Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

ΕΚΘΕΣΗ ΙΟΒΕ: Ανάκαμψη για το κεφάλαιο με χρηματοδότη τα αποθεματικά των ασφαλιστικών ταμείων!

Μελέ­τη — έκθε­ση «για την ενί­σχυ­ση της απο­τα­μί­ευ­σης και της ανά­πτυ­ξης με μοχλό την κεφα­λαια­γο­ρά» από το |>ΙΔΡΥΜΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ & ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΕΡΕΥΝΩΝ  που δημο­σιεύ­τη­κε μέσα στη βδο­μά­δα, .επι­ση­μαί­νει το απο­τα­μιευ­τι­κό και επεν­δυ­τι­κό «κενό» που κατα­γρά­φη­κε πρό­σφα­τα στην Ελλά­δα σε σχέ­ση με άλλες χώρες και ανα­δει­κνύ­ει τη σημα­σία για τόνω­ση των εγχώ­ριων επεν­δύ­σε­ων μέσα από πρω­το­βου­λί­ες για την ενδυ­νά­μω­ση της εγχώ­ριας κεφαλαιαγοράς.

Ειδι­κό­τε­ρα ‑υπο­στη­ρί­ζουν, εξε­τά­ζε­ται η ευρω­παϊ­κή εμπει­ρία για την παρο­χή φορο­λο­γι­κών κινή­τρων για εγχώ­ριες επεν­δύ­σεις ιδιω­τών μέσω της κεφα­λαια­γο­ράς, και δια­τυ­πώ­νε­ται ενδει­κτι­κή πρό­τα­ση για την παρο­χή παρό­μοιων κινή­τρων στην Ελλά­δα.

Η ενδει­κτι­κή πρό­τα­ση (σύμ­φω­να με τους συντά­κτες) περιλαμβάνει …

  1. στο­χευ­μέ­να φορο­λο­γι­κά κίνη­τρα για μακρο­χρό­νιες επεν­δύ­σεις ιδιω­τών σε εγχώ­ριους τίτλους  και τομείς προ­τε­ραιό­τη­τας όπως μικρο­με­σαί­ες επι­χει­ρή­σεις, εται­ρεί­ες με προ­σα­να­το­λι­σμό σε και­νο­το­μία, οχή­μα­τα Venture Capital, “πρά­σι­νεςεπεν­δύ­σεις και υπο­δο­μές στη βάση καλών πρα­κτι­κών της ΕΕ, και
  2. ασφα­λι­στι­κή μεταρ­ρύθ­μι­ση με ενί­σχυ­ση των κεφα­λαιο­ποι­η­τι­κών πυλώ­νων του συντα­ξιο­δο­τι­κού συστή­μα­τος.

😉 👏 😩

Η ενί­σχυ­ση της απο­τα­μί­ευ­σης και των επεν­δύ­σε­ων μέσω της κεφα­λαια­γο­ράς δημιουρ­γεί σημα­ντι­κά οικο­νο­μι­κά οφέ­λη καθώς τα νοι­κο­κυ­ριά καθί­στα­νται «συμ­μέ­το­χα» στο εγχεί­ρη­μα ανά­καμ­ψης της ελλη­νι­κής οικο­νο­μί­ας, ανα­πτύσ­σε­ται η αγο­ρά κεφα­λαί­ου χρη­μα­το­δο­τώ­ντας παρα­γω­γι­κές επεν­δύ­σεις, και μειώ­νε­ται μακρο­χρό­νια το δημο­σιο­νο­μι­κό βάρος χρη­μα­το­δό­τη­σης του ασφα­λι­στι­κού (😎 σωθήκαμε !)

Η ενδει­κτι­κή πρό­τα­ση εκτι­μά­ται ότι θα δημιουρ­γή­σει νέα απο­θε­μα­τι­κά προς επέν­δυ­ση έως και €99 δις μέσα σε 40 χρό­νια. Συνε­πώς, μέτρα πολι­τι­κής τόνω­σης της εγχώ­ριας απο­τα­μί­ευ­σης κρί­νε­ται σκό­πι­μο να είναι προ­τε­ραιό­τη­τα στο πλαί­σιο της αξιο­ποί­η­σης του «δημο­σιο­νο­μι­κού χώρου» (ΣΣ |> οι υπο­γραμ­μί­σεις δικές μας)dietro le quinte

«Ο μικρός όγκος ενερ­γη­τι­κού των θεσμι­κών επεν­δυ­τών στη χώρα οφεί­λε­ται και στις στρε­βλώ­σεις του ασφα­λι­στι­κού συστή­μα­τος», τονί­ζε­ται στην έκθε­ση του ΙΟΒΕ.

✔️  Η κεντρι­κή στό­χευ­ση «βάζει στο μάτι» απο­θε­μα­τι­κά των ασφα­λι­στι­κών ταμεί­ων με την ολό­πλευ­ρη «αξιο­ποί­η­σή» τους για τη χρη­μα­το­δό­τη­ση των εγχώ­ριων επι­χει­ρη­μα­τι­κών ομί­λων και των επεν­δυ­τι­κών σχε­δια­σμών τους, στο έδα­φος βέβαια του νέου κύμα­τος αντερ­γα­τι­κών ανα­τρο­πών που προ­ω­θού­νται στην Κοι­νω­νι­κή Ασφάλιση.Μάλιστα, όπως εκτι­μά­ται, ο νέος πακτω­λός από την αρπα­γή των απο­θε­μα­τι­κών συνο­λι­κού ύψους περί­που 100 δισ. ευρώ σε ορί­ζο­ντα 40 ετών θα προ­έλ­θει κατά κύριο λόγο από τα απο­θε­μα­τι­κά της «νέας επι­κου­ρι­κής», που προ­ω­θεί η κυβέρ­νη­ση για τους νεοει­σερ­χό­με­νους στην «αγο­ρά εργα­σί­ας» και ανα­μέ­νε­ται να συμ­βά­λει με 80 δισ. ευρώ σύμ­φω­να με το ΙΟΒΕ. Τα παρα­πά­νω συν­δυά­ζο­νται και με την ελά­φρυν­ση και απαλ­λα­γή των επι­χει­ρή­σε­ων από ασφα­λι­στι­κές «υπο­χρε­ώ­σεις», καθώς, όπως λένε, «ταυ­τό­χρο­να, η μεί­ω­ση των ασφα­λι­στι­κών εισφο­ρών οδη­γεί σε αύξη­ση της συμ­με­το­χής στην αγο­ρά εργα­σί­ας κατά 1,5 ποσο­στιαία μονά­δα ή περί­που 100 χιλ. άτο­μα (κατά μέσο όρο στα πρώ­τα χρό­νια)», δηλα­δή στο έδα­φος των αντι­λαϊ­κών ανα­διαρ­θρώ­σε­ων και βέβαια της «ευέ­λι­κτης» εργασίας.
«Τα μέτρα ενίσχυσης της εγχώριας κεφαλαιαγοράς και η μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού συστήματος λειτουργούν συμπληρωματικά», λέει το ΙΟΒΕ (φωτ. αρχείου)
«Τα μέτρα ενί­σχυ­σης της εγχώ­ριας κεφα­λαια­γο­ράς και η μεταρ­ρύθ­μι­ση του ασφα­λι­στι­κού συστή­μα­τος λει­τουρ­γούν συμπλη­ρω­μα­τι­κά», λέει το ΙΟΒΕ

Την ίδια ώρα, η αρπα­γή των απο­θε­μα­τι­κών απο­τε­λεί ένα ακό­μη στή­ριγ­μα της καπι­τα­λι­στι­κής ανά­καμ­ψης. Ειδι­κό­τε­ρα, όπως λέγε­ται στην έκθεση:

  1. «Με τα υψη­λά ποσο­στά εισφο­ρών για κύρια και επι­κου­ρι­κή σύντα­ξη, περιο­ρί­ζο­νταν σημα­ντι­κά τα κίνη­τρα ειδι­κά για επεν­δύ­σεις σε κινη­τές αξί­ες». Ουσια­στι­κά, πρό­κει­ται για τη νέα επι­χεί­ρη­ση «ανα­δια­νο­μής» πόρων για τη στή­ρι­ξη της αντα­γω­νι­στι­κό­τη­τας του κεφα­λαί­ου. Οπως λένε, «παρό­τι τα ποσο­στά ανα­πλή­ρω­σης από τον δια­νε­μη­τι­κό πυλώ­να έχουν υπο­χω­ρή­σει, η Ελλά­δα παρα­μέ­νει ουρα­γός όσον αφο­ρά το μέγε­θος του κεφα­λαιο­ποι­η­τι­κού πυλώ­να του ασφα­λι­στι­κού συστήματος».
  2. «Εάν το 50% των νέων απο­τα­μιεύ­σε­ων που προ­κύ­πτουν από την προ­τει­νό­με­νη μεταρ­ρύθ­μι­ση του Ασφα­λι­στι­κού κατευ­θυν­θούν σε εγχώ­ριες τοπο­θε­τή­σεις, το ΑΕΠ της χώρας εκτι­μά­ται ότι θα είναι αυξη­μέ­νο σε βάθος 40 ετών κατά 8,6 δισ. ευρώ σε στα­θε­ρές τιμές του 2016», ενώ σε περί­πτω­ση που το παρα­πά­νω ποσο­στό ανέλ­θει σε 75%, η μακρο­χρό­νια επί­δρα­ση στο ΑΕΠ εκτι­μά­ται σε περί­που 10,8 δισ. ευρώ.

✔️  Φορο-κίνητρα για το άρμεγμα των αποθεματικών

Οπως χαρα­κτη­ρι­στι­κά τονί­ζε­ται στην έκθε­ση, «τα μέτρα ενί­σχυ­σης της εγχώ­ριας κεφα­λαια­γο­ράς και η μεταρ­ρύθ­μι­ση του ασφα­λι­στι­κού συστή­μα­τος λει­τουρ­γούν συμπληρωματικά».

Στο πλαί­σιο αυτό, το ΙΟΒΕ σημειώ­νει πως «τα προ­τει­νό­με­να μόνι­μα κίνη­τρα για την τόνω­ση επι­λεγ­μέ­νων κατη­γο­ριών επεν­δύ­σε­ων μπο­ρούν να εντα­χθούν στο πλαί­σιο του εθε­λο­ντι­κού κεφα­λαιο­ποι­η­τι­κού πυλώ­να ασφά­λι­σης με αυξη­μέ­να όρια φορο­α­παλ­λα­γών και εφό­σον οι συμ­με­το­χές σε αυτόν τον πυλώ­να κατευ­θύ­νο­νται σε επι­λεγ­μέ­νες κατη­γο­ρί­ες εγχώ­ριων επενδύσεων».

Ενδει­κτι­κά, ανα­φέ­ρο­νται τα κίνη­τρα για προ­αι­ρε­τι­κή κεφα­λαιο­ποι­η­τι­κή ασφά­λι­ση, καθώς επί­σης και για τοπο­θε­τή­σεις σε μετο­χι­κά, μει­κτά και εται­ρι­κά αμοι­βαία κεφά­λαια, «πρά­σι­νες» επεν­δύ­σεις, υπο­δο­μές κ.ά. Οπως χαρα­κτη­ρι­στι­κά ανα­φέ­ρουν, «τα προ­τει­νό­με­να μέτρα ενέ­χουν δια­χει­ρί­σι­μο δημο­σιο­νο­μι­κό κόστος έως 1,8% του ΑΕΠ κατά την πρώ­τη πεντα­ε­τία, μειού­με­νο στο χρό­νο», προ­τεί­νο­ντας ακό­μη τη μεί­ω­ση των ασφα­λι­στι­κών εισφο­ρών μεσο­σταθ­μι­κά κατά 3 ποσο­στιαί­ες μονά­δες, την ενί­σχυ­ση των κεφα­λαιο­ποι­η­τι­κών πυλώ­νων Ασφά­λι­σης κ.ά.

Συμπλη­ρω­μα­τι­κά με τα παρα­πά­νω, το ΙΟΒΕ σημειώ­νει πως θα μπο­ρού­σαν να θεσπι­στούν κίνη­τρα για συμ­με­το­χή στην κεφα­λαια­γο­ρά, όπως μερί­σμα­τα από «νεο­φώ­τι­στες» εται­ρεί­ες, εκπτώ­σεις φόρου για συμ­με­το­χή σε αυξή­σεις κεφα­λαί­ου, ανα­μόρ­φω­ση στο φορο­λο­γι­κό καθε­στώς των αμοι­βαί­ων κεφα­λαί­ων εσω­τε­ρι­κού κ.ά.

Προ­τεί­νει δηλα­δή επι­πλέ­ον «διευ­κο­λύν­σεις» και «κίνη­τρα» στους επι­χει­ρη­μα­τι­κούς ομί­λους, ώστε να ανοί­ξουν ακό­μα πιο γρή­γο­ρα τα νέα πεδία κερ­δο­φο­ρί­ας για τους ιδιω­τι­κούς ασφα­λι­στι­κούς ομί­λους, μαζί με το παρα­πέ­ρα ξήλω­μα της Κοι­νω­νι­κής Ασφάλισης.

Την ίδια ώρα, οι δια­τά­ξεις του φορο­λο­γι­κού νομο­σχε­δί­ου της κυβέρ­νη­σης, που βρί­σκε­ται σε δια­δι­κα­σία δημό­σιας δια­βού­λευ­σης, μετα­ξύ άλλων προ­βλέ­πουν καθιέ­ρω­ση «συμ­βο­λι­κού» φόρου για εται­ρεί­ες επεν­δύ­σε­ων σε ακί­νη­τη περιου­σία, αμοι­βαί­ου κεφα­λαί­ου ακι­νή­των και εται­ρεί­ες επεν­δύ­σε­ων χαρ­το­φυ­λα­κί­ου, καθώς ο (υπο­τι­θέ­με­νος) φόρος δια­μορ­φώ­νε­ται με βάση το ισχύ­ον επι­τό­κιο παρέμ­βα­σης της Ευρω­παϊ­κής Κεντρι­κής Τρά­πε­ζας (σήμε­ρα σε μηδε­νι­κά επί­πε­δα), με «προ­σαύ­ξη­ση 1%». Σύμ­φω­να με τη σχε­τι­κή διά­τα­ξη, «με την κατα­βο­λή του φόρου αυτού εξα­ντλεί­ται η φορο­λο­γι­κή υπο­χρέ­ω­ση της εται­ρεί­ας και των μετό­χων της», ενώ σε συνέ­χεια αυτών, προ­τεί­νο­νται τα πρό­σθε­τα κίνη­τρα από την πλευ­ρά του ΙΟΒΕ.

✔️  Με τις «βέλτιστες πρακτικές» της ΕΕ

Τα απο­θε­μα­τι­κά των συντα­ξιο­δο­τι­κών ταμεί­ων και των ασφα­λι­στι­κών εται­ρειών, που είναι επεν­δε­δυ­μέ­να στην κεφα­λαια­γο­ρά, αντι­στοι­χούν σε μόλις 8% του ΑΕΠ, ένα­ντι 81,9% κατά μέσο όρο στην ΕΕ, επι­ση­μαί­νει το ΙΟΒΕ, δεί­χνο­ντας βέβαια το δια­θέ­σι­μο «κοί­τα­σμα» χρη­μα­το­δό­τη­σης προς τους επι­χει­ρη­μα­τι­κούς ομίλους.

Σε αυτό το πλαί­σιο, υπεν­θυ­μί­ζουν ότι «η ενδυ­νά­μω­ση της κεφα­λαια­γο­ράς έχει ανα­γνω­ρι­στεί σε ευρω­παϊ­κό επί­πε­δο ως κρί­σι­μος παρά­γο­ντας για την κινη­το­ποί­η­ση απο­τα­μιεύ­σε­ων και επεν­δύ­σε­ων». Και τονί­ζε­ται ότι ο Γενι­κός Απαλ­λα­κτι­κός Κανο­νι­σμός της ΕΕ (651/2014) δίνει τη δυνα­τό­τη­τα στα κρά­τη — μέλη να θεσπί­σουν μέτρα ενί­σχυ­σης της χρη­μα­το­δό­τη­σης εγχώ­ριων επεν­δύ­σε­ων, χωρίς να παρα­βιά­ζε­ται το καθε­στώς των κρα­τι­κών ενι­σχύ­σε­ων εντός της ενιαί­ας αγο­ράς, με αρκε­τά κρά­τη — μέλη (όπως Ηνω­μέ­νο Βασί­λειο, Γαλ­λία, Ιτα­λία, Ισπα­νία, Βέλ­γιο, Λου­ξεμ­βούρ­γο και Πορ­το­γα­λία) να έχουν ήδη εκμε­ταλ­λευ­τεί τις δυνα­τό­τη­τες που προ­σφέ­ρει ο νέος «απαλ­λα­κτι­κός κανο­νι­σμός», υιο­θε­τώ­ντας τέτοια μέτρα ενδυ­νά­μω­σης των κεφαλαιαγορών.

Εξάλ­λου, η λεγό­με­νη «Ενω­ση Κεφα­λαια­γο­ρών» απο­τε­λεί βασι­κό άξο­να γύρω από το σχέ­διο για την «εμβά­θυν­ση της ΟΝΕ». Σύμ­φω­να με την Ευρω­παϊ­κή Επι­τρο­πή, «μέσα από ένα μείγ­μα κανο­νι­στι­κών και μη κανο­νι­στι­κών μεταρ­ρυθ­μί­σε­ων, το σχέ­διο αυτό επι­διώ­κει να συν­δέ­σει καλύ­τε­ρα τις απο­τα­μιεύ­σεις με τις επεν­δύ­σεις», με στό­χο να ενι­σχύ­σει το ευρω­παϊ­κό χρη­μα­το­πι­στω­τι­κό σύστη­μα με την παρο­χή «εναλ­λα­κτι­κών πηγών χρη­μα­το­δό­τη­σης». Πρό­κει­ται για το ζήτη­μα της διο­χέ­τευ­σης «φρέ­σκων και φτη­νών» κεφα­λαί­ων προς τα ευρω­παϊ­κά μονο­πώ­λια, ανε­ξάρ­τη­τα από το όποιο μείγ­μα νομι­σμα­τι­κής πολι­τι­κής θα εφαρ­μό­ζει η πλευ­ρά της Ευρω­παϊ­κής Κεντρι­κής Τράπεζας.

Επι­πλέ­ον, στο πλαί­σιο και του περ­σι­νού «Ευρω­παϊ­κού Εξα­μή­νου», η Κομι­σιόν έχει «συστή­σει» «ελά­φρυν­ση της φορο­λό­γη­σης της εργα­σί­ας», δηλα­δή των ασφα­λι­στι­κών εισφο­ρών που κατα­βάλ­λο­νται μέσω της εργο­δο­σί­ας, αλλά και παρεμ­βά­σεις για την ανα­κύ­κλω­ση της «ευέ­λι­κτης» εργα­σί­ας, με κατεύ­θυν­ση την «απο­τε­λε­σμα­τι­κό­τη­τα και την επάρ­κεια των ενερ­γών πολι­τι­κών για την αγο­ρά εργα­σί­ας». Μάλι­στα, όπως χαρα­κτη­ρι­στι­κά επι­ση­μαί­νε­ται, «η σύστα­ση αυτή συνά­δει με τις αρχές του Ευρω­παϊ­κού Πυλώ­να Κοι­νω­νι­κών Δικαιω­μά­των», ουσια­στι­κά με τις παρεμ­βά­σεις που απο­σκο­πούν στην τόνω­ση της αντα­γω­νι­στι­κό­τη­τας και της παρα­γω­γι­κό­τη­τας των ευρω­παϊ­κών μονοπωλίων.

IOBE_ΜΕΛΕΤΗ_12_11_2019_ΕΚΘΕΣΗ Ανά­καμ­ψη για το κεφά­λαιο με χρη­μα­το­δό­τη τα απο­θε­μα­τι­κά των ασφα­λι­στι­κών ταμείων

Δεί­τε και την |> παρου­σί­α­ση <|

 

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο