Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

ΕΑΚΠ _Ενωτική Αγωνιστική Κίνηση Πυροσβεστών: Παρουσίαση – Εκτίμηση Απολογισμού Αντιπυρικής Περιόδου 2023

Άλλη μια αντι­πυ­ρι­κή περί­ο­δος έφτα­σε στο τέλος της και έχει ιδιαί­τε­ρη αξία ως εργα­ζό­με­νοι να κάνου­με κι εμείς το δικό μας απο­λο­γι­σμό. Σκο­πός είναι να τεθούν και να απα­ντη­θούν ερω­τή­μα­τα με βάση τις δικές μας εκτι­μή­σεις και ανά­γκες για να εξα­χθούν τα απα­ραί­τη­τα συμπεράσματα.Ατέχνως info

Η πλού­σια δρά­ση της Ε.Α.Κ.Π. που έχει καθα­ρά ταξι­κά χαρα­κτη­ρι­στι­κά εντυπωσιάζει.
Αν ανα­λο­γι­στεί κανείς ότι τέτοιους είδους απο­λο­γι­σμούς δεν έχουν κάνει ποτέ τους τα συν­δι­κα­λι­στι­κά όργα­να που ελέγ­χο­νται από τους εκπρο­σώ­πους του κυβερ­νη­τι­κού συν­δι­κα­λι­σμού όχι μόνο του Π.Σ. αλλά και γενι­κό­τε­ρα στον Δημό­σιο τομέα, όπως επί­σης το γεγο­νός ότι πλέ­ον έχουν πάψει να κάνουν απο­λο­γι­σμούς με το τέλος της αντι­πυ­ρι­κής περιό­δου ακό­μη και τα καθ’ ύλη αρμό­δια πολι­τεια­κά όργα­να τότε κατα­λα­βαί­νει την σημα­σία και την αξία αυτής της αξιό­λο­γης προσπάθειας!
Μπρά­βο τους !

Παρου­σί­α­ση Εκτί­μη­ση ΕΑΚΠ Απο­λο­γι­σμός αντι­πυ­ρι­κής περιό­δου 2023

Ως Ενωτι­κή Αγωνι­στι­κή Κίνη­ση Πυρο­σβε­στών έχο­ντας απο­κο­μί­σει πλέ­ον μία πολύ­χρο­νη εμπει­ρία μέσα από τις δρα­μα­τι­κές εξε­λί­ξεις στην πυρο­προ­στα­σία και δασο­προ­στα­σία της χώρας, θεω­ρού­με ότι μόνο με προ­βλη­μα­τι­σμό, ενη­μέ­ρω­ση, συντο­νι­σμό, και οργά­νω­ση των ίδιων των εργα­ζο­μέ­νων και του λαού μπο­ρού­με να αλλά­ξου­με τα πράγ­μα­τα στον τομέα της πολι­τι­κής προ­στα­σί­ας προς το καλύτερο.

Κατά τη φετι­νή αντι­πυ­ρι­κή περί­ο­δο δυστυ­χώς θρη­νή­σα­με 43 νεκρούς!

Από αυτούς 28 εξαι­τί­ας των δασι­κών πυρ­κα­γιών και 15 λόγω των πλημ­μυ­ρών. Ανά­με­σά τους τρεις συνά­δελ­φοί μας με τη στε­νή και ευρύ­τε­ρη έννοια1.

  • Πυρο­σβέ­στης Πεντα­ε­τούς Υπο­χρέ­ω­σης, Παπα­μάρ­κος Θωμάς, 2ος ΠΣ Θεσ­σα­λο­νί­κης, 55 ετών.
  • Σμη­να­γός (Ι) Μου­λάς Χρή­στος, 355 Μοί­ρα Τακτι­κών Μετα­φο­ρών, 34 ετών.
  • Ανθυ­πο­σμη­να­γός (Ι) Στε­φα­νί­δης Περι­κλής, 355 Μοί­ρα Τακτι­κών Μετα­φο­ρών, 27 ετών.

Σύμ­φω­να με τo Ευρω­παϊ­κό Σύστη­μα Πλη­ρο­φό­ρη­σης για τις Δασι­κές Πυρ­κα­γιές (EFFIS) από τις 28/4/2023 έως και 28/10/2023 κάη­καν περί­που 1.740.000 στρέμ­μα­τα δασι­κών εκτά­σε­ων2, από τα συνο­λι­κά περί­που 58.000.000 στρέμ­μα­τα που έχει η χώρα μας3. Η αντί­στοι­χη οικο­νο­μι­κή ζημία είναι δύσκο­λο να εκτι­μη­θεί, αν και θα είχε μεγά­λη αξία, διό­τι απαι­τεί πρό­σβα­ση σε αρκε­τά στοι­χεία και επι­στη­μο­νι­κή επε­ξερ­γα­σία που ξεφεύ­γει από το επί­πε­δό των δυνα­το­τή­των μας. Ωστό­σο σύμ­φω­να με διά­φο­ρα δημο­σιεύ­μα­τα πρό­κει­ται για ζημία δισε­κα­τομ­μυ­ρί­ων ευρώ!

Ενδια­φέ­ρον πάντως προ­κα­λεί το γεγο­νός ότι ούτε τα αρμό­δια υπουρ­γεία έδω­σαν στη δημο­σιό­τη­τα ανά­λο­γα οικο­νο­μι­κά στοιχεία.

Οι θεμα­τι­κές ενό­τη­τες που θα ακο­λου­θή­σουν αφο­ρούν τον απο­λο­γι­σμό της αντι­πυ­ρι­κής περιό­δου περισ­σό­τε­ρο από τη σκο­πιά των εργα­ζο­μέ­νων στο Πυρο­σβε­στι­κό Σώμα.

Ανθρώπινο Δυναμικό

Απο­δεί­χθη­κε και φέτος ότι οι ελλεί­ψεις σε ανθρώ­πι­νο δυνα­μι­κό είναι τερά­στιες. Η Ε.Α.Κ.Π. από το ξεκί­νη­μα και αυτής της αντι­πυ­ρι­κής περιό­δου κατήγ­γει­λε μετα­ξύ άλλων το γεγο­νός αυτό4. Με το πέρας της αντι­πυ­ρι­κής περιό­δου έγι­νε εφι­κτό να υπάρ­χει μια καλύ­τε­ρη εικό­να της κατά­στα­σης η οποία μπο­ρεί κατά προ­σέγ­γι­ση να απο­τυ­πω­θεί ως εξής στον πίνα­κα 1:

Πίνα­κας 1. Στοι­χεία σχε­τι­κά με τις θέσεις, τους υπη­ρε­τού­ντες και τα κενά του Π.Σ.
* Η δύνα­μη είναι ένας σχε­δόν καθη­με­ρι­νά μετα­βαλ­λό­με­νος αριθ­μός και για αυτό στους «Υπη­ρε­τού­ντες» επι­λέ­χθη­κε η προ­σέγ­γι­ση στη δεκά­δα και στο σύνο­λο από τα «κενά» παρα­τη­ρεί­ται μικρή απόκλιση.
Ειδι­κά για τους επο­χι­κούς η μετα­βο­λή είναι πιο έντο­νη. Επί­σης από τα στοι­χεία εξαι­ρού­νται όσοι ακό­μα βρί­σκο­νται στο βαθ­μό του «δοκί­μου» ως εκπαι­δευό­με­νοι στην Πυρο­σβε­στι­κή Ακα­δη­μία, περί­που 550 άτομα.

Όπως φαί­νε­ται από τον παρα­πά­νω πίνα­κα υπάρ­χουν περί­που 4.650 κενά σε μόνι­μο προ­σω­πι­κό δηλα­δή σχε­δόν 30%. Ακό­μα και αν οι 17.387 θέσεις που προ­βλέ­πει το Π.Δ. 79/2022 μετα­τρε­πό­ταν σε θέσεις μονί­μων τότε η μονι­μο­ποί­η­ση όλων των υπη­ρε­τού­ντων, συμπε­ρι­λαμ­βα­νο­μέ­νων των επο­χι­κών, δε θα αρκού­σε να τις καλύ­ψει και το Πυρο­σβε­στι­κό Σώμα θα ήταν αντι­μέ­τω­πο με 1.350 περί­που κενά δηλα­δή σχε­δόν 8%. Έως και τις 17 Ιου­νί­ου 2023, γινό­τα­νε ενέρ­γειες για την πρό­σλη­ψη και εκπαί­δευ­ση επο­χι­κών και με μικρό­τε­ρους ρυθ­μούς στην υπό­λοι­πη διάρ­κεια της αντι­πυ­ρι­κής περιό­δου. Δηλα­δή ένα ποσο­στό, μικρό ομο­λο­γου­μέ­νως, δεν ήταν έτοι­μο επι­χει­ρη­σια­κά όλο το εξάμηνο.

Στο ίδιο συμπέ­ρα­σμα περί ανε­πάρ­κειας προ­σω­πι­κού οδη­γεί και η ανά­γκη για ενί­σχυ­ση του πυρο­σβε­στι­κού έργου από 6 ξένες χώρες με περί­που 200 πυρο­σβέ­στες αλλά και οχή­μα­τα5.

Επι­πλέ­ον έχει ενδια­φέ­ρον και η κατα­νο­μή του προ­σω­πι­κού ανά βαθ­μό όπως ανα­φέ­ρε­ται στο γρά­φη­μα 1. Γρά­φη­μα 1. Σχε­τι­κή κατα­νο­μή μονί­μων υπαλ­λή­λων ανά βαθμό.
Είναι ξεκά­θα­ρο ότι η παρα­πά­νω κατα­νο­μή δεν ακο­λου­θεί μια ομα­λή πυρα­μί­δα ιεραρ­χί­ας αλλά υπάρ­χουν έντο­νες δια­κυ­μάν­σεις κυρί­ως σε Υπαρ­χι­πυ­ρο­σβέ­στες, Πυρο­νό­μους, Αντιπυράρχους.

Ένα ακό­μα στοι­χείο που οφεί­λει να προ­βλη­μα­τί­σει, αλλά δεν αφο­ρά απο­κλει­στι­κά τη φετι­νή αντι­πυ­ρι­κή περί­ο­δο, είναι η σύν­θε­ση του προ­σω­πι­κού σε άνδρες και γυναί­κες. Μέχρι το 2016 οι γυναί­κες απο­τε­λού­σαν κάτι λιγό­τε­ρο από το 5%. Μετά από 7 έτη εισα­γω­γής νέων υπαλ­λή­λων μέσω πανελ­λη­νί­ων δια­φαί­νε­ται μια μακρο­πρό­θε­σμη τάση το ποσο­στό αυτό να αγγί­ξει το 17%. Σε κάποιες περι­πτώ­σεις φαί­νε­ται ότι η τάση αυτή δεν έχει συνει­δη­το­ποι­η­θεί από το σύνο­λο του προ­σω­πι­κού ώστε να υπάρ­χει μια ισό­τι­μη, επαγ­γελ­μα­τι­κή συμπε­ρι­φο­ρά προς όλους, ανε­ξαρ­τή­τως φύλου.

Για παρά­δειγ­μα είναι χαρα­κτη­ρι­στι­κό ότι από τις νέες πυρο­σβέ­στριες ποσο­στό περί­που 60% υπη­ρε­τεί σε θέσεις γρα­φεί­ου ενώ για τους νέους πυρο­σβέ­στες το ποσο­στό αυτό είναι περί­που 10%. Αντί­στοι­χα για τις νέες αξιω­μα­τι­κούς ποσο­στό άνω του 90% υπη­ρε­τεί σε θέσεις γρα­φεί­ου ενώ για τους άντρες το ποσο­στό είναι λιγό­τε­ρο από 50%.

Η ολο­κλή­ρω­ση της εκπαί­δευ­σης 125 Υπο­πυ­ρα­γών Ειδι­κών Καθη­κό­ντων, προ­σλη­φθέ­ντων το 2022 εξ ιδιω­τών, λίγο πριν την αντι­πυ­ρι­κή περί­ο­δο ίσως είναι νωρίς ακό­μα να εκτι­μη­θεί πλή­ρως αλλά σίγου­ρα μπο­ρούν να γίνουν κάποια σχό­λια. Σαφώς η πρό­σλη­ψη προ­σω­πι­κού είναι θετι­κή. Από τις περισ­σό­τε­ρες υπη­ρε­σί­ες έρχε­ται η εικό­να ότι υπήρ­ξαν ελλεί­ψεις τόσο στην εκπαί­δευ­σή τους όσο και στην αφο­μοί­ω­ση της πυρο­σβε­στι­κής επαγ­γελ­μα­τι­κής νοο­τρο­πί­ας με απο­τέ­λε­σμα να μην μπο­ρούν να εντα­χθούν και να απο­δώ­σουν όσο ίσως ήταν ανα­με­νό­με­νο κατά την πρώ­τη τους τρέ­χου­σα αντι­πυ­ρι­κή περί­ο­δο. Επί­σης από πολ­λούς παρα­μέ­νει ως ερώ­τη­μα αν η απευ­θεί­ας προ­α­γω­γή στο βαθ­μό του Υπο­πυ­ρα­γού είναι ωφέλιμη.

Η ίδρυ­ση των Ε.ΜΟ.Δ.Ε. παρό­λο που δια­φη­μί­στη­κε το 2022 ως κάτι το και­νούρ­γιο και πρω­το­πο­ρια­κό στην πραγ­μα­τι­κό­τη­τα δεν ήταν τίπο­τα παρα­πά­νω από μια πρό­σλη­ψη επι­πλέ­ον 500 ατό­μων που απλώς αντι­κα­τέ­στη­σαν τα μέχρι πρό­τι­νος Πεζο­πό­ρα Τμή­μα­τα και χρη­σι­μο­ποι­ή­θη­κε ως επι­κοι­νω­νια­κό πυρο­τέ­χνη­μα από την τότε κυβέρνηση.

Φυσι­κά και εδώ είναι θετι­κό βήμα η πρό­σλη­ψη προ­σω­πι­κού, όμως ο τρό­πος για άλλη μια φορά απο­δεί­χθη­κε πίσω από τις πραγ­μα­τι­κές ανά­γκες για την πυρο­προ­στα­σία της χώρας, αλλά και των ίδιων των νεο­προ­σλη­φθέ­ντων συνα­δέλ­φων. Η μεγά­λη προ­σφο­ρά που έχουν επι­δεί­ξει μέχρι τώρα στο πεδίο, όπως άλλω­στε ίσχυε ανέ­κα­θεν για τα Πεζο­πό­ρα Τμή­μα­τα, καθι­στά πραγ­μα­τι­κά δυσ­νό­η­το για ποιο λόγο αυτοί οι συνά­δελ­φοι να μην έχουν πλή­ρη πυρο­σβε­στι­κή εκπαί­δευ­ση και μονι­μο­ποί­η­ση στο Π.Σ. ώστε να μπο­ρούν να προ­σφέ­ρουν σε όλα τα συμ­βά­ντα όλο το χρό­νο και όχι μόνο στα δασι­κά. Επί­σης παρά­δο­ξο και δυσ­νό­η­το παρα­μέ­νει το γεγο­νός ότι μόνο η συγκε­κρι­μέ­νη κατη­γο­ρία υπαλ­λή­λων5 επι­τρέ­πε­ται να εφαρ­μό­σει ορι­σμέ­νες τεχνι­κές πυρό­σβε­σης («αντι­πύρ» και «κατά­καυ­ση») αλλά κατά την τυχόν μονι­μο­ποί­η­σή τους μετά από 6 χρό­νια κάτι τέτοιο θα τους απα­γο­ρευ­τεί σύμ­φω­να με το ισχύ­ον κανο­νι­στι­κό πλαί­σιο6!

Ανα­φο­ρι­κά με τη φυσι­κή ηλι­κία των υπαλ­λή­λων είναι το πρό­βλη­μα που ανα­δει­κνύ­ουν οι περισ­σό­τε­ροι συνά­δελ­φοι στις βάρ­διες. Η Ε.Α.Κ.Π. είχε ανα­δεί­ξει μέρος του προ­βλή­μα­τος με ιδιαί­τε­ρη λεπτο­μέ­ρεια σε ανα­κοί­νω­ση ειδι­κά για τις Ε.Μ.Α.Κ.7. Ο μέσος όρος συνε­χί­ζει να παρα­μέ­νει αυξη­μέ­νος, ξεπερ­νώ­ντας τα 45 έτη, σύμ­φω­να και με αντί­στοι­χα δημο­σιεύ­μα­τα του παρελ­θό­ντος. Το πρό­βλη­μα γίνε­ται ιδιαί­τε­ρα έντο­νο στους Π.Π.Υ. όπου σχε­δόν το 50% έχει ηλι­κία άνω των 55 ετών ενώ και φέτος δίνα­νε μαζί μας τη μάχη συνά­δελ­φοι που ήταν άνω των 70 ετών!

Διαχείριση Ανθρώπινου Δυναμικού

Η παρού­σα κυβέρ­νη­ση, όπως και οι προη­γού­με­νες, αντι­λαμ­βά­νε­ται τις προ­σλή­ψεις μόνι­μου προ­σω­πι­κού ως ανώ­φε­λο κόστος. Άλλω­στε όσες φορές και αν έχει «γιορ­τα­σθεί» η έξο­δος από τα μνη­μό­νια και την οικο­νο­μι­κή επι­τή­ρη­ση η υπουρ­γός εσω­τε­ρι­κών, ανα­κοί­νω­σε στο Υπουρ­γι­κό Συμ­βού­λιο της 18ης Οκτω­βρί­ου 2023 ότι το σχέ­διο προ­σλή­ψε­ων για το 2024 παρα­μέ­νει πιστό στο μνη­μο­νια­κό κανό­να «μία πρό­σλη­ψη για κάθε μία συντα­ξιο­δό­τη­ση»8 και πως η όποια ενί­σχυ­ση του Π.Σ. δε θα γίνει κατά κύριο λόγο με μόνι­μους αλλά με Ε.ΜΟ.Δ.Ε. που είναι επτα­ε­τούς θητείας.

Για αυτό και φέτος η προ­σπά­θεια ήταν να καλυ­φθεί το έλλειμ­μα υπαλ­λή­λων με διά­φο­ρες άλλες τακτι­κές, όλες τους ήδη δοκι­μα­σμέ­νες μα συνά­μα και απο­τυ­χη­μέ­νες:

  1. Μετα­κι­νώ­ντας συνο­λι­κά χιλιά­δες πυρο­σβέ­στες από τη μία Περι­φέ­ρεια σε άλλη για να ενι­σχύ­σουν τις τοπι­κές δυνά­μεις με την από­στα­ση να ξεπερ­νά ακό­μα και τα 800 χιλιό­με­τρα. Είναι αυτο­νό­η­το και απο­δε­δειγ­μέ­νο ότι πραγ­μα­το­ποιώ­ντας τέτοιες μετα­κι­νή­σεις ο πυρο­σβέ­στης ξεκι­νά την κατά­σβε­ση ήδη εξουθενωμένος.
  2. Χορη­γώ­ντας χρη­μα­τι­κή απο­ζη­μί­ω­ση μόνο για ένα ελά­χι­στο μέρος των υπε­ρω­ριών από τις χιλιά­δες απλή­ρω­τες ώρες, με την προ­ϋ­πό­θε­ση ότι οι ίδιοι οι υπάλ­λη­λοι θα αιτη­θούν οικειο­θε­λώς να εργα­στούν υπε­ρω­ρια­κά. Πρό­κει­ται για μέτρο που εφαρ­μό­στη­κε αρχι­κά το 2022 αλλά σε καμία περί­πτω­ση δεν μπο­ρεί να ισο­φα­ρί­σει την υπε­ρερ­γα­σία υπαλ­λή­λων ακό­μα και για επτά (7) συνε­χό­με­να 24ωρα μετα­κι­νού­με­νοι από τη μια πυρ­κα­γιά στην άλλη9. Έτσι κι αλλιώς οι ώρες υπε­ρερ­γα­σί­ας πρέ­πει να έχουν συγκε­κρι­μέ­νο όριο ακό­μη και αν ήταν υψη­λό το ύψος της οικο­νο­μι­κής τους αποζημίωσης.
  3. Εφαρ­μό­ζο­ντας το μέτρο της Γενι­κής επι­φυ­λα­κής ακό­μη και για προ­λη­πτι­κούς λόγους με παράλ­λη­λη ανα­στο­λή και ανά­κλη­ση κανο­νι­κών αδειών, το οποίο έγι­νε πανεύ­κο­λο με βάση το νόμο 4662/2020. Φέτος το προ­σω­πι­κό τέθη­κε σε κατά­στα­ση Γενι­κής Επι­φυ­λα­κής για του­λά­χι­στον 93 ημέ­ρες ενώ στις περισ­σό­τε­ρες περι­φέ­ρειες, όπως Αττι­κή, Ανατ. Μακε­δο­νία – Θρά­κη, Θεσ­σα­λία, Πελο­πόν­νη­σος, Στε­ρεά Ελλά­δα, Βόρειο και Νότιο Αιγαίο, οι ημέ­ρες επι­φυ­λα­κής και μη χορή­γη­σης αδειών ξεπέ­ρα­σαν τις 100, δηλα­δή το 50% της αντι­πυ­ρι­κής περιό­δου! Αρκε­τοί είναι οι υπάλ­λη­λοι που από την έναρ­ξη της αντι­πυ­ρι­κής έως και τα τέλη Σεπτεμ­βρί­ου δεν τους χορη­γή­θη­κε άδεια και δεν από­λαυ­σαν ούτε μια ημέ­ρα δια­κο­πών τόσο αυτοί όσο και οι οικο­γέ­νειές τους. Μάλι­στα για πρώ­τη φορά από το 1998 που το Π.Σ. ανέ­λα­βε τη δασο­πυ­ρό­σβε­ση πραγ­μα­το­ποι­ή­θη­κε ανά­κλη­ση αδειών δύο φορές κατά την ίδια αντι­πυ­ρι­κή περίοδο!
  4. Περι­κό­πτο­ντας ημε­ρή­σιες ανα­παύ­σεις (ρεπό) κατά τις περιό­δους ανα­στο­λής και ανά­κλη­σης κανο­νι­κών αδειών. Παρό­λο που καμία ειδι­κή δια­τα­γή δε δόθη­κε για την αντί­στοι­χη ανα­στο­λή και ανά­κλη­ση των ημε­ρη­σί­ων ανα­παύ­σε­ων, όπως ορί­ζε­ται στη Δ/γη  Α.Π.Σ. υπ. αριθμ. 25566 Φ. 105.6 25/5/2001 «Ετοι­μό­τη­τα πυρο­σβε­στι­κού προ­σω­πι­κού», αρκε­τές Διοι­κή­σεις προ­χώ­ρη­σαν σε αυτή την ενέργεια.
  5. Δια­τη­ρώ­ντας την μη ανα­γνώ­ρι­ση του επαγ­γέλ­μα­τος ως Βαρύ – Ανθυ­γιει­νό – Επι­κίν­δυ­νο (Β.Α.Ε.) για το σύνο­λο του προ­σω­πι­κού. Η Ε.Α.Κ.Π. από την πρώ­τη στιγ­μή ξεκα­θά­ρι­σε τη θέση της ότι το επί­δο­μα που δόθη­κε σε Π.Π.Υ. και επο­χι­κούς από 1η Ιανουα­ρί­ου του 2023 με την ΚΥΑ 2/7396/ΔΕΠ (ΦΕΚ Β’ 926) δεν σημαί­νει σε καμία περί­πτω­ση ανα­γνώ­ρι­ση του επαγ­γέλ­μα­τος ως ΒΑΕ. Μια πραγ­μα­τι­κή ανα­γνώ­ρι­ση θα γεν­νού­σε συνέ­πειες στο ωρά­ριο, τα όρια συντα­ξιο­δό­τη­σης και άλλου είδους παρο­χές.10. Καθώς και ένα άδι­κο μισθο­λό­γιο που θεσπί­στη­κε το 2017 επί ημε­ρών της προη­γού­με­νης κυβέρ­νη­σης , μέσω του οποί­ου καταρ­γή­θη­καν οι μισθο­λο­γι­κές προ­α­γω­γές για τους χαμη­λό­βαθ­μούς και καθιε­ρώ­θη­κε η μισθο­λο­γι­κή προ­α­γω­γή σύμ­φω­να με τον φέρο­ντα βαθ­μό. Ενώ αντι­θέ­τως θα έπρε­πε να υπάρ­χει αποδέ­σμευ­ση του μισθού από το βαθ­μό και να είναι ακώ­λυ­τη η μισθο­λο­γι­κή εξέ­λι­ξη σε όλες τις κατη­γο­ρί­ες και τα μισθο­λο­γι­κά κλι­μά­κια, με βάση τα χρό­νια υπη­ρε­σί­ας, με επι­πλέ­ον παρο­χές την μάχι­μο υπη­ρε­σία, την επι­κιν­δυ­νό­τη­τα, την υπε­ρερ­γα­σία, την θέση ευθύ­νης, τους τίτλους σπου­δών κ.λπ.
  6. Υλο­ποιώ­ντας μαζι­κές μετα­θέ­σεις και ξεσπί­τω­μα πυρο­σβε­στών. Από την ψήφι­ση του νόμου 4662/2020 ουσια­στι­κά καταρ­γή­θη­κε το όποιο «αμε­τά­θε­το» ίσχυε και σχε­δόν 2.000 πυρο­σβέ­στες βρέ­θη­καν να έχουν μετα­τε­θεί εκτός τόπου συμ­φε­ρό­ντων τα τελευ­ταία 4 χρό­νια11.

Οι ανω­τέ­ρω τακτι­κές δυστυ­χώς δεν είναι τίπο­τα περισ­σό­τε­ρο από λογι­στι­κού τύπου επι­κοι­νω­νια­κές αλχη­μεί­ες. Έτσι μπο­ρεί εικο­νι­κά να προ­βάλ­λε­ται η κινη­το­ποί­η­ση μεγά­λου όγκου προ­σω­πι­κού όμως στην πρά­ξη το μόνο που επι­τυγ­χά­νε­ται είναι η ψυχο­λο­γι­κή και σωμα­τι­κή εξα­θλί­ω­ση που με τη σει­ρά της οδη­γεί όχι μόνο σε μειω­μέ­νη επι­χει­ρη­σια­κή από­δο­ση αλλά και τραυ­μα­τι­σμούς εν ώρα υπηρεσίας.

Κατά τη διάρ­κεια της αντι­πυ­ρι­κής περιό­δου έχου­με εικό­να για επι­βο­λή του­λά­χι­στον 100 πει­θαρ­χι­κών ποι­νών σε υπαλ­λή­λους από το βαθ­μό του πυρο­νό­μου και κάτω. Κάποιες από αυτές αφο­ρού­σαν παρα­πτώ­μα­τα που συντε­λέ­στη­καν κάμπο­σα χρό­νια πριν. Περί­που 25% αφο­ρού­σε απώ­λεια υπη­ρε­σια­κών δελ­τί­ων ταυ­τό­τη­τας ή άδειας οδή­γη­σης, ενώ το 46% περί­που αφο­ρού­σε δια­φό­ρων ειδών «ανάρ­μο­στη» συμπε­ρι­φο­ρά εντός ή εκτός υπη­ρε­σί­ας. Για την κατη­γο­ρία αυτή δια­τη­ρού­με τις επι­φυ­λά­ξεις μας για την ύπαρ­ξη αντι­κει­με­νι­κό­τη­τας στην ολό­τη­τα των σχε­τι­κών πει­θαρ­χι­κών διώ­ξε­ων, παίρ­νο­ντας υπό­ψη και την πρό­σφα­τη άδι­κη και κατα­χρη­στι­κή δίω­ξη Αρχι­πυ­ρο­σβέ­στη από Π.Υ. της Θεσ­σα­λο­νί­κης12 αλλά και πλεί­στες άλλες περι­πτώ­σεις στο παρελ­θόν, που στό­χο έχουν την αξιο­ποί­η­ση του αυταρ­χι­σμού ως μέσο χει­ρα­γώ­γη­σης για να κατα­στέλ­λο­νται οι αντι­δρά­σεις των εργα­ζο­μέ­νων στην εφαρ­μο­γή των αντερ­γα­τι­κών πολιτικών.

Επί­σης προ­βλη­μα­τί­ζει σοβα­ρά ένα 20% περί­που των ποι­νών που επι­βλή­θη­καν σε οδη­γούς για ατυ­χή­μα­τα κατά τη μετά­βα­ση ή την επι­στρο­φή από κάποιο συμ­βάν ή κατά τη μετα­κί­νη­ση για υπη­ρε­σια­κούς λόγους. Δεν πρέ­πει να λησμο­νεί­ται το γεγο­νός ότι οι υπάλ­λη­λοι αυτοί οδη­γούν ογκώ­δη και βαρέα οχή­μα­τα υπό συν­θή­κες κού­ρα­σης, μεγά­λης ψυχο­λο­γι­κής πίε­σης και υπό αντί­ξο­ες συν­θή­κες σε δύσκο­λα από μορ­φο­λο­γι­κής άπο­ψης περι­βάλ­λο­ντα. Παρ’ όλα αυτά δεν είναι λίγες οι περι­πτώ­σεις όπου οι οδη­γοί επω­μί­ζο­νται άδι­κα τις ευθύ­νες για φθο­ρές που δημιουρ­γού­νται στα πυρο­σβε­στι­κά οχή­μα­τα κατά την διάρ­κεια αντι­με­τώ­πι­σης των συμ­βά­ντων, λόγω της άσχη­μης κατά­στα­σης κυρί­ως στους δασι­κούς και αγρο­τι­κούς δρό­μους και στην προ­σπά­θεια που κατα­βάλ­λε­ται για να προ­σπε­λά­σουν δύσβα­τες δασι­κές περιο­χές για να πλη­σιά­σουν όσο πιο κοντά γίνε­ται στο μέτω­πο της πυρ­κα­γιάς. Ένα μέρος των πει­θαρ­χι­κών ελέγ­χων απο­τε­λεί σοβα­ρό­τα­τη ένδει­ξη ότι η εκπαί­δευ­ση των οδη­γών στο Π.Σ. είναι ελλι­πής. Εξάλ­λου η συντρι­πτι­κή πλειο­ψη­φία των δοκί­μων και νέων πυρο­σβε­στών που εισά­γο­νται μέσω πανελ­λη­νί­ων δηλώ­νουν εμφα­τι­κά πλή­ρως απο­γοη­τευ­μέ­νοι από την παρε­χό­με­νη εκπαί­δευ­ση οδη­γού και ειδι­κά από τη μικρή χρο­νι­κή διάρ­κεια αυτής. Κατά τη γνώ­μη μας πρό­κει­ται όμως για δια­χρο­νι­κή παθο­γέ­νεια και η εγκύ­κλιος 25, που εξη­γεί από το 1970 πώς πρέ­πει κανείς να χρη­σι­μο­ποιεί το ποδό­πλη­κτρο του συμπλέ­κτη, μας επι­βε­βαιώ­νει προς αυτή την κατεύ­θυν­ση. Ποτέ η εκπαί­δευ­ση οδη­γών δεν ήταν όπως θα έπρε­πε όμως η όποια επαγ­γελ­μα­τι­κή εμπει­ρία είχαν οι παλαιό­τε­ρες σει­ρές πυρο­σβε­στών πριν κατα­τα­γούν στο Πυρο­σβε­στι­κό Σώμα, συγκά­λυ­πτε αυτή την αδυ­να­μία.

Από τα υπάρ­χο­ντα δεδο­μέ­να προ­κύ­πτει ότι ανα­λο­γι­κά το μόνι­μο προ­σω­πι­κό βρί­σκε­ται συχνό­τε­ρα αντι­μέ­τω­πο με πει­θαρ­χι­κές διώ­ξεις και ακο­λου­θούν Επο­χι­κοί, Π.Π.Υ. και Ε.ΜΟ.Δ.Ε..

Στο κομ­μά­τι της Διοι­κη­τι­κής Μέρι­μνας κατά τη διάρ­κεια τον συμ­βά­ντων η Ε.Α.Κ.Π. έγι­νε απο­δέ­κτης σημα­ντι­κών παρα­πό­νων. Οι πλη­ρο­φο­ρί­ες που έφτα­ναν από συνα­δέλ­φους έδει­χναν ότι καθό­λου δεν βελ­τιώ­θη­κε η οργά­νω­ση του Π.Σ. σε αυτό το κομ­μά­τι αλλά ήταν ο λαός, οι πολί­τες και οι εθε­λο­ντές που φρό­ντι­ζαν να παρέ­χουν στο προ­σω­πι­κό με το παρα­πά­νω ότι δεν κατά­φε­ρε να προ­σφέ­ρει η υπηρεσία.

Για το γεγο­νός αυτό αφε­νός οφεί­λου­με να εκφρά­σου­με ένα μεγά­λο «ευχα­ρι­στώ» σε όλους όσους συνέ­δρα­μαν τους πυρο­σβέ­στες αλλά και να δια­τη­ρή­σου­με αντα­να­κλα­στι­κά διεκ­δί­κη­σης και επαγ­γελ­μα­τι­σμού αφού η σωστή Διοι­κη­τι­κή Μέρι­μνα είναι μέρος ενός ολο­κλη­ρω­μέ­νου επι­χει­ρη­σια­κού σχεδιασμού.

Επι­πλέ­ον παρα­τη­ρή­θη­κε ότι για άλλη μια χρο­νιά δεν υπήρ­χαν οι κατάλ­λη­λοι χώροι και υπο­δο­μές για την ξεκού­ρα­ση των πυρο­σβε­στών κατά τη διάρ­κεια των συμ­βά­ντων κυρί­ως όσων προ­σέ­τρε­χαν σε ενί­σχυ­ση σε εκτός έδρας περιοχές.Πυροσβεστική ΠΣ

Υποδομές – Μέσα – Εξοπλισμός

Η στέ­γα­ση προ­σω­πι­κού και εξο­πλι­σμού τη φετι­νή αντι­πυ­ρι­κή περί­ο­δο δεν έχει να παρου­σιά­σει κάποια αξιο­ση­μεί­ω­τη πρό­ο­δο σε σχέ­ση με το παρελ­θόν. Ίσα ίσα που έχου­με περι­στα­τι­κά προς το αντί­θε­το. Σε όλη την ελλη­νι­κή επι­κρά­τεια παρα­μέ­νουν σε λει­τουρ­γία εγκα­τα­στά­σεις με αρκε­τές βλά­βες, εξαι­ρε­τι­κή στε­νό­τη­τα χώρου, προ­βλη­μα­τι­κή θερ­μο­μό­νω­ση και ηχο­μό­νω­ση. Είναι επι­λο­γή όλων των μέχρι τώρα κυβερ­νή­σε­ων να μην ιεραρ­χούν ψηλά στις προ­τε­ραιό­τη­τες το ζήτη­μα των κτη­ρια­κών εγκα­τα­στά­σε­ων και όπου αυτό γίνε­ται να εξα­σφα­λί­ζει πρώ­τα από όλα τα κέρ­δη στον ιδιω­τι­κό τομέα μέσω αντί­στοι­χων συμπρά­ξε­ων (Σ.Δ.Ι.Τ.).

Ακό­μα και στην Αττι­κή όπου εδρεύ­ει το Υπουρ­γείο Κλι­μα­τι­κής Κρί­σης και Πολι­τι­κής Προ­στα­σί­ας, υπάρ­χουν Πυρο­σβε­στι­κοί Σταθ­μοί απα­ρά­δε­κτης παλαιό­τη­τας και συν­θη­κών δια­βί­ω­σης. Η αντι­πυ­ρι­κή περί­ο­δος ξεκί­νη­σε με τα Π.Κ. Αργυ­ρά­δων στην Κέρ­κυ­ρα13 και το Π.Κ. Πλω­μα­ρί­ου στη Λέσβο14 να βρί­σκο­νται σε ανα­στο­λή λει­τουρ­γί­ας. Προ­βλή­μα­τα, που όμως τελι­κά δεν οδή­γη­σαν σε ανα­στο­λή λει­τουρ­γί­ας, ανα­φέρ­θη­καν και από άλλα Πυρο­σβε­στι­κά Κλι­μά­κια καθώς και την Π.Υ. Βόλου. Από την άλλη είδα­με κατά τη διάρ­κεια της αντι­πυ­ρι­κής περιό­δου την Π.Υ. Παλα­μά να ανα­στέλ­λει τη λει­τουρ­γία της αφού πλη­μύ­ρι­σαν οι εγκα­τα­στά­σεις15 ενώ σύμ­φω­να με δημο­σιεύ­μα­τα του Τύπου ανα­φέρ­θη­κε το ενδε­χό­με­νο ανα­στο­λής λει­τουρ­γί­ας του Π.Κ. Καρ­δα­μύ­λων Χίου με τη λήξη της αντι­πυ­ρι­κής περιό­δου16.

Ανα­φο­ρι­κά με τα οχή­μα­τα η φετι­νή μάχη δόθη­κε με ένα σύνο­λο περί­που 3.700 οχη­μά­των όλων των κατη­γο­ριών, όπως αυτές ορί­ζο­νται στην παρά­γρα­φο 2, άρθρο 38 του Κ.Ε.Υ.Π.Σ.. Ορι­σμέ­να σημεία που αξί­ζει να προ­σέ­ξου­με είναι τα εξής:

  • Λίγα οχή­μα­τα υπήρ­ξαν ακι­νη­το­ποι­η­μέ­να λόγω φθαρ­μέ­νων ελα­στι­κών και αφο­ρού­σαν κυρί­ως τις μοτο­συ­κλέ­τες που ουσια­στι­κά δεν εντά­χθη­καν στο σχε­δια­σμό για άλλη μια χρο­νιά και αυτό οφεί­λε­τε κυρί­ως στην έλλει­ψη προσωπικού.
  • Τα περισ­σό­τε­ρα οχή­μα­τα απο­στέλ­λο­νταν για επι­σκευή σε ιδιω­τι­κά συνερ­γεία, γεγο­νός που κατα­δει­κνύ­ει την τακτι­κή απα­ξί­ω­σης των συνερ­γεί­ων του Π.Σ.. Η κατά­στα­ση αυτή αυξά­νει το λει­τουρ­γι­κό κόστος για το Π.Σ. αλλά κυρί­ως καθι­στά έναν κρα­τι­κό οργα­νι­σμό, υπεύ­θυ­νο για την προ­στα­σία του λαού, εξαρ­τώ­με­νο της ευχέ­ρειας των ιδιω­τι­κών συνεργείων.
  • Κανέ­να όχη­μα όπως άλλω­στε δια­χρο­νι­κά συμ­βαί­νει δεν έχει περά­σει από τεχνι­κό έλεγ­χο (Κ.Τ.Ε.Ο.) και παρα­μέ­νει για την Ε.Α.Κ.Π. ένα βασι­κό αίτη­μα για την ασφά­λεια του προ­σω­πι­κού και των πολι­τών που χρό­νια τώρα ανα­δει­κνύ­ει και διεκ­δι­κεί την επί­λυ­σή του.
  • Το 35% περί­που είναι μετα­ξύ 15 – 25 ετών ενώ ένα επι­πλέ­ον 15% είναι μετα­ξύ 25 – 35 ετών. Συνο­λι­κά σχε­δόν το 50% είναι αρχαιό­τε­ρο των 20 ετών. Θυμί­ζου­με ότι τα οχή­μα­τα αυτά ως επί το πλεί­στον δεν κάνουν δια­δρο­μές ρου­τί­νας αλλά κατα­πο­νού­νται σε αυξη­μέ­νες στρο­φές κινη­τή­ρα ή ακό­μα και στο 100% των δυνα­το­τή­των τους.

Για ορι­σμέ­να από τα οχή­μα­τα είναι γνω­στή η ροπή σε βλά­βες κυρί­ως λόγω παλαιό­τη­τας με την παρα­μι­κρή κατα­πό­νη­ση και ενώ στα χαρ­τιά παρου­σιά­ζο­νται ως μέρος της συνο­λι­κής δύνα­μης, στην πραγ­μα­τι­κό­τη­τα μπο­ρούν να λει­τουρ­γή­σουν μόνο επι­κου­ρι­κά και στα μετό­πι­σθεν. Υπήρ­ξαν οχή­μα­τα που στάλ­θη­καν στο συνερ­γείο 4 και 5 φορές μέσα σε αυτούς τους λίγους μήνες. Τέτοιου είδους οχή­μα­τα άλλω­στε προ­κα­λούν ερω­τή­μα­τα και για την ασφά­λεια του προ­σω­πι­κού που τα χρησιμοποιεί.
Την ίδια μοί­ρα έχει και το υπό­λοι­πο του εξο­πλι­σμού. Υπάρ­χουν αρκε­τά εργα­λεία και μηχα­νή­μα­τα που είναι παλαιό­τε­ρης τεχνο­λο­γί­ας. Τα μέσα ατο­μι­κής προ­στα­σί­ας πολ­λών υπαλ­λή­λων μετρούν τόσα χρό­νια ζωής όσα υπη­ρε­τούν οι υπάλ­λη­λοι ενώ διά­φο­ρα ανα­λώ­σι­μα (φίλ­τρα προ­σω­πί­δων, λαμ­πτή­ρες αντιε­κρη­κτι­κών φακών, κ.τ.λ.) χορη­γού­νται με το στα­γο­νό­με­τρο ή και καθόλου.
Παρά το αρνη­τι­κό προη­γού­με­νο όπου ανα­πνευ­στι­κή συσκευή προ­κά­λε­σε μόνι­μη ολι­κή ανα­πη­ρία σε συνά­δελ­φό μας από την Λέσβο το 2012 και παρά την πάρο­δο μιας δεκα­ε­τί­ας από το συγκε­κρι­μέ­νο γεγο­νός, ακό­μα δεν έχουν αντι­κα­τα­στα­θεί οι μεταλ­λι­κές φιά­λες αέρα με νέου τύπου ανθρακονημάτων.

Νομοθετική και κοινοβουλευτική
δραστηριότητα
κατά την αντιπυρική περίοδο

Κατά την διάρ­κεια της αντι­πυ­ρι­κής περιό­δου υπήρ­ξε σχε­τι­κή νομο­θε­τι­κή δια­δι­κα­σία και πολι­τι­κή δρα­στη­ριό­τη­τα σχε­τι­κή με το Πυρο­σβε­στι­κό Σώμα. Η κυβέρ­νη­ση και η Βου­λή των Ελλή­νων συνέ­χι­σαν κανο­νι­κά το έργο τους με εξαί­ρε­ση την προ­ε­κλο­γι­κή περί­ο­δο. Έτσι, ψηφί­στη­κε από τη Βου­λή των Ελλή­νων ο νόμος 5046/2023 ο οποί­ος ορί­ζει μετα­ξύ άλλων τη στε­λέ­χω­ση ασθε­νο­φό­ρων του Ε.Κ.Α.Β. από πυρο­σβέ­στες, στο άρθρο 217.

Επι­πλέ­ον εκδό­θη­καν στην Εφη­με­ρί­δα της Κυβερ­νή­σε­ως οι ακό­λου­θοι κανόνες:

  • Προ­ε­δρι­κά Διατάγματα: 
    • 83 (Τρο­πο­ποί­η­ση δια­τά­ξε­ων του Π.Δ. 62/2018 «Ρύθ­μι­ση θεμά­των έκδο­σης Αδειών Ικα­νό­τη­τας Οδη­γού – Χει­ρι­στή Υπη­ρε­σια­κών Οχη­μά­των – Μηχα­νη­μά­των του Πυρο­σβε­στι­κού Σώμα­τος και κυκλο­φο­ρί­ας αυτών»)
    • 88 (Τρο­πο­ποί­η­ση δια­τά­ξε­ων του Π.Δ. 65/2019 «Οργά­νω­ση, διάρ­θρω­ση και καθή­κο­ντα οργά­νων της Υπη­ρε­σί­ας Εσω­τε­ρι­κών Υπο­θέ­σε­ων Σωμά­των Ασφαλείας»)
    • 91 («Προ­σό­ντα και δια­δι­κα­σία επι­λο­γής υπο­ψη­φί­ων προς εκπαί­δευ­ση αξιω­μα­τι­κών της Υπη­ρε­σί­ας Ενα­ε­ρί­ων Μέσων του Πυρο­σβε­στι­κού Σώματος»)
  • Υπουρ­γι­κές απο­φά­σεις (στοι­χεία ΦΕΚ):
    • Α’ 132 («Ρυθ­μί­σεις για την αντι­με­τώ­πι­ση της κατε­πεί­γου­σας ανά­γκης ενί­σχυ­σης της στε­λέ­χω­σης των πλη­ρω­μά­των στα ασθε­νο­φό­ρα των δομών του Εθνι­κού Κέντρου Άμε­σης Βοή­θειας, των Κέντρων Υγεί­ας και των Πολυ­δύ­να­μων Περι­φε­ρεια­κών Ιατρεί­ων των νησιω­τι­κών και ορει­νών περιο­χών της χώρας»)
    • Β’ 5031 (Έγκρι­ση υπέρ­βα­σης του καθο­ρι­σμέ­νου ορί­ου των επι­τρε­πό­με­νων κατ’ έτος ημε­ρών μετα­κί­νη­σης των υπό στοι­χεία 9092 Φ 504.22 (Β’ 1209/2018) Κοι­νής Από­φα­σης των Υπουρ­γών Εσω­τε­ρι­κών και Οικο­νο­μι­κών και 24688 Φ. 504.22 (Β’ 2487/2020) Κοι­νής Υπουρ­γι­κής Από­φα­σης των Υπουρ­γών Οικο­νο­μι­κών και Προ­στα­σί­ας του Πολί­τη, για το οικο­νο­μι­κό έτος 2023)
    • Β’ 5032 (Τρο­πο­ποί­η­ση της υπό στοι­χεία 20864 οικ. Φ. 109.1/04–05-2022 υπουρ­γι­κής από­φα­σης «Εφο­δια­σμός με καύ­σι­μα υπη­ρε­σιών που δεν ανή­κουν στο Πυρο­σβε­στι­κό Σώμα»)
  • Από­φα­ση Αρχη­γού (στοι­χεία ΦΕΚ):
    • Β’ 4188 («Καθή­κο­ντα πυρο­σβε­στι­κού προ­σω­πι­κού Ειδι­κών Καθη­κό­ντων και Στε­λέ­χω­ση των Οργα­νι­κών Μονά­δων Πυρο­σβε­στι­κού Σώματος»)

Από τα πολι­τι­κά κόμ­μα­τα που εκπρο­σω­πού­νται στο κοι­νο­βού­λιο ασκή­θη­καν μέτρα κοι­νο­βου­λευ­τι­κού ελέγ­χου όπως φαί­νε­ται παρα­κά­τω (πίνα­κας 2):

Πίνα­κας 2. Εφαρ­μο­γή μέσων κοι­νο­βου­λευ­τι­κού ελέγ­χου από τα πολι­τι­κά κόμ­μα­τα προς το Υπουρ­γείο Κλι­μα­τι­κής Κρί­σης και Πολι­τι­κής Προ­στα­σί­ας, την περί­ο­δο 1/5/2023–31/10/2023.18

Από τον παρα­πά­νω πίνα­κα απο­κλει­στι­κά και μόνο δεν μπο­ρεί κανείς να ισχυ­ρι­στεί αν κάποιο πολι­τι­κό κόμ­μα δεί­χνει μεγα­λύ­τε­ρο ή μικρό­τε­ρο ενδια­φέ­ρον για τα προ­βλή­μα­τα ή τον τρό­πο λει­τουρ­γί­ας του Πυρο­σβε­στι­κού Σώμα­τος. Για να εξα­χθούν τα απα­ραί­τη­τα συμπε­ρά­σμα­τα, θα πρέ­πει να εξε­τα­στεί ανα­λυ­τι­κά το περιε­χό­με­νο και ο σκο­πός των κοι­νο­βου­λευ­τι­κών παρεμ­βά­σε­ων, σε συν­δυα­σμό και με την στά­ση των κομ­μά­των που άσκη­σαν κυβερ­νη­τι­κή εξου­σία, τι στά­ση κρά­τη­σαν για τα θέμα­τα που πιθα­νά ανα­δει­κνύ­ουν ως αντι­πο­λί­τευ­ση ή συμπολίτευση.

Άλλω­στε το κάθε πολι­τι­κό κόμ­μα δρα από τη δική του ιδε­ο­λο­γι­κή σκο­πιά και μια ερώ­τη­ση μπο­ρεί να λει­τουρ­γή­σει ως μοχλός πίε­σης για λήψη μέτρων σε ακό­μα πιο αντι­δρα­στι­κή κατεύ­θυν­ση από την εκά­στο­τε κυβέρ­νη­ση. Ωστό­σο, φαί­νε­ται ξεκά­θα­ρα ότι όχι μόνο τα όργα­να εξου­σί­ας αλλά και οι πολι­τι­κοί φορείς συμ­βάλ­λουν στις διερ­γα­σί­ες που επη­ρε­ά­ζουν την λει­τουρ­γία του Πυρο­σβε­στι­κού Σώμα­τος είτε προς την θετι­κή ή την αρνη­τι­κή κατεύ­θυν­ση καθ’ όλη τη διάρ­κεια της αντι­πυ­ρι­κής περιόδου.

Στο συμπέ­ρα­σμα αυτό οδη­γούν και οι ανα­κοι­νώ­σεις του υπουρ­γού Κλι­μα­τι­κής Κρί­σης και Πολι­τι­κής Προ­στα­σί­ας, πριν καν τελειώ­σει η αντι­πυ­ρι­κή περί­ο­δος και γίνει ένας ολο­κλη­ρω­μέ­νος απο­λο­γι­σμός από τα αρμό­δια κρα­τι­κά όργα­να, για νέο νομο­σχέ­διο που θα αφο­ρά την Πολι­τι­κή Προ­στα­σία. Η Ε.Α.Κ.Π. έχει επι­ση­μά­νει και στο παρελ­θόν αυτή τη δια­χρο­νι­κή τακτι­κή όπου οι κατα­στρο­φές ουσια­στι­κά αξιο­ποιού­νται από την εκά­στο­τε κυβέρ­νη­ση ως δικαιο­λο­γία για να προ­χω­ρή­σουν ταχύ­τε­ρα τον έτσι κι αλλιώς προ­α­πο­φα­σι­σμέ­νο σχε­δια­σμό τους. Αυτός είναι και ο λόγος που παρά τα τόσα νομο­σχέ­δια περί «ανα­διάρ­θρω­σης» και «ανα­διορ­γά­νω­σης» του Π.Σ. η κατά­στα­ση καλ­πά­ζει προς το χειρότερο.

Οι μόνοι μεγά­λοι από­ντες από τις ανω­τέ­ρω πολι­τι­κές δια­δι­κα­σί­ες ήτα­νε οι ίδιοι οι πυρο­σβέ­στες. Σε καμία τοπι­κή Ένω­ση Πυρο­σβε­στι­κών Υπαλ­λή­λων δεν έγι­νε Γενι­κή Συνέ­λευ­ση μελών ώστε να συζη­τη­θούν όλα τα παρα­πά­νω νομο­θε­τή­μα­τα, τα προ­βλή­μα­τα και να γίνει έτσι πραγ­μα­τι­κή δημό­σια διαβούλευση.

Μάλι­στα, δεν έγι­νε τέτοιου είδους συζή­τη­ση ούτε καν σε επί­πε­δο Διοι­κη­τι­κών Συμ­βου­λί­ων, «παρά­λει­ψη» που δεί­χνει ότι η πραγ­μα­τι­κή αιτία που κρα­τά τους πυρο­σβέ­στες στο περι­θώ­ριο των εξε­λί­ξε­ων δεν είναι το φορ­τω­μέ­νο πρό­γραμ­μα της αντι­πυ­ρι­κής περιό­δου. Την κύρια ευθύ­νη έχουν οι διοι­κή­σεις των Ενώ­σε­ων που προ­φα­νώς σκο­πί­μως απο­φεύ­γουν τέτοιες δια­δι­κα­σί­ες και συζη­τή­σεις χρη­σι­μο­ποιώ­ντας ως πρό­σχη­μα τα πύρι­να μέτωπα.

Δείτε την επίκαιρη ερώτηση Βουλευτή του ΚΚΕ
για την άρση της πειθαρχικής ποινής σε αρχιπυροσβέστη

Η δράση
της Ενωτικής Αγωνιστικής Κίνησης Πυροσβεστών

Η ΕΑΚΠ χωρίς να δια­χω­ρί­ζει τη δρά­ση της σε περιό­δους (αντι­πυ­ρι­κές και μη) επε­σή­μα­νε τα πιο βασι­κά προ­βλή­μα­τα με την έναρ­ξη της αντι­πυ­ρι­κής περιό­δου19. Έγκαι­ρα επε­ξερ­γά­στη­κε και προ­ε­τοί­μα­σε σε αυτή τη βάση ένα πλαί­σιο διεκ­δι­κή­σε­ων και αγώ­να το οποίο υπέ­βαλ­λε προς ψηφο­φο­ρία στο 25ο Συνέ­δριο της ΠΟΕΥΠΣ στις 21 Ιου­νί­ου 202320. Παρά την κατα­ψή­φι­ση της πρό­τα­σής μας συνε­χί­σα­με σε αυτόν τον προ­σα­να­το­λι­σμό για το υπό­λοι­πο διάστημα.

Κατά τη διάρ­κεια της αντι­πυ­ρι­κής περιό­δου κατέ­βαλ­λε κάθε δυνα­τή προ­σπά­θεια ώστε να υπάρ­χει καθη­με­ρι­νά ανοι­χτός δίαυ­λος επι­κοι­νω­νί­ας με συνα­δέλ­φους σε όλη την Ελλά­δα ακό­μα και σε ΠΕ.Π.Υ.Δ. που δεν υπάρ­χουν εκλεγ­μέ­νοι εκπρό­σω­ποι σε κάποιο Δ.Σ. μέχρι και το πιο απο­μα­κρυ­σμέ­νο Πυρο­σβε­στι­κό Κλι­μά­κιο. Σε όσα πυρο­σβε­στι­κά συμ­βά­ντα συμ­με­τεί­χαν εκλεγ­μέ­νοι ή πυρο­σβέ­στες που συσπει­ρώ­νο­νται στην Ε.Α.Κ.Π., προ­σπα­θού­σα­με να έχου­με συχνή ενη­μέ­ρω­ση ώστε να γίνουν απευ­θεί­ας και δια ζώσης παρεμ­βά­σεις αν αυτό κρι­νό­ταν απα­ραί­τη­το για να αντι­με­τω­πι­στούν προ­βλή­μα­τα. Σαφώς σημα­ντι­κό­τε­ρες, πολυ­πλη­θέ­στε­ρες και δυνα­μι­κό­τε­ρες ήταν οι παρεμ­βά­σεις στις περιο­χές όπου υπήρ­χαν εκλεγ­μέ­νοι εκπρό­σω­ποι της ΕΑΚΠ, όπως για παρά­δειγ­μα στη Στε­ρεά Ελλάδα.

Στις 10/7/2023 πραγ­μα­το­ποι­ή­σα­με κοι­νή παρά­στα­ση δια­μαρ­τυ­ρί­ας με εργα­ζο­μέ­νους των Ο.Τ.Α. έξω από το υπουρ­γείο εσω­τε­ρι­κών στην Αθή­να σχε­τι­κά με τη διά­θε­ση πυρο­σβε­στών ως οδη­γών στα ασθε­νο­φό­ρα του Ε.Κ.Α.Β.21. Στις 9/9/2023 συμ­με­τεί­χα­με στο ογκώ­δες συλ­λα­λη­τή­ριο των ταξι­κών συν­δι­κά­των στη Θεσ­σα­λο­νί­κη ανα­δει­κνύ­ο­ντας τα προ­βλή­μα­τα του κλά­δου σε ολι­γό­λε­πτη ομι­λία, παρό­λο που η Π.Ο.Ε.Υ.Π.Σ. καλού­σε σε ανα­βο­λή συμ­με­το­χής στις κινη­το­ποι­ή­σεις22. Απο­δεί­ξα­με στην πρά­ξη με τις παρα­πά­νω ενέρ­γειες ότι το διεκ­δι­κη­τι­κό πλαί­σιο της Ε.Α.Κ.Π., όπως κατα­τέ­θη­κε στο 25ο Συνέ­δριο της Π.Ο.Ε.Υ.Π.Σ., δεν είναι λόγια του αέρα ή ασκή­σεις επί χάρ­του αλλά μπο­ρεί να γίνει πράξη.

Σε όσα Δ.Σ. υπάρ­χουν εκλεγ­μέ­νοι εκπρό­σω­ποι της απο­δεί­χθη­κε ξεκά­θα­ρα ότι βοη­θά η τακτι­κή που ακο­λου­θή­θη­κε με πλή­ρη συνέ­πεια στη Στε­ρεά Ελλάδα:

  • ενη­μέ­ρω­ση των συνα­δέλ­φων από πριν τα Διοι­κη­τι­κά Συμβούλια,
  • σαφή και τεκ­μη­ριω­μέ­νη άπο­ψη κατά τη συνεδρίαση,
  • ενη­μέ­ρω­ση των συνα­δέλ­φων μετά το πέρας αυτών.

Από 1/5/2022 έως και 31/10/2022 στον ιστό­το­πο www.eakp.gr έγι­ναν συνο­λι­κά 36 αναρ­τή­σεις που αφο­ρού­σαν προ­βλή­μα­τα του κλά­δου είτε ενη­μέ­ρω­ναν και καλού­σαν το προ­σω­πι­κό σε συλ­λο­γι­κές και αγω­νι­στι­κές δια­δι­κα­σί­ες. Σε αντί­θε­ση με την πλειο­ψη­φία του κυβερ­νη­τι­κού συν­δι­κα­λι­σμού, που συνή­θως «δια­φη­μί­ζει» εκ των υστέ­ρων τις κινή­σεις του, συχνά συνο­δευό­με­νες και με πλή­θος καλο­στη­μέ­νων φωτο­γρα­φιών, κάθε παρέμ­βα­ση της Ε.Α.Κ.Π. γινό­τα­νε αφού είχε προη­γη­θεί συζή­τη­ση με όσο το δυνα­τόν περισ­σό­τε­ρους συνα­δέλ­φους ώστε να εκφρα­στεί η δική τους γνώ­μη. Ορι­σμέ­νες από αυτές τις αναρ­τή­σεις προ­κά­λε­σαν την παρέμ­βα­ση πολι­τι­κών κομ­μά­των της μεί­ζο­νος και ελάσ­σο­νος αντι­πο­λί­τευ­σης απο­δει­κνύ­ο­ντας ότι οι από­ψεις μας είναι ρεα­λι­στι­κές, δίκαιες και απη­χούν σε ευρύ­τε­ρο μέρος της ελλη­νι­κής κοινωνίας.

Επί­σης ο ιστό­το­πός μας μετρού­σε χιλιά­δες επι­σκέ­πτες κάθε μήνα που τον κατα­τάσ­σα­νε, μετα­ξύ ιστο­τό­πων συν­δι­κα­λι­στι­κού περιε­χο­μέ­νου, στη 2η θέση και μόνο ο αντί­στοι­χος της Π.Ο.Ε.Υ.Π.Σ. μετά βίας είχε ένα μικρό προ­βά­δι­σμα. Ωστό­σο, κατά τη διάρ­κεια του Ιου­νί­ου, που διε­ξή­χθη το 25ο Συνέ­δριο της Π.Ο.Ε.Υ.Π.Σ., ξεπε­ρά­σα­με (επι­σκε­ψι­μό­τη­τα στο ιστό­το­πο της Ε.Α.Κ.Π.) ακό­μα και τον ιστό­το­πο της Π.Ο.Ε.Υ.Π.Σ.
Τον Αύγου­στο, που το προ­σω­πι­κό έδι­νε τη σκλη­ρό­τε­ρη μάχη, η επι­σκε­ψι­μό­τη­τα στον ιστό­το­πο της Ε.Α.Κ.Π. έφθα­σε κοντά στις 10.000 επισκέψεις!

Το στοι­χείο αυτό σε συν­δυα­σμό με το γεγο­νός ότι οι επι­σκέ­πτες παρα­μέ­να­νε στη σελί­δα ακό­μα και για μερι­κά λεπτά κατά μέσο όρο όταν στους υπό­λοι­πους μόνο μερι­κά δευ­τε­ρό­λε­πτα, απο­δει­κνύ­ε­ται ότι οι Ε.Α.Κ.Π. έχει απή­χη­ση στο Πυρο­σβε­στι­κό Σώμα πολ­λή μεγα­λύ­τε­ρη από τα εκλο­γι­κά ποσο­στά της.

Το παρα­πά­νω επι­βε­βαιώ­νε­ται και από μηνύ­μα­τα ηλε­κτρο­νι­κού ταχυ­δρο­μεί­ου που παρα­λάμ­βα­νε η Εκτε­λε­στι­κή Γραμ­μα­τεία της Ε.Α.Κ.Π. από συνα­δέλ­φους που όχι μόνοo εκθέ­τα­νε προ­βλή­μα­τα και ερω­τή­σεις, αλλά ορι­σμέ­νες φορές απλώς εκφρά­ζα­νε τη συμπα­ρά­στα­σή τους και δίνα­νε συγ­χα­ρη­τή­ρια για τον υπεύ­θυ­νο τρό­πο στην ενη­μέ­ρω­ση και την αδιά­κο­πη δρά­ση της Ε.Α.Κ.Π.. Είναι επί­σης θετι­κό ότι ανά­με­σα σε αυτούς τους συνα­δέλ­φους υπήρ­ξαν και αξιω­μα­τι­κοί με θέσεις ευθύ­νης που από ότι φαί­νε­ται δεν τρέ­φουν αυτα­πά­τες περί «λαμπρής καριέ­ρας» και «δόξας», αλλά αντι­λαμ­βά­νο­νται τον αρνη­τι­κό προ­σα­να­το­λι­σμό των εξε­λί­ξε­ων και την πολύ «δια­κρι­τι­κή» παρου­σία του συν­δι­κα­λι­στι­κού τους οργά­νου στα δρώμενα.

Όμως υπήρ­ξαν και περιο­χές ή περι­πτώ­σεις που οι παρεμ­βά­σεις έγι­ναν με μία σχε­τι­κή καθυ­στέ­ρη­ση διό­τι οι συνά­δελ­φοι εκεί δεν κατέ­φευ­γαν έγκαι­ρα στην Ε.Α.Κ.Π. προ­σμέ­νο­ντας μάταια κάποιες ενέρ­γειες από την πρω­το­βάθ­μια ένω­ση που ανή­καν ή όταν η κατά­στα­ση γινό­ταν πραγ­μα­τι­κά ανυ­πό­φο­ρη ή εξαι­ρε­τι­κά επικίνδυνη.

Η Ε.Α.Κ.Π. ανέ­δει­ξε τα προ­βλή­μα­τα ανά­λο­γα με τη σοβα­ρό­τη­τά τους και όχι με κρι­τή­ριο το αν αφο­ρά επο­χι­κούς, Π.Π.Υ., μόνι­μους, χαμη­λό­βαθ­μους ή υψη­λό­βαθ­μους στη διοι­κη­τι­κή ιεραρ­χία, με βασι­κή αρχή την ενό­τη­τα και την ισο­τι­μία όλων των εργα­ζο­μέ­νων στην βάση των κοι­νών προ­βλη­μά­των που αντι­με­τω­πί­ζουν στον εργα­σια­κό τους χώρο.

Η στάση των δυνάμεων 
του κυβερνητικού συνδικαλισμού

Στη συντρι­πτι­κή τους πλειο­ψη­φία οι άλλες συν­δι­κα­λι­στι­κές δυνά­μεις δεν έδει­ξαν κάποια στά­ση αλλά ούτε καν διά­θε­ση για κάτι δια­φο­ρε­τι­κό από αυτό που χρό­νια βλέ­που­με και γνω­ρί­ζου­με. Όχι μόνο κατα­ψή­φι­σαν το αγω­νι­στι­κό πλαί­σιο της Ε.Α.Κ.Π. στο 25ο Συνέ­δριο της Π.Ο.Ε.Υ.Π.Σ. αλλά φρό­ντι­σαν να εκφυ­λι­στεί πλή­ρως η δια­δι­κα­σία και να μετα­τρα­πεί σε μια φιέ­στα επι­κοι­νω­νια­κού χαρα­κτή­ρα που δεν πήρε κανε­νός είδους απόφαση.

Γενι­κό­τε­ρα για άλλη μια χρο­νιά οι κινή­σεις τους ήταν στην κατεύ­θυν­ση της ατο­μι­κής απο­μό­νω­σης, της επι­κοι­νω­νια­κής δια­χεί­ρι­σης, της ανα­μο­νής και του συμ­βι­βα­σμού. Σε ορι­σμέ­νες δε περι­πτώ­σεις υπάρ­χουν ισχυ­ρές ενδεί­ξεις ότι εκ των προ­τέ­ρων γνώ­ρι­ζαν την πιθα­νό­τη­τα αρνη­τι­κών εξε­λί­ξε­ων και επι­λέ­γαν συνει­δη­τά να προ­ε­τοι­μά­σουν έδα­φος απο­δο­χής αυτών από τους πυρο­σβέ­στες. Με τη μια ή την άλλη τακτι­κή λοι­πόν λει­τούρ­γη­σαν ακό­μα μια φορά όχι ως πρω­το­πό­ροι και οργα­νω­τές του αγώ­να των πυρο­σβε­στών αλλά ως κυβερ­νη­τι­κοί εταί­ροι και συνεργάτες.

Σε κάποιες περι­πτώ­σεις μάλι­στα έγι­νε προ­σπά­θεια οι πυρο­σβέ­στες να οπι­σθο­χω­ρή­σουν από τη στά­ση άμυ­νας και υπο­χώ­ρη­σης, σε αυτή της παρά­δο­σης άνευ όρων. Είναι χαρα­κτη­ρι­στι­κό το παρά­δειγ­μα της Ε.Υ.Π.Σ. Πελο­πον­νή­σου που με ανα­κοί­νω­σή της στις 7/8/2023 ζητού­σε «δέκα ημέ­ρες χαλά­ρω­σης μέσα στο καλο­καί­ρι» όταν οι ισχύ­ο­ντες κανο­νι­σμοί προ­βλέ­πουν 15 ημέ­ρες άδειας23.

Ακό­μα σοβα­ρό­τε­ρη περί­πτω­ση είναι η Συλ­λο­γι­κή Σύμ­βα­ση Εργα­σί­ας για τους επο­χι­κούς πυρο­σβέ­στες που υπο­γρά­φτη­κε μετα­ξύ του Π.Σ. και του ΠΑ.Σ.ΣΥ.Π. στις 27 Ιου­νί­ου 2023. Εκεί στο άρθρο 3, παρά­γρα­φος Δ, το πανελ­λή­νιο σωμα­τείο δέχτη­κε οικειο­θε­λώς και υπέ­γρα­ψε να περιο­ρι­στεί το δικαί­ω­μα στην άδεια για μονο­γο­νεϊ­κή οικο­γέ­νεια μέχρι την ηλι­κία τέκνου 12 ετών. Αντί­θε­τα το άρθρο 45 του ν.4808/2021 δεν ανα­φέ­ρει το όριο ηλι­κί­ας του παι­διού και επο­μέ­νως περι­λαμ­βά­νει όλα τα παι­διά μέχρι την ηλι­κία των 18 ετών.

Σε περι­πτώ­σεις που ο κυβερ­νη­τι­κός συν­δι­κα­λι­σμός δεν κατα­φέρ­νει να κάνει του υπαλ­λή­λους να σκύ­ψουν οικειο­θε­λώς το κεφά­λι δε διστά­ζει ακό­μα και να δια­λύ­σει ή να απο­δυ­να­μώ­σει τα σωμα­τεία. Τέτοιο παρά­δειγ­μα απο­τε­λούν τα όσα έγι­ναν στην Ε.Υ.Π.Σ. Δυτι­κής Ελλά­δας στη Γενι­κή Συνέ­λευ­ση από 13 Μαΐ­ου 2023 όπου πλέ­ον με τις μεθο­δεύ­σεις του προ­ε­δρεί­ου οι μόνι­μοι συνά­δελ­φοι από την Λευ­κά­δα δεν μπο­ρούν να εγγρα­φούν σε καμία συν­δι­κα­λι­στι­κή οργά­νω­ση24.

Από τους ιστο­τό­πους συν­δι­κα­λι­στι­κού περιε­χο­μέ­νου που δια­τη­ρούν οι άλλες δυνά­μεις είναι ξεκά­θα­ρη η σημα­ντι­κά χαμη­λό­τε­ρη επι­σκε­ψι­μό­τη­τα καθώς και ο μικρός αριθ­μός αναρ­τή­σε­ων σε ορι­σμέ­νες από αυτές. Σε άλλες πάλι δια­φαί­νε­ται μια έντο­νη τάση προ­βο­λής προ­σώ­πων-παρα­γό­ντων του συν­δι­κα­λι­στι­κού κινή­μα­τος μέσα από ανα­κοι­νώ­σεις για τα αιτή­μα­τα των συνα­δέλ­φων. Αυτό απο­τε­λεί δια­χρο­νι­κό χαρα­κτη­ρι­στι­κό των εκπρο­σώ­πων του κυβερ­νη­τι­κού συν­δι­κα­λι­σμού που χτί­ζουν προ­σω­πι­κό προφίλ.

Είναι γεγο­νός ότι ο ιστό­το­πος της Ε.Α.Π.Σ. είχε αυξη­μέ­νη επι­σκε­ψι­μό­τη­τα παρό­λο που ο μονο­ψή­φιος αριθ­μός αναρ­τή­σε­ων ήταν ειδη­σε­ο­γρα­φι­κού και όχι συν­δι­κα­λι­στι­κού περιε­χο­μέ­νου. Αυτό απο­τε­λεί ένδει­ξη ότι αρκε­τοί αξιω­μα­τι­κοί παρα­μέ­νουν ακό­μα προ­σκολ­λη­μέ­νοι στην αυτα­πά­τη ότι τα καθη­με­ρι­νά τους προ­βλή­μα­τα δια­φέ­ρουν από των υπο­λοί­πων πυρο­σβε­στών και ότι είναι εφι­κτό να έχουν επι­τυ­χί­ες ενώ οι υφι­στά­με­νοί τους ήττες. Παρα­βλέ­πουν το γεγο­νός ότι ο στρα­τη­γι­κός σχε­δια­σμός για το μέλ­λον της πολι­τι­κής προ­στα­σί­ας γενι­κό­τε­ρα θα επη­ρε­ά­σει αρνη­τι­κά το σύνο­λο των εργα­ζο­μέ­νων στο Π.Σ. και όχι μόνο. Επί­σης η επι­σκε­ψι­μό­τη­τα του ιστο­τό­που της Ε.Α.Π.Σ. επη­ρε­ά­ζε­ται και από την προ­σπά­θεια εκπρο­σώ­πων των Μ.Μ.Ε. κ.λπ. σε περιό­δους έντα­σης των κατα­στρο­φι­κών γεγο­νό­των για ανα­ζή­τη­ση σχε­τι­κών πλη­ρο­φο­ριών λόγω ότι απο­τε­λεί συν­δι­κα­λι­στι­κό όργα­νο μιας κατη­γο­ρί­ας εργα­ζό­με­νων του Π.Σ. που είναι ενταγ­μέ­νο στον επι­τε­λι­κό σχεδιασμό.

Οι περισ­σό­τε­ρες από τις ανω­τέ­ρω δια­πι­στώ­σεις αφο­ρά και ένα σημα­ντι­κό μέρος του χαμη­λό­βαθ­μου προ­σω­πι­κού που παρα­μέ­νει εγκλω­βι­σμέ­νο στην αυτα­πά­τη που έχουν δημιουρ­γή­σει οι δυνά­μεις του κυβερ­νη­τι­κού συν­δι­κα­λι­σμού, ότι τα προ­βλή­μα­τά του μπο­ρούν να λυθούν χωρίς αγώ­να, χωρίς κόπο, χωρίς καν να τα ομο­λο­γή­σει ότι τον ενο­χλούν αλλά μέσω κάποιου συν­δι­κα­λι­στή που έχει «προ­σβά­σεις» και «γνω­στούς».

Αυτός είναι ο λόγος που σε διά­φο­ρες περιο­χές συνέ­πεια της απο­γο­ή­τευ­σης που έφε­ραν αυτού του είδους οι αυτα­πά­τες, εκδη­λώ­θη­καν μαζι­κές τάσεις δια­γρα­φής υπαλ­λή­λων από τα σωμα­τεία τους όταν ένιω­σαν ότι η κοροϊ­δία των κυβερ­νη­τι­κών συν­δι­κα­λι­στών «ξεπέ­ρα­σε τα όρια». Η Ε.Α.Κ.Π. τόνι­σε προς όλους τους συνα­δέλ­φους που επι­λέ­γουν την δια­γρα­φή ως μέσο δια­μαρ­τυ­ρί­ας, ότι μια τέτοια ενέρ­γεια όχι μόνο δεν τιμω­ρεί του συμ­βι­βα­σμέ­νους συν­δι­κα­λι­στές αλλά ίσα ίσα τους ευνο­εί, αφού η απο­μά­κρυν­ση από το κίνη­μα όσων δια­φω­νούν μαζί τους, δίνει τη δυνα­τό­τη­τα να δια­τη­ρή­σουν τους συσχε­τι­σμούς και να συνε­χί­σουν ανε­νό­χλη­τοι το «έργο» τους25.

Συμπεράσματα

⚠️  Αναμφίβολα η φετινή χρονιά υπήρξε μια από τις χειρότερες για την χώρα μας.
Ανεξάρτητα όμως από τα ετήσια αποτελέσματα, διαχρονικά
φαίνεται η τάση τα πράγματα να οδηγούνται προς το χειρότερο.

Οι πυρο­σβέ­στες χρό­νο με το χρό­νο νιώ­θουν όλο και λιγό­τε­ρο απο­τε­λε­σμα­τι­κοί και οι πολί­τες όλο και περισ­σό­τε­ρο ανα­σφα­λείς. Κερ­δί­ζει όλο και περισ­σό­τε­ρο έδα­φος το αίσθη­μα ότι η ορθή επι­κοι­νω­νια­κή δια­χεί­ρι­ση των κατα­στρο­φών απο­τε­λεί τον τομέα που δίνε­ται το μεγα­λύ­τε­ρο βάρος από την εκά­στο­τε πολι­τι­κή ηγεσία.

Η κλι­μα­τι­κή αλλα­γή, που με ιδιαί­τε­ρο ζήλο επι­κα­λού­νται σιγά σιγά όλες οι κυβερ­νή­σεις, ως «θεό­σταλ­τη πλη­γή του Φαραώ» είναι μόνο μία από τις αιτί­ες και όχι απα­ραί­τη­τα η πιο σημα­ντι­κή. Η εκδή­λω­ση πλη­θώ­ρας εστιών δεί­χνει κάτι εξί­σου ή και περισ­σό­τε­ρο σημα­ντι­κό, ότι οι αιτί­ες που οπλί­ζουν το χέρι του εμπρη­στή είναι δια­χρο­νι­κές και παρα­μέ­νουν. Πρό­κει­ται όχι μόνο για το δαι­δα­λώ­δη αντι­δα­σι­κό νομο­θε­τι­κό πλαί­σιο που κάθε τόσο δίνει τη δυνα­τό­τη­τα για κατα­πά­τη­ση και απο­χα­ρα­κτη­ρι­σμό δασι­κών εκτά­σε­ων με αυθαί­ρε­το τρό­πο αλλά και την πιο πρό­σφα­τη «πρά­σι­νη» νομο­θε­σία που ανοί­γει το δρό­μο για κατα­σκευή τερά­στιων αιο­λι­κών και φωτο­βολ­ταϊ­κών πάρ­κων στις πλα­γιές και τις κορυ­φές των βου­νών. Με λίγα λόγια η πολι­τι­κή της Ευρω­παϊ­κής Ένω­σης που θέλει και τα δάση ως μοχλό ιδιω­τι­κής κερ­δο­φο­ρί­ας συνε­χί­ζει να ενι­σχύ­ε­ται διαρ­κώς, οδη­γώ­ντας, ανε­ξάρ­τη­τα από τις όποιες ετή­σιες δια­κυ­μάν­σεις, στην κατα­στρο­φή του περιβάλλοντος.

Η έλλειψη προσωπικού είναι υπαρκτή και σημαντική. 
Ομοίως και τα αυξημένα όρια ηλικίας των υπαλλήλων.

Με βάση τα στοι­χεία που παρα­τέ­θη­καν για το προ­σω­πι­κό επι­βε­βαιώ­νε­ται και ισχυ­ρο­ποιεί­ται η δια­χρο­νι­κή θέση της Ε.Α.Κ.Π. ότι:

  • Οι προ­σλή­ψεις μέσω πανελ­λη­νί­ων εξε­τά­σε­ων με στα­θε­ρό ρυθ­μό είναι η μονα­δι­κή λύση που μπο­ρεί να εξα­σφα­λί­σει σχε­δια­σμέ­να, προ­βλέ­ψι­μα και στα­θε­ρά την κάλυ­ψη των κενών με ταυ­τό­χρο­να σωστή ιεραρ­χι­κή και ηλι­κια­κή κατα­νο­μή. Παράλ­λη­λα εξα­σφα­λί­ζει την ομοιό­μορ­φη εκπαί­δευ­ση του προ­σω­πι­κού και το αίσθη­μα ισο­τι­μί­ας που με τη σει­ρά τους οδη­γούν στην καλύ­τε­ρη συνερ­γα­σία των συνα­δέλ­φων αφού εξα­λεί­φε­ται κάθε αίσθη­μα δια­κρί­σε­ων και σύγκρου­σης συμ­φε­ρό­ντων που προ­κύ­πτει όταν υπάρ­χουν 4–5 ξεχω­ρι­στές κατη­γο­ρί­ες και προ­ε­λεύ­σεις εργα­ζο­μέ­νων. Παρό­λο που θέσα­με το συγκε­κρι­μέ­νο θέμα δεν κατα­φέ­ρα­με για το ακα­δη­μαϊ­κό έτος 2023 – 2024 να πιέ­σου­με αρκε­τά την κυβέρ­νη­ση για αύξη­ση του αριθ­μού των εισα­κτέ­ων μέσω τρο­πο­ποί­η­σης των απο­φά­σε­ων που περι­λαμ­βά­νο­νται στο ΦΕΚ Β’ 2269/6–4‑2023.
  • Για τον παρα­πά­νω λόγο χρειά­ζε­ται σοβα­ρή ενί­σχυ­ση και ανα­βάθ­μι­ση των υπο­δο­μών της Πυρο­σβε­στι­κής Ακα­δη­μί­ας. Παρά τις μεγά­λες κατα­στρο­φές των τελευ­ταί­ων ετών στο κομ­μά­τι αυτό δεν έχει υπάρ­ξει καμία ουσια­στι­κή στή­ρι­ξη και εφαρ­μό­ζε­ται και εκεί η τακτι­κή της ανα­ζή­τη­σης δωρε­ών από τον ιδιω­τι­κό τομέα. Η παρά­τα­ση του χρό­νου σπου­δών του δόκι­μου πυρο­σβέ­στη στα 4 έτη δεν προ­σφέ­ρει τίπο­τα αν δε συνο­δεύ­ε­ται από την αντί­στοι­χη θεω­ρη­τι­κή κατάρ­τι­ση αλλά κυρί­ως την εξά­σκη­ση σε πεδία ασκή­σε­ων που θα προ­σο­μοιώ­νουν μεγά­λη ποι­κι­λία συμ­βά­ντων και σενα­ρί­ων. Απε­να­ντί­ας, δημιουρ­γεί στα μελ­λο­ντι­κά στε­λέ­χη του Σώμα­τος ένα αίσθη­μα απογοήτευσης.
  • Απαι­τεί­ται ανα­τρο­φο­δό­τη­ση και προ­σαρ­μο­γή του περιε­χο­μέ­νου με βάση όσα δεδο­μέ­να εισπράτ­του­με από την απο­δελ­τί­ω­ση των συμ­βά­ντων και την καθη­με­ρι­νό­τη­τα. Οι πυρο­σβέ­στες και ειδι­κά οι αξιω­μα­τι­κοί πρέ­πει να νοιώ­θουν ότι εκπαι­δεύ­ο­νται ουσια­στι­κά για να υπη­ρε­τή­σουν την απο­στο­λή του Π.Σ. από καλύ­τε­ρες θέσεις και όχι ότι με την έξο­δο τους από την ακα­δη­μία απλά λαμ­βά­νουν ένα πιστο­ποι­η­τι­κό τυπο­ποι­η­μέ­νης εκπαίδευσης!
  • Επι­πλέ­ον πρέ­πει να γίνουν κατα­νοη­τά τα νέα δεδο­μέ­να ότι το προ­σω­πι­κό που προ­σλαμ­βά­νε­ται μέσω των πανελ­λη­νί­ων εξε­τά­σε­ων πρό­κει­ται για άτο­μα με ικα­νό­τη­τα και θέλη­ση να κατα­κτή­σουν μεγά­λη ποσό­τη­τα γνώ­σε­ων και δεξιο­τή­των. Αρκε­τοί από αυτούς στο­χεύ­ουν σε συνέ­χι­ση των σπου­δών μετά την απο­φοί­τη­ση από την Πυρο­σβε­στι­κή Ακα­δη­μία. Θα είναι προς όφε­λος και των δύο πλευ­ρών αν δίνο­νταν κατεύ­θυν­ση προς τους συνα­δέλ­φους με βάση και τις ανά­γκες που έχει το Π.Σ. σε επι­στη­μο­νι­κό προσωπικό.
  • Οι ανω­τέ­ρω επι­ση­μάν­σεις δεν απο­τε­λούν κρι­τι­κή προς κάποια συγκε­κρι­μέ­νη «κακή» Διοί­κη­ση. Αντι­θέ­τως η Πυρο­σβε­στι­κή Ακα­δη­μία είναι και αυτή με τη σει­ρά της θύμα της γενι­κό­τε­ρης πολι­τι­κής των τελευ­ταί­ων 25 ετών στην Τρι­το­βάθ­μια Εκπαί­δευ­ση που μετα­τρέ­πει τα ιδρύ­μα­τα σε “ελε­ή­μο­νες” χορη­γών που μοι­ρά­ζουν πιστο­ποι­η­τι­κά όλο και πιο απο­κομ­μέ­να από την ολο­κλη­ρω­μέ­νη επι­στη­μο­νι­κή γνώ­ση. Η ανα­βάθ­μι­σή της δεν είναι υπό­θε­ση απλά μιας «Διοί­κη­σης» αλλά όλων των πυρο­σβε­στών που πρέ­πει και αυτό το ζήτη­μα να το απαι­τή­σουν κόντρα στις κυβερ­νη­τι­κές πολιτικές.

Έχου­με όμως επι­ση­μά­νει σε πλή­θος ανα­κοι­νώ­σε­ων ότι στο πλαί­σιο των προ­σλή­ψε­ων θα πρέ­πει πρώ­τα οι πυρο­σβέ­στες πεντα­ε­τούς και επτα­ε­τούς θητεί­ας, καθώς και οι πυρο­σβέ­στες επο­χι­κής απα­σχό­λη­σης με σχέ­ση εργα­σί­ας ιδιω­τι­κού δικαί­ου, που υπη­ρε­τούν στο Πυρο­σβε­στι­κό Σώμα αυτή τη στιγ­μή, να εντα­χθούν αυτο­δι­καί­ως στο μόνι­μο πυρο­σβε­στι­κό προ­σω­πι­κό χωρίς να απαι­τεί­ται νέα κρί­ση. Σε περί­πτω­ση που για οποιον­δή­πο­τε από τους ανω­τέ­ρω υπαλ­λή­λους, υπάρ­χει κώλυ­μα που καθι­στά αδύ­να­τη την πρό­σλη­ψή του στο Πυρο­σβε­στι­κό Σώμα, τότε ο υπάλ­λη­λος αυτός να εντα­χθεί στο μόνι­μο προ­σω­πι­κό της Δασι­κής Υπη­ρε­σί­ας στον τομέα της πρό­λη­ψης, φύλα­ξης και προ­στα­σί­ας των δασι­κών οικο­συ­στη­μά­των ή στους τομείς υπη­ρε­σιών αρμο­διό­τη­τας της Πολι­τι­κής Προ­στα­σί­ας που έχουν ως αντι­κεί­με­νο την αντι­με­τώ­πι­ση των έκτα­κτων κατα­στά­σε­ων που προ­κύ­πτουν από κατα­στρο­φές εξαι­τί­ας πλημ­μυ­ρών, χιο­νο­πτώ­σε­ων, σει­σμι­κών δονή­σε­ων κ.ο.κ.

Ως  Ε.Α.Κ.Π. δε διαπραγματευόμαστε τίποτα λιγότερο 
από μόνιμη και σταθερή εργασία για όλους. 
Επιβάλλεται να μπει οριστικά τέλος στην επί 2,5 δεκαετίες 
εργασιακή ομηρία χιλιάδων συναδέλφων.

Εν συνε­χεία, είναι ανα­γκαίο να καταρ­τι­στούν πλή­ρη και λεπτο­με­ρή σχέ­δια γύρω από τη Διοι­κη­τι­κή μέρι­μνα με την απα­ραί­τη­τη χρη­μα­το­δό­τη­ση από τον κρα­τι­κό προ­ϋ­πο­λο­γι­σμό. Σε κάθε περι­φέ­ρεια ή νομό να είναι γνω­στό εκ των προ­τέ­ρων οι υπάρ­χου­σες δεσμευ­μέ­νες κλί­νες σε ξενο­δο­χεια­κές μονά­δες που μπο­ρούν να φιλο­ξε­νη­θούν με την ανά­λο­γη εξα­σφά­λι­ση πλή­ρους δια­τρο­φής, για να είναι σε θέση να προ­σφέ­ρουν ουσια­στι­κή βοή­θεια και η εξα­θλί­ω­ση τους να μην γίνε­ται τηλε­ο­πτι­κό γεγονός!

Επί­σης είναι κορυ­φαί­ας προ­τε­ραιό­τη­τας ζήτη­μα η

Πλήρης αναγνώριση του επαγγέλματος 
ως Βαρύ – Ανθυγιεινό – Επικίνδυνο

Η κατά­κτη­ση αυτή θα ανοί­ξει το δρό­μο για ρυθ­μί­σεις ζητη­μά­των όπως:

  • Η λήψη και η εφαρ­μο­γή των απα­ραί­τη­των ατο­μι­κών και συλ­λο­γι­κών μέτρων προ­στα­σί­ας τόσο στους χώρους εργα­σί­ας όσο και στα επι­χει­ρη­σια­κά συμβάντα.
  • Η χορή­γη­ση επι­πλέ­ον άδειας απου­σί­ας για την άμβλυν­ση των επι­βα­ρυ­ντι­κών επι­πτώ­σε­ων από την εμπλο­κή σε επι­σφα­λή και επι­βλα­βή επι­χει­ρη­σια­κά περιβάλλοντα.
  • Η δημιουρ­γία υπο­δο­μών και εξο­πλι­σμού εντός των εγκα­τα­στά­σε­ων των πυρο­σβε­στι­κών υπη­ρε­σιών για την απο­λύ­μαν­ση και τον καθα­ρι­σμό του ατο­μι­κού και λοι­πού επι­χει­ρη­σια­κού εξοπλισμού.
  • Η δημιουρ­γία χώρων εκγύ­μνα­σης, άθλη­σης και υπο­στη­ρι­κτι­κής επι­μέ­λειας από γυμνα­στές, φυσι­κο­θε­ρα­πευ­τές και ειδι­κούς ψυχι­κής υγιεινής.
  • Η μεί­ω­ση του συνο­λι­κού εργά­σι­μου χρόνου.
  • Ο προ­γραμ­μα­τι­σμός συχνών περιο­δι­κών υγειο­νο­μι­κών ελέγ­χων του προσωπικού.
  • Η πλή­ρης κατα­γρα­φή των επαγ­γελ­μα­τι­κών ασθε­νειών και η διε­ρεύ­νη­ση των αιτιών που οδη­γούν σε αιφ­νί­διους θανά­τους πυρο­σβε­στών από παθο­λο­γι­κά αίτια.
  • Η μεί­ω­ση των ορί­ων ηλι­κί­ας συνταξιοδότησης.
  • Η θέσπι­ση ανώ­τα­του ορί­ου υπε­ρω­ρια­κής εργα­σί­ας και η χορή­γη­ση χρη­μα­τι­κής απο­ζη­μί­ω­σης για κάθε υπε­ρω­ρια­κή υπέρ­βα­ση πέραν του υπο­χρε­ω­τι­κού χρό­νου εργασίας.

Εκτός από τον προ­γραμ­μα­τι­σμό προ­σλή­ψε­ων προ­σω­πι­κού χρειά­ζε­ται και μακρο­πρό­θε­σμος σχε­δια­σμός για την ανέ­γερ­ση, απο­κα­τά­στα­ση και εκσυγ­χρο­νι­σμό των κτη­ρια­κών εγκα­τα­στά­σε­ων. Η υλο­ποί­η­ση του σχε­δια­σμού θα πρέ­πει να γίνει απο­κλει­στι­κά μέσω του κρα­τι­κού προ­ϋ­πο­λο­γι­σμού και χωρίς την εμπλο­κή ιδιω­τών. Με τον τρό­πο αυτό θα δημιουρ­γού­νται πυρο­σβε­στι­κές υπη­ρε­σί­ες με τις προ­δια­γρα­φές που θέτει η σχε­τι­κή μελέ­τη του Α.Π.Σ. και δεν θα προ­σαρ­μό­ζο­νται οι στε­γα­στι­κές ανά­γκες μία υπη­ρε­σί­ας σε προ­ϋ­πάρ­χου­σες ιδιω­τι­κές εγκαταστάσεις.

Επί­σης θα επι­λέ­γο­νται οι πλέ­ον ασφα­λείς και χρή­σι­μες τοπο­θε­σί­ες, ικα­νές να λει­τουρ­γή­σουν κατά τη διάρ­κεια μαζι­κών κατα­στρο­φών. Έτσι θα μειω­θούν οι πιθα­νό­τη­τες να βλέ­που­με ολό­κλη­ρες Π.Υ. να τίθε­νται εκτός λει­τουρ­γί­ας όπως η Π.Υ. Παλα­μά και μάλι­στα για απροσ­διό­ρι­στο χρο­νι­κό διά­στη­μα. Παρό­μοιος σχε­δια­σμός είναι ανα­γκαί­ος και για την από­κτη­ση και ανα­νέ­ω­ση υλι­κών και μέσων.

Για όλο αυτό το κεφά­λαιο, δηλα­δή τα υλι­κά αγα­θά, χρειά­ζε­ται να δια­σφα­λι­στούν οι προ­ϋ­πο­θέ­σεις ανα­πα­ρα­γω­γής του, δηλα­δή η συντή­ρη­ση και αντι­κα­τά­στα­ση της όποιας φθο­ράς. Κρί­νε­ται ωφέ­λι­μη η ενί­σχυ­ση των Πυρο­σβε­στι­κών Συνερ­γεί­ων με επέ­κτα­ση παραρ­τη­μά­των σε κάθε περι­φέ­ρεια εκτός της Αττι­κής και της Κεντρι­κής Μακε­δο­νί­ας. Στα πλαί­σια των Συνερ­γεί­ων να συστα­θούν και αντί­στοι­χα κλι­μά­κια τεχνι­κών για τα κτή­ρια (π.χ. ηλε­κτρο­λό­γοι εγκα­τα­στά­σε­ων, υδραυ­λι­κοί, κ.τ.λ.). Συνερ­γα­σί­ες με άλλους φορείς του Δημο­σί­ου φυσι­κά μπο­ρούν να εξε­τα­στούν προ­κει­μέ­νου να απο­φευ­χθεί μεγά­λη δαπά­νη για μικρό όγκο εργα­σί­ας. Σε κάθε περί­πτω­ση δεν είναι υπο­χρέ­ω­ση του κινή­μα­τος να υπο­βάλ­λει μελέ­τες αλλά να ανα­δεί­ξει και να παλέ­ψει για λύσεις σε σοβα­ρά και χρο­νί­ζο­ντα προ­βλή­μα­τα όπως τα όσα περιγράφονται.

Στο επό­με­νο διά­στη­μα οι πυρο­σβέ­στες με τη στή­ρι­ξη και του υπό­λοι­που λαού θα πρέ­πει να ιεραρ­χή­σουν και να βγουν δυνα­μι­κά μπρο­στά για:

  • Αυξη­μέ­νη χρη­μα­το­δό­τη­ση μέσω του κρα­τι­κού προ­ϋ­πο­λο­γι­σμού που θα ξεκι­νή­σει να συζη­τιέ­ται σε λίγες ημέ­ρες, με προ­ται­ρε­ό­τη­τα στις μεγά­λες ελλεί­ψεις σε μηχα­νο­λο­γι­κό, ειδι­κό και ατο­μι­κό εξο­πλι­σμό και τις υπο­δο­μές, στις απα­ραί­τη­τες προ­σλή­ψεις μόνι­μου προ­σω­πι­κού και τις παρο­χές στους εργα­ζό­με­νους και όχι στην κερ­δο­φο­ρία των ιδιω­τι­κών επι­χει­ρή­σε­ων μέσω της ενοι­κί­α­σης πανά­κρι­βων ενα­έ­ριων μέσων που εκ του απο­τε­λέ­σμα­τος απο­δει­κνύ­ο­νται ανα­ντί­στοι­χης της υπέρ προ­βε­βλη­μέ­νης τους συνει­σφο­ράς σε σχέ­ση με τις επί­γειες δυνά­μεις26!
  • Τεκ­μη­ριω­μέ­νη απά­ντη­ση στο νομο­σχέ­διο που έχει προ­α­ναγ­γεί­λει ο υπουρ­γός Κλι­μα­τι­κής Κρί­σης και Πολι­τι­κής Προστασίας.

Προ­κει­μέ­νου όμως να επέλ­θει ριζι­κή αλλα­γή στην οργά­νω­ση της Πολι­τι­κής Προ­στα­σί­ας της χώρας προς όφε­λος του λαού και  του φυσι­κού περι­βάλ­λο­ντος και να δια­μορ­φω­θεί ένα ασφα­λές και αξιο­πρε­πές εργα­σια­κό περι­βάλ­λον  επιβάλλεται:

  • Οι πυρο­σβέ­στες να μπουν σε μια πιο δυνα­μι­κή τρο­χιά ανά­δει­ξης και πάλης των χρό­νιων αιτη­μά­των τους και με την μαζι­κή τους συμ­με­το­χή στις διερ­γα­σί­ες του συν­δι­κα­λι­στι­κού κινή­μα­τος στο Π.Σ., να επι­φέ­ρουν την ριζι­κή αλλα­γή στο συσχε­τι­σμό δύνα­μης υπέρ των δυνά­με­ων του αγω­νι­στι­κού συν­δι­κα­λι­σμού στις κατά τόπους πρω­το­βάθ­μιες ενώ­σεις και κατ’ επέ­κτα­ση στην Ομο­σπον­δία. Να υιο­θε­τή­σουν το πλαί­σιο των αιτη­μά­των και προ­τά­σε­ων της Ε.Α.Κ.Π. για το μισθο­λό­γιο, το βαθ­μο­λό­γιο, τον κανο­νι­σμό μετα­θέ­σε­ων, το ασφα­λι­στι­κό, την έντα­ξη στα Β.Α.Ε., το πλαί­σιο εισα­γω­γών στην πυρο­σβε­στι­κή ακα­δη­μία και την εκπαί­δευ­ση, την πρό­τα­ση της για την οργα­νω­τι­κή ανα­διάρ­θρω­ση της πυρο­προ­στα­σί­ας και δασο­προ­στα­σί­ας της χώρας και γενι­κό­τε­ρα όλο το πλαί­σιο των θεσμι­κών και οικο­νο­μι­κών αιτη­μά­των27.
  • Είναι ανα­γκαιό­τη­τα πλέ­ον των και­ρών και ενό­ψει των ριζι­κών ανα­τρο­πών που έρχο­νται στον τομέα της πολι­τι­κής προ­στα­σί­ας γενι­κό­τε­ρα, να υπάρ­ξει ενό­τη­τα μέσα από ενιαία συν­δι­κα­λι­στι­κή έκφρα­ση όλων των κατη­γο­ριών των εργα­ζο­μέ­νων του πυρο­σβε­στι­κού σώμα­τος. Η πολυ­διά­σπα­ση που επήλ­θε στην βάση των βαθ­μο­λο­γι­κών δια­κρί­σε­ων, των εργα­σια­κών σχέ­σε­ων, των τοπι­κι­στι­κών χαρα­κτη­ρι­στι­κών και των προ­σω­πι­κών φιλο­δο­ξιών δια­φό­ρων ταγών του κυβερ­νη­τι­κού συν­δι­κα­λι­σμού, έχουν οδη­γή­σει στον σημε­ρι­νό εργα­σια­κό μεσαί­ω­να με την απώ­λεια όσων θεμε­λια­κών κατα­κτή­σε­ων απο­κτη­θεί με σκλη­ρούς αγώνες.
  • Με την συντο­νι­σμέ­νη και οργα­νω­μέ­νη κοι­νή δρά­ση με το μαζι­κό εργα­τι­κό κίνη­μα και των κοι­νω­νι­κών λαϊ­κών φορέ­ων, να:
  • Επι­διω­χθεί η πλή­ρη θωρά­κι­ση της χώρας και του λαού με αντι­πυ­ρι­κή, αντι­πλημ­μυ­ρι­κή και αντι­σει­σμι­κή προστασία.
  • Απαι­τη­θεί για την ουσια­στι­κή προ­στα­σία των δασι­κών οικο­συ­στη­μά­των η δημιουρ­γία του Ενιαί­ου Φορέα Δασο­προ­στα­σί­ας με απο­κλει­στι­κή ευθύ­νη και χρη­μα­το­δό­τη­ση του κράτους.
  • Επι­τευ­χθεί η ριζι­κή ανα­διάρ­θρω­ση της Πολι­τι­κής Προ­στα­σί­ας με γνώ­μο­να την προ­στα­σία του λαού από κάθε κίν­δυ­νο ( πυρ­κα­γιές, πλημ­μύ­ρες, σει­σμούς, χιο­νο­πτώ­σεις, έντο­να και­ρι­κά φαι­νό­με­να, τεχνο­λο­γι­κά και βιο­μη­χα­νι­κά ατυ­χή­μα­τα )  και όχι την εξυ­πη­ρέ­τη­ση επι­χει­ρη­μα­τι­κών συμφερόντων!

Για την
Ενω­τι­κή Αγω­νι­στι­κή Κίνη­ση Πυροσβεστών
Η Εκτε­λε­στι­κή Γραμματεία

Παρα­πο­μπές απολογισμού:

  1. www.eakp.gr από 8/7/2023 «Συλ­λυ­πη­τή­ριο μήνυ­μα για τον θάνα­το του συνα­δέλ­φου Θωμά Παπα­μάρ­κου» & 25/7/2023 «Δελ­τίο Τύπου ΕΑΚΠ για τον θάνα­το των δύο πιλό­των».
  2. https://effis.jrc.ec.europa.eu/apps/effis.statistics/seasonaltrend
  3. ΕΛΣΤΑΤ: https://www.statistics.gr/el/statistics/-/publication/SPG51/-
  4. www.eakp.gr από 8/5/2023 «Ανα­κοί­νω­ση – Δελ­τίο Τύπου ΕΑΚΠ για την αντι­πυ­ρι­κή περί­ο­δο».
  5. https://www.alfavita.gr/koinonia/417911_pyrkagies-perissotera-enaeria-mesa-kai-205-xenoi-pyrosbestes-stin-ellada-kalokairi
  6. Κοι­νή Υπουρ­γι­κή Από­φα­ση Αριθμ. 167/2022 ΦΕΚ 3232/Β/23–6‑2022 “Καθο­ρι­σμός όρων και προ­ϋ­πο­θέ­σε­ων χρή­σης φωτιάς από το Πυρο­σβε­στι­κό Σώμα για την κατά­σβε­ση υπαί­θριας πυρκαγιάς”.
  7. www.eakp.gr από 20/2/2023 «Ανα­κοί­νω­ση – Δελ­τίο Τύπου ΕΑΚΠ για τα προ­βλή­μα­τα των ΕΜΑΚ».
  8. https://www.ypes.gr/etisios-programmatismos-proslipseon-2024-proteraiotita-se-ygeia-klimatiki-krisi-tameio-anakampsis/
  9. www.eakp.gr από 25/7/2023 «Παρέμ­βα­ση ΕΑΚΠ προς τον Υπ Κλι­μα­τι­κής Κρί­σης και Πολ. Πρ. για τις συν­θή­κες εργα­σί­ας των πυρο­σβε­στών».
  10. www.eakp.gr από 6/3/2023 «Ανα­κοί­νω­ση – Δελ­τίο Τύπου για την διεκ­δί­κη­ση του Βαρύ Ανθυ­γιει­νού και Επι­κίν­δυ­νου».
  11. www.eakp.gr από 4/6/2023 «Ανα­κοί­νω­ση Δελ­τίο Τύπου της ΕΑΚΠ για το νέο ξεσπί­τω­μα των πυρο­σβε­στών».
  12. www.eakp.gr 18/8/2023 «Παρέμ­βα­ση της ΕΑΚΠ στον υπουρ­γό Κλι­μα­τι­κής Κρί­σης και Πολι­τι­κής Προ­στα­σί­ας για την άρση απα­ρά­δε­κτης πει­θαρ­χι­κής ποι­νής που επι­βλή­θη­κε σε πυρο­σβέ­στη» & 01/11/2023 «2η Παρέμ­βα­ση ΕΑΚΠ προς Υπ Κλ Κρί­σης και Πολ. Προ­στα­σί­ας για άρση άδι­κης και κατα­χρη­στι­κής πει­θαρ­χι­κής ποι­νής σε βάρος Αρχ­στη του 2ου Π.Σ.».
  13. www.eakp.gr 17/11/2022 «Ανα­κοί­νω­ση –Δελ­τίο Τύπου Ε.Α.Κ.Π. για την ανα­στο­λή λει­τουρ­γί­ας του Π.Κ. Αργυ­ρά­δων» & 9/2/2023 «Δελ­τίο τύπου της ΕΑΚΠ για τις εξε­λί­ξεις σχε­τι­κά με το ΠΚ Αργυ­ρά­δων».
  14. www.eakp.gr 17/2/2023 «Παρέμ­βα­ση ΕΑΚΠ Βορεί­ου Αιγαί­ου για άμε­ση μετε­γκα­τά­στα­ση του Π.Κ. Πλω­μα­ρί­ου».
  15. www.eakp.gr 26/9/2023 «Ανα­κοί­νω­ση Δελ­τίο Τύπου ΕΑΚΠ για τις πλημ­μύ­ρες στην Θεσ­σα­λία».
  16. https://www.politischios.gr/horia/louketo-sto-purosvestiko-klimakio-kardamulon-apo-31-oktovriou.
  17. www.eakp.gr 1/7/2023 «Ανα­κοί­νω­ση Δελ­τίο Τύπου για τις δηλώ­σεις του Πρω­θυ­πουρ­γού σχε­τι­κά με την στε­λέ­χω­ση ασθε­νο­φό­ρων του ΕΚΑΒ από πυρο­σβέ­στες». & 10/7/2023 «Ανα­κοί­νω­ση Κάλε­σμα ΕΑΚΠ για συμ­με­το­χή στην κινη­το­ποί­η­ση εργα­ζο­μέ­νων ΟΤΑ για την στε­λέ­χω­ση του ΕΚΑΒ» & 25/7/2023 «3η Ανα­κοί­νω­ση Δελ­τίο Τύπου ΕΑΚΠ για την στε­λέ­χω­ση του ΕΚΑΒ από πυρο­σβέ­στες».
  18. https://www.hellenicparliament.gr/Koinovouleftikos-Elenchos/Mesa-Koinovouleutikou-Elegxou
  19. www.eakp.gr 8/5/2023 «Ανα­κοί­νω­ση – Δελ­τίο Τύπου ΕΑΚΠ για την αντι­πυ­ρι­κή περί­ο­δο».
  20. www.eakp.gr 28/6/2023 «Ανα­κοί­νω­ση – Δελ­τίο Τύπου ΕΑΚΠ για τα απο­τε­λέ­σμα­τα των εργα­σιών του 25ου Συνε­δρί­ου της ΠΟΕΥΠΣ 2023».
  21. www.eakp.gr 10/7/2023 Ανα­κοί­νω­ση Κάλε­σμα ΕΑΚΠ για συμ­με­το­χή στην κινη­το­ποί­η­ση εργα­ζο­μέ­νων ΟΤΑ για την στε­λέ­χω­ση του ΕΚΑΒ».
  22. www.eakp.gr 11/9/2023 «Oμι­λία του μέλους της Ε.Γ. της ΕΑΚΠ Γιώρ­γου Μελιό­που­λου στα πλαί­σια της κινη­το­ποί­η­σης των ταξι­κών συν­δι­κά­των που εντάσ­σο­νται στο ΠΑΜΕ στην Θεσ­σα­λο­νί­κη».
  23. www.eakp.gr 10/8/2023 «Ανα­κοί­νω­ση Δελ­τί­ου Τύπου για τις μεθο­δεύ­σεις του κυβερ­νη­τι­κού συν­δι­κα­λι­σμού για τον περιο­ρι­σμό των αδειών».
  24. www.eakp.gr 18/5/2023 «Ανα­κοί­νω­ση – Δελ­τίο Τύπου ΕΑΚΠ Δυτ. Ελλά­δας για τα απο­τε­λέ­σμα­τα της Γ.Σ. 2023».
  25. www.eakp.gr από 30/8/2023 «Ανα­κοί­νω­ση –Αίτη­μα της ΕΑΚΠ Στε­ρε­άς Ελλά­δας για ΔΣ της Ένω­σης στις 1.9.2023».
  26. www.eakp.gr 8/5/2023 «Ανα­κοί­νω­ση – Δελ­τίο Τύπου ΕΑΚΠ για την αντι­πυ­ρι­κή περί­ο­δο».
  27. www.eakp.gr αρχι­κή σελί­δα – θέσεις ΕΑΚΠ.

 

 

 

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο