Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

ΕΕΤΕ: Κινητοποιήσεις με καλλιτεχνικά δρώμενα στις 12 Απρίλη σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη

Σε κινη­το­ποι­ή­σεις για την καλ­λι­τε­χνι­κή παι­δεία ενά­ντια στον πόλε­μο, με καλ­λι­τε­χνι­κά δρώ­με­να, σε Αθή­να και Θεσ­σα­λο­νί­κη προ­χω­ρά την Τρί­τη 12 Απρί­λη, το Επι­με­λη­τή­ριο Εικα­στι­κών Τεχνών Ελλά­δας (ΕΕΤΕ).

ΚΑΛΕΣΜΑ
στην κινητοποίηση για την καλλιτεχνική παιδεία με καλλιτεχνικά δρώμενα, που οργανώνει το ΕΕΤΕ
Νέα ημερομηνία και ώρα της κινητοποίησης Τρίτη 12 Απρίλη

Τα τελευ­ταία χρό­νια και μετά από μία δύσκο­λη περί­ο­δο υγειο­νο­μι­κής κρί­σης, βρι­σκό­μα­στε αντι­μέ­τω­ποι με την εχθρι­κή προς τη κοι­νω­νία, πολι­τι­κή της κυβέρ­νη­σης σε κάθε τομέα: οικο­νο­μι­κή ανέ­χεια και ανερ­γία για τους πολ­λούς-ξέφρε­νος πλου­τι­σμός για τους λίγους, υπο­τα­γή σε μεγά­λους οικο­νο­μι­κούς ομί­λους εις βάρος των εργα­ζό­με­νων, απάν­θρω­πη ακρί­βεια και φορο­λο­γία, ξεπού­λη­μα και κατα­στρο­φή της πολι­τι­στι­κής μας κλη­ρο­νο­μιάς, απα­ξί­ω­ση της καλ­λι­τε­χνι­κής δημιουργίας.

Με τις μεθο­δεύ­σεις της οδη­γεί τη Δημό­σια Εκπαί­δευ­ση σε πτώ­χευ­ση, όπως και όλη τη κοινωνία.

Απο­γυ­μνώ­νει το δημό­σιο σχο­λείο από την ολο­κλη­ρω­μέ­νη γνώ­ση, στε­ρεί από τους μαθη­τές το δικαί­ω­μα στη μόρ­φω­ση, στη πνευ­μα­τι­κή καλ­λιέρ­γεια, τους αφαι­ρεί κάθε ευκαι­ρία επι­λο­γής και εξέ­λι­ξης καταρ­γώ­ντας το ανθρω­πι­στι­κό και κοι­νω­νι­κό περιε­χό­με­νο από την βασι­κή τους εκπαίδευση.

Στό­χος της είναι η εμπο­ρευ­μα­το­ποί­η­ση, η πλή­ρης ιδιω­τι­κο­ποί­η­ση της Παι­δεί­ας, η κατάρ­γη­ση σχο­λι­κών μονά­δων και Πανε­πι­στη­μια­κών Σχο­λών (είδα­με τα απο­τε­λέ­σμα­τα από την αύξη­ση της Ελά­χι­στης Βάσης Εισα­γω­γής που επέ­βα­λε το ΥΠΑΙΘ καθώς και τις συγ­χω­νεύ­σεις σχο­λι­κών μονά­δων), η πτώ­ση του πνευ­μα­τι­κού επι­πέ­δου και κατά συνέ­πεια η αδυ­να­μία της κρι­τι­κής ικα­νό­τη­τας και της κοι­νω­νι­κής σκέ­ψης των νέων πολιτών.

Την ίδια ώρα αυξά­νει τον προ­ϋ­πο­λο­γι­σμό των εξο­πλι­στι­κών κον­δυ­λί­ων σύμ­φω­να με τις εντο­λές του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, ενώ οδη­γεί σε κατάρ­ρευ­ση το σύστη­μα υγεί­ας, και μειώ­νει τις κρα­τι­κές δαπά­νες για την Παι­δεία και την Υγεία του λαού.

Παράλ­λη­λα, η κυβέρ­νη­ση υπο­τάσ­σε­ται πλή­ρως στα πολε­μι­κά σχέ­δια του ΝΑΤΟ και της ΕΕ παίρ­νο­ντας ενερ­γό μέρος στις πολε­μι­κές επι­χει­ρή­σεις και στην κούρ­σα των οικο­νο­μι­κών αντα­γω­νι­σμών, με στή­ρι­ξη του πολέ­μου και εμπλο­κή της χώρας μας σε ένα ανί­ε­ρο πολε­μι­κό παι­χνί­δι στην Ουκρα­νία με θύμα­τα τον Ουκρα­νι­κό και το ρωσι­κό λαό, και, με ολέ­θριες συνέ­πειες και σοβα­ρό κίν­δυ­νο για την ασφά­λεια των λαών της περιο­χής και μαζί του Ελλη­νι­κού λαού.

Μέσα σε όλα αυτά εκδό­θη­κε απα­γό­ρευ­ση προ­βο­λής και παρου­σί­α­σης μνη­μειω­δών ρωσι­κών έργων της παγκό­σμιας πολι­τι­στι­κής κλη­ρο­νο­μιάς και του Πνεύ­μα­τος και απο­κλεί­ο­νται σπου­δαί­οι καλ­λι­τέ­χνες, γεγο­νός που θυμί­ζει σκο­τει­νές περιό­δους της ιστο­ρί­ας… ενώ από τα ΜΜΕ βρί­θει η παρα­πλη­ρο­φό­ρη­ση και η παρακμή.

Έτσι ελπί­ζει ότι μπο­ρεί να περιο­ρί­σει τη σκέ­ψη, τη κρί­ση και την αντί­δρα­ση του κόσμου: με το φόβο, τη φτώ­χεια και τις κοι­νω­νι­κές διακρίσεις.

Όμως εμείς συνε­χί­ζου­με και δυνα­μώ­νου­με τον αγώ­να που έχου­με ξεκι­νή­σει τα τελευ­ταία χρό­νια ειδι­κό­τε­ρα τη χρο­νιά που πέρα­σε για­τί ξέρου­με πως τίπο­τα δεν χαρί­ζε­ται — όλα κατα­κτώ­νται και διεκ­δι­κού­με αυτά που μας ανήκουν.

ΚΑΛΟΥΜΕ τους συνα­δέλ­φους σε συμ­με­το­χή στην κινη­το­ποί­η­ση, με καλ­λι­τε­χνι­κά δρώ­με­να, που οργα­νώ­νει το ΕΕΤΕ

ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ: Μάθη­μα εικα­στι­κών μέσα στο πρό­γραμ­μα σε όλες τις τάξεις του σχο­λεί­ου. Να χαρα­κτη­ρι­στεί το μάθη­μα των εικα­στι­κών εργα­στη­ρια­κό, εργα­σια­κά δικαιώ­μα­τα των εκπαι­δευ­τι­κών, μονι­μο­ποί­η­ση όλων των ανα­πλη­ρω­τών, κατάρ­γη­ση της «τιμω­ρί­ας» για το παρά­βο­λο, οργα­νι­κές θέσεις για τους εικα­στι­κούς στα Δημοτικά.

Η αισθη­τι­κή αγω­γή και η καλ­λι­τε­χνι­κή παι­δεία είναι ανά­γκη και δικαί­ω­μα κάθε μαθη­τή. Ισό­τι­μη, ολο­κλη­ρω­μέ­νη δωρε­άν Παι­δεία, χρη­μα­το­δό­τη­ση σε όλες τις βαθ­μί­δες της εκπαί­δευ­σης και όχι πρι­μο­δό­τη­ση των μεγά­λων οικο­νο­μι­κών ομίλων.

Μα πάνω απ’ όλα λέμε ΟΧΙ ΣΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ.

Το ΕΕΤΕ παλεύ­ει για την ελευ­θε­ρία της έκφρα­σης και δημιουρ­γί­ας. Λέμε ΟΧΙ σε κάθε σκο­τα­δι­στι­κή πρά­ξη, σε κάθε πρά­ξη ενα­ντί­ον της Τέχνης και του πολιτισμού.

• Λέμε όχι σε αυτό τον πόλε­μο, που μόνο δει­νά φέρ­νει για τους λαούς Λέμε:
• Καμία εμπλο­κή, καμία συμ­με­το­χή της χώρας μας στον πόλε­μο. Η χώρα μας να μην γίνει πεδίο βολής για τα Αμε­ρι­κα­νο­ΝΑ­ΤΟϊ­κά συμ­φέ­ρο­ντα! Ο λαός μας να μην γίνει στό­χος για αντί­ποι­να. Οι λαοί δεν έχου­με συμ­φέ­ρον να δια­λέ­ξου­με ανά­με­σα στον Πού­τιν και το ΝΑΤΟ…
• Καμία στρα­τιω­τι­κή βοή­θεια και διευ­κό­λυν­ση να μην δοθεί μέσω της Αλε­ξαν­δρού­πο­λης και των άλλων αμε­ρι­κα­νι­κών στρα­τιω­τι­κών βάσε­ων στην Ελλάδα.
• Καμία απο­στο­λή εξο­πλι­σμού ή έμψυ­χου δυνα­μι­κού, κανέ­νας Έλλη­νας φαντά­ρος να μη γίνει εύφλε­κτη ύλη.

Στην Αθήνα, θα γίνει στις 5 μμ, στο Σύνταγμα
(στην έξοδο του μετρό-στο σιντριβάνι)

▶️   Δείτε εδώ

Και στη Θεσ­σα­λο­νί­κη, στις 15.30, στην Πλα­τεία Αρι­στο­τέ­λους- στην παραλία.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο