­τι­σμό στη συγκέ­ντρω­ση, μετα­φέ­ρο­ντας την αλλη­λεγ­γύη των Ελλή­νων κομ­μου­νι­στών και της εργα­τι­κής τάξης της Ελλά­δας στον αγώ­να που δίνει η εργα­τι­κή τάξη της Γαλ­λί­ας ενά­ντια στην αντερ­γα­τι­κή συντα­ξιο­δο­τι­κή μεταρ­ρύθ­μι­ση της κυβέρ­νη­σης Μακρόν. «Αυτός ο αγώ­νας σας έχει ήδη γρά­ψει ιστο­ρία», τόνι­σε ο Δημή­τρης Κου­τσού­μπας, ευχό­με­νος καλούς αγώ­νες και νίκη στους εργα­ζό­με­νους της Γαλ­λί­ας, με το χαρα­κτη­ρι­στι­κό «Venceremos!».

Μόλις ολο­κλή­ρω­σε τον χαι­ρε­τι­σμό του ο Δημή­τρης Κου­τσού­μπας, οι Γάλ­λοι συν­δι­κα­λι­στές τού πρό­σφε­ραν ως ανα­μνη­στι­κό ένα μαντή­λι των «Φίλων της Κομ­μού­νας του Παρι­σιού». Στο σημείο βρί­σκο­νταν και Ελλη­νες μετα­νά­στες απερ­γοί, που φώνα­ζαν το σύν­θη­μα «Χωρίς εσέ­να γρα­νά­ζι δεν γυρ­νά, εργά­τη μπο­ρείς χωρίς αφε­ντι­κά», ενώ την ίδια ώρα άρχι­σε από τα μεγά­φω­να της συγκέ­ντρω­σης να ακού­γε­ται η «Διε­θνής», την οποία τρα­γού­δη­σαν μαζί στη γλώσ­σα τους Ελλη­νες και Γάλ­λοι συγκε­ντρω­μέ­νοι.

Παρί­σι: Με συν­θή­μα­τα και χει­ρο­κρο­τή­μα­τα υπο­δέ­χθη­καν τον Δ. Κου­τσού­μπα απερ­γοί στο Μον Παρ­νάς (ΦΩΤΟ-VIDEO)

Ένα μονα­δι­κό στιγ­μιό­τυ­πο, από αυτά που συνα­ντού­σε κανείς όπου γυρ­νού­σε το βλέμ­μα στη συγκλο­νι­στι­κή δια­δή­λω­ση: Σε κάθε δρό­μο που οδη­γού­σε στην πλα­τεία της Βαστί­λης στο Παρί­σι, από νωρίς το μεση­μέ­ρι οι δρό­μοι άρχι­σαν να κλεί­νουν από τους απερ­γούς που έφτα­ναν με προ­συ­γκε­ντρώ­σεις από τους χώρους δου­λειάς τους από κάθε πλευ­ρά. Πλάι τους και μεγά­λες ομά­δες νεο­λαί­ων, μαθη­τών και φοι­τη­τών που έπαιρ­ναν τη θέση τους με πλα­κάτ και συν­θή­μα­τα. Πριν ακό­μα φανεί η μεγά­λη στή­λη της πλα­τεί­ας, ο απερ­για­κός παλ­μός έφτα­νε έντο­να στους δρό­μους. Η προ­σέγ­γι­ση της πλα­τεί­ας γινό­ταν όλο και πιο δύσκο­λη από την πυκνό­τη­τα του λαού που είχε συγκε­ντρω­θεί, σε μια μεγα­λειώ­δη απερ­για­κή συγκέ­ντρω­ση, καθώς όπου γυρ­νού­σε το βλέμ­μα έβλε­πε πανό με συν­θή­μα­τα και εργά­τες με μπλού­ζες και τα δια­κρι­τι­κά των συν­δι­κά­των τους.

Είμαστε η τάξη που παράγει τον πλούτο, που τραβάει μπροστά την κοινωνία!

Νωρί­τε­ρα, την ίδια μέρα, ο Δημή­τρης Κου­τσού­μπας βρέ­θη­κε στον άδειο από τρέ­να, λόγω της απερ­γί­ας, Σιδη­ρο­δρο­μι­κό Σταθ­μό του Μον Παρ­νάς, έναν από τους μεγα­λύ­τε­ρους της Γαλ­λί­ας. Και εκεί οι απερ­γοί σιδη­ρο­δρο­μι­κοί υπο­δέ­χθη­καν θερ­μά τον Δημή­τρη Κου­τσού­μπα, με χει­ρο­κρο­τή­μα­τα και συν­θή­μα­τα, όπως, «Δεν αφή­νου­με τίπο­τα να χαθεί, τα παίρ­νου­με πίσω όλα», και «Ενι­σχύ­ου­με την απερ­γία, μπλο­κά­ρου­με την οικο­νο­μία», αλλά και αγω­νι­στι­κά τρα­γού­δια με στί­χους όπως «Παλέ­ψα­με για να την κατα­κτή­σου­με (την Κοι­νω­νι­κή Ασφά­λι­ση), θα παλέ­ψου­με για να τη διατηρήσουμε».

Ο Δημή­τρης Κου­τσού­μπας ξεκί­νη­σε τον χαι­ρε­τι­σμό του στη συγκέ­ντρω­ση των απερ­γών στα Γαλ­λι­κά, μετα­φέ­ρο­ντας «την αλλη­λεγ­γύη των Ελλή­νων κομ­μου­νι­στών, της εργα­τι­κής τάξης της Ελλά­δας προς την αγω­νι­ζό­με­νη εργα­τι­κή τάξη της Γαλ­λί­ας». Με τον ίδιο τρό­πο, μιλώ­ντας στα Γαλ­λι­κά, τελεί­ω­σε την ομι­λία του, σημειώ­νο­ντας ότι «είμα­στε η τάξη που παρά­γει τον πλού­το σε Γαλ­λία και Ελλά­δα. Είμα­στε η τάξη που τρα­βά­ει μπρο­στά την κοι­νω­νία. Και οι αγώ­νες των εργα­τών της Γαλ­λί­ας σήμε­ρα τρα­βά­νε μπρο­στά ολό­κλη­ρη την εργα­τι­κή τάξη. Το ΚΚΕ, η εργα­τι­κή τάξη της Ελλά­δας, ήταν, είναι και θα είναι στο πλευ­ρό σας».

Ο χαι­ρε­τι­σμός του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ:

«Αγα­πη­τές φίλες και φίλοι, συνα­γω­νι­στές και συναγωνίστριες,
Εκ μέρους του Κομ­μου­νι­στι­κού Κόμ­μα­τος Ελλά­δας, σας μετα­φέ­ρου­με την αλλη­λεγ­γύη των Ελλή­νων κομ­μου­νι­στών, της εργα­τι­κής τάξης της Ελλά­δας προς την αγω­νι­ζό­με­νη εργα­τι­κή τάξη της Γαλ­λί­ας και ευχό­μα­στε κάθε επι­τυ­χία στη σημε­ρι­νή γενι­κή απερ­γία και στις απερ­για­κές συγκε­ντρώ­σεις, στις οποί­ες θα βρε­θού­με κι εμείς στο πλάι σας.

Είμα­στε μαζί σας σε αυτόν τον αγώ­να που δίνε­τε, με τα συν­δι­κά­τα σας στην πρώ­τη γραμ­μή, για να απο­συρ­θεί, για να καταρ­γη­θεί η αντερ­γα­τι­κή συντα­ξιο­δο­τι­κή μεταρ­ρύθ­μι­ση της κυβέρ­νη­σης Μακρόν.

Αυτός ο αγώ­νας σας έχει ήδη γρά­ψει ιστο­ρία. Οι τερά­στιες απερ­για­κές κινη­το­ποι­ή­σεις του προη­γού­με­νου δια­στή­μα­τος, που κάνουν τον γύρο του κόσμου, η πολύ­μορ­φη και μαχη­τι­κή δρά­ση σας εδώ και μήνες, δεί­χνουν για ακό­μη μια φορά την τερά­στια δύνα­μη της εργα­τι­κής τάξης και του οργα­νω­μέ­νου αγώ­να, της ταξι­κής πάλης που μπο­ρεί να νική­σει κάθε αντί­πα­λο και να φέρει στο προ­σκή­νιο τους πραγ­μα­τι­κούς δημιουρ­γούς του πλούτου.

Η πάλη σας ανά­γκα­σε την κυβέρ­νη­ση Μακρόν να πετά­ξει κάθε ψεύ­τι­κο προ­σω­πείο και να δεί­ξει το πραγ­μα­τι­κό, αντερ­γα­τι­κό πρό­σω­πο του εχθρι­κού αστι­κού κρά­τους. Νομο­θε­τούν κόντρα στη θέλη­ση του λαού, αξιο­ποιώ­ντας τα νομι­κά και συνταγ­μα­τι­κά όπλα της εξου­σί­ας του κεφα­λαί­ου. Απα­γο­ρεύ­ουν δια­δη­λώ­σεις, απει­λούν αγω­νι­στές συν­δι­κα­λι­στές, τρο­μο­κρα­τούν τον λαό, για να δια­σφα­λί­σουν τα κέρ­δη μιας μειο­ψη­φί­ας εκμε­ταλ­λευ­τών. Απο­δει­κνύ­ουν ότι η “δημο­κρα­τία” τους στα­μα­τά­ει έξω από τους χώρους δου­λειάς και υπάρ­χει μόνο για να υπη­ρε­τεί τα κέρ­δη τους.

Τίπο­τα από όλα αυτά δεν πιά­νει όμως. Έχουν γίνει όλα κου­ρε­λό­χαρ­τα μπρο­στά στην απο­φα­σι­στι­κό­τη­τα του αγω­νι­ζό­με­νου γαλ­λι­κού λαού. Το μόνο που πετυ­χαί­νουν είναι να μαρ­τυ­ρούν την αδυ­να­μία και τον φόβο τους.

Επι­βε­βαιώ­νε­ται ξανά και ξανά ότι δεν απο­τε­λεί λύση η λογι­κή του “μικρό­τε­ρου κακού”, που απο­τέ­λε­σε τη “σημαία” δια­δο­χι­κών αντι­λαϊ­κών κυβερ­νή­σε­ων στη Γαλ­λία. Εδω­σε ώθη­ση στην αντερ­γα­τι­κή επί­θε­ση, ενώ όχι μόνο δεν έφρα­ξε τον δρό­μο στην ακρο­δε­ξιά, αλλά αντί­θε­τα την ενί­σχυ­σε περαιτέρω.

Πραγ­μα­τι­κή φιλο­λαϊ­κή διέ­ξο­δος, στη Γαλ­λία, στην Ελλά­δα και σε κάθε χώρα, είναι να δυνα­μώ­σει ο αγώ­νας ενά­ντια στην καπι­τα­λι­στι­κή βαρ­βα­ρό­τη­τα και στον — κάθε φορά — κυβερ­νη­τι­κό δια­χει­ρι­στή της. Μόνο έτσι μπο­ρούν να ηττη­θούν οι αντι­δρα­στι­κές πολι­τι­κές δυνά­μεις, να μπουν εμπό­δια στις αντι­λαϊ­κές επι­λο­γές, να αλλά­ξουν πραγ­μα­τι­κά οι πολι­τι­κοί συσχε­τι­σμοί, να μπει ένα τέλος σε αυτήν την αδιέ­ξο­δη πορεία.

Σήμε­ρα, που η πρό­ο­δος της επι­στή­μης και της παρα­γω­γι­κό­τη­τας επι­τρέ­πει να δου­λεύ­ου­με λιγό­τε­ρες ώρες ημε­ρή­σια, λιγό­τε­ρα χρό­νια στη ζωή μας, δεν μπο­ρού­με να δεχτού­με να δου­λεύ­ου­με ως τα 64, όπως προ­βλέ­πει ο νόμος της κυβέρ­νη­σης Μακρόν ή μέχρι τα 67, όπως προ­βλέ­πει ο νόμος που πέρα­σε στην Ελλά­δα η κυβέρ­νη­ση της δήθεν “αρι­στε­ράς” του ΣΥΡΙΖΑ το 2016, σε συνέ­χεια των προη­γού­με­νων κυβερνήσεων.

Και τότε η ελλη­νι­κή εργα­τι­κή τάξη βρέ­θη­κε μαζι­κά στις απερ­γί­ες και στους δρό­μους. Το ίδιο κάνει και τις τελευ­ταί­ες βδο­μά­δες, που ξεχει­λί­ζει η οργή για ένα έγκλη­μα που στοί­χι­σε τη ζωή 57 ανθρώ­πων, κυρί­ως νέων παι­διών, όταν δύο τρέ­να συγκρού­στη­καν το βρά­δυ της 28ης Φλε­βά­ρη, εξαι­τί­ας της απου­σί­ας των ανα­γκαί­ων μέτρων προ­στα­σί­ας. Ολα στον βωμό του κέρδους.

Αυτό το διά­στη­μα πραγ­μα­το­ποι­ή­θη­καν δύο από τις μεγα­λύ­τε­ρες απερ­γί­ες των τελευ­ταί­ων χρό­νων στην Ελλά­δα με σύν­θη­μα “ΤΑ ΚΕΡΔΗ ΤΟΥΣ ‘Η ΟΙ ΖΩΕΣ ΜΑΣ”. Αυτό είναι το δίλημ­μα για κάθε εργά­τη, σε κάθε χώρα. Και ο δικός σας αγώ­νας δίνει ηχη­ρή απά­ντη­ση ότι οι εργα­ζό­με­νοι δεν δέχο­νται νέες θυσίες.

Είμα­στε η τάξη που παρά­γει τον πλού­το σε Γαλ­λία και Ελλά­δα. Είμα­στε η τάξη που τρα­βά­ει μπρο­στά την κοι­νω­νία. Και οι αγώ­νες των εργα­τών της Γαλ­λί­ας σήμε­ρα τρα­βά­νε μπρο­στά ολό­κλη­ρη την εργα­τι­κή τάξη. Το ΚΚΕ, η εργα­τι­κή τάξη της Ελλά­δας, ήταν, είναι και θα είναι στο πλευ­ρό σας.

Καλή δύναμη και καλούς αγώνες!».

Μετά τον χαι­ρε­τι­σμό, ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ συνο­μί­λη­σε με απερ­γούς, οι οποί­οι του χάρι­σαν μια σημαία του συν­δι­κά­του τους.

Ξεχω­ρι­στή στιγ­μή και όταν κατά τη διάρ­κεια της παρου­σί­ας της αντι­προ­σω­πεί­ας του Κόμ­μα­τος στον σιδη­ρο­δρο­μι­κό σταθ­μό, οι συν­δι­κα­λι­στές έδει­ξαν στον Δημή­τρη Κου­τσού­μπα το μνη­μείο που έχει στη­θεί στον σταθ­μό, στο σημείο που τα γερ­μα­νι­κά ναζι­στι­κά στρα­τεύ­μα­τα κατο­χής παρα­δό­θη­καν, στις 25 Αυγού­στου του 1944, στους ένο­πλους εργά­τες του Παρι­σιού σημα­το­δο­τώ­ντας την απε­λευ­θέ­ρω­ση του Παρισιού.

Συνά­ντη­ση με συν­δι­κα­λι­στές της Χημι­κής Βιομηχανίας

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, στο πλαί­σιο της επί­σκε­ψής του στο Παρί­σι, συνα­ντή­θη­κε και με τον γενι­κό γραμ­μα­τέα της Εθνι­κής Ομο­σπον­δί­ας Χημι­κής Βιο­μη­χα­νί­ας της CGT, Εμα­νου­έλ Λεπι­νέ, και άλλα μέλη της διοί­κη­σης του Συν­δι­κά­του, το οποίο είναι μέλος της Παγκό­σμιας Συν­δι­κα­λι­στι­κής Ομοσπονδίας.

Η συζή­τη­ση αφο­ρού­σε τον μεγά­λο αγώ­να που δίνουν τα εργα­τι­κά σωμα­τεία και ο λαός της Γαλ­λί­ας ενά­ντια στην αντια­σφα­λι­στι­κή επί­θε­ση που εξα­πέ­λυ­σε η κυβέρ­νη­ση Μακρόν.

Ο Δ. Κου­τσού­μπας ανέ­φε­ρε ότι ο αγώ­νας των εργα­ζο­μέ­νων της Γαλ­λί­ας έχει ήδη γρά­ψει Ιστο­ρία, παρά τους αρνη­τι­κούς συσχε­τι­σμούς στη Γαλ­λία και σε όλη την Ευρώ­πη, σημειώ­νο­ντας πως κανέ­νας αγώ­νας δεν πάει χαμέ­νος, αντί­θε­τα απο­τε­λεί παρα­κα­τα­θή­κη για το εργα­τι­κό κίνη­μα και τον λαό.

Είναι σημα­ντι­κό ζήτη­μα — συνέ­χι­σε — να βγά­ζει η εργα­τι­κή τάξη συμπε­ρά­σμα­τα από τους αγώ­νες και να ενι­σχύ­ει έτσι την πάλη της ενά­ντια στην πολι­τι­κή που τσα­κί­ζει τις ζωές της. Παρου­σί­α­σε αντί­στοι­χα παρα­δείγ­μα­τα από τους μεγά­λους αγώ­νες για το Ασφα­λι­στι­κό που έγι­ναν στην Ελλά­δα, καθώς αν και η κυβέρ­νη­ση του ΣΥΡΙΖΑ ανέ­βα­σε τα όρια στα 67, βγή­καν συμπε­ρά­σμα­τα, μαζι­κο­ποι­ή­θη­καν και δυνά­μω­σαν τα συν­δι­κά­τα, ενι­σχύ­θη­καν το ΠΑΜΕ και οι φοι­τη­τι­κοί σύλ­λο­γοι, γεγο­νός που φαί­νε­ται σήμε­ρα, στις μεγά­λες απερ­γί­ες που έγι­ναν το τελευ­ταίο διάστημα.

Από την πλευ­ρά τους οι Γάλ­λοι συν­δι­κα­λι­στές στά­θη­καν μετα­ξύ άλλων στην απο­φα­σι­στι­κό­τη­τα των συν­δι­κά­των να συνε­χί­σουν τον αγώ­να τους, κόντρα στην κατα­στο­λή. Υπο­γράμ­μι­σαν δε πως γνω­ρί­ζουν ότι ο αγώ­νας τους μπο­ρεί να έχει σημα­ντι­κό αντί­κτυ­πο για τους εργα­ζό­με­νους σε όλη την Ευρώ­πη και νιώ­θουν μεγά­λη ευθύ­νη γι’ αυτό.

Ανα­φέρ­θη­καν επί­σης στη διε­θνή αλλη­λεγ­γύη που έχουν δεί­ξει συν­δι­κά­τα — μέλη της ΠΣΟ σε όλο τον κόσμο, κάνο­ντας ιδιαί­τε­ρη ανα­φο­ρά στο ΠΑΜΕ, το οποίο ευχα­ρί­στη­σαν για τη στά­ση του.

Σε σύσκεψη Ελλήνων μεταναστών

Ο Δημή­τρης Κου­τσού­μπας μίλη­σε το από­γευ­μα της Πέμ­πτης, «μιας αγω­νι­στι­κής μέρας» όπως τόνι­σε, σε σύσκε­ψη της Κομ­μα­τι­κής Οργά­νω­σης Γαλ­λί­ας του ΚΚΕ, με τη συμ­με­το­χή δεκά­δων Ελλή­νων μετα­να­στών, μελών και φίλων του Κόμ­μα­τος στο Παρίσι.

Ακο­λού­θη­σε συζή­τη­ση με τους Έλλη­νες μετα­νά­στες στη Γαλ­λία, όπου τονί­στη­κε η σημα­σία που είχε η παρου­σία του ΓΓ της ΚΕ τη μέρα αυτή, «όχι μόνο για τον γαλ­λι­κό λαό, αλλά και για εμάς, τους Ελλη­νες μετα­νά­στες εδώ», όπως ανα­φέρ­θη­κε. Ακό­μα, μετα­φέρ­θη­κε η πεί­ρα από την «κατα­στρο­φι­κή για τα δικαιώ­μα­τα και τις κατα­κτή­σεις των λαών» πολι­τι­κή της ΕΕ, πράγ­μα που έχουν βιώ­σει και οι Ελλη­νες μετα­νά­στες στη Γαλ­λία. Τη συζή­τη­ση απα­σχό­λη­σε και το πρό­σφα­το τρα­γι­κό έγκλη­μα στα Τέμπη και έγι­νε ανα­φο­ρά στην πεί­ρα και της Γαλ­λί­ας, όπου η πολι­τι­κή «κόστους — οφέ­λους» στους σιδη­ρο­δρό­μους προ­κα­λεί δια­χρο­νι­κά ατυ­χή­μα­τα που έχουν κοστί­σει ζωές τόσο σε εργα­ζό­με­νους όσο και σε επι­βα­τι­κό κοινό.

Ο Δ. Κου­τσού­μπας σημεί­ω­σε ότι οι σημα­ντι­κές δια­δη­λώ­σεις που έγι­ναν την ίδια μέρα στην Αθή­να και σε άλλες πόλεις στην Ελλά­δα απο­τε­λούν έκφρα­ση ουσια­στι­κής αλλη­λεγ­γύ­ης στην πάλη του λαού της Γαλ­λί­ας, όπως φυσι­κά και η παρου­σία της αντι­προ­σω­πεί­ας του Κόμ­μα­τος στο Παρίσι.

Είπε ακό­μα ότι τόσο στη Γαλ­λία όσο και στην Ελλά­δα τα τελευ­ταία χρό­νια, μέσα από τις μεγά­λες μάχες που έχει δώσει το εργα­τι­κό — λαϊ­κό κίνη­μα, βγαί­νουν για τον λαό χρή­σι­μα συμπε­ρά­σμα­τα που αφο­ρούν τον ανα­ντι­κα­τά­στα­το ρόλο των Κομ­μου­νι­στι­κών Κομ­μά­των. Το ΚΚΕ απο­τε­λεί τη μονα­δι­κή δύνα­μη που παλεύ­ει ενά­ντια στην πολι­τι­κή που στη­ρί­ζουν και υλο­ποιούν όλα τα αστι­κά κόμ­μα­τα, και της οποί­ας οι κατα­στρο­φι­κές συνέ­πειες για τις λαϊ­κές ανά­γκες απο­τυ­πώ­θη­καν σε διά­φο­ρους τομείς χαρα­κτη­ρι­στι­κά τα τελευ­ταία χρό­νια, όπως στη δια­χεί­ρι­ση της παν­δη­μί­ας, στην Παι­δεία κ.ο.κ.

Ο Δ. Κου­τσού­μπας τόνι­σε πως είναι σημα­ντι­κό ο λαός να αξιο­ποι­ή­σει αυτήν την πεί­ρα και, προ­σπερ­νώ­ντας τα διλήμ­μα­τα που θέτει το σύστη­μα, να ενι­σχύ­σει απο­φα­σι­στι­κά το ΚΚΕ στις επερ­χό­με­νες βου­λευ­τι­κές εκλο­γές, όπως και στις τοπι­κές που θα ακο­λου­θή­σουν. «Και η δική σας συμ­βο­λή σε αυτήν την προ­σπά­θεια του Κόμ­μα­τος είναι μεγά­λη και πρέ­πει να συνε­χι­στεί, να συμ­βά­λε­τε και εδώ στο Παρί­σι, σε άλλες πόλεις της Γαλ­λί­ας», είπε και τους κάλε­σε να συνε­χί­σουν τις εγγρα­φές στους εκλο­γι­κούς κατα­λό­γους, να ψηφί­σουν και στην Ελλάδα.

Ονο­ρέ ντε Μπαλ­ζάκ: Γρα­πτά πάνω στο μυθι­στό­ρη­μα – Οι καλλιτέχνες

 

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο