Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Εκδήλωση απονομής βραβείων 2ου παμπιερικού λογοτεχνικού διαγωνισμού για μαθητές

Με μεγά­λη συμ­με­το­χή εκπαι­δευ­τι­κών, μαθη­τών και γονέ­ων πραγ­μα­το­ποι­ή­θη­κε στο αμφι­θέ­α­τρο του 2ου ΓΕΛ Κατε­ρί­νης, την Κυρια­κή 20 Μαΐ­ου, η εκδή­λω­ση του Συν­δέ­σμου Φιλο­λό­γων Πιε­ρί­ας για την απο­νο­μή των βρα­βεί­ων στους μαθη­τές των οποί­ων το ποί­η­μα ή το διή­γη­μα δια­κρί­θη­κε στο δεύ­τε­ρο παμπιε­ρι­κό λογο­τε­χνι­κό δια­γω­νι­σμό με θέμα «Οι κατα­στρε­πτι­κές συνέ­πειες του πολέ­μου στον άνθρω­πο και στο φυσι­κό περι­βάλ­λον». Στην αρχή της εκδή­λω­σης παρου­σιά­στη­κε ένα μικρό και συγκι­νη­τι­κό αφιέ­ρω­μα στη φιλό­λο­γο-εκπαι­δευ­τι­κό Ανα­στα­σία Γερο­φω­κά, στη μνή­μη της οποί­ας ήταν αφιε­ρω­μέ­νος ο διαγωνισμός.

Όπως σημεί­ω­σε ο πρό­ε­δρος του ΣΦΠ και μέλος του ΔΣ της ΠΕΦ Μπά­μπης Παπα­δό­που­λος, «διά­φο­ρες περιο­χές του πλα­νή­τη, είτε πιο μακρι­νές μας είτε πιο κοντι­νές, βρί­σκο­νται σε κατά­στα­ση πολέ­μου (Και στον πόλεμ’ «όλα για όλα»/κουβαλούσα πολυβόλα/να σκο­τώ­νο­νται οι λαοί/για τ’ αφέ­ντη το φαΐ, Κ. Βάρ­να­λης). Η περιο­χή μας, ιδί­ως, βρί­σκε­ται στο επί­κε­ντρο των αντα­γω­νι­σμών για τον έλεγ­χο των πηγών ενέρ­γειας, των διαύ­λων επι­κοι­νω­νί­ας, των μερι­δί­ων των αγο­ρών. Το αίτη­μα για παναν­θρώ­πι­νη ειρή­νη, κόντρα στον καλ­λιερ­γού­με­νο σοβι­νι­σμό, εκφρά­ζε­ται με διά­φο­ρους τρό­πους, ένας από τους οποί­ους είναι και η τέχνη, πιο συγκε­κρι­μέ­να η τέχνη του λόγου.».

Χαι­ρε­τι­σμό απηύ­θυ­νε, εκπρο­σω­πώ­ντας το Κέντρο Περι­βαλ­λο­ντι­κής Εκπαί­δευ­σης Ανα­το­λι­κού Ολύ­μπου, η Μαρία Στά­θη, ενώ η εκδή­λω­ση διαν­θί­στη­κε μου­σι­κά από τη μαθή­τρια Ανα­στα­σία Αγγε­λί­δου. Ιδιαί­τε­ρη στιγ­μή της εκδή­λω­σης ήταν η παρου­σί­α­ση και βρά­βευ­ση της ομα­δι­κής συμ­με­το­χής στο δια­γω­νι­σμό του τμή­μα­τος έντα­ξης του 6ου Γυμνα­σί­ου Κατε­ρί­νης. Στη συνέ­χεια, αφού έγι­νε μία σύντο­μη εισή­γη­ση εκ μέρους των κρι­τι­κών επι­τρο­πών από τον αντι­πρό­ε­δρο του ΣΦΠ Διο­νύ­ση Χατζή, δια­βά­στη­καν ποι­ή­μα­τα και διη­γή­μα­τα που δια­κρί­θη­καν. Η απαγ­γε­λία των κει­μέ­νων έγι­νε από τους Πανα­γιώ­τα Τρύ­που, Νικό­λαο Γκού­νη και Ελέ­νη Τζήκα.
Η εκδή­λω­ση ολο­κλη­ρώ­θη­κε με την απο­νο­μή των βρα­βεί­ων και των επαί­νων στους μαθη­τές. Πιο συγκε­κρι­μέ­να, βρα­βεία απο­νε­μή­θη­καν, ανά κατη­γο­ρία, στους εξής:
Ποί­η­μα (λύκεια): 1ο Μαρία Τσέ­τσι­λα (3ο ΓΕ.Λ. Κατε­ρί­νης), «Αιώ­νια Φλό­γα», 2ο Πολυ­ξέ­νη Πετρί­δου (5ο ΓΕ.Λ. Κατε­ρί­νης), «Ο δωδε­κά­λο­γος των αν μου», 3ο (εξ ημι­σεί­ας) Φρει­δε­ρί­κη Μαρ­μα­ρί­δου (5ο ΓΕ.Λ. Κατε­ρί­νης), «Ο ξερι­ζω­μός» και Νικό­λα­ος Καζα­κλά­ρης (1ο ΓΕ.Λ. Κατε­ρί­νης), «Ζητεί­ται πλανήτης».

Ποί­η­μα (γυμνά­σια): 1ο Ανα­στα­σία Αθα­να­σί­ου (Εσπε­ρι­νό Γυμνά­σιο Κατε­ρί­νης), «Του πολέ­μου η “χαρά”», 2ο Διο­νυ­σία Δρού­γκα (Γυμνά­σιο Πλα­τα­μώ­να), «Αγω­νία και προ­σμο­νή», 3ο Μάρ­θα Καρυ­πί­δου (2ο Γυμνά­σιο Κατε­ρί­νης), «Ο ήχος της σάλπιγγας».

Διή­γη­μα (λύκεια): 1ο Ευαγ­γε­λία Του­λου­πά­κη (ΓΕ.Λ. Λιτο­χώ­ρου), «Η τελευ­ταία Άνοι­ξη», 2ο Πολυ­ξέ­νη Πετρί­δου (5ο ΓΕ.Λ. Κατε­ρί­νης), «Ο μονό­λο­γος του θανά­του», 3ο Κων­στα­ντί­να Αϊδι­νο­πού­λου (5ο ΓΕ.Λ. Κατε­ρί­νης), «Ανά­με­σα σε δυο πατρίδες».

Διή­γη­μα (γυμνά­σια): 1ο Ελέ­νη Καπέ­τα (Γυμνά­σιο Πλα­τα­μώ­να), «Αβι­γκέιλ», 2ο Μαριάν­να Κεσκί­νη (6ο Γυμνά­σιο Κατε­ρί­νης), «Ένα λεω­φο­ρείο που δεν πρέ­πει να ξεχά­σεις», 3ο Δήμη­τρα Καρα­τζιού­λα (2ο Γυμνά­σιο Κατε­ρί­νης), «Ένα θαύμα».

Ποίημα/Διήγημα (ΣΔΕ): 1ο Ιορ­δά­νης Ποι­με­νί­δης (Β΄Κύκλος), «Πόλε­μος Ερυσίχθων».

Τα κεί­με­να των δια­γω­νι­ζό­με­νων αξιο­λο­γή­θη­καν από κρι­τι­κές επι­τρο­πές, τη σύν­θε­ση των οποί­ων ανα­κοι­νώ­νου­με ορθά:

Κρι­τι­κή επι­τρο­πή για τα λύκεια και το ΣΔΕ: Έλε­να Αλμπα­νί­δου, Ξαν­θίπ­πη Καρα­βί­δα, Λευ­τέ­ρης Μαυ­ρο­μά­της, Ελέ­νη Τζή­κα, Διο­νύ­σης Χατζής.

Κρι­τι­κή επι­τρο­πή για τα γυμνά­σια: Άγγε­λος Αγγε­λί­δης, Χρι­στί­να Γεωρ­γιά­δου, Τάνια Κόγια, Άννα Κυρια­κού, Κων­στα­ντί­νος Τεκτονίδης.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο