Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Η Χαμάς ζητά από την UNESCO να σώσει θησαυρούς της αρχιτεκτονικής κληρονομιάς της Γάζας

Τεμέ­νη, το τελευ­ταίο τουρ­κι­κό χαμάμ και η παλαιό­τε­ρη εκκλη­σία στη Γάζα: ο πόλε­μος Χαμάς-Ισρα­ήλ έχει ισο­πε­δώ­σει ή κατα­στρέ­ψει αμέ­τρη­τα ιστο­ρι­κά κτί­ρια στη Λωρί­δα της Γάζας, με την Χαμάς να ζητά από την UNESCO να δράσει.

Βίντεο και φωτο­γρα­φί­ες που δημο­σιεύ­τη­καν σήμε­ρα σε μέσα κοι­νω­νι­κής δικτύ­ω­σης δεί­χνουν τα ερεί­πια του ιστο­ρι­κού τεμέ­νους αλ Ομά­ρι, του μεγα­λύ­τε­ρου και παλαιό­τε­ρου στην πόλη της Γάζας, από το οποίο μόνο ο μινα­ρές φαί­νε­ται άθι­κτος. Το υπό­λοι­πο μέρος αυτού του ιερού τόπου που χρο­νο­λο­γεί­ται από τον 12ο αιώ­να, και πρω­τύ­τε­ρα ήταν εκκλη­σία, είναι ραγι­σμέ­νοι, πεσμέ­νοι λευ­κοί πέτρι­νοι τοί­χοι. Η Χαμάς ανέ­φε­ρε σήμε­ρα ότι το Ισρα­ήλ βομ­βάρ­δι­σε αυτό το μεσαιω­νι­κό τέμε­νος κάνο­ντας λόγο για ένα «ειδε­χθές, βάρ­βα­ρο έγκλη­μα». Δημο­σιο­γρά­φοι του Reuters και του Al Jazzera ανα­γνώ­ρι­σαν ότι οι φωτο­γρα­φί­ες είναι του τεμένους.

Το υπουρ­γείο Αρχαιο­τή­των της κυβέρ­νη­σης της Χαμάς κατήγ­γει­λε σε ανα­κοί­νω­σή του τη «κατα­στρο­φή ιστο­ρι­κών και αρχαιο­λο­γι­κών χώρων» από τον ισραη­λι­νό στρα­τό, που βομ­βαρ­δί­ζει ανη­λε­ώς τον θύλα­κα από τις 7 Οκτω­βρί­ου όταν και ξέσπα­σε ο πόλε­μος μετά τη σφα­γή της Χαμάς στο νότιο Ισραήλ.

«Το έγκλη­μα που συνι­στά η στό­χευ­ση και η κατα­στρο­φή αρχαιο­λο­γι­κών χώρων θα πρέ­πει να ωθή­σει τον κόσμο και την UNESCO να δρά­σουν για τη δια­τή­ρη­ση αυτής της μεγά­λης πολι­τι­σμι­κής και πολι­τι­στι­κής κλη­ρο­νο­μιάς», τόνι­σε το υπουρ­γείο, το οποίο ανέ­φε­ρε ότι 104 τεμέ­νη έχουν ισο­πε­δω­θεί από την αρχή του πολέμου.

Μετα­ξύ αυτών, το τέμε­νος αλ Ομά­ρι καθώς και το τέμε­νος Οτμάν μπιν Κασκάρ, που βρί­σκε­ται επί­σης στην πόλη της Γάζας, που βομ­βαρ­δί­στη­καν από ισραη­λι­νές αερο­πο­ρι­κές επι­δρο­μές χθες και σήμε­ρα, σύμ­φω­να με την κυβέρ­νη­ση της Χαμάς.

Το υπουρ­γείο επί­σης εκφρά­ζει τη λύπη του για την κατα­στρο­φή του χαμάμ αλ Σαμά­ρα, του τελευ­ταί­ου τουρ­κι­κού λου­τρού στο έδα­φος του παλαι­στι­νια­κού θύλα­κα, όπου οι κάτοι­κοι της Γάζας έπαιρ­ναν νερό για πάνω από 1.000 χρόνια.

Τέλος, τρεις εκκλη­σί­ες κατα­στρά­φη­καν, και πάλι σύμ­φω­να με τη Χαμάς, συμπε­ρι­λαμ­βα­νο­μέ­νης της χιλιό­χρο­νης ελλη­νορ­θό­δο­ξης εκκλη­σί­ας του Αγί­ου Πορ­φυ­ρί­ου, η παλαιό­τε­ρη που εξα­κο­λου­θεί να λει­τουρ­γεί στην περιο­χή, που βρί­σκε­ται στην καρ­διά της ιστο­ρι­κής συνοι­κί­ας της παλιάς πόλης της Γάζας. Η εκκλη­σία έγι­νε στό­χος βομ­βαρ­δι­σμού στις 18 Οκτωβρίου.

Η αρχι­τε­κτο­νι­κή κλη­ρο­νο­μιά της Λωρί­δας της Γάζας είχε ήδη δεχθεί πλήγ­μα­τα κατά τους προη­γού­με­νους πολέ­μους μετα­ξύ του Ισρα­ήλ και της Χαμάς. Το παλαι­στι­νια­κό ισλα­μι­στι­κό κίνη­μα ανέ­λα­βε την εξου­σία στην περιο­χή το 2007.

 

Να ακου­στεί μέχρι τη Γάζα: ΛΕΥΤΕΡΙΑ ΣΤΗΝ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ

 

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο