Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Εισαγγελική εγκύκλιος για την βία με «αθλητικό» υπόβαθρο

Να είναι σε εγρή­γορ­ση και να εξα­ντλούν κάθε δικο­νο­μι­κή δυνα­τό­τη­τα για την αντι­με­τώ­πι­ση των εγκλη­μά­των βίας που έχουν αθλη­τι­κό υπό­βα­θρο ζήτη­σε ο αντει­σαγ­γε­λέ­ας του Αρεί­ου Πάγου Ζ. Κοκ­κι­νά­κης, αρμό­διος για θέμα­τα αθλη­τι­σμού, με εγκύ­κλιο προς τους εισαγ­γε­λείς Πρω­το­δι­κών της χώρας.

Ο αντει­σαγ­γε­λέ­ας ζητά­ει από τους εισαγ­γε­λείς Πρω­το­δι­κών να αξιο­ποιούν όλα τα νόμι­μα μέσα και να προ­χω­ρούν στην άμε­ση ταυ­το­ποί­η­ση και τη σύλ­λη­ψη των δρα­στών, ώστε να ελα­χι­στο­ποι­η­θούν οι περι­πτώ­σεις που τέτοιες υπο­θέ­σεις μπαί­νουν στο «αρχείο». Στην περί­πτω­ση πλημ­με­λη­μά­των συστή­νει να ακο­λου­θεί­ται η αυτό­φω­ρη δια­δι­κα­σία και οι υπαί­τιοι να παρα­πέ­μπο­νται αμέ­σως στο εδώ­λιο, ενώ αν πρό­κει­ται για οργα­νω­μέ­νο σχέ­διο με περισ­σό­τε­ρους δρά­στες να ερευ­νά­ται αν η αξιό­ποι­νη συμπε­ρι­φο­ρά των δρα­στών οδη­γεί σε εγκλη­μα­τι­κή οργάνωση.

Επι­πλέ­ον, εφι­στά την προ­σο­χή για τον έλεγ­χο της νομι­μό­τη­τας σε «λέσχες φιλά­θλων», ανα­φέ­ρο­ντας μετα­ξύ άλλων στην εγκύ­κλιό του τα εξής: «Έχει παρα­τη­ρη­θεί ότι ομά­δες δρα­στών ιδιαί­τε­ρα σοβα­ρών εγκλη­μά­των βίας, τελου­μέ­νων από “οπα­δι­κά” κίνη­τρα, ή με επί­φα­ση αθλη­τι­κό υπό­βα­θρο, έχουν εντα­χθεί “ως φίλα­θλοι” σε λέσχες φιλά­θλων, ενώ γρα­φεία και εντευ­κτή­ρια, λει­τουρ­γού­ντα προ­φα­νώς παρά­νο­μα, απο­τε­λούν “ορμη­τή­ρια” των δρα­στών αυτών για την τέλε­ση τέτοιων πρά­ξε­ων και χώρους από­κρυ­ψης όπλων».

Με αφορ­μή την δολο­φο­νία του 19χρονου Άλκη στη Θεσ­σα­λο­νί­κη, ο Ζ. Κοκ­κι­νά­κης σημειώ­νει πως «ενό­ψει των μέτρων περιο­ρι­σμού του αριθ­μού των φιλά­θλων στους αθλη­τι­κούς χώρους, η τέλε­ση εγκλη­μά­των βίας με αθλη­τι­κό υπό­βα­θρο έχει μετα­φερ­θεί εκτός των αθλη­τι­κών χώρων, ενώ, σε ορι­σμέ­νες περι­πτώ­σεις, δρά­στες με “οπα­δι­κά” κίνη­τρα ή επι­κα­λού­με­νοι τέτοια κίνη­τρα, δια­πράτ­τουν σοβα­ρά εγκλή­μα­τα κατά της ζωής, της σωμα­τι­κής ακε­ραιό­τη­τας των πολι­τών, ληστεί­ες, παρα­βά­σεις του νόμου περί όπλων, ναρκωτικών».

Σε μια παράλ­λη­λη εξέ­λι­ξη, ο αθλη­τι­κός Εισαγ­γε­λέ­ας, Κ. Σπυ­ρό­που­λος διέ­τα­ξε τη διε­νέρ­γεια έρευ­νας που θα περι­λαμ­βά­νει και εφό­δους σε γρα­φεία αθλη­τι­κών Συν­δέ­σμων στην Αθή­να από τις αρμό­διες αστυ­νο­μι­κές αρχές. Η έρευ­να αφο­ρά και τους χώρους συγκέ­ντρω­σης οπα­δών δια­φό­ρων ομάδων.

Ανώτεροι αξιωματικοί κάνουν τα «στραβά μάτια»…

Εν ενερ­γεία αστυ­νο­μι­κός της Υπο­διεύ­θυν­σης Αθλη­τι­κής Βίας, που μίλη­σε ανώ­νυ­μα στον ραδιο­φω­νι­κό σταθ­μό «Metropolis» της Θεσ­σα­λο­νί­κης, δήλω­σε ότι οι εντο­λές που δέχο­νται από τους ανω­τέ­ρους τους είναι να κάνουν τα στρα­βά μάτια όταν οι ΠΑΕ υπο­θάλ­πουν τέτοια φαινόμενα.

Στο ερώ­τη­μα του δημο­σιο­γρά­φου για­τί η αστυ­νο­μία δεν κατα­φέρ­νει να «ξεδο­ντιά­σει» τους χού­λι­γκανς, απά­ντη­σε ως εξής: «Είναι οι εντο­λές που δεχό­μα­στε από τους ανω­τέ­ρω, για­τί όταν απο­στρα­τευ­τούν ανα­λαμ­βά­νουν καί­ριες θέσεις στις διά­φο­ρες ΠΑΕ. Είμαι από­λυ­τος σε αυτό που λέω». Ο αστυ­νο­μι­κός διη­γή­θη­κε ότι ήταν παρό­ντας σε περι­στα­τι­κό, όπου μετα­φέρ­θη­καν καπνο­γό­να και πιστό­λια ευθεί­ας βολής μέσα στους σάκους με τον ρου­χι­σμό της ομά­δας. Ωστό­σο, όταν το είπε στον ανώ­τε­ρο του, η εντο­λή ήταν να μην αντι­δρά­σουν για­τί ‑όπως του απά­ντη­σε ο αξιω­μα­τι­κός- «αν συνε­χί­σου­με, θα βρε­θού­με στο Σουφλί».

«Είναι μεγά­λα τα συμ­φέ­ρο­ντα που παί­ζο­νται», είπε, επι­ση­μαί­νο­ντας πως «ο πρώ­τος άνθρω­πος που πήρε κοντά του όταν ανέ­λα­βε ο κ. Σαβ­βί­δης τον ΠΑΟΚ ήταν ένας από­στρα­τος στρα­τη­γός», ενώ «το ίδιο συμ­βαί­νει και σε ομά­δες μπά­σκετ, και σε άλλες ομάδες».

Πηγή: 902.gr

Αρθού­ρος Ρεμπώ Επα­να­στά­της και μπο­έμ ΜΙΚΡΗ ΑΝΘΟΛΟΓΙΑ

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο