Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Η συμφωνία για την «ΒΑΡΒΑΡΕΣΟΣ» και η σκληρή πραγματικότητα…

Γρά­φει ο Αλέ­κος Χατζη­κώ­στας //

Σε σχε­τι­κό ρεπορ­τάζ (για το οποίο η κυβέρ­νη­ση πανη­γύ­ρι­ζε δεί­χνο­ντας υπο­τί­θε­ται το ανα­πτυ­ξια­κό της προ­φίλ) δια­βά­σα­με στις 8/10/2019: «Ανα­φε­ρό­με­νος στη συμ­φω­νία της Βαρ­βα­ρέ­σος, ο υπουρ­γός Ανά­πτυ­ξης και Επεν­δύ­σε­ων, κ. Άδω­νις Γεωρ­γιά­δης δήλωσε:“Τους τελευ­ταί­ους δύο μήνες ασχο­λη­θή­κα­με επι­στα­μέ­νως με το να ολο­κλη­ρώ­σου­με μια συμ­φω­νία μετα­ξύ της εται­ρεί­ας ‘Βαρ­βα­ρέ­σος Α.Ε. Ευρω­παϊ­κά Νημα­τουρ­γεία’ και των ελλη­νι­κών τρα­πε­ζών. Μια συμ­φω­νία που στό­χο είχε τη διά­σω­ση των θέσε­ων εργα­σί­ας, την προ­στα­σία του κεφα­λαί­ου των τρα­πε­ζών αλλά και την ανά­πτυ­ξη μιας ελλη­νι­κής εται­ρεί­ας που εξά­γει το 90% της παρα­γω­γής της, παρά­γει εξαι­ρε­τι­κό, αντα­γω­νι­στι­κό προ­ϊ­όν και έχει λαμπρές προ­ο­πτι­κές για το μέλλον.Βρίσκομαι στην ευχά­ρι­στη θέση να ανα­κοι­νώ­σω ότι αυτή η συμ­φω­νία επε­τεύ­χθη, η εται­ρεία προ­χω­ρά την πορεία της και οι εξα­γω­γές της με τις νέες επεν­δύ­σεις πρό­κει­ται να διπλα­σια­στούν τους επό­με­νους μήνες. Ευχα­ρι­στώ όλους τους εμπλε­κό­με­νους για το πνεύ­μα εποι­κο­δο­μη­τι­κής συνερ­γα­σί­ας που επέδειξαν”.

Επί­σης στο ίδιο ρεπορ­τάζ δια­βά­σα­με ότι : «Τις θερ­μές ευχα­ρι­στί­ες τους προς τον υπουρ­γό Ανά­πτυ­ξης και Επεν­δύ­σε­ων Άδω­νι Γεωρ­γιά­δη εκφρά­ζουν, μέσω επι­στο­λής τους, οι Μέτο­χοι, το Διοι­κη­τι­κό Συμ­βού­λιο, η Διοί­κη­ση και οι Εργα­ζό­με­νοι της “ΒΑΡΒΑΡΕΣΟΣ Α.Ε. Ευρω­παϊ­κά Νημα­τουρ­γεία” για τον καθο­ρι­στι­κό, όπως ανα­φέ­ρουν, ρόλο του στην επι­τά­χυν­ση και στην επί­τευ­ξη συμ­φω­νί­ας της εται­ρεί­ας με τους πιστω­τές της»

Λίγες μέρες όμως μετά οι εργα­ζό­με­νοι προ­χώ­ρη­σαν σε απερ­γία διεκ­δι­κώ­ντας τα δεδου­λευ­μέ­να του. Έτσι σε ανα­κοί­νω­ση του Εργα­τι­κού Κέντρου Νάου­σας (14/11) δια­βά­ζου­με: «..Η επι­χεί­ρη­ση Βαρ­βα­ρέ­σος πρό­κει­ται για χαρα­κτη­ρι­στι­κό παρά­δειγ­μα της «ανά­πτυ­ξης» που μας τάζουν… Η επι­χεί­ρη­ση έχει επι­δο­τη­θεί επα­νει­λημ­μέ­να, όπως και πρό­σφα­τα, επε­κτά­θη­κε και συνε­χί­ζει να εκσυγ­χρο­νί­ζει τη γραμ­μή παρα­γω­γής της, έχει χαρα­κτη­ρι­στεί από εκπρό­σω­πους της εκά­στο­τε κυβέρ­νη­σης ως παρά­δειγ­μα «υγιούς επι­χεί­ρη­σης», παρό­λα αυτά σχε­δόν 2 χρό­νια καθυ­στε­ρούν μέχρι και 2 μήνες τις πλη­ρω­μές των εργαζομένων.Στηρίζουμε τον αγώ­να των εργα­ζο­μέ­νων και τα δίκαια αιτή­μα­τά τους. Σε αυτή την κατεύ­θυν­ση το Εργα­τι­κό Κέντρο Νάου­σας συζη­τώ­ντας με το σωμα­τείο του θα προ­σφέ­ρει όποια βοή­θεια χρειαστεί…»

Συμπέ­ρα­σμα: Η υπο­σχό­με­νη «ανά­πτυ­ξη για όλους» της κυβέρ­νη­σης αφο­ρά την ανά­πτυ­ξη των κερ­δών των επι­χει­ρη­μα­τιών και όχι το εισό­δη­μα και τα δικαιώ­μα­τα των εργα­ζο­μέ­νων. Είναι δύο δια­φο­ρε­τι­κοί «κόσμοι», δύο «κόσμοι» σε ανει­ρή­νευ­τη αντί­θε­ση. Όσο πιο γρή­γο­ρα γίνει κατα­νοη­τό αυτό από τους ίδιους τους εργα­ζό­με­νους τόσο το καλύ­τε­ρο γι’αυτούς!

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο