Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Ειρηνικός: Με το βλέμμα στην Κίνα οι ΗΠΑ επαναφέρουν το αεροδρόμιο όπου ξεκίνησε η ατομική βόμβα

«Η Πολε­μι­κή Αερο­πο­ρία των ΗΠΑ σχε­διά­ζει να επα­να­φέ­ρει σε λει­τουρ­γία το αερο­δρό­μιο του νησιού του Ειρη­νι­κού που ξεκί­νη­σε τους ατο­μι­κούς βομ­βαρ­δι­σμούς της Ιαπω­νί­ας, καθώς προ­σπα­θεί να διευ­ρύ­νει τις επι­λο­γές βάσης σε περί­πτω­ση εχθρο­πρα­ξιών με την Κίνα, λέει ο ανώ­τα­τος αξιω­μα­τι­κός της υπη­ρε­σί­ας στον Ειρη­νι­κό», αυτή είναι η είδη­ση που ανα­φέ­ρει το CNN.

Επι­κα­λεί­ται τον στρα­τη­γό Kenneth Wilsbach, διοι­κη­τή της Πολε­μι­κής Αερο­πο­ρί­ας του Ειρη­νι­κού των ΗΠΑ, που είπε σε συνέ­ντευ­ξή του στο «Nikkei Asia» ότι «το North Airport στο νησί Tinian θα γίνει μια “εκτε­τα­μέ­νη” εγκα­τά­στα­ση μόλις ολο­κλη­ρω­θούν οι εργα­σί­ες για την ανά­κτη­σή του από τη ζού­γκλα που έχει μεγαλώσει».

«Ο στρα­τός των ΗΠΑ θα σημειώ­σει “σημα­ντι­κή πρό­ο­δο” προς την ανά­κτη­ση ενός αερο­δρο­μί­ου της επο­χής του Β’ Παγκο­σμί­ου Πολέ­μου στο νησί Τινιάν του Ειρη­νι­κού τους επό­με­νους μήνες, δήλω­σε στρα­τη­γός της πολε­μι­κής αερο­πο­ρί­ας, μέρος μιας πρω­το­βου­λί­ας για τη δια­σπο­ρά αερο­σκα­φών σε όλο τον Ινδο-Ειρη­νι­κό καθώς η πυραυ­λι­κή απει­λή της Κίνας συνε­χί­ζει να αυξά­νε­ται» γρά­φει το «Nikkei Asia».

«Εάν προ­σέ­ξε­τε τους επό­με­νους μήνες, θα δεί­τε σημα­ντι­κή πρό­ο­δο, ειδι­κά στο Tinian North», δήλω­σε ο Wilsbach και πρό­σθε­σε πως «θα καθα­ρί­σου­με αυτή τη ζού­γκλα από τώρα έως το καλοκαίρι».

Το Tinian, ένα νησί των 39 τετρα­γω­νι­κών μιλί­ων, είναι μέρος της Κοι­νο­πο­λι­τεί­ας των Βορεί­ων Μαρια­νών Νήσων. Είναι έδα­φος των ΗΠΑ στον Ειρη­νι­κό, περί­που 6.000 χιλιό­με­τρα δυτι­κά της Χαβά­ης στον Ειρη­νι­κό. Η νέα σύγ­χρο­νη αμε­ρι­κα­νι­κή βάση θα γίνει εκεί που ήταν το αερο­δρό­μιο Tinian στο North Field, που κάπο­τε χρη­σι­μο­ποι­ή­θη­κε από τον μεγα­λύ­τε­ρο στό­λο βομ­βαρ­δι­στι­κών B‑29 κατά τη διάρ­κεια του Β’ Παγκο­σμί­ου Πολέμου.

Αυτό το αερο­δρό­μιο συν­δέ­θη­κε με το μεγα­λύ­τε­ρο έγκλη­μα κατά της ανθρω­πό­τη­τας που έκα­ναν οι ΗΠΑ, καθώς στις 6 Αυγού­στου 1945 σηκώ­θη­κε από τον αερο­διά­δρο­μο το βομ­βαρ­δι­στι­κό B‑29 με το όνο­μα «Enola Gay» που μετέ­φε­ρε και έρι­ξε την ατο­μι­κή βόμ­βα στη Χιρο­σί­μα, σκο­τώ­νο­ντας 70.000 ανθρώπους.

Τρεις μέρες αργό­τε­ρα, ένα άλλο B‑29, με το όνο­μα «Bockscar», θα απο­γειω­νό­ταν από το Τινιάν για να ρίξει μια ατο­μι­κή βόμ­βα στο Ναγκα­σά­κι, σκο­τώ­νο­ντας 46.000 ανθρώπους.

Η ανά­κτη­ση της βάσης στο νησί Τινιάν από τις ΗΠΑ προ­ο­ρί­ζε­ται για την προ­ώ­θη­ση της επι­χει­ρη­σια­κής στρα­τη­γι­κής της αερο­πο­ρί­ας, γνω­στής ως Agile Combat Employment.

Η στρα­τη­γι­κή αυτή προ­βλέ­πει τη μετα­φο­ρά αερο­σκα­φών σε όσο το δυνα­τόν περισ­σό­τε­ρες τοπο­θε­σί­ες στον δυτι­κό Ειρη­νι­κό για την αντι­με­τώ­πι­ση της Κίνας.

Ήδη ο αμε­ρι­κα­νι­κός στρα­τός εξα­σφά­λι­σε το 2023 πρό­σβα­ση σε τοπο­θε­σί­ες στις Φιλιπ­πί­νες και την Παπούα Νέα Γουι­νέα, ενώ η Ουά­σιγ­κτον και η Καμπέ­ρα συμ­φώ­νη­σαν να ανα­βαθ­μί­σουν την υπο­δο­μή σε δύο αερο­πο­ρι­κές βάσεις στη βόρεια Αυστραλία.

Σημα­ντι­κό ρόλο σε ατόν τον πολε­μι­κό σχε­δια­σμό δια­δρα­μα­τί­ζουν οι τρι­με­ρείς στρα­τιω­τι­κές συνερ­γα­σί­ες. Η πρώ­τη είναι ΗΠΑ, Ιαπω­νία και Νότια Κορέα και η δεύ­τε­ρη είναι ΗΠΑ, Ιαπω­νία και Αυστραλία.

Τον Οκτώ­βρη, οι ΗΠΑ, η Ιαπω­νία και η Νότια Κορέα πραγ­μα­το­ποί­η­σαν τις πρώ­τες τους τρι­με­ρείς αερο­πο­ρι­κές ασκήσεις.

Ο στρα­τη­γός Wilsbach δήλω­σε επί­σης ότι η τρι­με­ρής συνερ­γα­σία με την Ιαπω­νία και την Αυστρα­λία είναι «πραγ­μα­τι­κά θετι­κή». Κατά τη διάρ­κεια του Συμπο­σί­ου Pacific Air Chiefs στη Χαβάη τον περα­σμέ­νο μήνα, ο Wilsbach συνα­ντή­θη­κε με τους Ιάπω­νες και Αυστρα­λούς ομο­λό­γους του για να συζη­τή­σουν τη μελ­λο­ντι­κή συνερ­γα­σία «με διά­φο­ρους τρό­πους», είπε ο στρατηγός.

Η Ουά­σιγ­κτον και η Καμπέ­ρα συμ­φώ­νη­σαν να αυξή­σουν τις τρι­με­ρείς κοι­νές ασκή­σεις με το Τόκιο στη βόρεια Αυστρα­λία στον διμε­ρή υπουρ­γι­κό διά­λο­γο AUSMIN τον Ιού­λη. Για τον σκο­πό αυτό, οι τρεις χώρες επε­ξερ­γά­ζο­νται ένα λεπτο­με­ρές σχέ­διο δρά­σης για στρα­τιω­τι­κές δρα­στη­ριό­τη­τες, συμπε­ρι­λαμ­βα­νο­μέ­νης της συν­δυα­σμέ­νης εκπαί­δευ­σης F‑35.

Πηγή: 902.gr

 

ΙΔΕΕΣ και «ΣΤΡΑΤΗΓΟΙ» που άλλα­ξαν το ποδό­σφαι­ρο – Γιάν­νης Γεωργάκης

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο